Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Υποβάθμιση σε πενταθέσια των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων



Συνάδελφοι,
Η επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγχωνεύσει σχολεία, να συμπτύξει τάξεις και να υποβαθμίσει την οργανικότητα σχολείων και νηπιαγωγείων δείχνει τη μακροπρόθεσμη στόχευσή της να προωθήσει τις μεγάλες οργανικές σχολικές μονάδες και να ενοποιήσει τα νηπιαγωγεία σε παιδικά κέντρα. Η σταδιακή τακτική της δεν θα πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες και αποπροσανατολισμούς ότι το δικό μας σχολείο ή νηπιαγωγείο δεν θα είναι μέσα στα σχέδιά της. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι που έχει ψηφίσει καθώς και οι κατευθύνσεις των εκθέσεων του ΟΟΣΑ 2008 και 2011 δείχνουν ότι ετοιμάζουν το νέο σχολείο της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα, υποβαθμίζονται τα σχολεία σε δυο σημαντικές κωμοπόλεις της νότιας Χίου (όπως και στη Μυτιλήνη τα σχολεία γύρω από την Καλονή και στη Σάμο τα σχολεία γύρω από το Κοκάρι).
Αύριο, με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά δάσκαλο και αντίστοιχα στα Νηπιαγωγεία, θα βάλουν στην προκρούστεια κλίνη το σύνολο των σχολείων και Νηπιαγωγείων της Χίου και βέβαια όλης της χώρας.

Σήμερα, χάνονται 2 οργανικές θέσεις, αύριο θα χαθούν δεκάδες οργανικές θέσεις δασκάλων και Νηπιαγωγών, αν αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις με παθητικότητα. Το ΔΣ πρωτοστάτησε στις Λαϊκές Συνελεύσεις της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, στην ανάδειξη των αιτιών της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ, στην ανάπτυξη της ενότητας των κατοίκων πάνω στο αίτημα: «Αναβάθμιση των σχολείων και Νηπιαγωγείων του νησιού – Να μη περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ». Στα πλαίσια αυτά έγινε προσπάθεια συντονισμού των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας με τους Συλλόγους της Σάμου και της Λέσβου.

Το ΔΣ καλεί κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών για τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, γιατί η ενημέρωση και ενεργοποίηση των γονέων στο πλευρό μας αποτελεί την ασπίδα υπεράσπισης του σχολείου και νηπιαγωγείου.

Να μην κλείσει κανένα σχολείο ή νηπιαγωγείο, να μην υποβαθμιστεί η οργανικότητά τους. Το σχολείο πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών μας στη μόρφωση, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                 Τσίγκος Στέφανος