Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Δήλωση Κώστα Τριαντάφυλλου σχετικά με την ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την αδυναμία αποπληρωμής εκ μέρους πολλών Ελλήνων φορολογικών υποχρεώσεων τους.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος σχετικά με την αδυναμία χιλιάδων συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας, κυρίως, της καλπάζουσας ανεργίας που μαστίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Αυτήν την περίοδο καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά και σημειώματα που αφορούν παρελθούσες υποχρεώσεις, όπως το ΕΤΑΚ του 2009. Πολλοί συμπολίτες μας, όταν  καθορίζονταν οι φόροι διέθεταν την οικονομική δυνατότητα καταβολής τους, ενώ, σήμερα κυρίως, εξαιτίας της αναγκαστικής εισόδου τους στην ανεργία δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι μία παράμετρος που πρέπει να την εξετάσει η Πολιτεία.

Αναφορικά με το θέμα ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας είναι άνεργοι και δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους. Ειδικότερα αυτήν την περίοδο καταφθάνουν μία σειρά από φόρους παλαιότερων ετών αυξάνοντας έτσι το τελικό ποσό. Αυτό, όμως, γίνεται δυσβάστακτο, κυρίως, για όσους συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Είναι ανάγκη να προστατευθούν όσοι έχουν θιγεί περισσότερο μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δίπλα σε αυτούς πρέπει σήμερα να σταθεί η Πολιτεία. 

Η αύξηση των εσόδων, ασφαλώς, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή. Όμως, το Σύνταγμα  μάς επιβάλλει την κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι μόνο με βάση το κριτήριο της περιουσίας αλλά γενικότερα με βάση την οικονομική δύναμη κάθε πολίτη κάτι που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορά άνεργους συμπολίτες μας”.