Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ , ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ




Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αντέξει και θα υπερψηφιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς τα μέτρα είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου που διέθετε μια συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή και έπεσε μέσα σε λίγους μόνο μήνες «η δική μας (σσ. κυβέρνηση) θ΄ αντέξει ακριβώς επειδή τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας. Γι αυτό το λόγο οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ασφαλιστικό, δείχνουν ότι η κοινωνία στο σύνολο της δεν συμφωνεί με αυτούς που αντιδρούν. Εκτιμά ότι η προσπάθεια μας είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά αντίθετα προωθεί τα συμφέροντα του μέσου ανθρώπου και ιδίως του φτωχού, του αδύναμου».
Τα μέτρα του ασφαλιστικού δεν είναι αντιλαϊκά
Επιμένει ότι αν τα μέτρα ήταν πράγματι εναντίον της κοινωνίας και του λαού «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να τα εφαρμόσει».
Όπως επισημαίνει  το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, προπαντός σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά, διαφέρει από τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Αν αυτά υιοθετούνταν από την κυβέρνηση, τότε πράγματι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν είχαν «αντιλαϊκό» χαρακτήρα αν για παράδειγμα είχε προταθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ χωρίς μέτρο να το αντικαταστήσει.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι το σχέδιο Γιαννίτση δεν μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι σκοπός της σημερινής μεταρρύθμισης είναι «να ευνοήσει μεροληπτικά τους φτωχότερους και τους αδύναμους».
Υπογράμμισε ότι αν το ασφαλιστικό αντιμετωπιστεί μόνο με εισπρακτικούς όρους «και προσπαθήσουμε μόνο να καλύψουμε τις τρύπες των ελλειμμάτων όπως πράγματι επιχείρησε να κάνει η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, έχουμε κάνει το μισό δρόμο και μάλιστα όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα συστήματα υπάρχουν για να δίνουν προστασία στους ανθρώπους και όχι απλώς για να είναι ισορροπημένα. Εμείς θέλουμε να είναι ισορροπημένα, δεν θέλουμε να δημιουργούμε ελλείμματα».
«Δεν είναι πράγματι αριστερή η πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, αλλά θέλουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην έχουμε ελλείμματα δίνοντας συντάξεις των 50 ευρώ. Αυτές όμως δεν θα ήταν συντάξεις που θα χρησίμευαν για να ζει ένας άνθρωπος αξιοπρεπώς» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.
«Οι συντάξεις δεν μπορούν να κατέβουν πιο κάτων»
Στη συνέντευξή του ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορούν οι συντάξεις να κατεβούν πιο κάτω. Ένδεκα μειώσεις είχαν δει οι Έλληνες συνταξιούχοι, το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας, αυτό το αντιλήφθηκαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Και αν ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις, αυτές που θα επωμισθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμφωνούν, γιατί βλέπουν ότι η εναλλακτική λύση μείωση των συντάξεων θα ήταν διαλυτική για την κοινωνία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει;».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΚΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ



Ενας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ ΜΚΟ και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα διαχείρισης προβλημάτων προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μόλυβο. Πόλεμος με κύρια αιτία τη διαχείριση τεράστιων οικονομικών προσφορών που χορηγούνται από ιδιώτες και εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής και οι οποίες κινητοποιούνται από το δράμα τόσων ανθρώπων που συρρέουν στη Λέσβο.
Αφορμή της εκδήλωσης του αποτέλεσε η λειτουργία του μεγάλου σύγχρονου κέντρου πρώτης στάσης μεταναστών και προσφύγων στη θέση Μεγάλα Θέρμα της Εφταλούς από τη γνωστή μεγάλη οργάνωση IRC (International Rescue Committee). Μια υποδομή η οποία μπορεί να διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσφυγικές ροές στη βόρεια Λέσβο συνολικού κόστους δημιουργίας περί τα ένα εκατομμύριο ευρώ που καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από πόρους της οργάνωσης.
