Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ , ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη με τη συμμετοχή των τριών εμπλεκόμενων Περιφερειών της Κρήτης, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Μάρκου.

Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη Συνεδρίαση και αποτέλεσαν ουσιαστικά αιτήματα για το άμεσο μέλλον, ήταν η διαχείριση των πόρων τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να γίνεται από τις αιρετές Περιφέρειες σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς και τα νέα προγράμματα να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά.

Ειδικότερα οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ζήτησαν από την Κυβέρνηση κατά την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου να παταχθεί η «Αθηνοκεντρική» γραφειοκρατία που καθυστερεί την εκτέλεση των έργων με αποτέλεσμα την απώλεια Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης οι τρείς Περιφερειάρχες σε κοινό μέτωπο με τους παριστάμενους Δημάρχους της Κρήτης του Βορείου και Νότιου Αιγαίου, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Α΄ και Β΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης εκχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες αναφορικά με την εκτέλεση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Βασικό διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτέλεσε το αίτημα για αύξηση του ΠΔΕ ώστε να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με πόρους από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «από τον Ιούνιο του 2011 όταν οι αιρετές Περιφέρειες ανέλαβαν την διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα προγράμματα «έτρεξαν» με μεγάλη ταχύτητα».

Παράλληλα σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση, η αιρετή Περιφέρεια είναι θεσμός που έχει πετύχει καθώς έχει λύσει και αντιμετωπίσει ακόμα και προβλήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της». Επανέλαβε επίσης ότι τη νέα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα θα πρέπει να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά και τόνισε ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο δίνεται η δυνατότητα για πιο αποτελεσματική δουλειά αφού η διάρκεια των πέντε χρόνων θητείας στις Περιφέρειες επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και ανάπτυξη δράσεων που εκτός από υποδομές μπορούν να επεκταθούν με μεγαλύτερη βαρύτητα και στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Δράσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα της κρίσης. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο»- είπε χαρακτηριστικά - «και να δώσουμε λύσεις και στα θέματα καθημερινότητας, ενισχύοντας νέες ιδέες και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων».