Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ



Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιάννη Κουράκη, τον γενικό γραμματέα Απόστολο Κοιμήση και τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη για θέματα λιμενικής πολιτικής και τις επιπτώσεις στις πόλεις, στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της προς τον υπουργό για την εκχώρηση με Προεδρικό Διάταγμα, των λιμανιών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία συνεργασία.
Ο υπουργός ανέπτυξε στην αντιπροσωπεία τις βασικές θέσεις του υπουργείου για την καλύτερη αξιοποίηση των λιμανιών και την προσέλκυση επενδύσεων, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι ενεργός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό.
Τελικά συμφωνήθηκε η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα υποβάλει στον υπουργό Ναυτιλίας σχετικό υπόμνημα στο οποίο θα περιληφθούν όλα τα τεχνικά, διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια της χώρας. Την ευθύνη για τη συλλογή των σχετικών στοιχείων ανέλαβε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους.
Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα το θέμα της χερσαίας ζώνης.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος
Βουλευτής Χίου         
ΠΑΣΟΚ


                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αδυναμία αποπληρωμής φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταφθάνουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας στους Έλληνες φορολογουμένους.

Αυτά τα εκκαθαριστικά περιέχουν τη φορολόγηση των πολιτών από δυο πηγές:

-Η μια είναι το εισόδημα του 2011. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, κατά το έτος 2011 και παλαιότερα, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη δουλειά τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και αδυνατούν προφανώς, να αποπληρώσουν το φόρο παλαιότερων ετών που τους αναλογεί σήμερα.

-Η δεύτερη πηγή είναι η ακίνητη περιουσία που κατέχουν οι φορολογούμενοι.  Το ίδιο πρόβλημα αδυναμίας αποπληρωμής υφίσταται και σε αυτή την περίπτωση, με παρόμοιες αιτίες με την αδυναμία αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, καθώς και άλλων φόρων.

Τέλος ταχυδρομούνται υποχρεώσεις παλαιότερων ετών, π.χ. ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, τις οποίες σήμερα αρκετοί συμπολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
ñ     έχει γίνει πρόβλεψη για την αδυναμία αποπληρωμής φόρου παρελθόντων ετών εξαιτίας ραγδαίας αλλαγής στη ζωή των πολιτών σήμερα, όπως η αναγκαστική τους είσοδος στην ανεργία και αν “ναι” τί οικονομικές συνέπειες προκύπτουν αφενός και τί ενέργειες διευκόλυνσης των πολιτών που αποδεδειγμένα σήμερα είναι άνεργοι και δεν δύνανται να πληρώσουν ισχύουν αφετέρου;
ñ     σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε κάποιος που διαθέτει ένα σπίτι, το οποίο απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχε την οικονομική δυνατότητα, να μπορεί να φορολογηθεί σε άμεση σχέση με το αν έχει αυτή τη στιγμή εισόδημα;



                                                                                   
                                                                                               
                                                                                                          Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                                      Κωνσταντίνος  Τριαντάφυλλος

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Δήλωση Κώστα Τριαντάφυλλου σχετικά με την ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την αδυναμία αποπληρωμής εκ μέρους πολλών Ελλήνων φορολογικών υποχρεώσεων τους.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος σχετικά με την αδυναμία χιλιάδων συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας, κυρίως, της καλπάζουσας ανεργίας που μαστίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Αυτήν την περίοδο καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά και σημειώματα που αφορούν παρελθούσες υποχρεώσεις, όπως το ΕΤΑΚ του 2009. Πολλοί συμπολίτες μας, όταν  καθορίζονταν οι φόροι διέθεταν την οικονομική δυνατότητα καταβολής τους, ενώ, σήμερα κυρίως, εξαιτίας της αναγκαστικής εισόδου τους στην ανεργία δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι μία παράμετρος που πρέπει να την εξετάσει η Πολιτεία.

Αναφορικά με το θέμα ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας είναι άνεργοι και δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους. Ειδικότερα αυτήν την περίοδο καταφθάνουν μία σειρά από φόρους παλαιότερων ετών αυξάνοντας έτσι το τελικό ποσό. Αυτό, όμως, γίνεται δυσβάστακτο, κυρίως, για όσους συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Είναι ανάγκη να προστατευθούν όσοι έχουν θιγεί περισσότερο μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δίπλα σε αυτούς πρέπει σήμερα να σταθεί η Πολιτεία. 

Η αύξηση των εσόδων, ασφαλώς, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή. Όμως, το Σύνταγμα  μάς επιβάλλει την κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι μόνο με βάση το κριτήριο της περιουσίας αλλά γενικότερα με βάση την οικονομική δύναμη κάθε πολίτη κάτι που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορά άνεργους συμπολίτες μας”.


EΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


Επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στη Χίο

Χίος 28 Αυγούστου 2012

Επαφές με πολίτες και φορείς της Χίου θα έχει κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αύριο Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012. Συγκεκριμένα με τη συμμετοχή του Θανάση Παπακωσταντίνου, συν-εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και του Μιχάλη Μπάκα, Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης των Οικολόγων Πράσινων στο Βόρειο Αιγαίο καθώς και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων από τη Χίο, θα επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές και θα έχουν συναντήσεις με φορείς και πολίτες της Χίου για να ενημερωθούν για τα προβλήματα από την πρόσφατη καταστρεπτική φωτιά.

Την Πέμπτη 30/8/2012 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο καφέ «Φαίδρα» (Μιχ. Λιβανού 13) στην οποία θα παρουσιαστούν οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την προσπάθεια ανάκαμψης του νησιού της Χίου  

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ήθελα, καταρχήν, να συγχαρώ όλες τις απόφοιτες και απόφοιτους των γενικών και τεχνικών λυκείων του Δήμου μας, που αφιέρωσαν πολλές ώρες στη μελέτη τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με ποσοστό επιτυχίας που φέτος φθάνει το 80%, τα παιδιά του Δήμου μας για μια ακόμη φορά μας έκαναν υπερήφανους, κατατάσσοντας τη Χίο στην κορυφή των επιτυχιών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σ’ εκείνες και εκείνους που εμφανώς κατέκτησαν βαθμολογίες εισόδου για ΑΕΙ και ΤΕΙ και που τώρα ετοιμάζονται για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, τους συγχαίρω θερμά και τους εύχομαι να εισαχθούν στις σχολές που ονειρεύονται.
Επειδή, όμως, όπου υπάρχουν αγώνες και διαγωνιστικές διαδικασίες δε σημειώνονται μόνο επιτυχίες…Οφείλω να συγχαρώ, λοιπόν, και εκείνα τα παιδιά που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν βαθμολογίες ικανές προκειμένου να εισαχθούν στις σχολές, που επιθυμούσαν. Προσπάθησαν όμως και αυτό μετράει. Συγχαρητήρια, λοιπόν, για τη συμμετοχή και τον αγώνα τους. Θα ήθελα να παροτρύνω αυτά τα παιδιά να προσπαθήσουν ξανά. Η προσπάθεια και η επίμονη μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας δε θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ και τους γονείς αυτών των παιδιών, που το προηγούμενο διάστημα ξόδεψαν, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, πολλά χρήματα για να είναι όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένα τα παιδιά τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.



Με φιλικούς χαιρετισμούς

και εκτίμηση



Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Δήμαρχος Χίου


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ


     Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχαριστίες μου προς όλους όσους με αυτοθυσία και συγκινητική ευαισθησία προσέτρεξαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης πυρκαγιάς που κατέκαψε το νησί μας. Ήταν πραγματικά παρήγορο που τις δύσκολες αυτές ώρες, απλοί πολίτες, εθελοντικές ομάδες, σώματα της Πυροσβεστικής και του Στρατού από το νησί μας, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα έσπευσαν να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

     Αξιέπαινη υπήρξε και η προσφορά των Χιωτών, επαγγελματιών και μη, που προσέφεραν πολύτιμη υλική βοήθεια σε τρόφιμα και νερό, βοηθώντας έτσι στην κάλυψη των πρώτων επιτακτικών αναγκών.

     Απευθύνω ξανά τις ευχαριστίες μου προς όλους όσους συμμετείχαν στην τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης, καθώς και όσους παραμένουν για το επόμενο διάστημα σε επιφυλακή, περιφρουρώντας τις καμένες εκτάσεις.

     Εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο δύσκολο έργο τους.




                                                                            Με εκτίμηση



                                                          ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
                                                         Δήμαρχος Χίου


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΟΝΤΣΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ



Έκθεση ζωγραφικής με τοπία από τη Χιο, και νεκρές φύσεις  απο την ζωγράφο  κ. Μαρία Λεοντσινίδη η οποία έχει χιώτικη καταγωγή, θα πραγματοποιηθεί απο  τις 29 Αυγουστου μέχρι τις  9 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Συλλόγου του Κάστρου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, στο πρώην ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ στην πλατεία του Κάστρου.. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το  κοινό κάθε απόγευμα 19-21μμ.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη  29 Αυγούστου  ώρα 20.30μμ