Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Τρόικα - Τι λέει το απόρρητο e-mail των δανειστών


Γη και ύδωρ φέρονται να ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, εμμένοντας στις θέσεις τους για την αύξηση του ΦΠΑ, ζητώντας κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες και πιέζοντας για θεμελιώδεις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η τρόικα ζητά:
* Αύξηση όλων των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα (αφορά τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις και θέατρα)
* Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.
* Επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί.
* Κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.
* Άύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.
* Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
* Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βασικός άξονας αλλαγών, το ασφαλιστικό
Οι πιο έντονες όμως πιέσεις φαίνεται πως στοχεύουν στο ζήτημα του ασφαλιστικού με βασικό άξονα να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υπό το ΙΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και του τμήματος των συντάξεων που δεν προέρχονται από καταβολή εισφορών. Σε γενικές γραμμές στο σχετικό κείμενο η τρόικα προτείνει:
* Δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των ταμείων. Τα βήματα που προτείνονται είναι η δημιουργία κοινού διοικητικού φορέα και συγχώνευση ως το τέλος του χρόνου, θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφοράς με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2016.
* Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.
* Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.
* Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.
* Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη).Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.
* Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με την μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.
* Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
* Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Πηγή: Realnews.gr

aftodioikisi.gr

Πλήρωση 48 θέσεων μόνιμων υπαλλήλων ζητά από το ΑΣΕΠ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων


Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απέστειλε αίτημα προς το ΑΣΕΠ, για την διαδικασία πλήρωσης 48 θέσεων τακτικού προσωπικού, μέσω διαδικασίας με σειρά προτεραιότητας.
Ακολουθούν αναλυτικά οι θέσεις:
Κεντρική Υπηρεσία
-8 ∆ιοικητικής Κατεύθυνσης,
– 14 Οικονοµικής Κατεύθυνσης
– 8 οποιουδήποτε τµήµατος ή σχολής ΑΕΙ
Κατάστηµα Πειραιά:
– 1 ∆ιοικητικής Κατεύθυνσης
– 2 Οικονοµικής Κατεύθυνσης
– 1 οποιουδήποτε τµήµατος ή σχολής ΑΕΙ
Κατάστηµα Θεσσαλονίκης:
– 3 ∆ιοικητικής Κατεύθυνσης
– 4 Οικονοµικής Κατεύθυνσης
– 2 οποιουδήποτε τµήµατος ή σχολής ΑΕΙ
Κατάστηµα Πάτρας:
– 1 ∆ιοικητικής Κατεύθυνσης
– 2 Οικονοµικής Κατεύθυνσης
– 2 οποιουδήποτε τµήµατος ή σχολής ΑΕΙ
Εφόσον το αίτημα λάβει την έγκριση θα ακολουθήσει η δημοσίευση της προκήρυξης.

aftodioikisi.gr

Στις τράπεζες περνά το ΕΣΠΑ


Την ανάθεση του ΕΣΠΑ στην εταιρία ΜΟΔ ΑΕ, αντί του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταγγέλουν τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του τέως υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα τις μετοχές της ΜΟΔ ΑΕ κατέχει το δημόσιο το 95% και το 5% ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Ην-Ων», το 95% του δημοσίου εφόσον ψηφισθεί το σχέδιο νόμου \ "Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή Αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 \" θα το εξαγοράσουν οι τραπεζικοί όμιλοι για να περάσουν στα χέρια των τραπεζιτών η διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις τους τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου επισημαίνουν \ "η απουσία του άρθρου 38 αλλάζει τα δεδομένα διαχείρισης του ΕΣΠΑ \".
Οι προτάσεις του Συλλόγου δεν ανέβηκαν στο διαδίκτυο στην υποβολή σχολίων στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου γιατί ενώ έκλεινε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 στις 12 το βράδυ οι αρμόδιοι το έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι.

aftodioikisi.gr

Πώς θα αναρτούν οι ΟΤΑ τους επικυρωμένους προϋπολογισμούς στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ


Δήμοι, Περιφέρειες και νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οφείλουν, βάσει νόμου, άμεσα μετά την επικύρωση του προϋπολογισμού για το έτος 2015 να τον ενσωματώσουν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, όπως υπενθυμίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο.
«Για το σκοπό αυτό θα τηρηθεί όμοια διαδικασία με αυτήν που εφαρμόστηκε για την ενσωμάτωση των σχεδίων των προϋπολογισμών έτους 2015. Ειδικότερα, οι επικυρωμένοι, πλέον, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προϋπολογισμοί θα υποβληθούν στη βάση δεδομένων από τους αρμόδιους στατιστικούς ανταποκριτές των φορέων, οι οποίοι για την εισαγωγή στο πληροφοριακό σύστημα θα κάνουν χρήση των κωδικών τους (όνομα χρήστη: Όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης κωδικού πρόσβασης). Στη συνέχεια η υποβολή του επικυρωμένου προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί στο περιβάλλον εργασίας όπου καταχωρούνται μηνιαία τα απολογιστικά στοιχεία του κάθε φορέα και συγκεκριμένα στο Δελτίο υπό τον τίτλο «Επικυρ. Π / Υ. 2015 ».
»Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καρτέλα« Υπογράφοντες », στην οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί η περίοδος εκτέλεσης προϋπολογισμού του έτους 2014 (π.χ. εκτέλεση 8μήνου 2014 ή εκτέλεση 9μήνου 2014 κλ̟) που ελήφθη υπόψη για συγκεκριμένες εγγραφές του προϋπολογισμού του έτους 2015 », αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ.

aftodioikisi.gr

Πότε λήγει η προθεσμία αντικατάστασης διπλωμάτων - Πρόστιμα σε όσους δεν τα αλλάξουν


Στην αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησής τους έως τις 18 Ιανουαρίου 2015 πρέπει να προβούν οι κάτοχοι μοτοποδηλάτων των οποίων το δίπλωμα είχε εκδοθεί από την Τροχαία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών, προειδοποιώντας ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, όσοι οδηγούν με έντυπο άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου που έχει εκδοθεί από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο.
Στους κατόχους τέτοιων διπλωμάτων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000, είχε δοθεί διετής προθεσμία, η οποία λήγει τον ερχόμενο μήνα.
Ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ήδη προβεί στην αλλαγή του διπλώματός τους, όπως ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με Προεδρικό Διάταγμα.
Το υπουργείο επισημαίνει, πάντως, ότι αντικατάσταση του εντύπου της άδειας οδήγησης και ενοποίησή τους σε ένα εάν υπάρχει και δεύτερο δίπλωμα μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου μπορεί να γίνει και μετά τις 18-1-2015.
Η αντικατάσταση των διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί από την Τροχαία είναι υποχρεωτική, ενώ οι κάτοχοι των παραπάνω αδειών οδήγησης οφείλουν, εφόσον επιθυμούν να οδηγούν μοτοποδήλατο μετά τις 18-1-2015, να αντικαταστήσουν το έντυπο της άδειας οδήγησής τους, απευθυνόμενοι στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας τους ή σε οποιοδήποτε ΚΕΠ πληρώνοντας παράβολο ύψους 30 ευρώ. Σε αντικατάσταση δε χρειάζεται να προβούν οι κάτοχοι άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) εφόσον κατέχουν άδεια οδήγησης των κατηγοριών Α1 ή Α2 ή Α.

aftodioikisi.gr

Περικοπές της μη μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο


Στη λίστα των μέτρων με τα οποία προσπαθεί να κατευνάσει η κυβέρνηση την Τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση περιλαμβάνεται και η δραματική μείωση της μη μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο. Υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, κατασκηνώσεις, ειδικές άδειες, εφάπαξ παροχές, προνοιακές διευκολύνσεις μπαίνουν στο στόχαστρο προκειμένου να επιτευχθεί μείωση δαπανών χωρίς άλλες περικοπές μισθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ακτινογραφία όλων των μη μισθολογικών παροχών που δίνονται σε εργαζόμενους στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επομένως είναι εφικτό να μπει “μαχαίρι”, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

