Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - COSCO

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Ναυτιλίας και Αιγαίου


Με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις για τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την κινεζική εταιρείαCosco, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά. Ζητά μάλιστα να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής εταιρείας της Cosco Pacific Ltd, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.
H Κομισιόν, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για μονομερείς κινήσεις (εκ μέρους της Ελλάδας) που δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακών καταστάσεων (υπέρ της κινεζικής πλευράς) στο λιμάνι του Πειραιά. Ερωτά, μάλιστα, «πώς μπορεί να αποφευχθεί ένας πιθανός αποκλεισμός αγοράς ή η δημιουργία δεσπόζουσας θέσης της Σ.Ε.Π. , ενόψει και του γεγονότος ότι η Cosco έχει δείξει ενδιαφέρον για την επέκταση των επενδύσεων της στο λιμάνι του Πειραιά με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ;», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο επιφυλάξεις για την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσω πώλησης μετοχών.
Η δυσπιστία που εκφράζεται από την Επιτροπή, η οποία θέτει και θέμα έλλειψης ενημέρωσης από την κυβέρνηση, είναι δυνατόν να δημιουργήσει περιπλοκές σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη την ομαλή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Δεν είναι επιτρεπτό να δημιουργούνται καχυποψίες περί έλλειψης διαφάνειας για επενδύσεις τέτοιου μεγέθους, ούτε βεβαίως ότι η χώρα μας παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Δεδομένου ότι για το θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά έχουν κατατεθεί και εναλλακτικές προτάσεις -όπως παραχώρηση δραστηριοτήτων- από θεσμικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και παράγοντες της αγοράς, και ότι το ζήτημα αφορά το κεντρικό λιμάνι της χώρας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν;
- Προτίθεται να εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά;

18 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος