Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΠΘ: Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη;


Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη; Το ερώτημα έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί την Επιστήμη, που αναζητεί το μυστικό της άψογης σεισμικής συμπεριφοράς του Παρθενώνα και του Βράχου της Ακρόπολης, σε μία ιστορία 25 αιώνων σεισμικών δονήσεων. Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο με ιδιοφυή αντισεισμικό σχεδιασμό.


«Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζή Πιτιλάκη. «Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής», ανέφερε κ. Πιτιλάκης, ανοίγοντας σήμερα το πρωί τις εργασίες ημερίδας για τις «Σύγχρονες Επεμβάσεις στα Μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης», που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων.

«Ο σπονδυλωτός κίονας, πέρα από τα προφανή στοιχεία οικονομίας και ευφυούς μεταφοράς και κατασκευής είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.

«Δεν υπάρχουν σοβαρά στατικά προβλήματα»

«Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι τα σοβαρά στατικά προβλήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει, ακόμα και στον Παρθενώνα που είναι ένα μεγάλο μνημείο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου δεν έχουμε επέμβει», υπογράμμισε η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούμενης από 180 εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Η δουλειά που έχει γίνει στην Ακρόπολη από το 1975 και μετά αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει ένας μεθοδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τότε, οι καθηγητές, συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε, οι μαρμαροτεχνίτες είναι ικανότατοι και αυτό το έχουν μεταδώσει και στους νεότερους, υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ το έργο», σημείωσε.

Τα πιο μεγάλα αναστηλωτικά έργα σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, ενώ η συντήρηση γίνεται παράλληλα με την αναστήλωση, όσον αφορά τα μέρη που αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα γίνονται ανεξάρτητες εργασίες στην επιφάνεια των μαρμάρων, στις περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν στατικά προβλήματα αλλά χρειάζονται συντήρηση.

Η κ Ελευθερίου διευκρίνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον Ναό της Αθηνάς Νίκης, καθώς και σε κάποια τμήματα στο Ερέχθειο και συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές. «Έχουμε ακόμα κάποιες περιοχές που έχουν μπει τσιμέντα από τους παλαιότερους αναστηλωτές, σίδερα που πρέπει να απομακρυνθούν, οπότε στην ουσία αυτά είναι και τα επόμενα προγράμματα», ανέφερε.

Όσον αφορά την πιθανότητα μίας πιο στενής συνεργασίας με το ΑΠΘ η κ Ελευθερίου σημείωσε ότι «τα θέματα μελέτης για την αντισεισμική προστασία των μνημείων δεν έχουν εξαντληθεί, αντιθέτως είναι σχετικά πίσω, με την έννοια ότι δε μπορεί να ισχύσει ένας κανονισμός για όλα τα μνημεία, υπάρχουν παράγοντες όπως η υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου,το πού εδράζεται, οι συνθήκες, η επισκεψιμότητα και είναι πιο δύσκολο να ισχύσουν κανόνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 left.gr

Βουλευτής ΑΚΕΛ: «Ο Βγενόπουλος προστατευόταν από τον Σαμαρά»


Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή πως υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης τής εκμυστηρεύθηκε πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος προστατευόταν από τον Αντώνη Σαμαρά

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπιδου, μιλώντασ την εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» με τον Π. Ποταμίτη υποστήριξε ότι υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης τής εκμυστηρεύθηκε πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος προστατευόταν ουσιαστικά από τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι η κυπριακή  κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις επί του θέματος αυτού.

Η αποκάλυψη έγινε παρουσία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, που αντέδρασε ζητώντας να κατονομαστεί ο υπουργός, του Γιώργου Περδίκη εκ μέρους των Οικολόγων και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι στον προθάλαμο της Βουλής ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, εν συνεχεία ανέφερε ότι πρόκειται περί υπουργού, της εκμυστηρεύθηκε ότι ο Βγενόπουλος ουσιαστικά προστατευόταν από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να έχει δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις επί του θέματος αυτού. 

left.gr

ΟΟΣΑ: Εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε δωροδοκίες στο εξωτερικό


Την ολιγωρία της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω δωροδοκιών εξασφαλίζουν συμβόλαια σε ξένες χώρες, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η Ελλάδα δεν δίνει στην καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς την ίδια προτεραιότητα με αυτήν που δίνει για την εσωτερική διαφθορά», υποστηρίζει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως η προσέγγιση αυτή «στέλνει το ατυχές μήνυμα ότι η διακρατική διαφθορά είναι ένα αποδεκτό μέσο για την κατάκτηση αγορών στο εξωτερικό, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική κατάσταση της χώρας στην περίοδο αυτήν της οικονομικής κρίσης».

Ο ΟΟΣΑ καλεί άμεσα την Ελλάδα «να εντάξει την καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς στις εθνικές της στρατηγικές». Συνοδεύει, μάλιστα, την έκθεση με συστάσεις προς την Αθήνα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διακρατικής διαφθοράς, τονίζοντας τους παρακάτω στόχους:
Την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγωγές, τις μεταφορές, καθώς και τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας διακρατικής στρατηγικής ανίχνευσης της διαφθοράς.
Την αξιολόγηση και διερεύνηση όλων των πληροφοριών για δωροδοκίες, την προστασία των πληροφοριοδοτών από αντίποινα και ακόμα, την παροχή επαρκών πόρων σε εισαγγελείς και ανακριτές.
Στην πολυσέλιδη έκθεση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ αναφέρονται και ορισμένα παραδείγματα σε ό,τι αφορά «τρέχουσες υποθέσεις δωροδοκίας στο εξωτερικό».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας εργασίας, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία φέρεται ότι δωροδόκησε με 270 εκατ. ευρώ υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, παρ' ότι η προσφορά της ήταν κατά 40 εκατ. υψηλότερη από αυτήν των ανταγωνιστών της.
Στην ΠΓΔΜ επίσης καταγράφεται η εμπλοκή δύο Ελλήνων μεσαζόντων για δωροδοκίες αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.
Στο Ομάν, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υποκατάστημα στο Ομάν, φέρεται ότι δωροδόκησε με 380.000 δολάρια υπάλληλο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ομάν, ενώ ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης υπόθεση ελληνικής εταιρείας για Λοταρία που φέρεται ότι δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο το 2009. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στην Κύπρο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει την υπόθεση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ ο οποίος φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με 1 εκατ. ευρώ από τον Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.
Στην Αλγερία, επισημαίνεται η δωροδοκία ανώτερου αξιωματικού κρατικής εταιρείας καπνού από δύο ελληνικές εταιρείες και στη Γεωργία η δωροδοκία Γεωργιανού δημόσιου υπαλλήλου με 7 εκατ. δολάρια από τρία άτομα εκ των οποίων ένας Έλληνας, σε υπόθεση που αφορά εταιρεία ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
left.gr

NEO ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ : ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ...

Προκαλεί και παραληρεί ξανά ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης με στόχο τον πρωθυπουργό και την ομιλία που θα απευθύνει στο Καποδιστριακό στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Μετά τις απίθανες δηλώσεις κατά Τσίπρα τον οποίο παρομοίασε με «δικτάτορα» που «βεβηλώνει το βήμα της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου», ο κ. Φορτσάκης επανέρχεται για να αμφισβητήσει το δικαίωμα του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο, να του χρεώσει «κομματικό εναγκαλισμό» και να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων ακόμη και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και όλα τα πανεπιστήμια, πρέπει να μείνουν μακριά από τον κομματικό εναγκαλισμό», είπε ο Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM. «Ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει μια θέση πολιτική, η οποία στο πανεπιστήμιο, την ημέρα της τελετής που μνημονεύουμε τους αγώνες μας και θυμόμαστε όλα όσα έχει κάνει ο ελληνικός λαός σύσσωμος, δεν έχει κανένα λόγο να είναι εκεί και να εκφράζει τις κομματικές του θέσεις».
Και το... ανθολόγιο δεν σταμάτησε εδώ, με τον κ. Φορτσάκη να λέει ακόμη:
«...Απ’ όσο γνωρίζω, ο κ. Τσίπρας, εάν ήθελε να μιλήσει στο πανεπιστήμιο με την ιδιότητα του ιστορικού, θα έπρεπε να ήταν γνωστός για κάποια συνεισφορά του στα θέματα αυτά. Δεν νομίζω ότι κανείς θα υποστηρίξει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εγκρατής στα θέματα της ιστορίας…»
«...Ο πρωθυπουργός που εξελέγη με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να εκφωνεί τους λόγους του στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, όχι όμως στα πανεπιστήμια. Δεν είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με θέμα, δεν θα απευθύνει χαιρετισμό καν. Η ομιλία, λοιπόν, του πρωθυπουργού με θέμα, δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο....»
«...Για το σημερινό χάλι του πανεπιστημίου, για τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς και όλα τα αίσχη τεράστια ευθύνη φέρει το κόμμα, του οποίου αρχηγός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. Αν έχουμε περιέλθει σε αυτό το χάλι, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό...»
Οι θέσεις Φορτσάκη, ο οποίος παραμπιπτόντως μιλά για «κομματικό εναγκαλισμό» όντας ο άνθρωπος που ως πρύτανης διαπραγματευόταν την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, αποδοκιμάστηκαν και από τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη: «Δεν θα συμφωνήσω με τον κ. Φορτσάκη», είπε ο κ. Κακλαμάνης προσθέτοντας: «Θεωρώ κι εγώ ότι ήταν ακραία δήλωση. Δεν έχω κανένα λόγο ούτε ο κ. Τσίπρας με έχει ανάγκη να γίνω συνήγορός του, αλλά ένας εκλεγμένος δημοκρατικά Πρωθυπουργός δεν μπορεί να προσομοιάζεται με τον Παπαδόπουλο».

tvxs.gr

Palmos Analysis : ΜΟΛΙΣ 16,3% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εντυπωσιακό προβάδισμα καταγράφει ο Σύριζα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του οικονομικού καναλιού SBCTV.
Παράλληλα, οι πολίτες στηρίζουν σθεναρά τις εξαγγελίες τις οποίες προωθεί προς υλοποίηση η κυβέρνηση, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι 100 δόσεις, τα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ συμφωνεί και με την άμεση ανάδειξη του ζητήματος των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Αναλυτικά:
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 42,8% έναντι ποσοστού 16,3% που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και ακολουθούν το ΚΚΕ με 3,9%, η Χρυσή Αυγή με 3,6%, το Ποτάμι με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%, το ΠΑΣΟΚ με 2%, η Ένωση Κεντρώων με 1,6%και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1% ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει 2,5% του εκλογικού σώματος. Συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με την ψήφο απόρριψης και την αποχή φτάνει το 19,6%.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει να απολαμβάνει ευρύτατης στήριξης σε μια σειρά από εξαγγελίες τις οποίες προωθεί προς υλοποίηση, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ (46% θετική γνώμη), η ρύθμιση φορολογικών χρεών σε 100 δόσεις με ευνοϊκούς όρους διαγραφής μέρους ή και του συνόλου των προσαυξήσεων (78% θετική γνώμη) και τα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης (90% συμφωνία). Επιπρόσθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (67%) συμφωνεί με την άμεση ανάδειξη από την κυβέρνηση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε σχέση με την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, η πλειοψηφία (50%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και η πλειοψηφία  επίσης (49%) θεωρεί ότι η σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας είναι αυτή για την οποία πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τη βοηθήσουν, παρά η συμβολή της στην Ευρωπαϊκή οικονομία (29%). Η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας στο ευρώ με κάθε τρόπο αποτελεί οριακή πλειοψηφική τάση (51%), την ίδια στιγμή που σημαντικό ποσοστό 41% θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την αποδέσμευση από κάθε είδους Μνημόνια.
Τέλος, θετική είναι η αξιολόγηση της πλειοψηφίας των πολιτών για την μέχρι στιγμής παρουσία της κυβέρνησης (58%), ενώ για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης οι αντίστοιχες αξιολογήσεις είναι πλειοψηφικά (έστω και οριακά σε ορισμένες περιπτώσεις) αρνητικές.
Η έρευνα διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 17 – 19 Μαρτίου 2015, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας ανά νομό και χρήση συστήματος CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), σε δείγμα 1.006 ατόμων, ανδρών και γυναικών.

tvxs.gr

“ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ” ΓΕΜΙΣΕ… ΣΒΑΣΤΙΚΕΣ



Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το… «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», δεν είναι μόνο το γνωστό άντρο των οικονομικών εκβιαστών, των Μνημονίων, των τραπεζιτών και των επιτρόπων που μας εύχονται «καλό κουράγιο Έλληνες».
Είναι και… λίκνο της «δημοκρατίας». Εκείνης της «δημοκρατίας» που αρμόζει στους «θεσμούς», στους Σόιμπλε, στους Ντάισελμπλουμ και στους Ντράγκι. Ορισμένα παραδείγματα:
Σε επιστολή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ προς τον Γιούνκερ με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε επί λέξει:

«Με επιστολή της 18ης Φεβρουαρίου 2015, με ερωτάτε ποια είναι η θέση της Επιτροπής ως προς το {...} δικαίωμα του ελληνικού λαού για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, "η Ένωση ενεργεί μόνον εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που της απονέμουν τα κράτη - μέλη με τις Συνθήκες (...)". Εφόσον δεν έχει ανατεθεί στην Ένωση καμία αρμοδιότητα για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, η Επιτροπή δε λαμβάνει θέση επί των θεμάτων αυτών».
Όπως βλέπετε ο κ.Γιούνκερ, αυτός ο φίλος της Ελλάδας, «δεν λαμβάνει θέση» για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων… Ο πρόεδρος της Κομισιόν - η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να συναγελάζεται με ναζί στην Ουκρανία – πιστός στις «αξίες» και τις «αρχές» της ΕΕ, δηλώνει…αναρμοδιότητα. Τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή του δεν γνωρίζουν κάτι όσον αφορά τις οφειλές της Γερμανίας λόγω των ναζιστικών θηριωδιών και της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα…
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 21/12/2010 και για δεύτερο συνεχόμενο έτος, υιοθετήθηκε ψήφισμα με το οποίο καταδικάστηκε η ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες των «Βάφεν SS».
Το ψήφισμα καταδίκασε τις δημόσιες εκδηλώσεις δικαίωσης του ναζιστικού παρελθόντος και του ναζισμού, την ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ναζί και των συνεργατών τους, τη βεβήλωση ή καταστροφή μνημείων προς τιμήν των αγωνιστών κατά του φασισμού και του ναζισμού, την παράνομη εκταφή ή μεταφορά των σορών των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας.
Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών (129) του ΟΗΕ. Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που - για δεύτερη συνεχόμενη φορά - καταψήφισαν το ψήφισμα. Ήταν οι ΗΠΑ… Αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν μόνες τους. Είχαν στο πλευρό τους και την ΕΕ!
Ναι. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ επέλεξαν να… απέχουν από την ψηφοφορία! Η ΕΕ της «δημοκρατίας» και του «πολιτισμού», αρνήθηκε να καταδικάσει στον ΟΗΕ τον ναζισμό. Απείχε…
Η Λετονία είναι από το 2003 μέλος της ΕΕ. Στη Λετονία η 16η Μάρτη έχει ανακηρυχτεί «ημέρα του Λετονού στρατιώτη».ΗΗη Γιατί η συγκεκριμένη ημερομηνία; Διότι η 16η Μάρτη είναι η ημερομηνία κατά την οποία τα λετονικά Ες Ες επιτέθηκαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά την περίοδο της χιτλερικής κατοχής...
Προχτές, λοιπόν, για μια ακόμα φορά, σε ένα κράτος – μέλος της της «αντιφασιστικής» και «αντιρατσιστικής» ΕΕ, στη Λετονία, οι απόγονοι των χιτλερικών λετονικών λεγεώνων των χιτλερικών Ες Ες, φορώντας τη στολή των Λετονών «γερμανοτσολιάδων», παρέλασαν στους  δρόμους της Ρίγας υπό τις επιδοκιμασίες των Αρχών.
Κάθε χρόνο, παραμονές της «επετείου» τους, εκτός τω άλλων τα αποβράσματα κάνουν επισκέψεις σε σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς όπου και διαφημίζουν στα παιδάκια τον «ηρωισμό» των προγόνων τους και τους δίνουν να επεξεργαστούν όπλα, ρούχα και εξοπλισμό της ναζιστικής λεγεώνας...
Στην ίδια χώρα, το 1998, ένας Λετονός πολίτης, ο Βασίλι Κόνονοφ, ήρωας του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου συνελήφθη από τις αρχές της Λετονίας, δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για 20 μήνες. Η κατηγορία: «Εγκληματίας πολέμου». Το «έγκλημα» του Κόνονοφ ήταν ότι το 1944, σε ηλικία 23 ετών, ήταν επικεφαλής της παρτιζάνικης σοβιετικής ομάδας που κατάφερε μετά από ηρωική μάχη να εξουδετερώσει φυλάκιο δωσίλογων συνεργατών των «SS». Σύμφωνα όμως με την φιλοναζιστική κυβέρνηση της Λετονίας, ο Κόνονοφ, με την αντιστασιακή του δράση το 1944, είχε παραβιάσει τους νόμους της Λετονίας. Όμως, οι νόμοι της Λετονίας το 1994, ήταν οι νόμοι του Χίτλερ! Τους «νόμους» των ναζί έιχε παραβιάσει ο Κόνονοφ. Και τους παραβίασε υπερασπιζόμενος με το όπλο στο χέρι την ελευθερία της πατρίδας του από τους κατακτητές.
Παρότι αρχικά ο Κόνονοφ κέρδισε το 2007 την δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη σύλληψή του, και σε ηλικία 87 ετών, βρέθηκε ενώπιον μιας νέας καταδίκης. Το ίδιο δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά αυτή τη φορά στην Ευρεία Ολομέλειά του, και μετά από προσφυγή της ίδιας της κυβέρνησης της Λετονίας, κατέληξε στις 17 Μάη 2010 στην οριστική του απόφαση: «Ένοχος»!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς της λετονικής κυβέρνησης και επικύρωσε την καταδίκη του σοβιετικού Παρτιζάνου με το αιτιολογικό ότι το 1944, πολεμώντας εναντίον των γερμανοτσολιάδων της πατρίδας του, ο Κόνονοφ παρανομούσε εναντίον των νόμων της χώρας! «Παρανομούσε», δηλαδή, εναντίον των νόμων της χιτλερικής κατοχής!
Στην «δημοκρατική» Λετονία, στη χώρα - μέλος της ΕΕ, ο Κόνονοφ και οι σύντροφοί του - με τη βούλα και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - λογίζονται «εγκληματίες». «Πατριώτες» ανακηρύσσονται οι συνεργάτες των ναζί...
Το 2010 σε ένα κράτος της ΕΕ, στη Λιθουανία, το δικαστήριο που συνεδρίασε στην πόλη Κλάιπεντα είχε να εξετάσει μια περίεργη υπόθεση: Τον Φλεβάρη του ίδιου έτους ομάδα φασιστών συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη λεγόμενη μέρα της «ανεξαρτησίας» της Λιθουανίας. Το έμβλημα στα πλακάτ των φασιστών ήταν απολύτως εύληπτο: Η ναζιστικήσβάστικα.
Το δικαστήριο απεφάνθη: Η σβάστικα είναι σύμβολο του... Ήλιου, αποτελεί «πολύτιμο σύμβολο» των χωρών της Βαλτικής και με την ανάρτησή του στις εθνικές εορτές δεν παραβιάζεται κανένας νόμος της χώρας, αφού η σβάστικα αποτελεί υπόμνηση της εθνικής κληρονομιάς της Λιθουανίας...
Στη Λιθουανία, έχει απαγορευτεί διά νόμου η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, όπως για παράδειγμα το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι (σσ: το κόκκινο αστέρι της πολυεθνικής «Χάινεκεν» δεν συμπεριλαμβάνεται στην απαγόρευση...).
Στη Λιθουανία, κράτος – μέλος της ΕΕ, όπου η χρήση του σφυροδρέπανου θεωρείται και διώκεται ως διαφήμιση «ολοκληρωτικού καθεστώτος», η σβάστικα, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, έχει ανακηρυχτεί«πολύτιμο σύμβολο»...
*Δημοσιεύθηκε στο ''eniko.gr'' την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΩΡΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Χάχανα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αγορεύει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πληροφορεί τους Γερμανούς βουλευτές ότι κάλεσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να παρουσιάσουν λεπτομερειακά τις θέσεις τους. «Ισως και να συζητήσουμε!» προσθέτειχλευαστικά η καγκελάριος της Γερμανίας, χαμογελώντας με νόημα. Εκείξεσπούν σε γέλια πολλοί Γερμανοί βουλευτές. Είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα επαναληφθεί η σκηνή που το 2012 είχε πρωταγωνιστή τον Αντώνη Σαμαρά. Εκεί, στην καγκελαρία, είχε δηλώσει πλήρη υποταγή ο τέως πρωθυπουργός της χώρας μας. Ολοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, είχε πει ο Σαμαράς, όταν Γερμανός δημοσιογράφος του υπέβαλε ερώτηση σχετικά με την αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε προηγουμένως, ως τον Νοέμβριο του 2011. Οι Γερμανοί είναι απολύτως βέβαιοι ότι μέσα στην καγκελαρία θα «σπάσει» και θα δηλώσει υποταγή και ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείςευχόμαστε ολόψυχα να τους διαψεύσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά ελπίζουμε ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός να σταθεί στο ύψος του αξιώματός του, σε αντίθεση με τον προηγούμενο. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Για να πετύχουν τον στόχο τους πάντως οι Γερμανοί έχουν κινητοποιήσει μεθοδικά τα όπλα τους, ρίχνοντας διαρκώς όλο και περισσότερες δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον της Ελλάδας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει καν αρχίσει η επταμερής σύσκεψη του Τσίπρα με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ντράγκι, τον Ντάισελμπλουμ, τον Γιούνκερ και τον Τουσκ. Ολο το κλίμα όμως έχει προετοιμαστεί. Ολοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δρουν ως «πολιτικοί δολοφόνοι» στην υπηρεσία των Γερμανών. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να τρομάξει την ελληνική κυβέρνηση, επισείοντας την αρπαγή των καταθέσεων που έγινε από την κυβέρνηση του δεξιού προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη! «Αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει αμέσως μια έξοδος...
Σκεφθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις για ένα μικρό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων γίνονταν υπό όρους και έτσι όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον ολλανδικό σταθμό BNR. Παράλληλα, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν ονόματι Ντέκλαν Κοστέλο, απαίτησε ως εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας (EuroWorking Group) να μην ψηφίσει η ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! «Αν πράξετε διαφορετικά, θα συνιστούσε μονομερή και αποσπασματική κίνηση, η οποία δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί...», υπογράμμιζε στην επιστολή του ο καλοταϊσμένος γραφειοκράτης της ΕΕ.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» δήλωσε η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο απεχθής Γάλλος επίτροπος Οικονομίας στην Κομισιόν (είναι και... "σοσιαλιστής", τρομάρα του!) Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε αμέσως να καλύψει τον εν λόγω ευρω-γραφειοκράτη, υλοποιώντας τις γερμανικές εντολές. «Εχουμε στην Ελλάδα τεχνικές ομάδες που υποστηρίζω απόλυτα, καθώς και τον επικεφαλής της Κομισιόν στις συζητήσεις Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη μου και κάνει πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Φυσικά, από την επίθεση εναντίον της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο αρχιτέκτονάς της, ο φανατικός μισέλληνας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Ολοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει» διακήρυξε τελεσιγραφικά ο Σόιμπλε. «Αν δείτε την τραγωδία με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τρόικα. Η ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου είναι τόσο μεγάλη ώστε παρενέβη για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα αυτό.
Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στη Μέρκελ για να συντονίσουν ακόμη καλύτερα την αντιρωσική στάση τους η Ουάσιγκτον με το Βερολίνο, αλλά με την ευκαιρία αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τη γερμανική επιθετικότητα στο θέμα της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες «προέβησαν επίσης σε ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στην Ελλάδα και στις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία η οποία θα στηριχθεί στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Είναι η τρίτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει στο ίδιο ελληνικό θέμα μέσα σε ενάμιση μήνα. Γεγονός σπανιότατο τις τελευταίες δεκαετίες...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

iskra.gr

Πρόγραμμα 18ης αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


Τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας αντιμετωπίζει ο ΝΟ Χίου το Σάββατο 21/3/15 και ώρα 14:30 για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
Σάββατο 21/3/2015
Παναθηναϊκός - ΝΟ Χίου (Κωνσταντινίδης, Κραβαρίτης): Κολ. Ιλίσιο (14.30)
Παλαιό Φάληρο - Υδραϊκός ΝΟ (Σταυρίδης, Μπιράκης): Κολ. Π. Φαλήρου (19.00)
ΑΝΟ Γλυφάδας - Νηρέας Λαμίας (Κουρτίδης, Θωμάς): Κολ. ΑΝΟΓ (16.30)
ΝΟ Καλαμακίου - ΠΑΟΚ (Σκαλοχωρίτης, Κατσαρός): Κολ. Αλίμου (17.00)
Ολυμπιακός - Πανιώνιος (Κατσώνης, Ποσποτίκης): Κολ. Εθνικό Πειραιά (13.00)
ΝΟ Βουλιαγμένης - Εθνικός Πειραιά (Μπουδραμής, Αχλαδιώτης): Κολ. ΝΟΒ (17.00)

noxiou.gr

Β' Φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Πόλο Εφήβων


Αναχώρησε σήμερα 20/3/15 με το Αριάδνη της Hellenic Seaways η ομάδα υδατοσφαίρισης Εφήβων του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στη Β' φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το τριήμερο 20-23/3/2015. Η ομάδα μας συμμετέχει στον Α' Όμιλο Ατιικής και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, Γλυφάδα, Ηλιούπολη και ΚΟΠΙ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ιλίσιο κολυμβητήριο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες από τον όμιλο μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχεις ως εξής:
1η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 20/3/15
Ώρα 20:30ΓΣ Ηλιούπολης - ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων
Ώρα 21:30ΑΝΟ Γλυφάδας - Παναθηναϊκός ΑΟ
2η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/3/15
Ώρα 12:00Παναθηναϊκός ΑΟ - ΓΣ Ηλιούπολης
Ώρα 13:00ΝΟ Χίου - ΑΝΟ Γλυφάδας
3η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/3/15
Ώρα 19:00ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων - Παναθηναϊκός ΑΟ
Ώρα 20:00ΓΣ Ηλιούπολης - ΝΟ Χίου
4η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/3/15
Ώρα 11:00ΝΟ Χίου - ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων
Ώρα 12:00ΑΝΟ Γλυφάδας - ΓΣ Ηλιούπολης
5η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/3/15
Ώρα 17:00Παναθηναϊκός ΑΟ - ΝΟ Χίου
Ώρα 18:00ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων - ΑΝΟ Γλυφάδας
Ομάδα Πόλο Εφήβων 2014-15

noxiou.gr

Κληρώσεις Πρωταθλημάτων Πόλο Νεανίδων & Παίδων


Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος
Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18/3/15 στα γραφεία της ΚΟΕ οι κληρώσεις της Τελικής φάσης του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νεανίδων (γεν. 1998) και της Β’ προκριματικής φάσης του Παιδικού πρωταθλήματος (γεν. 2000). Αναλυτικά οι όμιλοι όπως προέκυψαν από την κληρωτίδα.
Τελική Φάση Νεανίδων
Α’ Όμιλος: ΝΟ Λάρισας, ΑΝΟ Γλυφάδας, ΝΟ Ρεθύμνου, ΝΟ Χίου, Τρίτων Αμαρουσίου
Β’ Όμιλος: Ολυμπιακός, ΝΟ Βουλιαγμένης, Εθνικός Πειραιά, Πανιώνιος, ΝΕ Πατρών
Οι αγώνες έχουν προγραμματιστεί το τριήμερο 3-5 Απριλίου 2015.
Β' Φάση Πρωταθλήματος Παίδων
Α’ Όμιλος Αττικής: ΝΟ Βουλιαγμένης, Εθνικός Πειραιά, ΝΕ Πατρών, ΝΟ Καλαμακίου, Ιωνικός Νίκαιας, ΝΟ Χίου
Β’ Όμιλος Αττικής: ΝΟ Ρεθύμνου, ΓΣ Ηλιούπολης, Ποσειδών Ιλισίων, Νηρέας Χαλανδρίου, ΟΦΗ, ΑΝΟ Μεταμόρφωσης
Γ’ Όμιλος Αττικής: Παλαιό Φάληρο, ΑΝΟ Γλυφάδας, Ολυμπιακός, ΝΟ Χανίων, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός
Α’ Όμιλος Βορρά: ΠΑΣ Φοίβος, ΝΑΟ Κέρκυρας, ΠΑΟΚ, Απόλλο, Ηρακλής, Μακεδονικός
Β’ Όμιλος Βορρά: ΝΟ Πατρών, ΚΕ Κοζάνης, ΝΑΣ Ημαθίας, ΝΟ Λάρισας, Νηρέας Λαμίας, ΟΥΚ Βόλου  
Οι αγώνες έχουν προγραμματιστεί το τριήμερο 17-19 Απριλίου 2015. Στην Τελική φάση (26-28 Ιουνίου) προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε Ομίλου (σύνολο 10).

noxiou.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Στόχος να εισπραχθούν 800 εκατ. μέσα στο 2015 από την πάταξη της φοροδιαφυγής - Δεν μου ζήτησαν να εφαρμόσω τις δεσμεύσεις Σαμαρά - Το συντομότερο θα κατατεθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες - Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση, απάντησε στη Μέρκελ και πρόσθεσε: Δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα - Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από μηχανορραφίες

Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δευσμέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή το mail Χαρδούβελη ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.



To συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup δήλωσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας» και πως «οι υποχρέωσεις μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες όπως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις». Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα ότι ματαιοπονούν». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι μετά τις συναντήσεις του και την επταμερή παναβεβαιώνουμε το εξής: «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν. Τα δικά μας μέτρα θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι αυτά να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1-1,5%». 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να πάψουν να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθειες ύποπτοι. Θα σταματήσουν να πληρώνουν μόνο τα φορολογικά ισοζύγια ανέφερε. Έφερε σαν παράδειγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης την ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην σύσκεψη με τους εταίρους ανέφερε ότι από τις 2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ μόνο οι 25 έχουν ελεγχθεί και ότι αυτό είναι σκάνδαλο. 

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρχε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης που καταγράφηκε και στην αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις Σουλτς και Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις κινήσεις ορισμένων από τους θεσμούς που σήκωσαν κάρτες. Αυτό είναι μία αντίφαση για την οποία δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δεν περιορίζεται να μεταφράζει mails.

Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας επανέλαβε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση και πρόσθεσε ότι στο βαθμό που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των κοινών αποφάσεων σύντομα θα εξελιχθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. 

«Η Ελλάδα δεν έχει εκταμιέυσει δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Ενώ δεν εκταμιεύουμε συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις υποχρέωσεις μας», είπε.

«Το κλίμα στην επταμερή ήταν φιλικό και ουσιαστικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σημαντικό σε αυτές τις συναντήσεις είναι να προσπαθείς να καταλάβεις τον άλλο καθώς επίσης και η ειλικρίνια. 

«Υπήρξε πρόσθεσε αλληλοκατανόηση και υπάρχει ευκαιρία να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης παρά το ότι υπάρχουν διαφορές. Είναι προτιμώτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν άλλοι για εμάς», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν απομακρυνθεί οι κίνδυνοι για την χώρα και γιατί εκείνοι που εκτροχιάσανε αρχικά την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να μην συνεχίσουν να σαμποτάρουν την προσπάθεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάθε ημέρα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι την επόμενη εβδομάδα θα τελειώσουν τα διαθέσιμα ή ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε.

Διευκρίνησε ακόμη ότι είναι άλλο μία ανησυχία και άλλο να υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που πυροδοτούν τέτοια δημοσιεύματα. 

«Την ώρα που τα ΜΜΕ χθες μεταφέρανε ένα κλίμα έντασης και ενδεχόμενης αποτυχίας οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 μονάδες υπεροχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις δεν πεφτουν από μηχανορραφίες και δημοσιεύματα αλλά όταν χάνουν την εμπιστοσύνη του λαού και εμείς την εμπιστοσύνη τη έχουμε», είπε.

Για την διαδικασία της χρηματοδόητησης της ελληνικής οικονομίας απάντησε: «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και μετά την πρώτη επεξεργασία στο Brussels Group θα υποβληθούν στο Eurogroup και μόλις εγκριθούν θα αρχίσει η εκταμίευση των ποσών. Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι δεν έγινε συζήτηση στην επταμερή». 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες και αξιωματούχοι δεν του ζήτησαν ούτε να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση ούτε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι δεν πρέπει να προσωποποιείται η αντιπαράθεση ούτε καν να μεταφράζεται σε αντιπαράθεση μεταξύ κρατών. 

«Αυτό που υπάρχει είναι μία πολιτική σύγκρουση μεταξύ. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ευαίσθητη. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο υπουργός Οικονομικών είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας «και κανείς δεν θα έθετε θέμα». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο όταν μάλιστα έχει ενημερώσει τους θεσμούς. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και παράλληλα έχει προετοιμάσει μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια. Η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την αποφασιστικότητά μας να κυβερνήσουμε. Πρέπει να ξεπεραστεί η άποψη ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν», υπογράμμισε. 

protothema.gr

" ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ " ΔΥΟ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κονδύλια ύψους δύο δισ. ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάπτυξη και την ανεργία των νέων 

Κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.



Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ένα πρόβλημα στο οποίο, όπως είπε, πρέπει να δοθεί μια λύση.

«Υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και η ΕΕ θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στην χώρα για αυτό», είπε, σημειώνοντας πως τα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. 

protothema.gr

Συντάξεις: Δυνατότητα εξόδου σε 300.000 εργαζόμενους


Είκοσι πέντε ασφαλιστικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα εξόδου σε περίπου 300.000 εργαζόμενους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.
Για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» ισχύει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, µε τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να ισχύουν σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπουν την «έξοδο» των μισθωτών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Θετικές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες στο δημόσιο και στα περισσότερα Ταμεία, ωστόσο δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και σε κάποια ταμεία του ΕΤΑΑ.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

 Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Το Δημόσιο φτιάχνει e-bay για τα κρατικά αυτοκίνητα – Με ποιον τρόπο θα λειτουργεί (ν/σ)


Τις βάσεις για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικής δημοπρασίας τύπου e-bay για τα κρατικά αυτοκίνητα δημιουργεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσω του νομοσχεδίου : «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Να σημειωθεί ότι την προαναγγελία πώλησης των μισών από τα περίπου 700 κρατικά αυτοκίνητα ανάμεσα τους και η θωρακισμένη λιμουζίνα του Β. Βενιζέλου που είχε κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο 750.000 ευρώ,  είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο ο πρωθυπουργός 
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο ν / σ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφού καθορίζονται από το ΥΠΕΣ τα προς πώληση οχήματα του Δημοσίου και στη συνέχεια εκτιμηθεί η αξία τους «δημοπρατούνται πλειοδοτικά, με ειδική ηλεκτρονική διαδικασία, την ευθύνη της οποίας φέρει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης »
Αναλυτικά:
α) Τα ως άνω οχήματα αναρτώνται με ειδική αναφορά στην κατά την παρούσα παράγραφο εκτίμηση της αξίας τους, καθώς και της υπηρεσίας ή του νομικού προσώπου που έχει τη χρήση τους, σε εφαρμογή-σύστημα στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης / πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
β) Από την ανάρτηση, κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα, δίνοντας ατομικά στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όπου υπάρχει. Για τα νομικά πρόσωπα η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους. Μετά την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων, αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον εγγεγραμμένο χρήστη αποδεικτικό εγγραφής και δίνεται η δυνατότητα εισόδου στο σύστημα και συμμετοχής στις δημοπρασίες.
γ) Οι εγγεγραμμένοι στην σύστημα, έχουν δικαίωμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης τον οχημάτων προς πλειοδοσία να επισκεφθούν τις οικείες υπηρεσίες που έχουν την κατοχή και χρήση των οχημάτων και επιδεικνύοντας το αποδεικτικό εγγραφής και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους να επιθεωρήσουν οι ίδιοι και με δικά τους μέσα τα οχήματα που τους ενδιαφέρουν, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο σύστημα για κάθε όχημα
δ) Με το πέρας των τριάντα (30) ημερών ξεκινά η ηλεκτρονική πλειοδοσία. Με βάση την αναρτηθείσα εκτίμηση της αξίας του κάθε οχήματος μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης να προσφέρει οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη ή ίση της τιμής αυτής για το όχημα της επιλογής του. «Οι προσφερόμενες τιμές ισούνται ή υπέρκεινται του ποσού εκτίμησης κατά ποσά πολλαπλάσια των εκατό (100) ευρώ.
ε) Η ηλεκτρονική δημοπρασία διεξάγεται για διάστημα τριών εργασίμων πλήρων ημερών μετά την ημέρα υποβολής της πρώτης προσφοράς, εντός των οποίων, οι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές.
στ) Την τέταρτη εργάσιμη ημέρα μετά την εκδήλωση της πρώτης προσφοράς κατακυρώνεται το όχημα στον πλειοδότη με τη μεγαλύτερη προσφορά και εκδίδεται πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον πλειοδότη. Στο προσωρινό πιστοποιητικό αναγράφεται η τιμή κατακύρωσης.
ζ) Εντός δέκα εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού προσωρινής κατακύρωσης, ο πλειοδότης με το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης απευθύνεται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και καταβάλλει το τίμημα υπέρ του δημοσίου ή του εποπτευομένου νομικού προσώπου που έχει η κυριότητα του οχήματος.
η) Ο πλειοδότης υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόσο το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης όσο και το αποδεικτικό πληρωμής του τιμήματος, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης του οχήματος.
θ) Με το πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης, ο αγοραστής μπορεί να παραλάβει το όχημα και τα συνοδευτικά του έγγραφα από την οικεία υπηρεσία που έχει την κατοχή και χρήση του εν λόγω οχήματος, συντασσομένου σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.
ι) Για τη θέση του οχήματος σε κυκλοφορία ο αγοραστής υποχρεούται με δική του ευθύνη και δαπάνες να ολοκληρώσει τις διαδικασίες:
  1. i) καταβολή του ειδικού τέλους ΕΠΕΤ
  2. ii) έκδοση νέων πινακίδων οχήματος ιδιωτικής χρήσης.
iii) ελέγχου από ΚΤΕΟ
  1. Εάν ο πλειοδότης δεν προβεί στην καταβολή του χρηματικού αντιτίμου εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, τότε το όχημα κατακυρώνεται στον δεύτερο κατά σειρά πλειοδότη, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, κ.ο.κ. Εάν δεν υφίσταται άλλος πλειοδότης, τότε το όχημα τίθεται εκ νέου στο σύστημα προς πλειοδοσία.
  2. Απαγορεύεται η συμμετοχή στη δημοπρασία των υπαλλήλων που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και στο Υπουργείο ή το Ν.Π.Δ.Δ ή το Ν.Π.Ι.Δ στην κυριότητα του οποίου ανήκει το δημοπρατούμενο όχημα .

Τι προβλέπει το άρθρο 27
Άρθρο 27: Εκποίηση αυτοκινήτων του δημοσίου
  1. Τα οχήματα των υπηρεσιών των Υπουργείων καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτά μπορούν να εκποιούνται με την διαδικασία του παρόντος. Η κατοχή και χρήση των εν λόγω οχημάτων παραμένει στις οικείες υπηρεσίες μέχρι την τελική μεταβίβαση τους.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζονται τα οχήματα της παραγράφου 1 που θα εκποιηθούν με κριτήριο τις ανάγκες κίνησης των υπηρεσιών, τη δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του κάθε οχήματος σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδίως την παλαιότητα και τον κυβισμό τους, καθώς και την προσδοκώμενη οικονομική ωφέλεια.
  3. Τα οχήματα κοστολογούνται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την έκδοση των αποφάσεων της παραγράφου 2 του παρόντος από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΔΔΔΥ) του Υπουργείου Οικονομικών. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, η εκτίμηση της αξίας τους οχήματος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τιμή βάσης i) είτε την αρχική λιανική τιμή αγοράς του ως νέου οχήματος, ii) είτε την τελευταία πραγματοποιηθείσα κοστολόγηση από τη ΔΔΔΥ εφόσον υπάρχει, απομειούμενης της τιμής βάσης κατά 10% κατ ‘έτος, της απομείωσης υπολογιζομένης κάθε φορά επί της τιμής βάσης. Σε κάθε περίπτωση η τελικώς διαμορφωθείσα τιμή κοστολόγησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τιμής βάσης
Τα ως άνω καθορισθέντα και εκτιμηθέντα οχήματα οχήματα δημοπρατούνται πλειοδοτικά, με ειδική ηλεκτρονική διαδικασία, την ευθύνη της οποίας φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η οποία έχει ως ακολούθως:
α) Τα ως άνω οχήματα αναρτώνται με ειδική αναφορά στην κατά την παρούσα παράγραφο εκτίμηση της αξίας τους, καθώς και της υπηρεσίας ή του νομικού προσώπου που έχει τη χρήση τους, σε εφαρμογή-σύστημα στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης / πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
β) Από την ανάρτηση, κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα, δίνοντας ατομικά στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όπου υπάρχει. Για τα νομικά πρόσωπα η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους. Μετά την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων, αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον εγγεγραμμένο χρήστη αποδεικτικό εγγραφής και δίνεται η δυνατότητα εισόδου στο σύστημα και συμμετοχής στις δημοπρασίες.
γ) Οι εγγεγραμμένοι στην σύστημα, έχουν δικαίωμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης τον οχημάτων προς πλειοδοσία να επισκεφθούν τις οικείες υπηρεσίες που έχουν την κατοχή και χρήση των οχημάτων και επιδεικνύοντας το αποδεικτικό εγγραφής και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους να επιθεωρήσουν οι ίδιοι και με δικά τους μέσα τα οχήματα που τους ενδιαφέρουν, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο σύστημα για κάθε όχημα
δ) Με το πέρας των τριάντα (30) ημερών ξεκινά η ηλεκτρονική πλειοδοσία. Με βάση την αναρτηθείσα εκτίμηση της αξίας του κάθε οχήματος μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης να προσφέρει οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη ή ίση της τιμής αυτής για το όχημα της επιλογής του. «Οι προσφερόμενες τιμές ισούνται ή υπέρκεινται του ποσού εκτίμησης κατά ποσά πολλαπλάσια των εκατό (100) ευρώ.
ε) Η ηλεκτρονική δημοπρασία διεξάγεται για διάστημα τριών εργασίμων πλήρων ημερών μετά την ημέρα υποβολής της πρώτης προσφοράς, εντός των οποίων, οι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές.
στ) Την τέταρτη εργάσιμη ημέρα μετά την εκδήλωση της πρώτης προσφοράς κατακυρώνεται το όχημα στον πλειοδότη με τη μεγαλύτερη προσφορά και εκδίδεται πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον πλειοδότη. Στο προσωρινό πιστοποιητικό αναγράφεται η τιμή κατακύρωσης.
ζ) Εντός δέκα εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού προσωρινής κατακύρωσης, ο πλειοδότης με το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης απευθύνεται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και καταβάλλει το τίμημα υπέρ του δημοσίου ή του εποπτευομένου νομικού προσώπου που έχει η κυριότητα του οχήματος.
η) Ο πλειοδότης υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόσο το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης όσο και το αποδεικτικό πληρωμής του τιμήματος, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης του οχήματος.
θ) Με το πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης, ο αγοραστής μπορεί να παραλάβει το όχημα και τα συνοδευτικά του έγγραφα από την οικεία υπηρεσία που έχει την κατοχή και χρήση του εν λόγω οχήματος, συντασσομένου σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.
ι) Για τη θέση του οχήματος σε κυκλοφορία ο αγοραστής υποχρεούται με δική του ευθύνη και δαπάνες να ολοκληρώσει τις διαδικασίες:
  1. i) καταβολή του ειδικού τέλους ΕΠΕΤ
  2. ii) έκδοση νέων πινακίδων οχήματος ιδιωτικής χρήσης.
iii) ελέγχου από ΚΤΕΟ
  1. Εάν ο πλειοδότης δεν προβεί στην καταβολή του χρηματικού αντιτίμου εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, τότε το όχημα κατακυρώνεται στον δεύτερο κατά σειρά πλειοδότη, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, κ.ο.κ. Εάν δεν υφίσταται άλλος πλειοδότης, τότε το όχημα τίθεται εκ νέου στο σύστημα προς πλειοδοσία.
  2. Απαγορεύεται η συμμετοχή στη δημοπρασία των υπαλλήλων που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και στο Υπουργείο ή το Ν.Π.Δ.Δ ή το Ν.Π.Ι.Δ στην κυριότητα του οποίου ανήκει το δημοπρατούμενο όχημα .
  3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες και τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για τη διενέργεια της ηλεκτρονικής πλειοδοτικής δημοπρασίας, όσο και για τη χρήση της εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους πλειοδότες. “

aftodioikisi.gr