Η δημιουργία και πριν λίγες μέρες η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής δίνει λύση σε πολλά προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στη διαχείριση των προσφύγων. Πλην όμως δημιουργεί και πρόβλημα ύπαρξης σε μια σειρά άλλες ΜΚΟ και ανεξάρτητους «επαγγελματίες – εθελοντές». Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση κάποιων Άγγλων μονίμων κατοίκων του Μολύβου οι οποίοι έσπευσαν να νοικιάσουν ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στην περιοχή Τσιπούρι του Μολύβου ανάμεσα σε άλλα εν λειτουργία ξενοδοχεία προκειμένου να λειτουργήσουν ένα δικό τους κέντρο υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα συγκεντρώνουν χορηγίες μέσω 6ου οργανισμού χορηγιών my donate (η ηλεκτρονική διεύθυνση συγκέντρωσης των χορηγιών η https://mydonate.bt.com/events/corefunding/275290. Σε αυτήν μάλιστα ισχυρίζονται ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Αντιδράσεις
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τις άμεσες αντιδράσεις πολιτών της Μήθυμνας που ας σημειωθεί ότι εκτός από πρωτεύουσα των προσφυγικών ροών ήταν και παραμένει και τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου.
Μέσω της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Eπαγγελματιών, και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου) και Πέτρας για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα» απευθύνονται στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Την επιστολή τους μάλιστα κοινοποιούν στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και σε οικονομικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου.
Με αυτήν ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου τη λήψη απόφασης με την οποία θα απαγορεύεται η δημιουργία εγκαταστάσεων και δομών περίθαλψης και υποδοχής προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών του νησιού αλλά και πλησίστια σε επιχειρήσεις παντός τύπου του νησιού προπάντων των τουριστικών ζωνών της Λέσβου.
Στην επιστολή αφού γίνεται αναφορά στη μεγάλη ζημιά το 2015 σο τουριστικό προϊόν της Λέσβου σημειώνεται ότι «αυτή την στιγμή οι προβλέψεις και οι επισημάνσεις έχουν γίνει διαπιστώσεις με τις, σωρηδόν, ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ που οδηγούν σε μια τουριστική καθίζηση της τάξης του 60 με 70%. Οι επιπτώσεις για την οικονομία την τοπική, δηλαδή όλου του νησιού, διαγράφονται τραγικές και θα τις βρούμε μπροστά μας όχι μόνο φέτος αλλά για τα επόμενα χρόνια. Το τί σημαίνει αυτό για όλο το φάσμα της τοπικής μας οικονομίας -παραγωγή και διάθεση προϊόντων, εμπόριο, απασχόληση, υπηρεσίες, μεταφορές, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, δημοτικά τέλη κλ.π.- μπορεί κανείς να το φανταστεί».
Σημειώνονται επίσης στην επιστολή τα παρακάτω χαρακτηριστικά σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί:
«Σ’ αυτή την τεράστια κρίση που χτύπησε την πόρτα μας, έχει γίνει πλέον σαφές ποιοι νοιάζονται πραγματικά για το σύνολο του τόπου και ποιοι βρήκαν την ευκαιρία για τις "αρπαχτές" της ζωής τους, υπό την λεοντή του ανθρωπισμού. Στην περιοχή του βόρειου τμήματος του νησιού το ζούμε και το πληρώνουμε στο πετσί μας. Και θα το πληρώσουν και οι επόμενες γενιές του τόπου μας.
Τα προβλήματα των αλιέων του νησιού από την ρύπανση των βυθών και την καταστροφή των εργαλείων τους, αφού ο βυθός έχει γίνει το νεκροταφείο των σαπιοκάραβων και των μηχανών χτυπούν άλλον ένα κλάδο του νησιού που ούτως ή άλλως συνδέεται και αυτός με την τουριστική οικονομία.
Η καταιγιστική ρύπανση του περιβάλλοντος από τα κατάλοιπα των εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων αλλά και την εγκατάλειψη των πλοιαρίων των διακινητών στις παραλίες και τις ακτές μας δημιουργεί εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή κολύμβηση στη θάλασσα και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξεύρεση απομακρυσμένου σημείου που θα αποτελέσει ένα νεκροταφείο σκαφών μέχρι την ασφαλή διάλυσή τους.
Καμιά διασημότητα των "καλών προθέσεων" και καμιά φωτογράφισή τους στα διεθνή έντυπα και μέσα ΔΕΝ θα νοιαστεί για τον οικονομικό δικό μας θάνατο και το μαράζωμα του νησιού μας, όταν θα σβήσουν τα φώτα του επιδεικτικού ανθρωπισμού και τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία των ΜΚΟ. Όπως σημειώνεται, «πολλά έχουν γραφτεί και έχουν καταγγελθεί, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, για την ανεξέλεγκτη και καταστροφική δράση ποικίλων ΜΚΟ, Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών κ.ο.κ. που συγκροτήθηκαν ευκαιριακά και, προκλητικά, κερδοσκοπικά αλλά και ομάδων δήθεν φιλάνθρωπων, εθελοντικών ομάδων και διάφορων συλλογικοτήτων που με αφορμή την κρίση έσκασαν μύτη και λυμαίνονται τον τόπο εκτός μετρημένων εξαιρέσεων».
Αναφερόμενη στο κέντρο πρώτης στάσης που ήδη λειτουργεί στα «Μεγάλα Θέρμα» η επιστολή αναφέρει πως αυτό «δείχνει τον ορθολογικό τρόπο για την περίθαλψη του πρόσφυγα και μετανάστη που δεν οδηγεί κατ΄ ανάγκη στην απόλυτη καταστροφή των τόπων μας και των ντόπιων κατοίκων. Δείχνει επίσης το δρόμο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργάζονται πολλές οργανώσεις μαζί (γιατρών, ερυθρού σταυρού, ναυαγοσωστών, ύπατης αρμοστείας κλ.π.) προς όφελος όλων. Ήμασταν από τους πρώτους που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις και αγωνίστηκαν γι αυτή την ορθολογική λύση.
Με αυτό το παράδειγμα αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όσους, με ειλικρίνεια και σεβασμό στην νομιμότητα, έχουν έρθει να συνδράμουν στην μεταναστευτική κρίση, μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο νησί».
Και η επιστολή καταλήγει:
«Τώρα που βάσει του αποτελέσματος στα «Μεγάλα Θέρμα» και των κέντρων Μόριας και Καρά Τεπέ έχει δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος
Ζητούμε τη λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο,
- με την οποία θα απαγορεύεται η καθοιονδήποτε τρόπο εγκατάσταση, οποιασδήποτε δομής, περίθαλψης και υποδοχής προσφύγων – μεταναστών από οποιασδήποτε νομικής μορφής – ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ομάδων ανεξάρτητων εθελοντών κ.ο.κ. και με οποιαδήποτε δικαιολογία εντός των οικιστικών ιστών των πόλεων και χωριών του νησιού προπάντων των τουριστικών περιοχών. Την απαγόρευση επίσης των εγκαταστάσεων αυτών είτε σε αυθαίρετα παραπήγματά είτε σε ενοικιασμένα ιδιωτικά οικήματα πλησίστια σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πανσιόν ενοικιαζόμενα, εστιατόρια, παραλίες κολύμβησης, λιμάνια κ.λ.π.
- Την απαγόρευση στις αυθαίρετες καταλήψεις ακτών, παραλιών και άλλων δημόσιων χώρων από διαφόρους επιχειρηματίες και εκμεταλλευτές του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος που κερδοσκοπούν ασύστολα όλο τον τελευταίο καιρό εις βάρος όλων και με απόλυτη περιφρόνηση στον τόπο και τους κατοίκους του και την άμεση διαδικασία διοικητικής αποβολής σε όσους αυτή την στιγμή παραμένουν σε αυτούς τους χώρους.
- Την άμεση παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς (λιμεναρχείο κλπ) και την λήψη απόφασης για άμεσες ενέργειες και την απαγόρευση εγκατάλειψης των διαφόρων πλοιαρίων, βαρκών, κλ.π. που ρυμουλκούνται και εγκαταλείπονται στις παραλίες και στις ακτές του νησιού ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα ασφαλούς κολύμβησης».