Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ,ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ.ΜΑΡΚΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ , ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ,ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.30 μ.μ.


Η Ιερά Μητρόπολη Χίου ενημερώνει ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος θα τελέσει την Ακολουθία της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών για τους Χιώτες του Λεκανοπεδίου Αττικής στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ.  

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟ
Υ

KΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

Κλήρωση Πρωταθλήματος Νεανίδων
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/3/2013) στα γραφεία της ΚΟΕ η κλήρωση των ομίλων της Α' φάσης του πανελληνίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νεανίδων (γεν. 1997 και νεώτερες). Στο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν συνολικά 22 ομάδες οι οποίες έχουν χωριστεί σε 6 ομίλους. Η ομάδα μας θα συμμετάσχει στον Β' όμιλο Αττικής. Αναλυτικά οι όμιλοι όπως προέκυψαν από την κληρωτίδα:
Α’ φάση Νεανίδων (12-14/3/2013)
Α’ Αττικής: Ολυμπιακός, Τρίτων Αμαρουσίου, Εθνικός Πειραιά, Πανιώνιος
Β’ Αττικής: ΝΟ Χίου, Ιωνικός Νίκαιας, Νηρέας Χαλανδρίου, ΑΝΟ Γλυφάδας, Ηλυσιακός
Πατρών: ΝΕ Πατρών, ΝΟ Πατρών, ΝΟ Βουλιαγμένης
Βόλου: Νηρέας Λαμίας, ΟΕΑΝΑ Βόλου, ΝΟ Λάρισας
Χανίων: ΝΟ Χανίων, ΝΟ Ρεθύμνου, Α.Ο Πλιτς Πλατς
Θεσσαλονίκης: ΠΑΟΚ, Μακεδονικός, Ηρακλής, Πανσερραϊκός
Στην επόμενη φάση που θα είναι και η τελική προκρίνονται 10 ομάδες, συγκεκριμένα οι 3 πρώτες ομάδες από τον Β’ όμιλο Αττικής, οι 2 πρώτες από τους ομίλους Α’ Αττικής, Θεσσαλονίκης και η 1η ομάδα από τους υπόλοιπους ομίλους. Η κλήρωση των ομίλων και των αγώνων της τελικής φάσης (28-30 Ιουνίου 2013), θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαϊου 2013 και ώρα 13:00 στα γραφεία της ΚΟΕ.
noxiou.gr

ΤΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ



Η επιστολή των Σωματείων προς τους αρμόδιους υπουργούς:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει παραπέρα τη ναυτική εκπαίδευση σε κατάρτιση, με ιδιωτικές σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), ικανοποιώντας τις αξιώσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για τη παραγωγή φτηνότερου εργατικού δυναμικού, που θα χαρακτηρίζεται από την ευελιξία, την υποαπασχόληση και την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, δουλειά "λάστιχο" χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που με αγώνες κατέκτησαν οι ναυτεργάτες.

Δηλαδή, ιδιωτική ναυτική κατάρτιση με υποβαθμισμένες – ευκαιριακές γνώσεις, στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης που επί της ουσίας σημαίνει δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι σπουδαστές, οι ναυτεργάτες θα πληρώσουν ακριβά αυτή την πολιτική όπως πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση της παιδείας. Το πρόβλημα της μορφωτικής υποβάθμισης θα οξυνθεί και θα εκφραστεί με νέους και πολλαπλάσιους κινδύνους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι στόχοι που προβάλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι ψεύτικοι και οι αλλαγές θα υπηρετήσουν τις απαιτήσεις των εφοπλιστών.

Οι κανονιστικές πράξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Διαμορφώνεται το κανονιστικό πλαίσιο ίδρυσης ιδιωτικών σχολών «ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης» (ΝΕΚΕ).Ιδιωτικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και Κέντρα Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης

• Το αστικό κράτος καλεί τους καπιταλιστές να αξιοποιήσουν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή φτηνότερου εργατικού και ταυτόχρονα για το ξεκοκάλισμα κρατικών και κοινοτικών πόρων.
Τα περί ποιοτικής ναυτιλίας σε συνθήκες εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και χρησιμοποίησης της εκπαίδευσης ως εμπόρευμα, είναι απάτη. Η ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση δεν μπορούν να υπηρετήσουν το ανθρώπινο, εργατικό δυναμικό.

Βεβαίως τα προβλήματα των ναυτεργατών δεν περιορίζονται στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στην ναυτική εκπαίδευση.

Οι επώδυνες αυτές αλλαγές είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ της τρόικας και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που είναι σε εξέλιξη και με το νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» που προωθεί το τσάκισμα εργασιακών, μισθολογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την ένταση της κρατικής και εφοπλιστικής τρομοκρατίας στα καράβια, με την απελευθέρωση της Ακτοπλοίας και την κατάργηση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ, με την μείωση των οργανικών συνθέσεων και την εντατικοποίηση της εργασίας.
Στην κατεύθυνση της κατάργησης του Καμποτάζ είναι και η δήλωση στις 25-2-2013 της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του ΥΝΑ, ότι εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 3577/92 για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές απαντώντας σε ερώτηση της ναυτιλιακής εταιρείας TRANSOCEAN για την δρομολόγηση Φ/Γ πλοίου μεταξύ ηπειρωτικών λιμένων με δεύτερο νηολόγιο Ιταλίας και με σύνθεση οι μισοί ναυτεργάτες κοινοτικοί και οι άλλοι μισοί μη κοινοτικοί.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο μέσο του ΓΕΝΕ προωθεί πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για 1000 άνεργους ναυτεργάτες, για την 3ετία 2013-2015 που περιλαμβάνει:

● Θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών (με 5 ευρώ την ώρα για τον ναυτεργάτη).

● 5μηνη επιδοτούμενη άσκηση σε πλοίο με 1.000 ευρώ τον μήνα για τους αξιωματικούς και 800 ευρώ για τα κατώτερα πληρώματα.

Αυτό σημαίνει να δουλεύουν χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, χωρίς ΣΣΕ, ανασφάλιστοι, υπονομεύοντας περισσότερο την οικονομική κατάσταση του ΝΑΤ, διευρύνοντας την ανασφάλιστη εργασία.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ με όλες τις δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων γιατί κάθε μέρα που περνάει η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των εφοπλιστών γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη.

Από αυτή τη σκοπιά απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα του ΥΕΝ για τη "Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας" και να ανακληθεί το σχέδια των υπουργικών αποφάσεων και του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση των «ΝΕΚΕ».

Διεκδικούμε:

1.- Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις των ναυτεργατών και γενικότερα του λαού.
Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους νέους ως 18 χρονών με ενιαίο πρόγραμμα.
Σύστημα δημόσιων και δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών.

2.- Η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο φυσικό της φορέα το Υπουργείο Παιδείας στο ενιαίο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τους αξιωματικούς αλλά και τα πληρώματα των πλοίων γι΄αυτό και η ναυτική εκπαίδευση επιβάλλεται να είναι ενιαία.

3.- Κατάργηση της στρατιωτικής δομής - εκδημοκρατισμός των ναυτικών σχολών.
Να αποκλεισθεί ρητά η συμμετοχή των λιμενικών στα όργανα διοίκησης και εποπτείας των ναυτικών σχολών.

4.-Οι ΑΕΝ να ενταχθούν στη Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, να είναι αποκλειστικά δημόσιοι ισότιμοι φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την παραγωγή αξιωματικών Ε.Ν.

Να κατοχυρώνεται ρητά "ότι η αποστολή των ΑΕΝ είναι η δημιουργία στελεχών του εμπορικού ναυτικού - ισότιμης της ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης, ικανών να σταδιοδρομήσουν και σε άλλους συναφείς παραγωγικούς τομείς της ναυτιλίας ή της ειδικότητας τους στη στεριά.

5.-Να κατοχυρώνονται η αυτοτέλεια Διοίκησης - οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών καθώς και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες σπουδαστών και καθηγητών.

Τα συλλογικά όργανα των ΑΕΝ να εκλέγονται από τους καθηγητές και τους σπουδαστές, να έχουν την ευθύνη για την διοίκηση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των σχολών.

Οι προσλήψεις κρίσεως καθώς και η μετεκπαίδευση των καθηγητών να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των συλλογικών οργάνων των σχολών.
Το Υπουργείο Παιδείας που θα έχει την εποπτεία των σχολών πρέπει να δημιουργήσει τομέα αμειβόμενης μετεκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού τόσο για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα όσο και για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Παράλληλα να συμβάλει στην επιμόρφωση των καθηγητών, Α Μηχανικών - Πλοιάρχων ώστε να έχουν βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη ισότιμη των άλλων μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού και να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα πλοία για την βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Κατάργηση των ωρομίσθιων καθηγητών.

Τα κριτήρια πρόσληψης νέου εκπαιδευτικού προσωπικού να είναι σταθερά με μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένοι με αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στα όργανα διοίκησης των σχολών με βάση την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου τους.

6.-Να καταργηθεί ο αντιδημοκρατικός και αναχρονιστικό εσωτερικός κανονισμός που αποτελεί τμήμα του στρατιωτικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στις σχολές.
Να κατοχυρωθούν οι συνδικαλιστικές δημοκρατικές ελευθερίες και η συμμετοχή των σπουδαστών στα συλλογικά όργανα των σχολών.

7.-Επιβάλλεται η συγγραφή σύγχρονων τεχνικών βιβλίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ολοκληρωμένη τεχνική υποδομή.
Απαιτείται η κατάργηση του συστήματος της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Η σύνδεση της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται μέσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την ευθύνη και τον συστηματικό έλεγχο των ναυτικών σχολών για όλους τους ναυτεργάτες.

