Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

ΣΤΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗΗ σύσκεψη των πολιτικών ηθικών αυτουργών υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη συνεπικουρούμενος από τα πρώτα βιολιά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου  (περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και αντιπεριφερειάρχη Χίου Γιακαλή και Γανιάρη)  που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης Χίου έδειξε για μια ακόμα φορά ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μπροστά στη βιβλική καταστροφή για την οποία φέρει σοβαρές ευθύνες, προσπαθεί με την παρέλαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών (πρόεδρος ΕΛΓΑ, γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου, γενικοί γραμματείς υπουργείων κλπ) προσπαθεί να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και αυταπάτες για την πραγματικότητα που περιμένει τους Χιώτες πυρόπληκτους.
Σήμερα μπροστά σε δεκάδες αγωνιώντες πυρόπληκτους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και μαστιχοπαραγωγούς έδειξε η συγκυβέρνηση δια του υπουργού της και την απουσία του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τη στημένη διαδικασία αδυνατώντας να απαντήσει στις καταγγελίες των στελεχών του ΚΚΕ ότι δεν προχωρεί στην άμεση κήρυξη του νησιού σε πυρόπληκτο  λέγοντας ότι δεν κάνει πολιτική πεζοδρομίου. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνεται την κινητοποίηση του λαού για τα δίκια του ως πολιτική πεζοδρομίου. Το ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης κινητοποίησης του χιώτικου λαού για να κηρυχθεί ο νομός πυρόπληκτος διότι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος τον κοροϊδεύουν.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ , ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ"Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών

Θέμα: Άμεσα μέτρα για τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Καταστροφή «βιβλικών» διαστάσεων, κρανίου τόπος, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής, αγροτική γης και κτηνοτροφικής παραγωγικής έχει προκαλέσει ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο από τις 18/8. Το καταστροφικό άπλωμα της φωτιάς κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού, χλωρίδα και πανίδα και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλο το νησί πλήττοντας περιοχές της κεντρικής, βορειοδυτικής, νοτιοδυτικής και ανατολικής Χίου (Αυγώνυμα – Ανάβατος – Άγιος Γιώργης Συκούσης, Σιδηρούντα – Μετόχι – Λίμνο, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πυργί, Ολύμποι, Καρίντα, Θολοποτάμι, Αρμόλια, περιοχές των χωριών Μέσα Έξω Διδύμα, Καλαμωτή).
Στο πέρασμά της επλήγησαν τα μεσαιωνικά κάστρα καθώς και το χωριό Ανάβατος που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος-μνημείο. Κινδύνεψαν επίσης τα ιστορικά μνημεία-μονές της Νέας Μονής και των Αγίων Πατέρων που προστατεύονται από την Ουνέσκο. Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές και καλλιεργητικές εκτάσεις ( χιλιάδες ελαιόδεντρα, αμπέλια, συκιές, φιστικιές κ.ά), μεγάλο αριθμό άγριων, αλλά και οικόσιτων ζώων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ( σημαντικός αριθμός κατσικιών ελευθέρας βοσκής, κυψέλες και μάντρες-ποιμνιοστάσια), χιλιάδες κυψέλες. Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στην παραγωγή μαστίχας, μοναδικής στον κόσμο και εξαγώγιμης, αποτελεί το βασικό και ζωτικής σημασίας αγροτικό προϊόν στη Χίο, όπου δυστυχώς κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από μαστιχόδεντρα, περίπου το 40%. Εκτιμάται δε ότι η ζημιά έχει βάθος 10-15 χρόνων, καθώς τόσο περίπου αναλογεί ώστε να φτάσουν τα νέα μαστιχόδεντρα σε παραγωγική ηλικία, που να δίνουν εισόδημα.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ο Νομός Χίου, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα, ήταν εντελώς ανοχύρωτος μπροστά στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το νησί. Οι ελλείψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες και είχαν έγκαιρα επισημανθεί, ενώ η χρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης πετσοκομμένα και μηδαμινές. Μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία είχε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί. Οι συνέπειες είναι βαριές και τραγικές, για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της έκτασης των καταστροφών, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη καταστολή τους. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτος εδώ και χρόνια.
Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για την επικινδυνότητα της κατάστασης, που έμοιαζε με φυτίλι που περίμενε το άναμμα του, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που βαραίνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι μεγάλες και βαριές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση και γρήγορη στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων από όλη την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία. Είναι ανάγκη και η μόνη λύση η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που θα αντιμετωπίζει τα δάση ως λαϊκή περιουσία-κοινωνικό αγαθό, θα εξασφαλίζει τον κεντρικό σχεδιασμό και θα καταργήσει κάθε ατομική ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση της γης σε όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.  Δεδομένου της μεγάλης καταστροφής και ότι η Χίος είναι παραμεθόριος περιοχή που η καλύτερη άμυνα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα ανακούφισης θα πάρουν για να κηρυχτεί άμεσα και γρήγορα ο Νομός Χίου πυρόπληκτη περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν : α) στην άμεση καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), στο 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές, β) στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοικιών και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού, από πλημμυρικά φαινόμενα γ) στη γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τις άμεσα επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό δ) απαλλαγή πυρόπληκτων από φορολογία 2011 και πάγωμα έως και διαγραφή – ανάλογα την περίπτωση – των οφειλών προς το δημόσιο καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Καθώς και για την κήρυξη αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων και την απαγόρευση fast track επιχειρήσεων (ΑΠΕ κ.ά) σε αυτές, για να μην υπάρξει αλλαγή χρήση γης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Για να υπάρξει σχεδιασμένη ανασύσταση της μαστιχοκαλλιέργειας με οικονομική και τεχνική ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χίου (πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και ενίσχυσή με τεχνικά μέσα, ελικόπτερα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.


Η Βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Συνάντηση με τον Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη είχε σήμερα ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι δράσεις και οι ενέργειες ανασυγκρότησης της Χίου με τη συνδρομή της Ευρωπαικής Επιτροπής, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και η οικονομική ενίσχυση που η Επιτροπή παρέχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τριαντάφυλλος παρέδωσε στον κ. Καρβούνη την πρόταση του για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της πυρόπληκτης Χίου.

Μετά την συνάντηση, ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε:

“Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Καρβούνη, και να συζητήσουμε εκτενώς τον τρόπο συνδρομής της Ευρωπαικής Επιτροπής στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Χίου. Συζητήσαμε για την πρόταση που έχουμε καταθέσει τόσο για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Χίου όσο και για τον φορέα υλοποίησης. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της Επιτροπής, για την πρόταση να αναλάβει τοπικός φορέας το έργο υλοποίησης, όπως προτείναμε. Τέλος συζητήθηκε εκτενώς η χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ότι το αίτημα για τη συνδρομή της Επιτροπής πρέπει να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν.

Οι δυνατότητες συνδρομής της Επιτροπής είναι αρκετές και σε πολλά επίπεδα. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που θα μας δοθεί.”

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΠρος τους Υπουργούς: Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και
Ναυτιλίας και Αιγαίου


Θέμα: Αύξηση των ροών παράνομης εισόδου μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.


Είναι αποδεδειγμένο ότι οι διακινητές παράνομων μεταναστών διαθέτουν τη δυνατότητα προσαρμογής των δικτύων μετακίνησης που χρησιμοποιούν, στις εκάστοτε αποτρεπτικές δράσεις και ενέργειες των αρμόδιων αρχών.

Αυτή την περίοδο λόγω τόσο της επιχείρησης “Ξένιος Ζεύς” όσο και λόγω των πρωτοβουλιών θωράκισης της περιοχής του Έβρου με συνδρομή και ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι παράνομες μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται προς τα νησιά του Αιγαίου.

Επειδή, η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας,
Επειδή, η χώρα διαθέτει μία τεράστιας έκτασης ακτογραμμή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να φυλαχθεί στο σύνολο της,
Επειδή, με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δεν πρέπει να  δημιουργείται η εντύπωση πρόσκαιρης επιλογής περιοχών στις οποίες αυτές αναπτύσσονται

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της παράνομης μετακίνησης μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου;
  2. έχει διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω συνδρομής ευρωπαϊκών μηχανισμών στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε θαλάσσιο και χερσαίο νησιωτικό χώρο;
Ο ερωτών ΒουλευτήςΚωνσταντίνος  Τριαντάφυλλος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του ποσού χρηματοδότησης επιπλέον επιδοτούμενων θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Τα δύο μέρη κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αυξηθεί, τελικά, ο προϋπολογισμός κατά 40 εκ. ευρώ και ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών κατά 18 χιλιάδες.
Έτσι ο συνολικός αριθμός παιδιών που θα φιλοξενηθούν την νέα σχολική χρονιά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνεται από 43 σε 61 χιλιάδες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ'


     Την Παρασκευή, 31-08-2012, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση στην τοπική κοινωνία τής παρουσίας και δράσης  που έχει αναπτύξει «Το χαμόγελο του παιδιού» στη Χίο και ειδικότερα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας  Αμανής,  με σκοπό τη δημιουργία σπιτιού φιλοξενίας παιδιών στα πρότυπα του Οργανισμού.

     Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία γραφείων του Οργανισμού στη Χίο, καθώς και η επέκταση των δράσεών του στο νησί, με αφορμή την τρίτη συνεχόμενη χρονιά επίσκεψης και φιλοξενίας παιδιών στην περιοχή Δημοτικής Ενότητας  Αμανής (Βολισσός).
     

ΔΥΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝΠερίπου 61.000 παιδιά, από τον αρχικό αριθμό των 43.000, θα γίνουν τελικά δεκτά από τους παιδικούς σταθμούς της χώρας, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα. Η συμφωνία για την αύξηση κατά 18.000 παιδιά (το 63,5% επί του συνόλου των 96.151 αιτήσεων ή περίπου δύο στα τρία παιδιά) επετεύχθη σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης, και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο, δε, προϋπολογισμός του προγράμματος, μετά και τις σχετικές προτάσεις που υπέβαλε εγγράφως ο υπουργός Εργασίας πριν από το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr και έκαναν λόγο για αύξηση στους παιδικούς από 15.000-20.000 παιδιά και για συν 40 εκατ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες θέσεις (τα αρχικά κονδύλια «άφησαν» εκτός πάνω από το μισό αριθμό των παιδιών, ποσοστό περίπου 55%).
Τι είχε προτείνει ο Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας, στις προτάσεις που είχε αποστείλει στην ΚΕΔΕ, και έγιναν τελικώς δεκτές από τους δημάρχους, πρότεινε τη μείωση τη επιδότησης ανά παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) κατά 50% (από 2.000 σε 1.000 ευρώ), όπως, δηλαδή, ζήτησαν οι δήμαρχοι, και όχι κατά 75%, που ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου.
Επίσης, την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκατ. ευρώ, όπως επίσης είχαν ζητήσει οι δήμαρχοι, ενώ μείωνε την επιδότηση για τους βρεφικούς σταθμούς ανά παιδί από 3.700 σε 2.960 ευρώ και για του παιδικούς σταθμούς κατά 15%, από 2.900 σε 2.465 ευρώ.
aftodioikisi.gr

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


     Τη Δευτέρα, 27-08-2012, έφθασε στο νησί μας η δημοσιογράφος Σίσσυ Νίκα, σύμβουλος γαστρονομίας της εφημερίδας Real News, προκειμένου να πραγματοποιήσει αφιέρωμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας στις γεύσεις της Χίου, γνωστά και άγνωστα γευστικά μονοπάτια».

     Με επιλογή της επισκέπτεται χώρους γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με σκοπό την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χιακής κουζίνας και του γαστρονομικού της πολιτισμού. Το υλικό θα προβληθεί από το περιοδικό «Real Taste & Style», καθώς και από τις εκδόσεις του Ομίλου.

     Η δημοσιογράφος θα παραμείνει στο νησί μας μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου.  Η επίσκεψη συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Χίου και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

"ΨΑΛΙΔΙ" 821 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ 2014
Περικοπές ύψους 821 εκατ. ευρώ για την Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει η λίστα με τα νέα μέτρα των 11,6 δις ευρώ για τη διετία 2013-14. Η νέα λίστα η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα και θα τεθεί προς τελική έγκριση στους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προβλέπει τελικά μεγαλύτερες από τις αρχικές μειώσεις των 500-600 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας περισσότερο το 1 δισ.
 
H νέα λίστα περιλαμβάβει μεταξύ άλλων για τους ΟΤΑ:
-150 εκατ. ευρώ από τη μείωση της ΣΑΤΑ
-60 εκατ. από τη μείωση των ΚΑΠ
-30 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες
-45 εκατ. ευρώ από την Ενιαία Αρχή προμηθειών ανά Δήμο
-18 από συγχώνευση-κατάργηση ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ
Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων για τους ΟΤΑ είναι ο εξής:
Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 86 εκατ. ευρώ της μισθολογικής δαπάνης στους ΟΤΑ.
aftodioikisi.gr

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΑ


ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΑ

ΝΕΦΕΛΩΔΕΙΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ


Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει σκοπό να παρέμβει νομοθετικά ώστε να κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή η Χίος, επειδή δεν κάηκε ούτε ένα κτίριο. Δήλωσε, μάλιστα, αναρμοδιότητα, μεταθέτοντας τις πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια!

Η απάντηση αυτή ήταν ξεκάθαρη από πλευράς του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και συζητήθηκε σήμερα (30 Αυγούστου 2012) στη Βουλή.

Ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την βουλευτική του εποπτεία και το νησί της Χίου, επεσήμανε στον Υπουργό ότι και οι απαντήσεις του για την αποζημίωση όλων των μαστιχοπαραγωγών ήταν νεφελώδεις, καθόλου συγκεκριμένες, με ένα δαίδαλο αριθμών που ενέπλεκε ετήσιες αποζημιώσεις σε όλη τη χώρα και με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να κατατεθούν στη Βουλή ημερομηνίες, διαδικασίες και κυρίως ανάλυση των ποσών που θα διατεθούν σε ΟΛΟΥΣ τους Μαστιχοπαραγωγούς για ενίσχυση, αποζημίωση φετινού εισοδήματος και προμήθεια νέων δενδρυλλίων μαστίχας.

Ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της η ελληνική κυβέρνηση, ότι η Χίος δεν δικαιούται να έχει απώλεια ούτε μιας σπιθαμής γης που φύεται μαστίχα, δεδομένου ότι λίγα ναυτικά μίλια ανατολικότερα, στις ακριβώς απέναντι ακτές της νότιας Χίου, έχουν αρχίσει οι Τούρκοι να δεσμεύουν περιοχές για την παραγωγή μαστίχας Τουρκίας!!!

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ζήτησε να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις και για την ελιά και για τα μελίσσια, όπως επίσης να επισπευσθεί και η αποστολή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στη σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Δασαρχείων για το θέμα της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας και προανήγγειλε για μία ακόμη φορά ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πέραν του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, θα καταθέσουν φάκελο στην Εισαγγελία Χίου με σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, που χρήζουν δικαστικής έρευνας.