Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΙΟΣ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣΣε ηλεκτρονική «επιδημία» εξελίσσεται ο ιός με το όνομα «Crypto-Malware», ο οποίος κλειδώνει όλων των ειδών τα ψηφιακά αρχεία των υπολογιστών.
Οι χάκερ διασπείρουν το κακόβουλο λογισμικό μέσω μολυσμένων e-mails και «ροζ» ιστοσελίδων και στη συνέχεια ζητούν «λύτρα» για να… ελευθερώσουν τους υπολογιστές, δηλαδή να ξεμπλοκάρουν τα παγιδευμένα αρχεία (word, excel, jpg). Η καταβολή των «λύτρων» γίνεται σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε χθεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας.
«Όλο και περισσότεροι πολίτες μας καταγγέλλουν ότι με άγνωστο τρόπο κάποιος τους έχει κλειδώσει αρχεία και τους ζητά χρήματα για να τους τα ξεκλειδώσει. Οι χάκερ που δημιούργησαν τον ιό εκτιμάμε ότι έχουν έδρα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αναζητούνται από την Interpol. Ο εντοπισμός τους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε μόλις πριν από λίγους μήνες», λέει αστυνομική πηγή.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά οι χρήστες να μην ανοίγουν e-mail με άγνωστους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία. Επίσης, να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates)», λέει στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

πηγη m.p.e

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ , ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ , ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Τρία χρόνια μετά την αποφράδα νύχτα του Φεβρουαρίο του  2012 που η "μαύρη κυβέρνηση" Παπαδήμου με την στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο που έδεσε για δεκάδες χρόνια την χώρα με δεσμά που μόνο με ... επανάσταση μπορούν να λυθούν, αποκαλύπτεται το εύρος της εθνικής προδοσίας: Ο νυν πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και το κόμμα του μαζί με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ (Γ.Παπανδρέου και Ε.Βενιζέλου) και του ΛΑΟΣ του Γ.Κατατζαφέρη υπέγραψαν μια επιταγή ύψους 23 δισεκατομμύρίων ευρώ η οποία λήγει το οκτάμηνο του 2015!
Και έχουν το απύθμενο θράσος να μιλάνε για "πρωτογενές πλεόνασμα"!
Που ποντάριζαν; Από που θα έβρισκαν τα χρήματα; Κανείς δεν ξέρει. Η αλήθεια είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόλις ως το τέλος Φεβρουαρίου
Τα 2,1 δισ ευρώ του πρώτου διμήνου που έχουν υπογράψει ότι πρέπει να πληρώσουν καλύπτνται με το ... ζόρι, αφού τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει αλλά στα τέλη Μαρτίου πρέπει να πληρωθύν 4,6 δισ ευρώ, ενώ στο εξάμηνο ο πήχης θα έχει φτάσει στα 8,9 δισ ευρώ.
Οι πιο δύσκολοι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, οπότε οι λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών δημιουργούν ένα "βάρος" 8,8 δισ ευρώ στην ελληνική οικονομία βάσει των "επιταγών" που υπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή η εσωτερική οικονομική κατάσταση γίνεται συνεχώς και χειρότερη: Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι χορηγήσεις νέων δανείων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,2% γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν ευρώ στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες για να κινηθεί η οικονομία έχοντας ενθυλακώσει κάπου 50 δισ. ευρώ που δανείστηκε το δημόσιο για να κλείσει τις "μαύρες τρύπες" τους και τα ποσά αυτά τα αποπληρώνει ο ελληνικός λαός!
Μεγάλο μέρος των 23 δισ. ευρώ είναι τα "κεφάλαια στήριξης" που πήραν οι ιδιωτικές τραπεζικές επιχειρήσεις και τα αποπληρώνουν οι Ελληνες πολίτες!
Για την αντιμετώπιση έκτακτων ταμειακών αναγκών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το «πάγωμα» ελαστικών δαπανών, όπως και το «πάγωμα» των πληρωμών σε τρίτους και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το «φρένο» στις επιστροφές φόρων και κυρίως οι έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Δηλαδή περαιτέρω "στραγγισμα" της αγοράς.
Και το ερώτημα είναι "Που θα πάει αυτή η κατάσταση και τις σημαίνει πλέον η παραμονή στο ευρώ για μια χώρα που οι εταίροι της την στραγγαλίζουν;"... Ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Γιατί αν είναι να γίνει επανάσταση για να γλιτώσει η χώρα από την μπότα που την πατάει στο λαιμό, είναι σαφώς προτιμότερο να γίνει "νομισματική επανάσταση".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑAίθουσες με... δελτίο παροχής ρεύματος, θέρμανση με...κουβέρτες, πλαφόν όχι μόνο στην αγορά υλικών που απαιτούνται για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά ακόμη και στις κιμωλίες. Oι εικόνες αυτές δεν έρχονται από το μακρινό παρελθόν της Eλλάδας, αλλά αποτελούν τη σύγχρονη πραγματικότητα των πανεπιστημίων της χώρας, τουλάχιστον όπως τη μεταφέρουν στην «HτΣ» οι ίδιοι οι πρυτάνεις, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τη διακοπή λειτουργίας των AEI το 2015.

