Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ , ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη με τη συμμετοχή των τριών εμπλεκόμενων Περιφερειών της Κρήτης, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Μάρκου.

Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη Συνεδρίαση και αποτέλεσαν ουσιαστικά αιτήματα για το άμεσο μέλλον, ήταν η διαχείριση των πόρων τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να γίνεται από τις αιρετές Περιφέρειες σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς και τα νέα προγράμματα να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά.

Ειδικότερα οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ζήτησαν από την Κυβέρνηση κατά την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου να παταχθεί η «Αθηνοκεντρική» γραφειοκρατία που καθυστερεί την εκτέλεση των έργων με αποτέλεσμα την απώλεια Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης οι τρείς Περιφερειάρχες σε κοινό μέτωπο με τους παριστάμενους Δημάρχους της Κρήτης του Βορείου και Νότιου Αιγαίου, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Α΄ και Β΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης εκχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες αναφορικά με την εκτέλεση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Βασικό διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτέλεσε το αίτημα για αύξηση του ΠΔΕ ώστε να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με πόρους από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «από τον Ιούνιο του 2011 όταν οι αιρετές Περιφέρειες ανέλαβαν την διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα προγράμματα «έτρεξαν» με μεγάλη ταχύτητα».

Παράλληλα σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση, η αιρετή Περιφέρεια είναι θεσμός που έχει πετύχει καθώς έχει λύσει και αντιμετωπίσει ακόμα και προβλήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της». Επανέλαβε επίσης ότι τη νέα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα θα πρέπει να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά και τόνισε ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο δίνεται η δυνατότητα για πιο αποτελεσματική δουλειά αφού η διάρκεια των πέντε χρόνων θητείας στις Περιφέρειες επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και ανάπτυξη δράσεων που εκτός από υποδομές μπορούν να επεκταθούν με μεγαλύτερη βαρύτητα και στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Δράσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα της κρίσης. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο»- είπε χαρακτηριστικά - «και να δώσουμε λύσεις και στα θέματα καθημερινότητας, ενισχύοντας νέες ιδέες και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων».



Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


«Υπάρχει δυναμική για την ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, και θα πρέπει να την αναζητήσουμε και να την αναδείξουμε όπως κάνουν οι άλλες χώρες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μιλώντας στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό, που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από το Σύνδεσμο Δήμων με Ιαματικές Πηγές και την Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ και την ΠΕΤΑ Α.Ε.
Η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, αν και έχει κατά καιρούς γίνει θέμα πληθώρας συνεδρίων και οργανωμένων συζητήσεων, εξαγγελιών αρμόδιων πολιτειακών παραγόντων, αλλά και αντικείμενο συχνών νομοθετικών πρωτοβουλιών, στην πράξη εμφανίζει αναμφίβολα μια φθίνουσα πορεία, όπως είπε, τονίζοντας ότι, η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στο συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να βοηθήσει στην διαμόρφωση ελκυστικών  τουριστικών προϊόντων ιαματικού τουρισμού, που να απευθύνονται σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας.
«Ήρθε η ώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει συνεργασία των δήμων με ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον ιαματικό τουρισμό. Οι δήμοι μπορούν μέσα από αυτήν την συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση - εκσυγχρονισμό – ανάπτυξη των υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία».
Ο Κώστας Ασκούνης αναφέρθηκε εμφατικά, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις, μέσω της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία για τη συνεργασία των δήμων με τον ιδιωτικό τομέα.
«Θα πρέπει να προσελκύσουμε με σύγχρονους τρόπους ή σωστότερα να διαμορφώσουμε εξ αρχής μια νέα διευρυμένη τουριστική πελατεία» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δήμοι μόνοι τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική αυτή και χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας.
Απαιτείται μια νέα σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση των ιαματικών ιδιοτήτων των πηγών.
Απαιτείται συστηματική έρευνα αγοράς και διερεύνηση της εμπειρίας άλλων χωρών και των υφιστάμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλών πρακτικών, ώστε σταδιακά να διαμορφωθούν τουριστικά προϊόντα ιαματικού τουρισμού, ελκυστικά σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας.
Επίσης για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές πρέπει να δούμε ότι στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο προβολής της χώρας μας απουσιάζει σήμερα η προβολή του ιαματικού τουρισμού. Άρα θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο συνολικό στρατηγικό πλαίσιο προβολής της χώρας και αυτό το κομμάτι που λέγεται ιαματικός τουρισμός».
Αναφερόμενος ο κ. Ασκούνης γενικότερα στο θέμα ανάπτυξης της χώρας κατέθεσε πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο με τις τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
«Αυτό, τόνισε ο κ. Ασκούνης, σημαίνει συνέργεια αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την προώθηση στους τουρίστες - επισκέπτες τοπικών, ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων για να έχουμε μία επιπλέον προστιθέμενη αξία».  