Μετεκπαίδευση των ναυτεργατών

Είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η επιμόρφωση των μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών.
Με εκατοντάδες έγγραφα της ΠΕΜΕΝ, αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των μελών μας, καθώς και του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών έχουμε καταγράψει συγκεκριμένα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της Μετεκπαίδευσης.

Η μετεκπαίδευση των ναυτεργατών να είναι η συνέχεια της βασικής ναυτικής εκπαίδευσης και αποκλειστικά δημόσια.

Βασική αρχή της μετεκπαίδευσης στο ΚΕΣΕΝ πρέπει να είναι ότι απευθύνεται σε επαγγελματίες που καλούνται να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις ανάγκες των πλοίων.

1.-Αλλαγή του κανονισμού του ΚΕΣΕΝ - αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης.
α)Αλλαγή της ύλης των μαθημάτων, σύγχρονη βιβλιογραφία.
β)Σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της εφηρμοσμένης τεχνολογίας στα πλοία.
γ)Δημιουργία τεχνικής βιβλιοθήκης.
δ)Ενσωμάτωση των ειδικών σχολείων στους βασικούς κύκλους σπουδών του ΚΕΣΕΝ.

2.- Να αυξηθεί το επίδομα στους μετεκπαιδευόμενους στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος.

Να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ όλοι οι ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται στο ΚΕΣΕΝ και γενικότερα σε όλες τις Δημόσιες Σχολές. Οι εισφορές προς το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών για το χρόνο μετεκπαίδευσης να καλύπτονται αποκλειστικά από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης(ΚΝΕ).

Να χορηγηθεί επίδομα στέγασης για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και για τους ναυτεργάτες μετεκπαιδευόμενους από την επαρχία. Όσοι επιλέγουν ως τόπο διαμονής την Εστία Ναυτικών να μπορούν να μένουν με την οικογένεια τους, ελεύθερα χωρίς κανένα περιορισμό.
Να καταργηθεί η προκλητική – απαράδεκτη χρηματοδότηση των ενώσεων των εφοπλιστών από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (παράγραφος 4 του άρθρου 3 του Νομοθετικού Διατάγματος 99/1973)


Αναγνώριση - Ισοτιμία των Διπλωμάτων

Διεκδικούμε :
Ενιαία αναγνώριση και ισοτιμία των πτυχίων και των διπλωμάτων των ναυτεργατών με αντίστοιχα της στεριάς.
Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ»
e-nautilia.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ , ΜΕ ΘΕΜΑ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ



Χίος 28/03/2013
Προς :
• κ. Κ. Μουσουρούλη
Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου
• κ. Κ. Τριαντάφυλλο,
Βουλευτή Χίου
Θεμα: Ενίσχυση της περιοχής της Αμανής
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου, κατά τη συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου 2013 με θέμα: «Προβλήματα - Προκλήσεις και Προοπτικές για την Αμανή», με την υπ΄ αρ. 117/2013 απόφασή του, αναγνώρισε την ανάγκη χάραξης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την περιοχή της Αμανής, ως φραγμό στην πληθυσμιακή κατάρρευση και αντιστάθμισμα στην απομόνωσή της. Υλοποιώντας την απόφαση αυτή, ζητούμε τη στήριξή σας, προκειμένου να διεκδικήσουμε γι' αυτή την ορεινή νησιωτική περιοχή.
Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας την ιδιομορφία της περιοχής αυτής, και λαμβάνοντας υπόψη τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία, στο πλαίσιο της πολιτικής της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής προβλέπει ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές, που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα όπως είναι οι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες περιοχές και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές (άρθρο 174 παράγραφος 3), ζητούμε:
• την ένταξη της Αμανής, στις ορεινές νησιωτικές περιοχές κάτω των 3100 κατοίκων με όσα πλεονεκτήματα προβλέπονται σε αυτό το καθεστώς
• εν όψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (2014) να διεκδικήσουμε την καθιέρωση της περιοχής της Αμανής, ως νησιωτική περιοχή με ορεινά χαρακτηριστικά.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προς την κατεύθυνση στήριξης της Αμανής, όπως διατυπώθηκαν παραπάνω, καθώς οι θέσεις αυτές εκφράζουν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Χίου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 , ΩΡΑ 13.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


 1 Δημοπράτηση δημοτικού ακινήτου - καντίνας στην παραλία Αγ. Αιμιλιανού Δ.Κ. Καλλιμασιάς.
 2 Δημοπράτηση δημοτικού ακινήτου στην παραλία της Κώμης Τ.Κ. Καλαμωτής.
 3 Δημοπράτηση δημοτικού ακινήτου στην πλατεία της Τ.Κ. Βέσσας.
 4 Δημοπράτηση δημοτικού ακινήτου στην πλατεία της Τ.Κ. Θολοποταμίου.
 5 Ψηφίσεις πιστώσεων για προμήθειες, υπηρεσίες και εργασίες του Δ. Χίου
 6 Αγωγή Ευάγγελου Ζενιώδη κατά Δ. Χίου - Ορισμός δικηγόρου
 7 Ανακοίνωση δίκης μετά προσεπικλήσεως σε αναγκαστική παρέμβαση - Ορισμός δικηγόρου
 8 Αίτηση Σ. Σαραντή για αποζημίωση σε εφαρμογή Σχεδίου Πόλεως - Ορισμός δικηγόρου
 9 Παράνομη κατάληψη δημοτικής οδού στα Καρδάμυλα - Ορισμός δικηγόρου
10 Ψήφιση πίστωσης για Αποκατάσταση περιοχής πλησίον ΧΑΔΑ Βολισσού
11 Ψήφιση πίστωσης για Προμήθεια κάδων
12 Ψήφιση πίστωσης για Προμήθεια φαρασιών και πινακίδων ανακοινώσεων
13 Ψήφιση πίστωσης για Συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών
14 Ψήφιση πίστωσης για Συντήρηση ανελκυστήρων
15 Ψήφιση πίστωσης για Συντήρηση κλιματιστικών
16 Καθορισμός όρων διαγωνισμού για προμήθεια ανοικτών απορριμματοκιβωτίων - Ψήφιση
πίστωσης
17 Ψήφιση πίστωσης για μετακίνηση Αιρετού, εκπροσώπου του Δήμου Χίου, στις Βρυξέλες
18 Ψήφιση πίστωσης για μετακινήσεις υπαλλήλων
19 Ψήφιση πίστωσης για έκδοση εντύπων για τους χώρους στάθμευσης
20 Ψήφιση πίστωσης για προμήθειες Τεχνικής Υπηρεσίας
21 Ψήφιση πιστώσεων για εργασίες και προμήθειες Δημ. Αστυνομίας
22 Ψήφιση πίστωσης για προμήθεια ζωοτροφών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την
πυρκαγιά της 18/8/2012
23 Ψήφιση πίστωσης για προμήθεια στεγάστρου για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ , ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ , ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ



 1 ∆ιαδικασία διαπραγµάτευσης και ανάθεση του έργου "Αντιπληµµυρική προστασία παραλίας
οικισµού Λιθίου"

ΤΟ "PSARA GLORY" KAI TO "SAN NIKOLAS" ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ" ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ






Ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών" (ΣΦΟ) σας ενημερώνει ότι το Ε/Γ-Ο/Γ «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ» θα πραγματοποιήσει επιδοτούμενο δρομολόγιο το Σάββατο 30/03/2013 ως εξής:
Αναχ. από Οινούσσες στις 07:30
Αναχ. από Χίο στις 11:30
Εν συνεχεία και για περίπου 8 με 10 ημέρες θα διεξαχθεί ο ετήσιος δεξαμενισμός και επιθεωρήσεις του πλοίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά τις ημέρες της ακινησίας προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ «PSARA GLORY» και του Ε/Γ-Ο/Γ «SAN NIKOLAS» για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Οινουσσών με τη Χίο

chiosport.blogspot.com

X.KAΛΟΓΗΡΟΥ : "ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ "ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Σ ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Υπηρεσίες μίας Στάσης για Αλλοδαπούς
kaloghroy-grammateasΜέσα στους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει η Υπηρεσία μίας Στάσης για Αλλοδαπούς στη Σάμο, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει και στη Μυτιλήνη. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ενώ τα γραφεία σ' όλο το Αιγαίο θα στελεχωθούν με 18 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα γραφεία θα λειτουργούν πλέον οργανωμένα για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αλλοδαπών. Το πρώτο γραφείο που λειτούργησε στο Αιγαίο είναι αυτό της Χίου, το οποίο θεωρείται και το καλύτερο σ' όλη την Ελλάδα».