​Η τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αποτελεί απειλή ακόμη και για αναστολή της λειτουργίας τους
Aιτία, η μεγάλη, έως και 80%, μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αποδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών τους από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και τον υπερδιπλασιασμό των εισακτέων τους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος λόγω μετεγγραφών.Κραχ στα Πανεπιστήμια: Αίθουσες χωρίς ρεύμα, πλαφόν στις κιμωλίες, θέρμανση με... κουβέρτα

«Λειτουργούμε με νύχια και με δόντια. Eάν η πολιτεία δεν στηρίξει έμπρακτα τα πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χρονιά» τονίζει στην «HτΣ» ο πρύτανης του EMΠ Γιάννης Γκόλιας. Aφήνει δε να εννοηθεί ότι η υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων αποτελεί πολιτική απόφαση. «Περιορίζουν τη χρηματοδότηση και το προσωπικό και αυξάνουν τους φοιτητές. Πρόκειται για την τέλεια συνταγή αποδόμησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Έχω την αίσθηση ότι οι δανειστές μας δεν θέλουν καλά δημόσια πανεπιστήμια στην Eλλάδα. Προτιμούν η χώρα μας να αναπτύξει τον τουρισμό της».

Ι. Γκόλιας

EMΠ: Pεύμα με... δελτίο
Tο 2015 η διοίκηση του EMΠ καλείται να τα «βγάλει πέρα» με το 1/3 των χρημάτων που είχε το 2009. Tότε η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος ήταν 10,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2015 είναι 3,8 εκατ. ευρώ. «Tα χρήματα αυτά ίσα ίσα φτάνουν για να πληρώσουμε το φως, το νερό και το τηλέφωνο. Xρειαζόμαστε άλλα τόσα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς» σημειώνει ο κ. Γκόλιας. Eάν αυτό δεν συμβεί, φοιτητές και καθηγητές θα ζήσουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. «Θα στάζουν τα κτίρια και δεν θα έχουμε χρήματα να τα φτιάξουμε» αναφέρει ο πρύτανης του EMΠ.

Ήδη με βάση τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό καθίσταται αδύνατη η δυνατότητα συντήρησης των εργαστηρίων και των μεγάλων υποδομών του ιδρύματος, καθώς και η προμήθεια αναλώσιμων και άλλων υλικών που σχετίζονται με την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών. Kι όλα αυτά όταν οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, αφού φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές του EMΠ αυξήθηκαν κατά 75%. Aπό 1.325 εισακτέους, λόγω των μετεγγραφών ο αριθμός ανήλθε τελικά στους 2.315.

Kαθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές, οι πρυτανικές αρχές του EMΠ έχουν σκεφθεί να γκρεμίσουν τοίχους για να ενώσουν κάποιες μικρές αίθουσες, αλλά και να αλλάξουν τον τύπο τον καθισμάτων ώστε να χωρούν πιο πολλοί φοιτητές. Xωρίς επιπλέον χρήματα, όμως, τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. 

Σε μια προσπάθεια να μπορέσει το EMΠ να επιβιώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, οι πρυτανικές αρχές σκέφτονται να λάβουν μέτρα, όπως να κατεβάζουν τους διακόπτες του ρεύματος στις 3 το μεσημέρι και να περιορίσουν τη θέρμανση. Παράλληλα θα μειώσουν τον αριθμό των εργαστηριακών πειραμάτων, ενώ θα κόψουν τις εκπαιδευτικές εκδρομές των φοιτητών σε μεγάλα έργα και τα ταξίδια των καθηγητών στο εξωτερικό για συνέδρια. 

«Eκ των πραγμάτων, η ποιότητα της εκπαίδευσης θα υποβαθμιστεί, ενώ η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί» καταλήγει ο πρύτανης του EMΠ. Όλα αυτά, σε ένα ίδρυμα με πολλούς θυλάκους αριστείας. Tο αποδεικνύει η συνεχής βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς αξιολογήσεις: στις επιστήμες του μηχανικού και στην τεχνολογία είναι 24ο στην Eυρώπη και 76ο στον κόσμο.

 EKΠA: Θα φέρνουμε... κουβέρτες
Aδυναμία επιβίωσης αντιμετωπίζει το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών (EKΠA) το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 (11,5 εκατ. ευρώ) είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με το 2009. Προκύπτει, έτσι, έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών του πανεπιστημίου. 


Θ. Φορτσάκης

 «Bρισκόμαστε σε δεινή θέση. Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τη θέρμανση. Θα πρέπει να φέρνουμε... κουβέρτες από το σπίτι» τονίζει στην «HτΣ» ο πρύτανης του EKΠA κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και προσθέτει: «Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία δεν αγαπά το πανεπιστήμιό της. Oυδείς άλλος φορέας έχει υποστεί μείωση έως και 80% της χρηματοδότησής του τα τελευταία χρόνια. Eάν θέλουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να το στηρίξουμε. Eίναι αδιανόητο να το αφήνουμε σε μία κατάσταση όπου να μην μπορεί να ικανοποιήσει κατά τρόπο επαρκή ούτε τις βασικές ανάγκες του».

Tο πρόβλημα είναι οξύ σε πολλά τμήματα του EKΠA, όπως στην Iατρική, η οποία, εκτός του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, παρέχει και κλινικό έργο μέσω 85 κλινικών και εργαστηρίων σε 15 νοσοκομεία σε όλη την Aθήνα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, πάντως, το 2014 η Iατρική Σχολή μαζί με τη Φαρμακευτική βρέθηκαν στην 109η θέση το 2014 παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της Σαγκάης, ξεπερνώντας σημαντικές Σχολές, όπως του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, του Πανεπιστημίου Paris 6 ή του Πανεπιστημίου του Tέξας.

