Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Του Κώστα Ιερίδη

Προεκλογικό άρωμα έχει η τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η οποία φέρνει αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις κατοικίες, τα Ι.Χ. και τον Φ.Π.Α. επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία περιλαμβάνει:

- Την επέκταση του μέτρου της απόσυρσης για ένα ακόμη έτος. Δίνεται η δυνατότητα απόσυρσης και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει τα έτη 2001 και 2002. 
- Την παράταση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους από το μήνα που παρέλαβε τις πινακίδες. 

- Την αναστολή για δύο χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμής αγοράς (κτήσης) και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου. Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1/1/1994.
- Την κατάργηση του τεκμηρίου αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα - απούλητα ακίνητα. Μέχρι σήμερα, κατασκευαστές που έχουν αποπερατώσει κατοικίες μετά το 2006 υποχρεούνται να πληρώσουν στο Δημόσιο ΦΠΑ 23%, ακόμη και εάν δεν έχουν πουλήσει τις συγκεκριμένες κατοικίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σήμερα βρίσκονται αδιάθετα στην αγορά περίπου 200.000 σπίτια, η διάταξη αυτή «στραγγάλιζε» τον κλάδο των κατασκευαστών.

- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης: Αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επεναξέτασης, για φορολογικές διαφορές.
- Επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε χρήση δεν θα χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ

zougla.gr