Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

" ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ " ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ



Μάριος Βελέντζας, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα


Αυτοκαταστροφικό μέτρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις, το οποίο αφορά στην «Αλληλέγγυα Ευθύνη» εταιρειών.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά το άρθρο 29 του σχεδίου νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας βάσει του οποίου καταργείται ουσιαστικά η διάκριση των εταιρειών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ) σε ό,τι έχει να κάνει με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείςΟυσιαστικά, η επίμαχη διάταξη έρχεται να «φορτώσει» με ευθύνες για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ή ασφαλιστικών οφειλών απλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιρειών ή μετόχους χωρίς συμμετοχή στη διοίκηση. Βάσει των όσων ίσχυαν μέχρι στιγμής, τα χρέη προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης βάρυναν οικονομικούς διευθυντές και προέδρους επιχειρήσεων. Ωστόσο, το άρθρο 29 (και ειδικά τα όσα προβλέπονται στην παρ. 2) έρχεται να βάλει στο… παιχνίδι των χρεών τόσο τα μέλη του Δ.Σ. όσο και απλούς μετόχους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το 10% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Απειλούνται, δηλαδή, με κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία μελών διοικητικών συμβουλίων που δεν λαμβάνουν αποφάσεις ή και μέτοχοι.

«Με ποια λογική ένα φυσικό πρόσωπο που θέλει να επενδύσει στο κεφάλαιο και στη δημιουργία μίας εταιρείας, μ' ένα ποσοστό για παράδειγμα της τάξης του 15%, και δεν έχει καμία άλλη συμμετοχή στη λειτουργία της και τη λήψη των αποφάσεών της, να ευθύνεται εξ ολοκλήρου για τις τυχόν υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία;» διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

Μιλώντας στο zougla.gr, ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εξήγησε πως το συγκεκριμένο άρθρο χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης και λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλίαΠρακτικά, μια τέτοια εξέλιξη καταργεί τη διάκριση των εταιρειών, καθώς πλέον δεν θα έχει σημασία αν πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία(ΑΕ), Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ) ή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.). Τα χρέη αφορούν όλους όσοι διαθέτουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ή συμμετέχουν στο Δ.Σ. της επιχείρησης. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός πως η πρόβλεψη για το 10% εξαιρεί τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Μιλώντας στο zougla.gr, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης εξήγησε πως το συγκεκριμένο άρθρο χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης και λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία.



Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Τσαγκάρης, οικονομολόγος και φοροτεχνικός, επεσήμανε πως πρόκειται για μια πρόβλεψη στη «λογική του αιχμαλώτου». «Μετατρέπει τις ΑΕ και ΕΠΕ σε ατομική επιχείρηση» τόνισε.




Τροχοπέδη για την επανεκκίνηση

Τα νέα δεδομένα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διοικητικό αδιέξοδο και πιθανή οικονομική καταστροφή τις τελευταίες «ζωντανές» επιχειρήσεις της χώρας, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές. 

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα νέα δεδομένα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διοικητικό αδιέξοδο και πιθανή οικονομική καταστροφή τις τελευταίες «ζωντανές» επιχειρήσεις της χώραςΕίναι πολύ λογικό μόλις τα απλά μέλη του Δ.Σ. και οι κάτοχοι μετοχικού κεφαλαίου 10% και άνω ενημερωθούν για τις ευθύνες που θα τους βαρύνουν να επιλέξουν είτε να υποβάλουν την παραίτησή τους ή να παραμείνουν στη θέση τους και να ασκούν -σε καθημερινή βάση- πιέσεις στους διοικούντες διευθύνοντες συμβούλους των ανωνύμων εταιρειών, καθιστώντας έτσι αδύνατη την αποτελεσματική και λειτουργική διοίκησή τους.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «τροχοπέδη» το άρθρο 29 στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε ανάληψη επενδυτικής ή επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Πρακτικά, από τη στιγμή που τα χρέη μιας επιχείρησης επιβαρύνουν μετόχους ή απλά μέλη του Δ.Σ. χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, είναι πολύ λογικό να υπάρχει απροθυμία τοποθέτησης κεφαλαίων στην αγορά.

- Πώς είναι δυνατόν να αποδίδονται ευθύνες σε απλά (μη εντεταλμένα μέλη) Διοικητικού Συμβουλίου και σε απλούς μετόχους (έστω 10% και άνω) που δεν ασκούν διοίκηση και μάλιστα αναδρομικά;

- Ποιο μέλος Δ.Σ. θα δεχόταν θέση συμβούλου και ποιος μέτοχος θα αγόραζε 10% και άνω σε μία ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία αν γνώριζε ότι θα τον βάρυναν τέτοιες ευθύνες;

- Με ποια λογική εξαιρούνται οι μέτοχοι 10% και άνω των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο άρθρο.


Αναλυτικά η επίμαχη διάταξη
:

Άρθρο 29
Αλληλέγγυα ευθύνη
1. Τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσης τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρο για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων που έχουν τις παραπάνω ιδιότητες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες υπάρχει και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου που εκπροσωπούν.

2. Αν κατά το χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι κατά το χρόνο διάλυσης αυτών μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε..

3. Τα πρόσωπα που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για τις οφειλές νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας προς ΦΚΑ, κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό να εξοφλήσουν αυτοτελώς τις οφειλές του νομικού προσώπου προς τους ΦΚΑ, που υπήρχαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και αυτές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η λήψη ή η εκτέλεση κάθε αναγκαστικού μέτρου σε βάρος τους και χορηγείται σε αυτούς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για κάθε χρήση.

4. Πρόσωπα ευθυνόμενα για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δύνανται να ασκήσουν έναντι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, παράλληλα με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα οποιοδήποτε δικαίωμα θα είχε στη διάθεσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.

5. Το άρθρο αυτό ισχύει από την ημερομηνία κατάργησης του άρθρου 115 του ν. 2238/1994.


zougla.gr