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε ότι «η ΚΕΔΕ προτίθεται να διεκδικήσει μαζί με τους δήμους με Ιαματικές Πηγές και για λογαριασμό τους μια τέτοια συνολική αντιμετώπιση, που όχι μόνο θα καταδείξει τι μέχρι σήμερα γίνεται σωστά και τι λάθος ή πού οφείλεται η σημερινή μη ικανοποιητική πορεία, αλλά και όλα όσα θα πρέπει να γίνουν για να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα τάση». 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - COSCO

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Ναυτιλίας και Αιγαίου


Με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις για τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την κινεζική εταιρείαCosco, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά. Ζητά μάλιστα να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής εταιρείας της Cosco Pacific Ltd, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.
H Κομισιόν, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για μονομερείς κινήσεις (εκ μέρους της Ελλάδας) που δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακών καταστάσεων (υπέρ της κινεζικής πλευράς) στο λιμάνι του Πειραιά. Ερωτά, μάλιστα, «πώς μπορεί να αποφευχθεί ένας πιθανός αποκλεισμός αγοράς ή η δημιουργία δεσπόζουσας θέσης της Σ.Ε.Π. , ενόψει και του γεγονότος ότι η Cosco έχει δείξει ενδιαφέρον για την επέκταση των επενδύσεων της στο λιμάνι του Πειραιά με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ;», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο επιφυλάξεις για την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσω πώλησης μετοχών.
Η δυσπιστία που εκφράζεται από την Επιτροπή, η οποία θέτει και θέμα έλλειψης ενημέρωσης από την κυβέρνηση, είναι δυνατόν να δημιουργήσει περιπλοκές σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη την ομαλή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Δεν είναι επιτρεπτό να δημιουργούνται καχυποψίες περί έλλειψης διαφάνειας για επενδύσεις τέτοιου μεγέθους, ούτε βεβαίως ότι η χώρα μας παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Δεδομένου ότι για το θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά έχουν κατατεθεί και εναλλακτικές προτάσεις -όπως παραχώρηση δραστηριοτήτων- από θεσμικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και παράγοντες της αγοράς, και ότι το ζήτημα αφορά το κεντρικό λιμάνι της χώρας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν;
- Προτίθεται να εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά;

18 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Σε σκληρή «γραμμή» αναμένεται να κινηθούν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή (στις 3 το μεσημέρι) με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς την πραγματοποίηση 4.000 απολύσεων ως το τέλος του 2013 στις οποίες δεν θα περιληφθούν όσοι φύγουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ούτε οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ούτε καν οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι θα βρεθούν στην έξοδο.
Κυβερνητικές πηγές λένε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και η παράταση λίγων μηνών που ζητά ο Κ. Μητσοτάκηςγια την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε άλλους 12.500 υπαλλήλους ώστε να μην γίνει το Δεκέμβριο, δύσκολα θα δοθεί, πολύ περισσότερο που υπάρχει δυσπιστία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συμπληρώσει το σχετικό κατάλογο.
Κατά τις ίδιες πηγές «αν δεχθεί η Τρόικα το ένα από τα τρία, πάλι καλά να πούμε» για να περιγράψουν την εμμονή των εκπροσώπων των πιστωτών στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, ακόμη και το αίτημα για παράταση προκάλεσε εκνευρισμό σε τουλάχιστον έναν από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τηχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΞΕΝΟ

Σήμερα Τετάρτη, 25-09-2013, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου με τον Πρόξενο της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Ελ Μαχντί, στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στη Χίο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της παραμονής Αιγύπτιων υπηκόων στο νησί μας. Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, καθώς η Χίος με την Αίγυπτο είχαν αναπτύξει στο παρελθόν στενές πολιτισμικές και εμπορικές σχέσεις.  

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ , ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Κάλεσμα στην αντιφασιστική διαδήλωση την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Η μόνη ικανή πάλη ενάντια στο φασισμό, είναι η πάλη ενάντια στο σύστημα και τις πολιτικές που τον γεννούν.

