Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΣΕ ΙΣΧΥ Η "ΑΓΓΕΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ

 - Η πρόσκληση για τον αντικαταστάτη του κ. Θεοχάρη θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουνίου
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέκει το εγκώμιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων
- Μάλιστα, ο Όλι Ρεν κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα και με διαφάνεια να βρει τον αντικαταστάτη του
- Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ευχαρίστησε θερμά τον κ. Θεοχάρη για την προσπάθειά του στο υπουργείο Οικονομικών
- Η θέση του κ. Θεοχάρη αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το ΜνημόνιοΜείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καθώς ο ίδιος αποχωρεί με σαφείς αιχμές, λέγοντας πως ουδείς έχει το ανάστημα να του ζητήσει να παραιτηθεί. 
Αμέσως μετά την παραίτηση υπήρξε ένα όργιο φημών για την αποζημίωση του κ. Θεοχάρη με πολλούς να αναφέρουν το ιλιγγιώδες ποσό των 250.000 ευρώ. Άμεσα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά τέτοιες πληροφορίες και σημειώνουν με νόημα πως ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση γιατί ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση. 
O θόρυβος από την παραίτηση του Θεοχάρη έφτασε όμως μέχρι και τις Βρυξέλλες! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη. 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. 
Όπως σημειώνουν από τις Βρυξέλλες η διοίκηση εσόδων είναι βασικό κόμματι των μεταρρυθμίσεων και για αυτό η παραίτησή του τους ανησυχεί ιδιαίτερα. 
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως είναι ουσιώδης σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής. 
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν  ο οποίος τόνισε πως οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μία αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».
Την ίδια ώρα, μετά την παραίτηση του κ. Θεοχάρη ο χρόνος για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αμείλικτος, αφού η θέση θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Για αυτό το λόγο από την Παρασκευή έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της  θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας - αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, μετά από την παραίτηση του κ. Θεοχάρη-, «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης.
Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη». Σημειώνεται ότι η σύσταση της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

newsit.gr