Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση «Κύρωση Κανονισμού Εισαγωγής Σπουδαστών/Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015».
Ο αριθμός των σπουδαστών που θα εισαχθούν στις ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 καθορίζεται σε 1030 (600 Πλοίαρχοι και 430 Μηχανικοί).

ΣΕ ΙΣΧΥ Η "ΑΓΓΕΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ

 - Η πρόσκληση για τον αντικαταστάτη του κ. Θεοχάρη θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουνίου
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέκει το εγκώμιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων
- Μάλιστα, ο Όλι Ρεν κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα και με διαφάνεια να βρει τον αντικαταστάτη του
- Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ευχαρίστησε θερμά τον κ. Θεοχάρη για την προσπάθειά του στο υπουργείο Οικονομικών
- Η θέση του κ. Θεοχάρη αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το ΜνημόνιοΜείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καθώς ο ίδιος αποχωρεί με σαφείς αιχμές, λέγοντας πως ουδείς έχει το ανάστημα να του ζητήσει να παραιτηθεί. 
Αμέσως μετά την παραίτηση υπήρξε ένα όργιο φημών για την αποζημίωση του κ. Θεοχάρη με πολλούς να αναφέρουν το ιλιγγιώδες ποσό των 250.000 ευρώ. Άμεσα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά τέτοιες πληροφορίες και σημειώνουν με νόημα πως ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση γιατί ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση. 
O θόρυβος από την παραίτηση του Θεοχάρη έφτασε όμως μέχρι και τις Βρυξέλλες! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη. 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. 
Όπως σημειώνουν από τις Βρυξέλλες η διοίκηση εσόδων είναι βασικό κόμματι των μεταρρυθμίσεων και για αυτό η παραίτησή του τους ανησυχεί ιδιαίτερα. 
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως είναι ουσιώδης σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής. 
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν  ο οποίος τόνισε πως οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μία αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».
Την ίδια ώρα, μετά την παραίτηση του κ. Θεοχάρη ο χρόνος για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αμείλικτος, αφού η θέση θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Για αυτό το λόγο από την Παρασκευή έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της  θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας - αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, μετά από την παραίτηση του κ. Θεοχάρη-, «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης.
Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη». Σημειώνεται ότι η σύσταση της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

newsit.gr

ΠΕΜΕΝ : ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


pemen_siskepsi_asfalistiko_
Το Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ που συνεδρίασε στις 4-5-2014, εκτίμησε τα προβλήματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, που παραμένουν εδώ και οξύνονται μετά και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Όσο δεν ενισχύονται οι ταξικές δυνάμεις απέναντι στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους τους, η κατάσταση θα χειροτερεύει για τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι αντιθέσεις στους κόλπους του κεφαλαίου θα οξύνονται, η βία και η τρομοκρατία θα μεγαλώνει. Ο πόλεμος με διάφορα προσχήματα θα διευρύνεται, για να ικανοποιήσουν τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, την ακόρεστη δίψα για κέρδος, όπως συντελείτε στην Ουκρανία, με θύματα τους λαούς.
Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το εργατικό – λαϊκό κίνημα αντιμέτωπο με την εφαρμογή προαποφασισμένων και νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενισχύοντας την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δεσμευτούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (28-5-2014) ότι θα στηρίξουν τις αντιλαϊκές απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Από την 1 Ιούλη 2014 έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση τους.
Από την 1 Γενάρη 2015 έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις με την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας και με μοναδική «εγγύηση», εκ μέρους του κράτους, τη σύνταξη των 360 ευρώ, που αναπροσαρμόζεται από την διακύμανση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Εφοπλιστές – Κυβέρνηση – ΕΕ με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας επιδιώκουν με σειρά μεθοδεύσεων την κατάργηση των ΣΣΕ, με πολλαπλές επιπτώσεις στους όρους του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στο καθορισμό της σύνταξης, διαλύουν την κοινωνικοασφαλιστική περίθαλψη και προστασία, σε ένα ήδη λεηλατημένο ΝΑΤ από την διαχρονική φιλοεφοπλιστική πολιτική που το οργανικό του έλλειμμα για το 2014 με τον πλασματικό προϋπολογισμό του είναι στο 1 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση παρότι προπαγανδίζει ότι σέβεται τους Θεσμούς και τους Νόμους για να προωθήσει την βάρβαρη πολιτική προς όφελος των κεφαλαίου, δεν σέβεται τίποτα.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της και τον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν προχωράει στην επαναπρόσληψη τους παρότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου.
Καταδικάζουμε τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας, στην εφαρμογή του πανελλαδικού χαρακτήρα των προαγωγικών εξετάσεων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων, που έχει σκοπό να πετάξει έξω από το σχολείο μαθητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
Αποκτά για άλλη μία φορά επικαιρότητα το σύνθημα:
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη σύσκεψη των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ και της Επιτροπής Άνεργων Ναυτεργατών, την Πέμπτη 12 Ιούνη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, να συμβάλει στην οργανωτική προετοιμασία και στην συμμετοχή για την Πανελλαδική Συγκέντρωση για το ασφαλιστικό που διοργανώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στις 19 Ιούνη στις 6μ.μ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