Ενάντια στις ανθρωποκτόνες πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Χρυσής Αυγής, ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, που τόσα χρόνια φτωχοποιούν, ξεπουλούν τα πάντα στους ιδιώτες, που ξεζουμίζουν και δολοφονούν το λαό μας!

Με όπλο μας την κατάληψη, την απεργία, τις διαδηλώσεις.
Στο δρόμο για την ανατροπή με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος!

Όλοι στην αντιφασιστική διαδήλωση των σωματείων, το απόγευμα της Τετάρτης στις 19.00, στην είσοδο της Απλωταριάς!


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ : ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ




Στα 3 σχεδόν χρόνια της θητείας μας, ως Παράταξη «Αγώνας για τα Νησιά μας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τα νησιά μας και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για την επίλυση τους. Ενδεικτικά να σας αναφέρω:

-         Επισημάναμε τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν σε αρκετά έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου στη Χίο και πιο συγκεκριμένα στο έργο της βελτίωσης της Εθνικής Οδού Χίου - Καρδαμύλων (Α΄ Τμήμα), στη βελτίωση του λιμένα της Λαγκάδας, στην ολοκλήρωση του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, στο έργο του Γαλλικού Κολεγίου κλπ.

-         Ζητήσαμε επανειλημμένα ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και ειδικότερα στο Νομό Χίου και καταθέσαμε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

-         Για τον προγραμματισμό των έργων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 και την κατάρτιση του Προγράμματος της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, καταθέσαμε τη πρόταση να υπάρξει διαβούλευση και σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και νησιού με όλους τους τοπικούς Φορείς, να καταγραφούν οι προτάσεις και να τεθούν προτεραιότητες.

-         Ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί στη Χίο ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί πέρυσι. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί στη Χίο, προτείναμε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο, στο πλαίσιο συντονισμένων και όχι αποσπασματικών ενεργειών, με τη στενή και συνεχή συνεργασία όλων των φορέων, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

-         Για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών προτείναμε να αξιοποιηθεί ο λιμένας των Μεστών και να ληφθεί τελική απόφαση για το νέο λιμένα Χίου ή για την αναβάθμιση του υφιστάμενου λιμένα.

-         Ζητήσαμε και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα και στις συνδέσεις των νησιών μας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν να υπάρξει πρωτοβουλία της Περιφέρειας προκειμένου να μελετηθεί ο επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

-         Ζητήσαμε η Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό & εθνικό οδικό δίκτυο των νησιών, δεδομένου ότι έχει την ευθύνη για την μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του και το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Προτείναμε κατά προτεραιότητα να εντοπιστούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε πινακίδες σήμανσης, στηθαία ασφαλείας, φθαρμένα σημεία στον ασφαλτοτάπητα και διαγράμμιση του οδοστρώματος, παρεμβάσεις που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν και με μικρό σχετικά κόστος.

-         Για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της Χίου,  το οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια αποσπασματικά, προτείναμε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός σε επίπεδο νησιού σε συνεργασία με την Α/βαθμια Αυτοδιοίκηση και να αξιοποιηθούν οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια για το σκοπό αυτό.

-         Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο και της πρόσφατης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), προτείναμε την κατασκευή 2-3 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού, μετά και την ματαίωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ στη Βόρεια Χίο και την ολοκλήρωση των αντίστοιχων υποδομών στα Ψαρά και τις Οινούσσες. Επισημάναμε το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης χώρων για τη διαχείριση των αδρανών υλικών (προϊόντα εκσκαφών, μπάζα κλπ) και προτείναμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την άμεση κατασκευή ΧΥΤ Αδρανών, σε διαφορετική περίπτωση τα νησιά μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νέες χωματερές. Στα θέματα αυτά θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με την Α/βαθμια Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση τους. 

-         Ζητήσαμε να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) για την προστασία της περιοχής NATURA στη Βόρεια Χίο, η οποία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

-         Αναδείξαμε το θέμα της πιθανότητας κατάργησης των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού σε Χίο και Οινούσσες, το οποίο συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ευτυχώς δεν προχώρησε.

-         Ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα να αυξηθεί ο διαθέσιμος Π/Υ για τη χρηματοδότηση του συνόλου των προτάσεων για επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών» του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν στην πράξη την απασχόληση.

-         Προτείναμε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο η Ε.Ν.Α. Χίου, αντίθετα να αξιοποιηθεί ως αναπτυξιακή εταιρεία με δραστηριότητα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης ζητήσαμε το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο εκθεσιακό - συνεδριακό χώρο ή ακόμα και χώρο πολιτισμού και να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Χίο.

-          Για την τουριστική προβολή, προτείναμε να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες και καινοτόμες δράσεις για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος προσαρμοσμένες στη σημερινή εποχή, στην εποχή του διαδικτύου. Ο τουρισμός καλείται και μπορεί σήμερα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για να στηριχθεί η τοπική οικονομία.

-         Στο τομέα του πολιτισμού, προτείναμε να αποτελέσει προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων για τη συντήρηση και ανάδειξη των σημαντικών μνημείων που διαθέτουν τα νησιά μας και να ενισχυθούν οι πόροι που δίνονται για το σκοπό αυτό στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Προγράμματος. Προτείναμε επίσης, στο πλαίσιο των πόρων που είναι διαθέσιμοι από το ΕΣΠΑ για πολιτιστικές εκδηλώσεις να στηριχθούν οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς, η αξιόλογη δραστηριότητα των οποίων αποτελεί όαση πολιτισμού στη σημερινή εποχή.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα θέματα που θα μπορούσα να απαριθμήσω, πάντα στο πλαίσιο του ρόλου μας ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τις τελευταίες ημέρες όμως και μετά τη δημοσίευση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στοιχείων που αφορούν τις παρουσίες των Περιφερειακών Συμβούλων στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες κατά βάση πραγματοποιούνται στη Μυτιλήνη, κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα της απουσίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια.

Θα ήταν πολιτική αδυναμία να μείνουν αναπάντητα όλα αυτά που πρωτίστως αφορούν την σχέση μεταξύ εκείνου που εκθέτει τον εαυτό του και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τον συμπολίτη του, αλλά και της κοινωνίας που επιλέγει την εκπροσώπηση της.

Είναι προφανώς αντιληπτό ότι μόνο αυτή δεν είναι η πραγματικότητα.

Και για τα θέματα αυτά έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο οποίος έχει και την ευθύνη με τη σειρά του να ενημερώνει τη Χιακή κοινωνία.

Λειτουργήσαμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε πάντα με υπευθυνότητα, ασκώντας δημιουργικά το ρόλο της αντιπολίτευσης, με μόνη έγνοια τον τόπο και τους ανθρώπους μας. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε για το καλύτερο και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νομοθέτης στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Όσον αφορά την παρουσία των Συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει σημασία τόσο η αριθμητική συμμετοχή, όσο η ουσιαστική. Και στα σημαντικά θέματα του τόπου μας ήμασταν ως αντιπολίτευση παρόντες και εγώ προσωπικά όχι μόνο ήμουν και θα είμαι παρών !!

Θα πρέπει όμως και οι συνάδελφοι που διαμένουν μόνιμα στη Λέσβο να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σύμβουλοι από τα άλλα νησιά για να μετακινηθούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εργασία τους, με τα δρομολόγια των πλοίων, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να πας Μυτιλήνη μέσω .. Αθηνών αεροπορικώς ! ! !

Είμαι βέβαιος ότι οι συμπατριώτισσες και οι συμπατριώτες μας θα βγάλουν για ακόμη μια φορά τα συμπεράσματα τους.

Να είστε βέβαιοι ότι είμαι και θα είμαι παρών όσο θέλει ο Θεός και η κοινωνία, προσπαθώντας μέσα από τίμιο και καθαρό αγώνα, μακριά από όλα εκείνα που έφεραν τον τόπο και τους συνανθρώπους μας σε αυτή την κατάσταση, να είμαι χρήσιμος στην Πατρίδα και τον κοινωνικό περίγυρο, έχοντας πρώτα και πάνω από όλα καθαρή την συνείδηση μου για να μπορώ να κοιτάζω τους συνανθρώπους μας στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι ! ! !



Σταμάτης Κάρμαντζης

Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ




Tην πρώτη του τακτική συνεδρίαση για την νέα χειμερινή περίοδο πραγματοποιεί σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Φίλοι Οινουσσών" μετά από πρόσκληση του Προέδρου του κ. Γεωργίου Στ. Δανιήλ. Στην ημερήσια διάταξη θα συζητηθούν οι σοβαρές επιπτώσεις, που επιφέρει στην πορεία υλοποίησης του έργου του Συλλόγου η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, συναντήσεων και πρωτοβουλιών της προσεχούς περιόδου και οι εξελίξεις σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν το νησί μας.