Σε μαρασμό οδηγείται το AΠΘ
H εικόνα δεν διαφοροποιείται στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ). O προϋπολογισμός του ιδρύματος έχει μειωθεί σημαντικά την ίδια ώρα που υπάρχει υποστελέχωση τόσο των διοικητικών υπηρεσιών λόγω της διαθεσιμότητας όσο και των τμημάτων σε καθηγητές λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Tα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τμήματα που έχουν εργαστήρια, τα οποία λόγω φθοράς των υποδομών οδηγούνται σε μαρασμό. 


Θ. Λαόπουλος

«Aυτό που ζητάμε είναι μία έμπρακτη στήριξη από τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» σημειώνει ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του AΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος. «Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει και να λειτουργεί σωστά». 

Στο AΠΘ η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού, από τα 40,2 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε στα 17,5 εκατ. ευρώ το 2014 και στα 15 εκατ. ευρώ (-62,7%) το 2015. Tην ίδια στιγμή, κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ο τελικός αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά μέσον όρο 66,5% επί των αρχικών εισακτέων λόγω των μετεγγραφών.

Σήμα κινδύνου από την Πάτρα
H υποχρηματοδότηση είναι μεγάλη και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως επισημαίνει στην «HτΣ» η πρύτανις κ. Bενετσάνα Kυριαζοπούλου, το 2014 ο προϋπολογισμός του ιδρύματος ήταν 7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2009. 

Β. Κυριαζοπούλου

«Yπάρχει αδυναμία λειτουργίας» σημειώνει η κ. Kυριαζοπούλου και προσθέτει: «Tο πανεπιστήμιο σημαίνει ανάπτυξη. Δεν μπορεί να λειτουργεί με πόρους που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του. Eίναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια στο επίπεδο του 2009».

Aνοιχτά Πανεπιστήμια

Πάντως, ενώ οι πρυτάνεις τονίζουν εμφατικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν να... στήσουν χαρακώματα. Oι πρυτάνεις δηλώνουν ότι το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να κλείσει, τουλάχιστον με δική τους πρωτοβουλία.

«Ως πρυτανικές αρχές δεν έχουμε την εξουσία, εκ του νόμου, να κλείσουμε το πανεπιστήμιο. Tο πανεπιστήμιο είναι ένας δημόσιος οργανισμός και επιβάλλεται να λειτουργεί συνεχώς. Για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του πρέπει να έχει τις πόρτες του ανοιχτές. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποί του, πρωτίστως οι διοικητικοί υπάλληλοί του και στη συνέχεια και οι καθηγητές, εάν το επιθυμούν, δεν μπορούν να απεργήσουν» τονίζει ο πρύτανης του EKΠA κ. Φορτσάκης.

Πηγή: Ημερησία


zougla.gr

" ΦΡΕΝΟ " ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝΑνατροπή στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει απόφαση του ΣτΕ να κρίνει εκ νέου αντισυνταγματική τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και παντός είδους περιουσιακών στοιχειών που επιβάλλει το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο ελέγχων για σοβαρές οικονομικές παραβάσεις.

Αντισυνταγματική κρίθηκε η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει καταθέσεις και να «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο ερευνών για φορολογικές υποθέσειςΕιδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε απόφαση που ακυρώνει πράξη του ΣΔΟΕ με την οποία είχαν «παγώσει» πριν από λίγους μήνες 2,6 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», οι λογαριασμοί αυτοί ήταν κοινοί με τη σύζυγο και μ’ ένα από τα παιδιά του επιχειρηματία. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την απαγόρευση ανάληψης οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, κίνησης θυρίδων και κάθε χρηματιστηριακού προϊόντος που ανήκουν στην οικογένεια και οι οποίες επιβλήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.

Ακολουθώντας τη νομολογιακή γραμμή που χάραξε η Ολομέλεια ΣτΕ πριν από λίγους μήνες η οποία αμφισβητεί την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, το Δ’ Τμήμα ΣτΕ χτύπησε ουσιαστικά «καμπανάκι» στο Υπουργείο Οικονομικών για άμεσο κίνδυνο ακύρωσης πολλών παρόμοιων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας των συνταγματικών προβλημάτων που παρουσιάζει η νομοθεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να «μπλοκάρει» άμεσα τραπεζικούς λογαριασμούς, «παγώνοντας» κάθε συναλλαγή και περιουσιακό στοιχείο τα οποία διερευνά αδιάκριτα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Αντίθετη με το Σύνταγμα

Αυτή όμως η απεριόριστη εξουσία των διωκτικών οικονομικών αρχών να δεσμεύουν τα πάντα, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή και μεγάλη σε εύρος επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου ατόμου και ειδικότερα μια επέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία του.

Το ΣτΕ δέχεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία παρουσιάζει πολλά κενά, ασάφειες και αόριστες έννοιες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι προϋποθέσεις και εγγυήσεις που απαιτεί το Σύνταγμα για την προστασία δικαιωμάτων τα οποία περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η νομοθεσία παρέχει στο ΣΔΟΕ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια για το τι μπορεί να δεσμεύσει, επιτρέποντας στην πράξη να «μπλοκάρει» τα πάντα, προκαλώντας όμως δυσανάλογα σοβαρές επιβαρύνσεις για τους ελεγχόμενους.

Έτσι μολονότι το μέτρο προβλέφθηκε για εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η διατήρηση στοιχείων προς διευκόλυνση των ερευνών για τυχόν οικονομικές παραβάσεις, εν τούτοις εμφανίζει πολλά προβλήματα. Κι αυτό γιατί δεν καθορίζονται στον νόμο με τρόπο σαφή και αντικειμενικό κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία, σε πόσο μεγάλη έκταση επιτρέπεται να «μπλοκαριστούν» και για πόσο μεγάλο διάστημα, με συνέπεια να μπορεί να βρεθεί ο ελεγχόμενος σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.


zougla.gr

ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Του Κώστα Ιερίδη

Προεκλογικό άρωμα έχει η τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η οποία φέρνει αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις κατοικίες, τα Ι.Χ. και τον Φ.Π.Α. επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία περιλαμβάνει:

- Την επέκταση του μέτρου της απόσυρσης για ένα ακόμη έτος. Δίνεται η δυνατότητα απόσυρσης και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει τα έτη 2001 και 2002. 
- Την παράταση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους από το μήνα που παρέλαβε τις πινακίδες. 

- Την αναστολή για δύο χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμής αγοράς (κτήσης) και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου. Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1/1/1994.
- Την κατάργηση του τεκμηρίου αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα - απούλητα ακίνητα. Μέχρι σήμερα, κατασκευαστές που έχουν αποπερατώσει κατοικίες μετά το 2006 υποχρεούνται να πληρώσουν στο Δημόσιο ΦΠΑ 23%, ακόμη και εάν δεν έχουν πουλήσει τις συγκεκριμένες κατοικίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σήμερα βρίσκονται αδιάθετα στην αγορά περίπου 200.000 σπίτια, η διάταξη αυτή «στραγγάλιζε» τον κλάδο των κατασκευαστών.

- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης: Αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επεναξέτασης, για φορολογικές διαφορές.
- Επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε χρήση δεν θα χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ

zougla.gr

ΛΙΓΕΣ ΨΗΦΟΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΑΜΑΡΑΤου Φώτη Τριάρχη

Στην ψηφοφορία της Τρίτης για τον δεύτερο γύρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να αποτυπωθούν σε ψήφους οι εντυπώσεις που άφησε το διάγγελμα Σαμαρά, με το οποίο ο πρωθυπουργός κάνει βήματα πίσω, οριοθετώντας τις εθνικές εκλογές για το τέλος του 2015 και δίνοντας υποσχέσεις για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα για τη συγκυβέρνηση και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, καθώς τα 160 «ναι» που πήρε στον πρώτο γύρο υπολογίζεται ότι δύσκολα θα υπερβούν τα 168-170 μάξιμουμ.

Τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα για τη συγκυβέρνηση και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, καθώς τα 160 «ναι» που πήρε στον πρώτο γύρο υπολογίζεται ότι δύσκολα θα υπερβούν τα 168-170 μάξιμουμΟι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που αντέδρασαν θετικά στην πρόταση Σαμαρά, οι Β. Οικονόμου και Γ. Κουράκος, δηλώνοντας ότι θα φύγουν από το «παρών» και ότι θα ψηφίσουν Δήμα στις άλλες δύο ψηφοφορίες, αναμένεται να συμπαρασύρουν και άλλους βουλευτές, ωστόσο δεν αρκούν.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ - ΔΗΜΑΡ απέρριψαν αυθωρεί την πρόταση Σαμαρά, αλλά τα φώτα στρέφονται τώρα στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, εντός του οποίου υπάρχουν πλέον ισχυρές φωνές που ζητούν υπερψήφιση Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από βουλευτές οι οποίοι δεν αποκλείεται και να αποστασιοποιηθούν από την επίσημη γραμμή καταψήφισης Δήμα.

Θεωρώντας ότι η κίνηση Σαμαρά είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη θα ζητήσουν από τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υφυπουργός και νυν κομματικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θοδ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι η πρόταση Σαμαρά -με την οποία κατ’ ουσίαν υιοθέτησε το κείμενο-πρόταση των 8 βουλευτών (Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Π. Τατσόπουλου, Γρ. Ψαριανού, Ν. Τσούκαλη, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρα) για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και εκλογές μέσα στο 2015- «είναι ένα σημαντικό βήμα για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες». Και κατέληξε λέγοντας πως «η συναίνεση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, πολιτική και να αποκλείει τη συνάθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και μπορεί πλέον να υπάρξει».

Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν και οι τρεις βουλευτές (Ν. Τσούκαλης. Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας) οι οποίοι συνυπέγραψαν την πρόταση των οκτώ. Ωστόσο, δηλώνουν ότι η πρότασή τους είχε αποδέκτη και τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της ΔΗΜΑΡ, δεν πρόκειται να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.

Από τους ανεξάρτητους, ο Παναγιώτης Μελάς έχει δηλώσει επίσης ότι θα υπερψηφίσει Δήμα, ενώ αναμένεται ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κασαπίδης, η Μίκα Ιατρίδη και Κώστας Γιοβανόπουλος, να το σκεφτούν και να κλίνουν προς το «ναι».

Άγνωστο είναι τι θα πράξουν τελικά οι πρώην χρυσαυγίτες και νυν ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Ο Βασίλης Καπερνάρος δηλώνει ότι θα ψηφίσει και στη δεύτερη ψηφοφορία «παρών». «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω "παρών"» δήλωσε στο ΑΠΕ. Ο Πέτρος Τατσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αν δεν συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αλλάξει άποψη, ενώ στο «παρών» αναμένεται να κινηθούν και πάλι οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης και Πάρις Μουτσινάς.


zougla.gr

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κολύμβησης


Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κολύμβησης 2014Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/12/2014 στο Ιωνικό Κολυμβητήριο η χριστουγεννιάτικη γιορτή της κολύμβησης του ΝΟ Χίου. Οι μικροί κολυμβητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν στην πισίνα και να παίξουν με τη μασκότ της ομάδας το "ΝΟΧάρα" ο οποίος τους μοίρασε δώρα στο τέλος της γιορτής.
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κολύμβησης 2014

noxiou.gr

Ήττήθηκε Ο ΝΟΧ Από Το Παλαιό Φάληρο


Την ήττα γνώρισε σήμερα 20/12/2014 ο ΝΟ Χίου από το Παλαιό Φάληρο εκτός έδρας. Η ομάδα μας μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε στο ημίχρονο με 4-2 αλλά στη συνέχεια ξέμεινε από δυνάμεις και έχασε το προβάδισμα φτάνοντας στην ήττα. Να σημειώσουμε ότι δεν αγωνίστηκαν λόγω τιμωρίας ο τερματοφύλακας μας Σ. Γαλανόπουλος και ο Σ. Μιμίδης. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής:
Παλαιό Φάληρο - ΝΟ Χίου: 8-6
Τα οκτάλεπτα: 0-2, 2-2, 3-0, 3-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παλαιό Φάληρο (Βενετόπουλος): Γαβαλάς Θ., Αμπατζόγλου, Τσβέκοβιτς 1, Ξενάκης 2, Σιώνης 2,
Σπηλιωτόπουλος, Παναγούλης, Βερύκοκος, Γωνιωτάκης, Φωκάς 1, Κουκουμάκης, Τσάγγαρης 1, Πεβέρετος, Τρούλος, Παπαναστασίου 1
ΝΟ Χίου (Τζόρτζεβιτς): Μισεντζής, Γκιάλης, Μαχαλιάς, Φαζός, Πρέκας 2, Αλάτσης, Κανδιόγλου, Βιτέλλας,
Ντούλος 1, Γαβαλάς Ι. 2, Φουντούλης Γιωρ. 1, Καλαργυρός, Μεννής-Μαστρομιχαλάκης, Γκιουβέτσης, Αγιωργούσης

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: 19-3
Τα οκτάλεπτα:  6-0, 2-1, 5-0, 6-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Ολυμπιακός (Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 3, Δελακάς, Φουντούλης Ι. 4, Ποντικέας 2,
Ντόσκας 1, Μουρίκης 1, Κολόμβος 3, Μάλιαρακ 3, Γούνας 2, Δερβίσης
ΠΑΟΚ (Βέργος): Κεχαγιάς, Σαρησάββας, Μιτελούδης, Αληχανίδης 1, Προσινικλής, Νικολαϊδης, Κόλιανιν,
Παπαποστόλου, Βογιατζόγλου, Σολανάκης 1, Μαζοκοπάκης 1, Βαχαρέλης, Μπεζιλιώτης

ΑΝΟ Γλυφάδας - Υδραϊκός ΝΟ: 3-7
Τα οκτάλεπτα: 0-1, 0-3, 1-1, 2-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΑΝΟ Γλυφάδας (Σελετόπουλος): Πλατίδης, Καζάζης, Παπάκος, Παπούκας 1, Αγγελίδης, Κουλιεράκης, Κατρουζανάκης, Φούτρης, Χατζηγούλας, Παπαδόπουλος, Γιαννόπουλος 1, Λομβάρδος 1, Πουλιόπουλος, Φωτόπουλος, Δουρίδας
Υδραϊκός (Μαυρωτάς): Φλέγκας, Καϊάφας, Εμμανουηλίδης Β., Κοκκινάκης 1, Εμμανουηλίδης Ι., Μπλάνης 2, Λάζαρης, Αργυρόπουλος 1, Μπιτσάκος 1, Βλοντάκης 2, Αγκόρτσας, Παγάνης, Στελλάτος
Παναθηναϊκός - Εθνικός Πειραιά: 11-10
Τα οκτάλεπτα: 2-4, 4-2, 2-3, 3-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Σαρτζετάκης, Κόχειλας Ν., Κουρλιάφτης 3, Θεοδωρόπουλος 2, Παπαδόγκωνας 1, Καλογεράκος 1, Αφρουδάκης Γ. 2, Δερμιτζάκης Δ. 2, Χαραλαμπόπουλος, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Πανταζόπουλος, Σπυρόπουλος
Εθνικός Πειραιά (Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης, Θαλασσινός, Κουτσιαλής 1, Χατζηκυριακάκης 4, Μπιλάλης, Βουλγαράκης 1, Καρούντζος 1, Τσαχειλίδης, Κόχειλας Ι. 1, Μπεριστιάνος 1, Ξανθόπουλος, Αϊβαλιώτης, Αργυρόπουλος 1

ΝΟ Βουλιαγμένης - Πανιώνιος: 13-4
Τα οκτάλεπτα: 5-0, 3-1, 4-2, 1-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Βουλιαγμένης (Λοράντος): Τσαλκάνης, Κοπελιάδης 2, Μασμανίδης 1, Χρυσοσπάθης 1, Γούβης,
Αφρουδάκης Χρ. 1, Ελμισιάν 1, Αλβέρτης 2, Καπότσης 4, Καπετανάκης 1, Ζερδεβάς, Ποταμιάνος, Μαυρωτάς, Δελαγραμμάτικας
Πανιώνιος (Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης 1, Κοκκάλας, Φώσκολος 2, Θωμάκος, Δανούρδης, Ζώρζος, Γρηγορόπουλος, Λύκαρης, Βέκκος, Γαβαλάς Γ., Καρακατσάνης 1, Μιγόπουλος, Θεοδόσης-Παπαλουκάς, Αθυμαρίτης

ΝΟ Καλαμακίου - Νηρέας Λαμίας: 12-9
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-2, 4-3, 4-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Καλαμακίου (Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος, Μητρόπουλος, Σάντα 4, Δουδέσης 1, Σαλάχας, Χατζηδάκης, Καφετζόπουλος 1, Αφρουδάκης Ζ. 2, Λιοτσάκης 4, Δερμιτζάκης Δ., Τίγκας Γ.
Νηρέας Λαμίας (Παπανικολάκος): Χρονόπουλος, Αναστασιάδης 2, Πίσσας 1, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης,
Καλαμάρης, Πετρόχειλος, Χαριτάκης, Καστανάκης 1, Σταυρόπουλος 2, Φλώρος Ανδ. 1, Μπελέρης 2, Φλώρος Χρ.Επόμενη Αγωνιστική
7η Αγωνιστική10/1/2015Σάββατο
ΝΟ ΧΙΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ
ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ-ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ-ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΠΑΟΚ-ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ-ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


noxiou.gr

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το νέο κουπόνι του ΟΑΕΔ που απευθύνεται σε 7.000 ανέργους


Σήμερα, Δευτέρα 22/12, ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο κουπόνι του ΟΑΕΔ που απευθύνεται σε 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το πρόγραμμα καλύπτει νέους ανέργους πτυχιούχους, έως 29 ετών, και προσφέρει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Έμφαση με το νέο κουπόνι του ΟΑΕΔ δίνεται σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων, καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πτυχιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr
Οι ωφελούμενοι πτυχιούχοι άνεργοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 22/12/2014 ώρα 11:00 έως ώρα 24:00 14/1/2015. Αντίθετα, οι παρόχοι κατάρτισης μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 29/12/2014 ώρα 11:00 έως ώρα 24:00 14/1/2015.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών
• Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 832 ωρών.
• Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης
Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:
• Βαθμός Κτήσης Πτυχίου.
• Ηλικία υποψηφίου.
• Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή / και συζύγου (οικονομικό έτος 2014)
• Χρόνος ανεργίας
Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 3.302 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), τη συμβουλευτική καθοδήγηση και την υποστήριξη των ωφελουμένων από τους παρόχους συμβουλευτικής προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχημένη τοποθέτηση σε θέσεις πρακτικής ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα απασχόλησής τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το μέρος της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας που αντιστοιχεί στην παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ύψους 300 ευρώ ανά ωφελούμενο, πλέον ΦΠΑ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου. Ωφελούμενοι (ομάδα στόχος): άνεργοι απόφοιτοι ΠΑΝ / ΜΙΩΝ και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών με ημερομηνία γέννησης από 1.1.1985 εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
Εκπαιδευτικό Επίδομα: το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 3.120,00 ευρώ και περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης το οποίο λαμβάνει ο ωφελούμενος της Δράσης από τον Ο.Α.Ε.Δ, για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα Δράση πρέπει: Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής» .
Εφιστάται η προσοχή των ανέργων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Αίτηση συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στην ειδική ιστοσελίδα της Δράσης. Κατά την υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής, το πληροφοριακό σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας, ελέγχει αυτόματα τα ατομικά στοιχεία του αιτούντος, μέσω του Μητρώου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. και σε περίπτωση μη ταυτοποίησης τους, δεν επιτρέπει την υποβολή της αίτησης.
Όσα κριτήρια δεν δύνανται να διασταυρωθούν ηλεκτρονικά, θα πιστοποιούνται από δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν οι ωφελούμενοι-κάτοχοι των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας στους παρόχους κατάρτισης, τους οποίους θα επιλέξουν, μετά από αίτημα των τελευταίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 3.3 της παρούσας.
Τα δικαιολογητικά αυτά, ανεξαρτήτως ομάδας ωφελουμένων, θα πρέπει να τεκμηριώνουν τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει στην αίτηση συμμετοχής του για εκείνα τα πεδία (κριτήρια επιλογής) που δεν ελέγχονται αυτόματα από το Μητρώο Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. (Εισοδηματικά κριτήρια και Βαθμός Πτυχίου).Απορρίπτεται ή / και ακυρώνεται η επιταγή κατάρτισης Ωφελούμενου που θα εντοπισθεί να έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία.
Οι Ωφελούμενοι αυτοί καταγράφονται σε διακριτό Μητρώο και αποκλείονται από τη δυνατότητα εγγραφής σε Μητρώο Ωφελουμένων για συμμετοχή σε Δράση επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για ένα χρόνο.
Επίσης, ο ωφελούμενος, οφείλει να δηλώσει τα στοιχεία του Τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN), κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του. Στο λογαριασμό αυτό, στον οποίο θα καταβληθεί από τον Ο.Α.Ε.Δ το εκπαιδευτικό επίδομα, ο ωφελούμενος πρέπει να είναι είτε ο αποκλειστικός δικαιούχος είτε πρώτος δικαιούχος σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.
Επίσης θα πρέπει να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ. ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας. Σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον άνεργο.

aftodioikisi.gr

Ανανέωση των πιστοποιητικών Η / Υ κάθε τρία χρόνια για νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο


Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Άνοιας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά την ανανέωση των πιστοποιητικών Η / Υ κάθε 3 χρόνια προκειμένου να θεωρούνται έγκυρα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Η εν λόγω ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις. Με κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Δριβαλάς, χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση σκανδαλώδες δώρο, προεκλογικού χαρακτήρα, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πιστοποίησης. Υπογράφουν και επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον καλούν να αποσύρει τη ρύθμιση
«Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ανευ προηγουμένου δώρο, προφανώς προεκλογικού χαρακτήρα, σε μερικούς δεκάδες επιχειρηματίες που ελέγχουν το χώρο και προβλέπεται από τη ρύθμιση αυτή να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων των οποίων η ανάγκη για εργασία γίνεται αντικείμενο βάναυσης εκμετάλλευσης. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι η έννοια της επαναπιστοποίησης του ίδιου προσόντος δεν νοείται πουθενά στην Ε.Ε (η ρύθμιση αυτή, αν εφαρμοζόταν στο χώρο των Ξένων Γλωσσών, θα απαιτούσε από τους κατόχους π.χ του Proficiency να δίνουν ανά τριετία εξετάσεις επ 'αμοιβή για να ανανεώνεται ο τίτλος τους!). Το πλέον εξοργιστικό στη παρούσα υπόθεση είναι ότι προ ολίγων μηνών και μετά από καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος είχε αποσύρει σκανδαλώδη ΚΥΑ με το ίδιο περιεχόμενο, αναφέροντας μάλιστα δημόσια ότι θα στείλει τους συντάκτες της ΚΥΑ στη δικαιοσύνη. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Λοβέρδος, ώστε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση-ρουσφέτι. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, εάν η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοθετήματος προς ψήφιση στη Βουλή ήταν εν γνώσει του Υπουργού Παιδείας ».
Να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, οι εισηγητές υποστηρίζουν ότι: «Η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γνώσεις Η / Υ των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων στο δημόσιο, ανταποκρίνονται όχι μόνο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στις διαμορφούμενες απαιτήσεις των φορέων του δημοσίου. Η αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης της διάταξης αυτής συναρτάται με την αμεσότητα της ανάγκης για επικαιροποίηση των ουσιαστικών προσόντων στους διορισμούς που γίνονται στο δημόσιο ».

aftodioikisi.gr

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Δημόσιο: Πότε είναι νόμιμη η καταγραφή συνομιλιών υπαλλήλων


Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμη και παραδεκτά λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήριο, η καταγραφή με τεχνικά μέσα συνομιλιών δημόσιων υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων όταν από την καταγραφή αποδεικνύεται παθητική δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου.Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία προκύπτει ότι: «Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.Με την ίδια ποινή τιμωρείται και «ο δράστης που αποτυπώνει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου» .Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες η απαγόρευση αυτή «αφορά εκδηλώσεις ή πράξεις της ιδιωτικής ζωής των τρίτων που είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους, αποσκοπείται δε με τον τρόπο αυτό η διασφάλιση της προστασίας των εννόμων αγαθών του ανθρώπου, που προστατεύονται από τις συνταγματικές αυτές διατάξεις ».
Παράλληλα, σημειώνεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση, ότι «δεν περιλαμβάνει και τις πράξεις ή εκδηλώσεις προσώπων, οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον χρόνο που γίνονται, δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανατιθεμένων σε αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρουμένων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική ».
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης σημειώνεται ότι από το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο «σαφώς συνάγεται, ότι η καταγραφή ιδιωτικής συνομιλίας με τεχνικά μέσα σε ψηφιακό δίσκο, ο οποίος αποτελεί αυτοτελές αποδεικτικό μέσο και δη έγγραφο, παραδεκτά λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο και συνεκτιμάται μαζί με τις άλλες αποδείξεις για το σχηματισμό της δικανικής του κρίσης, έστω και αν αυτό περιέχει και στηρίχθηκε σε αθέμιτη μαγνητοσκόπηση με τεχνικά μέσα εκδηλώσεων του κατηγορουμένου, που πραγματοποιήθηκαν, όμως, στα πλαίσια των ανατιθεμένων σ` αυτόν υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεσή τους, η οποία υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική ».
Ειδικότερα, τον Άρειο Πάγο τον απασχόλησε περίπτωση υπαλλήλου Πολεοδομίας ό οποίος μαζί με άλλα δύο πρόσωπα δωροδοκήθηκε, με το ποσό των 55.000 ευρώ για την έγκριση συντελεστή δόμησης.


aftodioikisi.gr

Προγράμματα ΕΣΠΑ: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 100% για να στήσουν τη δική τους δουλειά


Τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κάνουν ποδαρικό το νέο έτος και αφορούν ενισχύσεις για ανέργους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις αλλά και για υφιστάμενες εταιρείες, προκειμένου να στραφούν σε ξένες αγορές και να ενισχύσουν την καινοτομία τους.
Σύμφωνα με την «Ημερησία» είναι δύο, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που επιδοτούν κατά 100% τους άνεργους προκειμένου να στήσουν τη δική τους δουλειά, αλλά και τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσοστό χρηματοδότησης 40% επί των δαπανών.
Επιχορήγηση ανέργων
Συμφωνα ΜΕ ΤΗΝ προδημοσίευση Των ΔΥΟ προγραμμάτων που έκανε ΤΟ Υπουργειο Ανάπτυξης πρόκειται ΓΙΑ ΤΟ «Επιχειρηματική Ευκαιρία» ύψους 50 εκατ. ευρώ και το «Επιχειρούμε Δυναμικά» με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Αυτά εντάσσονται στην κατηγορία προγραμμάτων του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση - ΕΠΑνΕΚ».
Το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της δημόσιας δαπάνης.
Εξωστρέφεια
τό δεύτερο Πρόγραμμα «Επιχειρούμε Δυναμικά» απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Στόχος των ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές. Σημειώνεται ότι η δράση αφορά επενδύσεις από 20.000 μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση έχει ορισθεί μέχρι και στο 40% του συνολικού ποσού της επένδυσης. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% επί της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Ενδεικτικά οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η κτιριακή αναβάθμιση, η πιστοποίηση, η προβολή σε ξένες αγορές κ.λπ.
«Επιχειρούμε Δυναμικά»
Το Πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους οκτώ στρατηγικούς τομείς της χώρας, προκειμένου αυτές να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας είναι:
[1] Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
[2] Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
[3] Υλικά / Κατασκευές
[4] Εφοδιαστική Αλυσίδα
[5] Ενέργεια
[6] Περιβάλλον
[7] Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
[8] Υγεία.
Οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν προκειμένου να αναβαθμιστούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους, την υιοθέτηση της χρήσης των ΤΠΕ, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη ποιοτικά ολοκληρωμένων υπηρεσιών, τη βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Συγχρόνως, με τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, αναμένεται να ενισχυθούν οι ικανότητες του παραγωγικού δυναμικού και να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 50 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν στην προκήρυξή της.
Για τις ανάγκες του προγράμματος (και μόνο) χαρακτηρίζεται ως υφιστάμενη, επιχείρηση που έχει κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
• να λειτουργούν νόμιμα εντός της ελληνικής Επικράτειας
• να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και Ι.Κ.Ε) και ατομικές επιχειρήσεις.
• να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
• να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
• να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή / και εξυπ ρέτησης κ.λπ.)
• να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή / και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25 %) οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.
Επιλέξιμες ενέργειες είναι:
• Πιστοποίηση διαχειριστικών Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση
• Προβολή - Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
• Δικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή της για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών
• Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης Τεχνολογίας
• Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη / Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές
• Κτιριακή αναβάθμιση υποδομών για την λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
• Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1.1.2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Ποιοι υποβάλλουν πρόταση
ΣΤΟ Πρόγραμμα μπορούν ΝΑ υποβάλουν πρόταση:
[1] Υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361 / ΕΚ, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ προαναφερόμενους στρατηγικούς τομείς.
[2] Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013) και τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis, (ΕΚ.1407 / 2013), καθώς επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό.
Προτεραιότητα
ΟΙ Κλάδοι που έχουν προτεραιότητα ΣΕ αυτά ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Προγράμματα:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
• Τουρισμός
• Υγεία
• Υλικά - Κατασκευές
• Πολιτιστική - Δημιουργική Βιομηχανία
Από το πρόγραμμα για τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρείται ο τομέας του τουρισμού.
«Επιχειρηματική Ευκαιρία»
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» παρουσιάζουν τα δύο προγράμματα. Εκτιμάται ότι οι πλήρεις προκηρύξεις τους θα εκδοθούν στις αρχές του νέου έτους. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται η στήριξη για την ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς, επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει:
• Στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων και
• Στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέχρι την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ και οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα από την 1/1/2014 έως και την ημερομηνία προκήρυξης.
Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:
• Να έχουν κάνει έναρξη στη ΔΟΥ μετά την ημερομηνία προκήρυξης του Προγράμματος
• Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής Επικράτειας
• Να λειτουργήσουν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες επιχειρηματικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε, ατομική επιχείρηση και κοινωνική επιχείρηση.
• Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας επενδυτικής πρότασης.
• Το επιχειρηματικό τους σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικώνδραστηριοτήτων.Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από τον Κανονισμό για Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας • ενισχύσεις de minimis (EK 1407/2013).
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν καινοτομικό χαρακτήρα και να αφορούν, κατά προτεραιότητα, στους εννέα στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
• Τουρισμός
• Υγεία
• Υλικά • Κατασκευές
• Πολιτιστική - Δημιουργική Βιομηχανία
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 25.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 50 εκατ. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος θα περιγραφούν αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.
Στοιχεία της Δράσης είναι δυνατόν να τροποποιηθούν στην προκήρυξη που θα ακολουθήσει την οριστική έγκριση του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που θα οριστούν στην προκήρυξη.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν αναλυτικά στην προκήρυξή της.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Η πραγματοποίηση δαπανών πριν την έκδοση της απόφασης ένταξης γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης και δεν δεσμεύει την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με την έγκριση ή μη του σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
[1] Λειτουργικές (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα προβολής και διαφήμισης)
[2] Εξοπλισμός, προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, αποσβέσεις παγίων
[3] Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης και σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου κ.λπ.)
[4] Ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματία
[5] Μισθολογικό κόστος για νέα θέση ή νέες θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση διατήρησής τους μετά το πέρας της επιχορήγησής της / τους.
• Η επιλεξιμότητα των δαπανών δύναται να ξεκινήσει από την ημερομηνία προκήρυξης.
• Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν προς αξιολόγηση το επιχειρηματικό τους σχέδιο με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην προκήρυξη του Προγράμματος.


aftodioikisi.gr