aftodioikisi.gr

7ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΣ

Φίλες και φίλοι,
είμαστε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε την ηλεκτρονική αποστολή του 7ου τεύχους του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου & Δήμου Χίου, των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ που συσπείρωσαν φίλους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για το σήμερα μια ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, αλλά και για το ελπιδοφόρο αύριο της αντεπίθεσης του λαού για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  Η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. σας ευχαριστεί για το ενδιαφέρον που δείχνετε σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Αν νομίζετε ότι η προσπάθειά μας αξίζει, προωθήστε το Δελτίο μας σε φίλους και γνωστούς σας.  
 Σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτούς που ζούμε, το κόστος κυκλοφορίας ενός τέτοιου εντύπου, θα ήταν δυσβάστακτο και αναπόφευκτα θα ματαιωνόταν όλη μας η προσπάθεια, πριν καν αρχίσει.
 Έτσι, σήμερα, μετά από μπόλικο μεράκι και κόπο ορισμένων συντρόφων και συναγωνιστών και χωρίς κανένα προσωπικό τους όφελος, παρουσιάζουμε το εγχείρημά μας σε ηλεκτρονική μορφή.        

Τηρούμε όλους τους όρους και τους  κανόνες περί προσωπικών δεδομένων, όσον αφορά τα στοιχεία (ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα) που χρησιμοποιούμε για αποστολή του Περιοδικού Ενημερωτικού μας Δελτίου.

" ΛΑΓΟΣ " ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΦΠΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΕΝΩ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΟ... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ

Σε μια κανονική κυβέρνηση, η δημόσια διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι ένα μέτρο θα ληφθεί (ή δεν θα ληφθεί!) ολοκληρώνει τη σχετική συζήτηση.
Στην Ελλάδα της συγκυβέρνησης του... «ναι σε όλα» προς τη Μέρκελ και το ΔΝΤ, η απόρριψη ενός μέτρου από τον πρωθυπουργό, κάνει τους πολίτες να φοβούνται, ή και να περιμένουν να ισχύσει το αντίθετο. Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια γεμάτα ψεύδη, δεν τους πιστεύει πια κανείς!
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Προ ημερών στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να πείσει όποιον μπορεί να πειστεί σε αυτή τη χώρα, είπε μεταξύ άλλων: «...το να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα και να κόψουμε συντάξεις θα ήταν καταστροφή για την ελληνική κοινωνία και οικονομία…». Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, που λαμβάνουν φάρμακα για να έχουν την υγεία τους, ησύχασαν. Μέχρι που άκουσαν το μεσημέρι της Κυριακής (07/12/2014) τον αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη, να μιλάει σε Μέσο Ενημέρωσης και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα!
«Δεν δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν μετέχω στις διαπραγματεύσεις, δεν είμαι εκείνος που διεξάγει τη διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Ζητήματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής είναι ζητήματα του ΥΠΟΙΚ. Είναι ανοιχτή η συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προκάλεσε για μια ακόμη φορά την οργή των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν τα... σπασμένα, μιας ακόμη αποτυχημένης «διαπραγμάτευσης».

Δεν εξήγησε όμως, αφού «δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις», πώς γνωρίζει ότι «είναι ανοικτή η συζήτηση» για ένα κεφάλαιο (αύξηση στον ΦΠΑ των φαρμάκων) που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το έκλεισε πριν λίγα 24ωρα με τρόπο κατηγορηματικό και ομολογουμένως πειστικό.
Ασυνεννοησία; Μοίρασμα ρόλων του καλού (Σαμαράς) και του κακού (Βορίδης) για να ανιχνεύσουν τις αντιδράσεις; Αλλαγή πλεύσης και υποχρέωση της κυβέρνησης σε αναδίπλωση (μια ακόμα) μετά τα συνεχόμενα «χαστούκια» από τους τροϊκανούς;
Ό,τι και να συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες αδυνατούν να υποστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας σκέψης, όσο δεν υπάρχει απόφαση και να βιώσουν ένα ακόμη τραγικό «χτύπημα» της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, αφού για ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνει ακόμα ακριβότερα το φάρμακο του, δηλαδή κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο. Άλλωστε, οι συνέπειες από τη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική είναι εξοντωτικές.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/530108/lagos-voridis-gia-ayxisi-ston-fpa-ton-farmakon#ixzz3LDtsX5oD

ΜΕ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

«Ψαλίδι» στα συνδικαλιστικά προνόμια, αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργίας και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών για το αν εφαρμόζεται το λοκ άουτ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που μέσα στον μήνα κατατίθεται στη Βουλή.
Υστερα από 32 χρόνια αλλάζει ο νόμος (1264/82), με τις νέες ρυθμίσεις να αφορούν δέκα βασικές διατάξεις.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι βασικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να περιοριστούν προνόμια, ενώ όσον αφορά στο λοκ άουτ ανοίγει ο δρόμος για την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για την εξέταση των αγωγών από εργοδότες και εργαζομένους (με βάση και τον αστικό κώδικα).
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τροποποιούνται σημεία των άρθρων 14, 15, 16 και 17 του νόμου 1264/82 σχετικά με τα προνόμια των συνδικαλιστών. Επιπλέον αλλαγές υπάρχουν στα άρθρα 19 και 21 αναφορικά με τον χρόνο προειδοποίησης για την απεργία και το προσωπικό ασφαλείας αλλά και στο άρθρο 22 για τη δικαστική έκβαση των υποθέσεων στην περίπτωση του λοκ άουτ. Αντιθέτως δεν υπάρχουν αλλαγές στη διαδικασία που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία.

ethnos.gr

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Η κυβέρνηση δηλώνει, με το e-mail που έστειλε στην τρόικα, έτοιμη να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε και να επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015. 

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και πολύ περισσότερο του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό φαίνεται τελικά πως κάμπτουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης.

Με το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι δεν το ενδιαφέρει ποιος κυβερνά ή ποιος πρόκειται να κυβερνήσει και την πλευρά των Ευρωπαίων να παριστά τους διαλλακτικούς, αλλά να μην αναλαμβάνει δράση, ελέω και της στάσης που τηρεί ο Σόιμπλε ο οποίος σε αυτή τη φάση φαίνεται να συντάσσεται με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση δηλώνει με το e-mail που έστειλε έτοιμη να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε και να επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον υπάρξουν προβλ΄ματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015.

Το σκληρό παζάρι τώρα επικεντρώνεται στο χρόνο εφαρμογής των μέτρων και ειδικότερα των φοροελαφρύνσεων, όπως το 30% στην έκτακτη εισφορά και η μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα φαίνονται πως παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες η μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων ύστερα από τη νέα απαίτηση της τρόικας για μέτρα το 2016 και το 2017.

Αντί φοροελαφρύνσεων λοιπόν ήρθαν πρόσθετοι φόροι με την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.

Επίσης, βορά στις ορέξεις της τρόικας η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αλλά όχι τώρα.


Η πρότασή της αναφέρει πως αυτό θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στα έσοδα. Την ίδια πρόταση χρονικά κάνει και για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στην περίπτωση της εισφορά οι κρατήσεις θα είναι μειωμένες από την 1 Ιανουαρίου 2015 και αν ο προϋπολογισμός δεν εξελιχθεί ομαλά θα αυξηθούν από την 1 Ιουλίου και θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014.

Άλλες επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο e-mail είναι η αύξηση του ποσού της κατάσχεσης από τους καταθετικούς λογαριασμούς στις τράπεζες. Το ποσό που θα κατάσχεται πάνω από τα 1.500 (είναι το ακατάσχετο) αυξάνει στο 50% από 25%.

Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να αρχίσει να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ από το Μάρτιο και σε 10 δόσεις με αποτέλεσμα μόλις οι φορολογούμενοι ξεπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2014 θα αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις για το 2015.

Νωρίτερα θα αρχίσει να πληρώνεται και ο φόρος εισοδήματος μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αφού η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα λήγει στις 30 Απριλίου αντί 30 Ιουνίου το 2014.

Τέλος, η τρόικα επιμένει στην καθιέρωση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ η ελληνική πλευρά συζητά μόνο κίνητρα για τους οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε προηγούμενες ρυθμίσεις των 12 έως 48 δόσεων ώστε να μην μεταπηδούν στις 72 και 100 δόσεις.

newsit.gr

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για επιδοτήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση



Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους τα "συγκοινωνούντα κέντρα" διοχετεύουν νέες αστήρικτες καταγγελίες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Τα όσα αναφέρονται σήμερα, σε μερίδα του τύπου, για επιδοτήσεις σε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένων εταιρειών συνιστούν μια νέα επίθεση λάσπης καθώς όσοι τα επινόησαν είτε αδιαφορούν για την πραγματικότητα είτε έχουν πλήρη άγνοια του αναπτυξιακού νόμου. Και αυτό γιατί τα χρήματα που δόθηκαν για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια, δόθηκαν ως προκαταβολή, η εκταμίευση της οποίας γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο και πάντως δεν εξαρτάται από την υλοποίηση μέρους του σχεδίου, ούτε από την αδειοδότηση για την εγκατάσταση και τη λειτουργίατου, η οποία ελέγχεται στο τέλος, κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.Αυτό το ξέρει όλη η αγορά, αλλά για κάποιους η αλήθεια δεν έχει σημασία!
Πιο συγκεκριμένα και ως προς την ουσία της υπόθεσης την οποία αποσιωπούν οι διακινητές των εν λόγω πληροφοριών, πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:
Πρώτον, τα αναφερόμενα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί το 2010 στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3299/2004 με αποφάσεις του τότε αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Δεύτερον, το Υπουργείο Ανάπτυξης προφανώς και είναι σε γνώση του υπ’ αριθ. 3899/238466/24.11.2014 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος (Δ/νση Δασών Εύβοιας – Δασαρχείο Αλιβερίου) αφού η αρμόδια Υπηρεσία του το ζήτησε.
Τρίτον, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών για την υλοποίηση του έργου.
Τέταρτον, τόσο ο ν. 3299/04 όσο και ο μεταγενέστερος ν 3908/11, όπως τροποποιήθηκαν με το ν. 4146/13, προβλέπουν τη δυνατότητα  χορήγησης προκαταβολών έως και 100% της επιχορήγησης, με βασικό σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου καθώς η προκαταβολή δίνεται μόνο με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, προσαυξημένης κατά 10%. Οι αναφερόμενες στα δημοσιεύματα εταιρείες αφού κατέθεσαν τόσο τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές όσο και τα κατά νόμο δικαιολογητικά και εκπλήρωσαν τους ειδικούς όρους που προβλέπονταν στις οικείες αποφάσεις υπαγωγών, όπως αυτές είχαν τροποποιηθεί το 2011,  έλαβαν προκαταβολές για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους. Οι σχετικές αποφάσεις αναρτήθηκαν στην Διαύγεια.
Πέμπτον, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με το ν.3299/04 όπως ισχύει διενεργείται είτε μετά την υλοποίηση ποσοστού 50% και άνω της επένδυσης είτε κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης  κατόπιν σχετικού αιτήματος του φορέα υλοποίησης.  Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, συγκροτείται  σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ. 33/2011  Κεντρικό Όργανο Ελέγχου, διενεργείται έλεγχος της επένδυσης και, στις περιπτώσεις που πιστοποιείται  η προσήκουσα ολοκλήρωση της υλοποίησης του, εκδίδεται Υπουργική Απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης και  έγκρισης της καταβολής της επιχορήγησης, η οποία σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί προκαταβολικά, συντελείται με την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.  Σε περίπτωση όμως που δεν πιστοποιηθεί η τήρηση των όρων της απόφασης υπαγωγής, θα διαταχθεί η ανάκληση της υπαγωγής και η έντοκη επιστροφή της καταβληθείσας επιχορήγησης από τον χρόνο της καταβολής της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να απαιτήσει την καταβολή του ποσού της εγγυητικής επιστολής εντός τριών ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής.

Συνάντηση Αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρχηγούς κι εκπροσώπους κομμάτων, ενόψει της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού



Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους  Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη & Γ. Καραγιάννη, το Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου  το  μέλος του Δ.Σ. Δ. Μπίρμπα  καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με αρχηγούς κι εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων , με σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού , καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε.  συναντήθηκε :
·        Με τον Υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη ( λόγω του ιδιαίτερα βεβαρημένου πολιτικού προγράμματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά).
·        Με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ( στη συνάντηση παρευρίσκοντο και οι βουλευτές Μ. Γιαννακάκη και Γ. Αμοιρίδης)
·        Με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Ο. Γεροβασίλη και τα μέλη του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος Κ. Πουλάκη, Θ. Γκοτσόπουλο, Π. Ζούνη.
·        Με αντιπροσωπεία των ΑΝ.ΕΛ. αποτελούμενη από τους βουλευτές Τ. Κουίκ και Σ. Σουλίδου. 
·        Με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Θ. Παφίλη
Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μειμαράκη τις θέσεις της ,  ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κτίριο του Εθνικού Κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με βουλευτές όλων των κομμάτων.


Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει εορταστικής περιόδου - Σε ποιους θα διεξαχθούν


Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των Υγειονομικών Διατάξεων, κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να επισημάνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στους εξής τομείς:
- Σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτού κ.λ.π.
- Στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
- Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα μετρητά και μεταφοράς οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες ξηρών καρπών, σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών κ.λ.π
- Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν, ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, κ.λ.π
- Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (πάροχοι υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας), Oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
- Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
- Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως κομμωτήρια, εργαστήρια περιποίησης χεριών και ποδιών κ.λ.π ..
- Στα Δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π).
- Στα Κέντρα Διασκέδασης και Λοιπά Καταστήματα με μουσική, για την τυχόν καταστολή προβλημάτων ηχορύπανσης και να λαμβάνονται πάραυτα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται:
- Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίες ιδρύονται και λειτουργούν σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους, ή εντός εκθεσιακών κέντρων και διακρίνονται σε:
Α. σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και διαθέτουν τρόφιμα ή και ποτά και είναι μόνιμα εγκατεστημένες εντός των εκθεσιακών κέντρων και οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις αδειοδότησης της ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ / Φ.Α.2.1 / 31600 / 11.20.2013 και της Υ1γ / Γ.Π / οικ. 96967 / 10.08.2012 και
Β. σε επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σε προσωρινούς χώρους, όπου γίνεται έκθεση και προσφορά τροφίμων και ποτών και οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 4264/2014. Για τις εν λόγω δραστηριότητες, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα, δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, αλλά στα πλαίσια διασφάλισης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει οι διοργανωτές των εκθέσεων -εκδηλώσεων κ.λ.π να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες σε αυτές, για την απόκτηση βεβαίωσης καταλληλότητας, του προσωρινού χώρου, όπου θα γίνεται η έκθεση και πώληση των προϊόντων τους.
Η ανωτέρω βεβαίωση θα χορηγείται από τις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, μετά από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου, όπου θα αναγράφονται τα προς διάθεση και πώληση προϊόντα και ότι τηρούνται οι διατάξεις της Υγειον. Διάτ. Υ1γ / Γ.Π / οικ. 96967 / 10.8.2012 και του Ε.Κ. 852/2004.
Επισημαίνεται η αναγκαιότητα ελέγχου επίσης και σε χώρους παραμονής, και σίτισης αστέγων, προσφοράς τροφίμων και ιματισμού (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια κ.λ.π), για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.
Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια, με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ., Π.Ε.Δ.Υ, περιφ. Εργαστήρια του ΕΦΕΤ, εργαστήρια ιατρικών σχολών κ .λ.π), να διενεργείτε δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών.
Επιπρόσθετα τονίζεται, η αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περ. Ενοτήτων κατά τις ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.


aftodioikisi.gr