Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΤ : ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ



H Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΣ-ΝΑΤ, που συνήλθε την Τετάρτη 27 Μάρτη 2013, διαπιστώνει ότι η Εργατική Τάξη, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, δέχονται μια διαρκή σφοδρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματα, που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει, με ανατροπές που έχουν φέρει εκατομμύρια οικογένειες σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδες ανάγκες, ενοίκιο, ΔΕΗ, τηλέφωνα, νερό, θέρμανση, διατροφή και φάρμακα.

Η αντιλαϊκή αυτή επίθεση προωθείται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευθύνες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής βαρύνουν όχι μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αλλά και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ. ΕΛΛ. και η ναζιστική φασιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που συμφωνούν με την κατεύθυνση για ανάπτυξη με σκοπό το κέρδος μέσα από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποδίδουν τα αίτια της κρίσης στους κλέφτες, στην κακή διαχείριση, στην διαπραγματευτική ανικανότητα, στον καζινοκαπιταλισμό κ.α. υπαρκτά φαινόμενα, τα οποία αν και σε περίοδο κρίσης εμφανίζονται εντονότερα ωστόσο είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία της κρίσης, η οποία οφείλεται στον εκμεταλλευτικό τρόπο παραγωγής, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

Όσο η κρίση βαθαίνει και επεκτείνεται τόσο πιο επιθετικό γίνεται το κεφάλαιο, θυσιάζοντας τα συμφέροντα των λαών και τόσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ιδιαίτερα στην περιοχή μας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων και των αγωγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση με ορατό τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας. 

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ακόμα και με ανάπτυξη, που αν και όταν έρθει θα είναι αναιμική, η επίθεση θα συνεχίζεται. Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν νέα αντεργατικά μέτρα. Επιδιώκουν απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας, των εφοπλιστών από την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η παραπέρα ενοποίηση των ταμείων κυρίας ασφάλισης, με ενιαίο σύστημα παροχών και εισφορών, που θα λειτουργεί όπως αυτά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ένα σύστημα χωρίς ούτε καν τα σημερινά κατώτερα όρια συντάξεων. 

Ταυτόχρονα με τη δημιουργία του ΕΤΕΑ στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά Ταμεία και κυρίως με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι το ύψος τους θα καθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εισφορές και τα αποθέματα του ταμείου, θα οδηγήσει στη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε βοήθημα. 

Το ίδιο γίνεται και στα Ταμεία Πρόνοιας, που επίσης έχουν λεηλατηθεί, όπου με το «μνημόνιο κατανόησης» του υπουργείου Οικονομίας στην ουσία καταργούν τα εφάπαξ από 1/1/2012, καθώς από εκεί πέρα οι παροχές θα καθορίζονται με βάση τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, που όσο πάει και μειώνονται.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την καταστροφή, είναι η οργανωμένη δράση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, με αγώνες που για νάχουν αποτέλεσμα και προοπτική πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στην κατάργηση των αντιλαϊκών αντιασφαλιστικών νόμων άλλα και την απαίτηση να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο που εκμεταλλεύονται τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες.

Σ’ αυτόν τον αγώνα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις διεκδικώντας:

• Αποκατάσταση όλων των περικοπών και απωλειών, που μας επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Απαιτούμε την κατάργηση των μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων.
• Πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και την φορολογία των εφοπλιστών των ελλειμμάτων του ΝΑΤ και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών.
• Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασφαλισμένων για την Υγεία. Χρηματοδότηση των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημόσια δωρεά Υγεία - Πρόνοια για όλους. 
• Διατήρηση της κυριότητας και αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων. Αξιοποίηση του Ναυτικού Νοσοκομείου (ΝΙΕΝ) για πρόληψη και θεραπεία των επαγγελματικών ασθενειών. 
• Διατήρηση και αναβάθμιση της Εστίας Ναυτικών και του ΕΛΟΕΝ με επέκταση και στους συνταξιούχους.
• Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ. Κατάργηση των χαρατσιών και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και το πετρέλαιο θέρμανσης.
• Κατάργηση όλων των νόμων που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. 
• Απόσυρση του νομοσχέδιου που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας για την πλήρη απελευθέρωση και της ακτοπλοΐας. Κατάργηση του ευρωκοινοτικού κανονισμού 3577/92 και των εγκριτικών πράξεων του ν. 2687/53.
• Ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους, με όρους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
• Απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων στρατευμένων που βρίσκονται εκτός συνόρων.



ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤ:
 ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
 ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ.