Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Η κυβέρνηση δηλώνει, με το e-mail που έστειλε στην τρόικα, έτοιμη να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε και να επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015. 

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και πολύ περισσότερο του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό φαίνεται τελικά πως κάμπτουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης.

Με το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι δεν το ενδιαφέρει ποιος κυβερνά ή ποιος πρόκειται να κυβερνήσει και την πλευρά των Ευρωπαίων να παριστά τους διαλλακτικούς, αλλά να μην αναλαμβάνει δράση, ελέω και της στάσης που τηρεί ο Σόιμπλε ο οποίος σε αυτή τη φάση φαίνεται να συντάσσεται με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση δηλώνει με το e-mail που έστειλε έτοιμη να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε και να επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον υπάρξουν προβλ΄ματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015.

Το σκληρό παζάρι τώρα επικεντρώνεται στο χρόνο εφαρμογής των μέτρων και ειδικότερα των φοροελαφρύνσεων, όπως το 30% στην έκτακτη εισφορά και η μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα φαίνονται πως παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες η μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων ύστερα από τη νέα απαίτηση της τρόικας για μέτρα το 2016 και το 2017.

Αντί φοροελαφρύνσεων λοιπόν ήρθαν πρόσθετοι φόροι με την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.

Επίσης, βορά στις ορέξεις της τρόικας η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αλλά όχι τώρα.


Η πρότασή της αναφέρει πως αυτό θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στα έσοδα. Την ίδια πρόταση χρονικά κάνει και για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στην περίπτωση της εισφορά οι κρατήσεις θα είναι μειωμένες από την 1 Ιανουαρίου 2015 και αν ο προϋπολογισμός δεν εξελιχθεί ομαλά θα αυξηθούν από την 1 Ιουλίου και θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014.

Άλλες επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο e-mail είναι η αύξηση του ποσού της κατάσχεσης από τους καταθετικούς λογαριασμούς στις τράπεζες. Το ποσό που θα κατάσχεται πάνω από τα 1.500 (είναι το ακατάσχετο) αυξάνει στο 50% από 25%.

Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να αρχίσει να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ από το Μάρτιο και σε 10 δόσεις με αποτέλεσμα μόλις οι φορολογούμενοι ξεπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2014 θα αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις για το 2015.

Νωρίτερα θα αρχίσει να πληρώνεται και ο φόρος εισοδήματος μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αφού η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα λήγει στις 30 Απριλίου αντί 30 Ιουνίου το 2014.

Τέλος, η τρόικα επιμένει στην καθιέρωση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ η ελληνική πλευρά συζητά μόνο κίνητρα για τους οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε προηγούμενες ρυθμίσεις των 12 έως 48 δόσεων ώστε να μην μεταπηδούν στις 72 και 100 δόσεις.

newsit.gr