aftodioikisi.gr

Απολύσεις: Έρχεται η σειρά των διοικητικών των Πανεπιστημίων – Πόσοι φεύγουν στις 15 Ιουνίου


Μετά τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους δημοτικούς αστυνομικούς έρχεται η σειρά των «διαθέσιμων» διοικητικών των Πανεπιστημίων να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Περισσότεροι  από 1.700  διοικητικοί υπάλληλοι οκτώ πανεπιστημίων αναμένεται να απολυθούν στις 15 Ιουνίου, οπότε και λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους.
Πρόκειται για υπαλλήλους για τους οποίους δεν έχει βρεθεί άλλη θέση στο Δημόσιο και αν δεν βρεθεί τις επόμενες δέκα ημέρες θα απολυθούν.
Οι ίδιοι οι υπάλληλοι τονίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας τους εξαπατά και δεν ανοίγει τις διαδικασίες για ενδο-  ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα Πανεπιστήμια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) τονίζουν ότι σε συνάντηση που είχαν στις 3 Ιουνίου  με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Δ.Μ.Η.Δ. Δ. Μελιτσιώτη,  διευκρίνισε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων είναι η προκήρυξη διαιδρυματικής κινητικότητας περιορισμένου αριθμού μέχρι τις 15 Ιουνίου. Καμιά άλλη διαδικασία δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής.

aftodioikisi.gr

Ο Μιχελάκης, ο Πάλλης και η βουλή που έκλεισε άρον-άρον


Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής. Γίνεται λόγος για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου, για την αναβολή επ αόριστον της συζήτησης για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, για την αποφυγή ανταρσιών σε ψηφοφορίες για κρίσιμα νομοσχέδια, αφού τα θερινά τμήματα είναι περισσότερο ελεγχόμενα λόγω της δυνατότητας αντικαταστάσεων. Υπάρχει, όμως, και ένα σενάριο κατά το οποίο έπαιξε ρόλο και η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή στο τέλος Απριλίου και αφορά τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας:
«Δεν θα μπουν σε συζήτηση, μέχρι τον Οκτώβριο, ούτε τα υπόλοιπα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον δικογραφία εις βάρος του κ. Μιχελάκη, που έκανε 4 μήνες να βρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως τροχονόμος και ήδη παίρνει παράταση άλλων 4 μηνών«.
Σύμφωνα με το περιοδικό Hot Doc, που αποκάλυψε την υπόθεση, ο νυν υπουργός Εσωτερικών, την περίοδο κατά την οποία ήταν βουλευτής, εμφανίζεται να χρηματίζεται από τον προφυλακισμένο Αναστάσιο Πάλλη, προκειμένου να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, δηλαδή να κάνει ερωτήσεις που ενδιαφέρουν τον επιχειρηματία. Σημειώνεται ότι ο Αν. Πάλλης ελέγχεται για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή. Το περιοδικό επισημαίνει ότι η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από έρευνα των αρχών, οι οποίες κατάσχεσαν μεταξύ πολλών άλλων το ηλεκτρονικό αρχείο του Αν. Πάλλη, αλλά και δεκάδες φακέλους με έγγραφα, καθένας από τους οποίους είχε το όνομα κάποιου με τον οποίο ο Αν. Πάλλης δεν είχε απαραίτητα επαγγελματική σχέση. Μέσα σε αυτά τα χειρόγραφα αρχεία εμφανίζεται το όνομα του Γ. Μιχελάκη, αλλά και ονόματα άλλων πολιτικών και κυρίως υπουργών, ενώ περιγράφονται και ραντεβού του προφυλακισμένου επιχειρηματία με σημαίνοντα πρόσωπα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και όχι μόνο.

aftodioikisi.gr

Μείωση στις επικουρικές συντάξεις για 1 εκ. ασφαλισμένους από την 1η Ιουλίου


Μειωμένες θα δουν τις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 1.168.541 συνταξιούχοι, καθώς θα υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ώστε το ύψος των συντάξεων να συνδέεται με τα ελλείμματα των ταμείων.
Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθεί αρχικά από 5 έως 30 ευρώ και θα υπάρξει συνέχεια, αφού το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει την ύπαρξη ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων θα καλύπτονται με διαρκείς αναπροσαρμογές (δηλαδή μειώσεις) συντάξεων κάθε χρόνο ή ακόμα και δύο φορές μέσα σ’ ένα έτος στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο μηδενισμός του ετήσιου ελλείμματος. Με άλλα λόγια το κόστος για τη δημοσιονομική εξυγίανση των ταμείων θα μετακυλίεται στους ασφαλισμένους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει την απόφασή της για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% από την 1η Ιουλίου, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα του Ταμείου για το 2014, το οποίο εκτιμάται στα 170 εκατ. ευρώ. Το «ψαλίδι» του 5,2% αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 11 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου 70 ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2014. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν μηδενιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και με τη βοήθεια των επιχορηγήσεων, τότε βάσει του νόμου 4052/2012, θα γίνουν εκ νέου περικοπές στις επικουρικές του Ταμείου, αυτή τη φορά με υπουργική απόφαση. Κοινώς… προς «τσεκούρι» και πίσω «ψαλίδι» για τα περήφανα γηρατειά…
Αυτή τη στιγμή η μέση επικουρική σύνταξη που καταβάλλει το ΕΤΕΑ είναι 190 ευρώ, ποσό που μετά τη μείωση θα κατέβει στα 180 ευρώ. Ωστόσο, η πραγματική μείωση διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:
α) Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι μειώσεις κατά 5,2% σημαίνουν μια επιπλέον απώλεια από 7,78 ευρώ τον μήνα ως και 15,6 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και το αρχικό ποσό σύνταξης.
β) Γαι τους συνταξιούχους του Δημοσίου με επικουρική από το ΤΕΑΔΥ, οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ των 6,92 ευρώ και 12,74 ευρώ μηνιαίως.
γ) Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΟΚΑ (υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων), η μείωση κατά 5,2% επιφέρει απώλειες από 12,5 ευρώ έως και 20 ευρώ τον μήνα, λόγω της υψηλότερης σύνταξης που λαμβάνουν σε σύγκριση με άλλα Ταμεία.
δ) Για τους συνταξιούχους δημοτικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν επικουρική από το ΤΑΔΚΥ, οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 13 και 17,60 ευρώ μηνιαίως.
Μεγαλύτερες, ως και 30 ή και 35 ευρώ τον μήνα θα είναι οι απώλειες για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από ταμεία τραπεζών, ενώ στα επίπεδα των 10 έως 20 ευρώ τον μήνα θα είναι οι μέσες απώλειες για τους δικαιούχους επικουρικής από τα ταμεία των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.

aftodioikisi.gr

Υποβάθμιση σε πενταθέσια των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων



Συνάδελφοι,
Η επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγχωνεύσει σχολεία, να συμπτύξει τάξεις και να υποβαθμίσει την οργανικότητα σχολείων και νηπιαγωγείων δείχνει τη μακροπρόθεσμη στόχευσή της να προωθήσει τις μεγάλες οργανικές σχολικές μονάδες και να ενοποιήσει τα νηπιαγωγεία σε παιδικά κέντρα. Η σταδιακή τακτική της δεν θα πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες και αποπροσανατολισμούς ότι το δικό μας σχολείο ή νηπιαγωγείο δεν θα είναι μέσα στα σχέδιά της. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι που έχει ψηφίσει καθώς και οι κατευθύνσεις των εκθέσεων του ΟΟΣΑ 2008 και 2011 δείχνουν ότι ετοιμάζουν το νέο σχολείο της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα, υποβαθμίζονται τα σχολεία σε δυο σημαντικές κωμοπόλεις της νότιας Χίου (όπως και στη Μυτιλήνη τα σχολεία γύρω από την Καλονή και στη Σάμο τα σχολεία γύρω από το Κοκάρι).
Αύριο, με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά δάσκαλο και αντίστοιχα στα Νηπιαγωγεία, θα βάλουν στην προκρούστεια κλίνη το σύνολο των σχολείων και Νηπιαγωγείων της Χίου και βέβαια όλης της χώρας.

Σήμερα, χάνονται 2 οργανικές θέσεις, αύριο θα χαθούν δεκάδες οργανικές θέσεις δασκάλων και Νηπιαγωγών, αν αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις με παθητικότητα. Το ΔΣ πρωτοστάτησε στις Λαϊκές Συνελεύσεις της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, στην ανάδειξη των αιτιών της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ, στην ανάπτυξη της ενότητας των κατοίκων πάνω στο αίτημα: «Αναβάθμιση των σχολείων και Νηπιαγωγείων του νησιού – Να μη περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ». Στα πλαίσια αυτά έγινε προσπάθεια συντονισμού των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας με τους Συλλόγους της Σάμου και της Λέσβου.

Το ΔΣ καλεί κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών για τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, γιατί η ενημέρωση και ενεργοποίηση των γονέων στο πλευρό μας αποτελεί την ασπίδα υπεράσπισης του σχολείου και νηπιαγωγείου.

Να μην κλείσει κανένα σχολείο ή νηπιαγωγείο, να μην υποβαθμιστεί η οργανικότητά τους. Το σχολείο πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών μας στη μόρφωση, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                 Τσίγκος Στέφανος



Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο – Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία


Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο σύστημα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καθιερώσει την ποσόστωση στη βαθμολόγησή του προσωπικού, και αν και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό, δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, οι συνδικαλιστές εφιστούν την προσοχή των εργαζομένων και προειδοποιούν ότι το νέο σύστημα δημιουργεί μια «δεξαμενή» υπαλλήλων προς απόλυση, σε επόμενες φάσεις συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
Μέχρι τις 28 Απριλίου, οι αρμόδιοι σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να συντάξουν τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών: με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση περιλαμβάνονται σε έγγραφο το οποίο εστάλη στις 7 Απριλίου 2014, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα  υπουργεία , γενικές και Ειδικές Γραμματείες,  Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές και στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ άλλων,  σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.
Με την εγκύκλιο αυτή καλούνται άμεσα οι υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης  για τους  υπαλλήλους που υπηρετούν στις διάφορες οργανικές μονάδες.
Πώς θα γίνουν οι υπολογισμοί – Υποδείγματα
Σε μια Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης στην οποία υπηρετούν 100 υπάλληλοι τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης (25%, 60% και 15%) κατανέμονται ως εξής:
α) 110 Χ 25%=27,5. Άρα, 28 υπάλληλοι – δεδομένου ότι προκύπτει κλάσμα μισής μονάδας στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο – της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 9-10,
β) 110 Χ 60% = 66 . Έτσι,  66 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 7-8
γ) 100 Χ 15% =16,5  Επομένως , καθώς στην προκειμένη περίπτωση το κλάσμα της μισής μονάδας δεν λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι προσαυξήθηκε το ποσοστό του 25% των υπαλλήλων κατά έναν υπάλληλο, 16 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 1-6.
Το αρμόδιο για την έκδοση απόφασης επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης, εν προκειμένω ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης, λαμβάνοντας ιδίως τα προαναφερόμενα κριτήρια και τον ανώτατο αριθμό των υπαλλήλων που δύναται να αξιολογηθεί με κάθε κλίμακα βαθμολογίας, θα εκδώσει την σχετική απόφαση.
Αντιστοίχως, δίνονται παραδείγματα  για τους Προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης ανά επίπεδο θέσης ευθύνης (δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης)  αλλά και για οργανικές μονάδες που υπάγονται απευθείας σε Υπουργό και υπηρετούντες υπάλληλοι σε Γραφείο Υπουργού.
Με βάση τις  μεταβατικές Διατάξεις του ν. 4250/2014 (τροποποίηση ΠΔ 318/1992 «αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών – πλην των εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου») τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν να έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013 για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ειδικότερα, με βάση ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 26/3/2014, οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:
-Έως 28/4/2014 έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών
-Έως 13/5/2014 Σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο
-Έως 28/5/2014 Σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή
-Έως 30/6/2014 Σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή
Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 που έχουν ήδη συνταχθεί  επανασυντάσσονται.
Κατ” εξαίρεση, δεν επηρεάζεται το κύρος των εκθέσεων, οι οποίες έχουν ήδη συνταχθεί και ολοκληρωθεί κατά τη δημοσίευση του ν.4250/2014, από τους αξιολογητές , εφόσον αυτός ήταν ο τελικός αξιολογητής, εφόσον  παραμένει να λογίζεται ως τέτοιος και με τις νέες διατάξεις.
Στην περίπτωση αυτή και μόνο, οι υπάλληλοι, των οποίων το κύρος των εκθέσεων αξιολόγησης δεν θίγεται, δεν θα συμπεριληφθούν στη σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παρατίθενται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έκθεση αξιολόγησης προ της δημοσίευσης του ν. 4250/2014:
α) έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Τμήμα, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Τμήματος (α΄ αξιολογητής) και από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης (β΄ αξιολογητής).  Η έκθεσή του  υπαλλήλου που έχει συνταχθεί από τον α΄ αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31.12.2013, ενώ ο β΄ αξιολογητής υπηρετεί ακόμα,  επανασυντάσσεται.
β) έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Διεύθυνση, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης και μόνο (τελικός αξιολογητής ). Το κύρος της έκθεσης αξιολόγησης δεν θίγεται εφόσον έχει συνταχθεί από τον τελικό αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31.12.2013. Η έκθεσή του δεν επανασυντάσσεται ούτε συμπεριλαμβάνεται ο υπάλληλος αυτός στην κατάσταση και στην οικεία απόφαση επιμερισμού ποσοστών.

aftodioikisi.gr

Π.Ε. Πειραιά: Ακατάλληλα προς κατανάλωση 2.580 κιλά πατάτας


Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, εντόπισαν και δέσμευσαν 2580 κιλά πατάτας.
Πιο αναλυτικά, στις 27-05-2014 κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φρούτων και λαχανικών στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και δέσμευσαν 86 σάκους με πατάτες συνολικού βάρους 2580 κιλών.
Το συγκεκριμένο προϊόν παρουσίαζε εκτεταμένες σήψεις και έντονο πράσινο μεταχρωματισμό και ως εκ τούτου κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Μετά τα παραπάνω, η εν λόγω παρτίδα πατάτας αποσύρθηκε από την αγορά και καταστράφηκε δια συνθλίψεως στον ειδικό κάδο απόρριψης ακατάλληλων τροφίμων, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό στο χώρο της κεντρικής λαχαναγοράς του Ρέντη.

aftodioikisi.gr

Υπ. Ανάπτυξης: Λήγει στις 10 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής οικονομικών καταστάσεων


Η 10η Ιουνίου 2014 έχει οριστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Κεφαλαιουχικών Εταιρειών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013).
Συνιστάται η έγκαιρη υποβολή, καθώς πιθανή συσσώρευση αιτημάτων καταχώρησης κατά τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας, δημιουργεί τεράστιο όγκο εισερχομένων πληροφοριών και, συνεπώς, καθυστερήσεις στην καταχώρηση των σχετικών στοιχείων.
Προς αποφυγή ταλαιπωρίας όλων των εμπλεκομένων, συνιστάται η υποβολή με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr
Η σχετική αίτηση καταχώρησης των οικονομικών καταστάσεων κάθε εταιρείας υποβάλλεται, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία έγγραφα, μετά από είσοδο στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΓΕΜΗ με τους κωδικούς (username και password) του Taxis, που αντιστοιχούν σε κάθε εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό, η καταχώρηση κάθε αίτησης στο ΓΕΜΗ γίνεται αμέσως, χωρίς καμία καθυστέρηση και με μηδενικό χρόνο αναμονής.
Τα απαιτούμενα έγγραφα είναι:
1.Ισολογισμός, Κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, Πίνακας αποτελεσμάτων χρήσεως, Έκθεση ελεγκτών εφόσον υπάρχει
2.Προσάρτημα
3. Έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου ή Διαχειριστή
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, καλεί, με την ευκαιρία αυτή, τις υπόχρεες εταιρείες να υποβάλλουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους εγκαίρως, χωρίς να περιμένουν τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, ώστε να αποφευχθεί κάθε ταλαιπωρία και χρονική επιβάρυνση.

aftodioikisi.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Αγαπητοί συνάδελφοι,
πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/5 με μεγάλη επιτυχία στα γραφεία του συλλόγου μας η τρίτη εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος των δασκάλων και νηπιαγωγών της περιοχής μας. Εξεδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από τριάντα συνάνθρωποί μας από τους οποίους τελικά μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν οι είκοσι δύο. Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας και να αιμοδοτήσουν, δηλώνοντας ότι επιθυμούν η φιάλη που προσφέρουν να ενισχύσει την τράπεζα αίματος του συλλόγου. Το Σάββατο 14/6 (παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη) στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ.  από τις 9.00 έως τις 14.00 όσοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στις 24/5 θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να αιμοδοτήσουν.
     Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους αιμοδότες, αλλά και όσους προσήλθαν με πρόθεση να στηρίξουν τον συνάνθρωπο. Ευχαριστούμε θερμότατα τη γιατρό-αιματολόγο του Νοσοκομείου μας, Ιουλία Χαλιορή, καθώς και τις νοσοκόμες Άννα Σωτηρίου και Μαρκέλλα Μπόγιασκλη που αφοσιώθηκαν ολόψυχα στην επιτυχία της προσπάθειας.

                                                                                                       Φιλικά
     Η ομάδα στήριξης της τράπεζας αίματος

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                Τσίγκος Στέφανος