Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΧΙΟ


Σχετικά με το θέμα για τη χορήγηση visas σε πολίτες από τρίτες χώρες σας ενημερώνουμε για χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με αυτές:
-          Προχωρούν οι διαδικασίες για την απλούστευση της χορήγησης βίζα σε πολίτες από τρίτες χώρες, και ιδιαίτερα από τις αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας.
-          Αποστέλλεται τις επόμενες ημέρες νέα οδηγία προς τις προξενικές αρχές, όπου θα προβλέπεται η αύξηση της χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων εντός 48 ωρών και με διάρκεια έως και 5 χρόνια.
-          Προβλέπεται δωρεάν χορήγηση βίζας σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, ενώ αναμένεται αύξηση των ελληνικών κέντρων θεωρήσεων που λειτουργούν σε τρίτες χώρες με προτεραιότητα την Κίνα, όπου ήδη υπάρχουν τρία γραφεία. 
-          Τίθεται σε ισχύ από τα τέλη Απριλίου και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το πρόγραμμα απλουστευμένης χορήγησης εισόδου για ταξιδιώτες κρουαζιέρας από την Τουρκία με προορισμό Ρόδο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο, γεγονός που αναμένεται να ενθαρρύνει τα μεγέθη των αφίξεων

Για τα θέμα της χορήγησης visa από το Νοέμβριο υπάρχει συντονισμός ενεργειών και συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών με τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Αιγαίου, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τουριστών από τις τρίτες χώρες στην Ελλάδα.