ΕΠΙΟΡΚΟΙ : ΤΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ



Η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των δικαστικών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως λένε οι πληροφορίες, για αποζημίωση των πρώτων για την συμμετοχή τους στα Πειθαρχικά, ξεμπλόκαρε τη διαδικασία τής συγκρότησής τους με τη νέα τους σύνθεση, με αποτέλεσμα να προχωρεί γρήγορα η εξέταση των φακέλων των επίορκων υπαλλήλων, πολλοί εκ των οποίων έχουν πιάσει… σκόνη (!), και να επιχειρείται έτσι από πλευράς κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας των «κακών» δημόσιων υπαλλήλων.
Η λειτουργία των Πειθαρχικών, με τη συμμετοχή των δικαστικών, αναμένεται να είναι ένα συν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, για το χαράτσι και τις απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα η οποία έρχεται στις αρχές Απριλίου (3 ή 4). Άλλωστε, είναι γνωστές οι μεγάλες πιέσεις των δανειστών μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.
Όπως άλλωστε έχει πει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, στα νέα Α/βάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια έχουν ήδη αποσταλεί και εξετάζονται 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις. Όσον αφορά σταΒ/βάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, εξετάζουν περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του. Ήδη, εξέδωσε περισσότερες από 30 αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει τονίσει ο Α. Μανιτάκης δεν πρέπει να φοβούνται οι καλοί και ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς «τα μέτρα που λάβαμε για απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών».
Ο, δε, δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε αποκαλύψει πως «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα φέρει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα απαλλάσσονται από το χαρακτηρισμό του επίορκου οι υπάλληλοι που έχουν κατηγορηθεί για ελάσσονα αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπηρεσία». Να σημειωθεί πως πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, είχαν επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
Πάντως, ως έναν από τους υπευθύνους για την καθυστέρηση της τιμωρίας των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων ο Α. Μανιτάκης θεωρεί τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. Του καταλογίζει ευθύνες για το γεγονός ότι έχουν «κολλήσει» 1.900 υποθέσεις υπαλλήλων που έχει στα χέρια του από το 2007, σε πολλούς εκ των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα τα οποία επισύρουν σοβαρές ποινές.
aftodioikisi.gr

ΟΠΑΝΔΑ : ΝΑΙ ΣΕ 78 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ , "ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ



Παρουσία των συμβασιούχων του δήμου, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ ενέκρινε το μεσημέρι, με μόλις τρεις αρνητικές ψήφους, την πρόσληψη 78 ατόμων με 8μηνες συμβάσεις (μουσικών, καθαριστριών, εργατών, οδηγών, ηλεκτρολόγων).
Στις ερωτήσεις των εργαζόμενων για το λόγο που ο ΟΠΑΝΔΑ προχωρά σε προσλήψεις, η πρόεδρος απάντησε πώς είναι μόνο για 8 μήνες, ενώ οι ανάγκες του οργανισμού σε προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες και πως είναι αμφίβολο αν θα εγκριθούν.
Οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΝΔΑ, 96 εκ των οποίων περιμένουν απόφαση του δικαστηρίου για το εργασιακό τους μέλλον, εκφράζουν τον φόβο πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική και «ήδη ο δήμος προχωρά σε προσλήψεις φίλων και ημετέρων» για να τους αντικαταστήσουν.
«Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με την δημοτική αρχή Καμίνη να αρνείται να στηρίξει στα δικαστήρια εργαζόμενους συμβασιούχους που βρίσκονται ακόμα και δέκα χρόνια στις θέσεις τους και από την άλλη να προχωρά σε προσλήψεις νέων συμβασιούχων-ομήρων σε ένα συνεχιζόμενο ιδιότυπο εργασιακό μεσαίωνα. Από την άλλη ο δήμος δηλώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων (αν είναι υπέρ του δήμου φυσικά), ενώ σε κάθε θετική απόφαση υπέρ των εργαζομένων ασκεί εφέσεις και αιτήσεις αναίρεσης. Το έργο χιλιοπαιγμένο και ο θίασος βαρετός», σημειώνουν οι συμβασιούχοι.
aftodioikisi.gr

41.576 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2ετία



Διαφημίσεις Google

Ζητάς φθηνή ασφάλεια?Ασφάλεια αυτοκινήτου απο 106 €
& οδική βοήθεια μόνο15€ το εξάμηνο
www.interasfalisi.gr
Τις 41.576 φτάνουν οι πλασματικές συντάξεις που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους της τελευταίας διετίας στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στηΒουλή, η διάταξη για την υπαγωγή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μια τριετία μετά, το 2017, όλες αυτές οι οφειλές να εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία.
Οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι
Ο υπουργός, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κατέθεσε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις 51.551 καταχρηστικές συντάξεις ανά κλάδο του ασφαλιστικού συστήματος.
Το σύνολο των αναπόγραφων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1,253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780 στο ΓΛΚ (συντάξεις δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.
Κατά την ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου το 2013, οι αναπόγραφοι του ΟΓΑ ανέρχονται σε 995, του ΕΤΑΑ σε 5.205, του ΤΕΑΠΑΣΑ σε 2.204, του ΝΑΤ σε 1.167, του ΕΤΑΤ σε 294 και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε 110 αναπόγραφους.
Συντάξεις αιτία θανάτου
Όπως ενημέρωσε επίσης ο υπουργός, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η απογραφή των συντάξεων αιτία θανάτου. Η απογραφή αυτή που αφορά 521.000 συντάξεις γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το σώμα των συνταξιούχων και το χρονοδιάγραμμα είναι και αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες.
Ειδικά για τις περιπτώσεις καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Προσωρινή διακοπή
Για τις «αταυτοποίητες» συντάξεις, δηλαδή, τις συντάξεις που δεν είναι μεν καταχρηστικές, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα μόλις 350.000 είναι αυτές οι συντάξεις, για τις οποίες υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Για τις λίγες περιπτώσεις "αταυτοποίητων" που θα παραμείνουν, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι θα υπάρξει μια διακοπή προσωρινή στο τέλος Απριλίου, δυσάρεστη μεν αλλά προσωρινή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέχρι οι συνταξιούχοι να δώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ.
Πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης
Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό και σε ασφαλιστικό πιστοποιητικό, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται και για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Ξεκαθάρισε όμως ότι έχουν προβλεφθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους ελεγκτές που θα υπογράφουν πιστοποιητικά όταν δεν πρέπει.
nooz.gr

OTE : 550.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Το ποσό των 550.000 ευρώ παρέδωσαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE σε 22 κοινωφελείς οργανισμούς, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης περισσότερων από 10.000 παιδιών. Η παράδοση έγινε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, με θέμα «Ημέρα Αγάπης – Ημέρα Έμπνευσης».
Τα παραπάνω ποσό συγκεντρώθηκε φέτος κατά τη διάρκεια των εορτών από έσοδα του ΟΤΕ από κλήσεις των πελατών του καθώς και από τα Πρωτοχρονιάτικα SMS και MMS των πελατών της COSMOTE.
«Περισσότερο από ποτέ, τώρα καλούμαστε όλοι να αποδείξουμε τις αντοχές μας και την ανθρωπιά μας σε εταιρικό, συλλογικό, αλλά και ατομικό επίπεδο. Στον Όμιλο ΟΤΕ, δουλεύουμε εντατικά, προκειμένου να μπορούμε να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, να δημιουργούμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες, εντός και εκτός εταιρείας. Λόγω της έντασης της κρίσης η συνεισφορά μας δεν είναι αρκετή. Μόνο η κινητοποίηση όλων μας μπορεί να κάνει τη διαφορά» δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο ΟΤΕ και η COSMOTE για δεκατέσσερα χρόνια συνολικά έχουν υποστηρίξει περισσότερες από 35 μη κυβερνητικές οργανώσεις με πάνω από 5.000.000 ευρώ και έχουν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης παιδιών που έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.
Ο ΟΤΕ προσέφερε μέρος των εσόδων του στους φορείς:
• «Μαζί για το Παιδί», (Ένωση 10 Φιλανθρωπικών Σωματείων)
• «MDA ΕΛΛΑΣ», (Σωματείο για την φροντίδα ατόμων με Nευρομυϊκές Παθήσεις) και
• «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Η COSMOTE ενίσχυσε τους παρακάτω φορείς:
• «Ανοιχτή Αγκαλιά», Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής
• «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών»
• «ΕΛΕΠΑΠ», Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων
• «Φλόγα», Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια
• «ΣΚΕΠ», Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους
• «Λαμία», Ορφανοτροφείο Θήλεων
• «Ελπίδα», Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες
• «Η Καρδιά του Παιδιού», Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών
Επιπλέον, και φέτος, αντί αγοράς χριστουγεννιάτικων εταιρικών δώρων και έντυπων καρτών, ο ΟΤΕ διέθεσε χρηματικό ποσό στην «ΕΨΥΠΕ», Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας και η COSMOTE στο Σύλλογο Γονέων, Παιδιών & Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ», στη Θεσσαλονίκη.
ΠΗΓΗ: AMΠΕ

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ 2.224 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης οργανώνει, μέχρι τις 19 Απριλίου, και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, «Μεγάλες Γιορτές αφιερωμένες στην Ανακύκλωση». Στο πλαίσιο αυτό, μαθητές από 2.224 σχολεία καλούνται να ανακυκλώσουν μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης των δήμων τους. Τα έπαθλα είναι μεταξύ άλλων ποδήλατα, netbook και MP3 player.
aftodioikisi.gr

ΠΟΕ -ΟΤΑ :ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ή "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ



Οι καθησυχαστικές δηλώνεις των κυβερνώντων της Ελλάδας «ότι δεν θα “κουρευτούν” οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι μόνο για αφελείς και υποταγμένους», σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή το “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο, συνεχίζει, «πως με την έλευση της τρόικας στη χώρα μας πλέον αναμένουμε τον νέο εκβιασμό τους… “ή υλοποιείται τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο ή θα κουρέψουμε και τις καταθέσεις των Ελλήνων” και τότε οι σωτήρες της ελληνικής κοινωνίας για το καλό της χώρας θα υποχωρήσουν… μετά από “σκληρές” διαπραγματεύσεις!!!».
Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους κύπριους δημοτικούς υπαλλήλους
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους κύπριους εργαζόμενους για την επίθεση που δέχονται και αυτοί από την τρόικα, δήθεν για την σωτηρία της κυπριακήςοικονομίας». Επιρρίπτει «τεράστιες ευθύνες» στην ελληνική τρικομματική συγκυβέρνηση, καθώς «μετά το “όχι” της κυπριακής βουλής και όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη υποστήριξης στον κυπριακό λαό, ο οποίος και αυτός, όπως ο ελληνικός, δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών και αποφάσεων που οδηγούν τη χώρα σε καταστροφή»
«Για άλλη μια φορά οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις τους και οδηγούν τον κυπριακό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και τη χώρα υποταγμένη και εκβιασμένη», υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Κάλεσμα για κοινό αγώνα κατά των μνημονίων
Στέλνει, δε, «μήνυμα αγωνιστικής ενότητας και αλληλεγγύης στους συναδέλφους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ» και τους καλεί «σε κοινό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Κύπρο για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της τρόικας. Έναν αγώνα επίπονο και επίμονο για τη σωτηρία των λαών».
aftodioikisi.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ 4.800 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"


Το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και η κινητή μονάδα Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στην Κρήτη, εξετάζοντας συνολικά 4.800 παιδιά.
Από τις 11 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου, ο «Ιπποκράτης», στο πλαίσιο του προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επισκέφθηκε τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, προσφέροντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά. 20 Δήμοι συνολικά καλωσόρισαν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Ιπποκράτη», οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ : ΚΡΕΑΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ FAST FOOD !


Νέο διατροφικό σκάνδαλο: Κρέας... σκύλου σε fast food!

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο BBC3, κεμπάπ από κρέας σκύλου σερβίρεται σε κεμπαμπτζίδικα και ινδικά φαστφουντάδικα του Λονδίνου.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ έστειλαν για εργαστηριακές εξετάσεις έξι γεύματα και διαπίστωσαν πώς... κανένα από τα πιάτα δεν περιείχε αυτό που περιέγραφε!
Αλλά το μεγαλύτερο σοκ ήρθε από ένα ινδικό πιάτο, το Indian Lamp Carry, το οποίο υποτίθεται ότι φτιάχνεται με αρνί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι... μόνο αρνί δεν είναι.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε, σε ένα από τα πιάτα που πήγαν για έλεγχο, ότι το μοσχάρι με σάλτσα από μαύρα φασόλια περιείχε και αίμα κοτόπουλου, ενώ ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι μόνο καρδιά και αίμα μόσχου!


 http://www.newsbomb.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ



Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο γενικός γραμματέας Απόστολος Κοιμήσης συναντήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για τα  ανοιχτά θέματα επί του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». 

Στο πλαίσιο της συνέχισης της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και  γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από συστηματική συνεργασία και αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν με  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ωστόσο παρά το συστηματικό διάλογο που προηγήθηκε, παρέμειναν ανοιχτά θέματα κρίσιμα για την ΚΕΔΕ τα οποία πρέπει να καλυφθούν στο πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου. Η ΚΕΔΕ ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στα παρακάτω σημεία:

1.      Στο άρθρο 45 του κεφαλαίου Ι, «Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ)» εξακολουθεί να μην υπάρχει συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  παραμένει μόνο η πρόβλεψη ότι «στις συνεδριάσεις της ΕΣΑΛ καλείται υποχρεωτικά, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφέρειας, εφόσον συζητούνται ζητήματα αρμοδιότητάς τους».
Θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην ΕΣΑΛ όσο και σε άλλα όργανα λήψης απόφασης για τη νησιωτική πολιτική και τα λιμάνια.
2.       Δεν μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 40 και αφορά στην εκπόνηση των μελετών βιωσιμότητας για κάθε ένα λιμάνι που πρόκειται να ενταχθεί στα Κεντρικά Λιμενικά Δίκτυα.
3.      Με τα εκπονούμενα masterplan των λιμένων προβλέπεται να προσδιοριστούν τα τμήματα των λιμενικών ζωνών τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των λιμανιών. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει πρόβλεψη στο παρόν σχέδιο νόμου με βάση την οποία αυτά τα τμήματα των λιμενικών ζωνών που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των λιμανιών, να περιέλθουν απευθείας στους Δήμους.
4.      Στην παράγραφο 4 του άρθρου 43 προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου επιβάλλεται τέλος υπέρ των χρηματοδότησης των γραμμών που εξυπηρετούνται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων με την μορφή Ν.Π.Δ.Δ., ποσοστού μέχρι 5% των ετήσιων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση του λιμένα τον οποίο διαχειρίζονται, μειούμενης αντιστοίχως της οιασδήποτε κρατικής επιχορήγησης. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην ισχύσει η ρύθμιση αυτή για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σημεία Ομιλίας του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με το  σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», 27 Μαρτίου 2013

·        Ένας βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας που εκπροσωπώ, της Χίου, έχει να κάνει με τη Ναυτιλία. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μιλάμε για αυτόνομη δομή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
·        Ελληνική Ναυτιλία δεν είναι  μόνο,  ο στόλος  που υπάρχει σήμερα στην ελληνική σημαία, είναι  ένα σύνολο 4.065 φορτηγών πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Είναι οι 192.000 θέσεις εργασίας και η συμβολή της στην ελληνική οικονομία, σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία ανέρχεται σε 13 δις ευρώ. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - οι οποίες είναι απόλυτα αυτονόητες και υφίστανται σε όλες τις ναυτικές ευρωπαϊκές χώρες- θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία, να συμβάλει με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Όχι μόνο σε αυτό καθ’ αυτό το ναυτικό επάγγελμα αλλά, κυρίως, στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τους συναφείς κλάδους εξυπηρέτησης της Εμπορικής Ναυτιλίας.
·        Υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή ενός ναυτικού. Το πρώτο είναι η εκπαίδευση του. Εκπαίδευση η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένα ακαδημαϊκά πρότυπα, συγκεκριμένες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, και στην οποία καλώς ή κακώς πρέπει να σπάσουν και αυγά. Γνωρίζω για την εξαγγελία  ίδρυσης  και άλλων σχολών. Πρέπει να ασχοληθούμε με τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τις οποίες πρέπει να αναβαθμίσουμε θέτοντας ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα μεγιστοποιήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Και βεβαίως, να εξετάσουμε πως η ακαδημαϊκή διάσταση, μπορεί και αν πρέπει να συνδυαστεί με το Λ.Σ.
Το δεύτερο στάδιο είναι η εργασία. Η εργασία του ναυτικού δεν είναι κάτι συνεχόμενο, και τις περισσότερες φορές δεν είναι και υπό τον ίδιο εργοδότη. Εργασία η οποία πρέπει να έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, εργασία στην οποία ο ναυτικός μας, που κρατάει ψηλά τη σημαία της Εμπορικής Ναυτιλίας, πρέπει να έχει εκείνες τις δυνατότητες, ώστε να μπαίνει αξιοπρεπώς στο καράβι και αξιοπρεπώς να φεύγει.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο, ένα γραφείο σταδιοδρομίας, να υπάρχει μέριμνα για αυτόν, όταν δεν ταξιδεύει, αλλά θα πρέπει να κατοχυρώσουμε το ελάχιστο εκείνης της αμοιβής που πρέπει να λαμβάνει και που θα επιτρέπει σε εκείνον και την οικογένειά του να ζούν αξιοπρεπώς.
Το τρίτο στάδιο της ζωής ενός ναυτικού που είναι η σύνταξη. Από την αρχή της συζήτησης να έχουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει το ΝΑΤ να υποστεί άλλη ζημιά, γιατί γνωρίζετε, ότι έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι πόροι του και ότι η παγκόσμια ναυτιλία είναι σε ύφεση. Ωστόσο, οφείλουμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων συνταξιούχων ναυτικών.
·        Ως προς το Λιμενικό Σώμα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, έχει ακτογραμμή διπλάσια από αυτήν της Τουρκίας, διπλάσια από εκείνη της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται για τις ανάγκες της χώρας, για τα εθνικά μας συμφέροντα, να έχουμε ένα Σώμα Ασφαλείας, το οποίο να είναι αυτοτελές, μάχιμο, επιχειρησιακά αποτελεσματικό, και να έχει τη δυνατότητα αποτροπής μεταναστευτικών ροών. Ο όρος «Ελληνική Ακτοφυλακή» έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία, τον σκοπό και τη στόχευση του συγκεκριμένου Σώματος Ασφαλείας.
·        Δεν είναι αντιληπτό γιατί απελευθερώνουμε το όριο ηλικίας των πλοίων. Δεν είναι αντιληπτό για ποιο λόγο δεν μπορούμε να βάλουμε αντικειμενικούς όρους στη σύνθεση των πλοίων και αυτή να εξαρτάται κάθε φορά από  Υπουργική Απόφαση.
·        Είναι θετικό, ότι εισάγεται μια ρύθμιση σχετική με την αρχή της νησιωτικότητας.
·        Σε ό,τι αφορά στην Πλοηγική Υπηρεσία, νομίζω, ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε μετά την διαβούλευση, δεν δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επομένως, πρέπει να συζητηθεί ξανά, με μια λογική, στο πλαίσιο της οποίας, η Πλοηγική Υπηρεσία θα καλύπτει  τις ανάγκες της χώρας για έσοδα, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει και αναπτυξιακό διέξοδο και θα μπορεί να ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα με έναν τρόπο οικονομικά αποδοτικό και ωφέλιμο για τα λιμάνια μας.