Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΓΙΑ 50.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


Αλλαγές στη λίστα πληρωμών του εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Στο εξής και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, αλλά και με έγγραφο σημείωμα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τον κ. Βρούτση, η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά με βάση την ημερομηνία της αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία, που είναι και το πιο δίκαιο.
Με αυτή την αλλαγή, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ως το τέλος του 2013, θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις στο εφάπαξ, ακόμη και αν πάρουν το βοήθημα το 2014 ή το 2015 που θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Στο έγγραφο του κ. Θεοχάρη και με αφορμή τις διαμαρτυρίες που δέχτηκε από εφοριακούς που, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης, κινδυνεύουν να πάρουν μειωμένο εφάπαξ, αναφέρεται ότι «εφοριακοί υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση δεύτερης παραίτησης για αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από άλλους συναδέλφους τους έχουν λάβει ή ενδέχεται να λάβουν σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου εφάπαξ, σε αντίθεση με άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι, παρότι υπέβαλαν μεταγενέστερα τη δεύτερη παραίτηση, πήραν το εφάπαξ εις το ακέραιο».
Δείτε τους πίνακες:
Πηγή: Τύπος της Κυριακής

aftodioikisi.gr

ΜΕΓΑΛΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΕΦΟΡΙΑΣ : ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ , ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ


Σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό έχει επιδοθεί η Εφορία προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα και να μην επιβληθούν από την τρόικα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και ποινικές διώξεις είναι τα βασικά «εργαλεία» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει μέρος έστω των περίπου 63 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η Εφορία κυνηγά πολλούς, ενώ πλέον είναι «βαρύ» το ταμείο κατασχέσεων και πλειστηριασμών, με το ποσοστό των νέων μέτρων να αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» η Εφορία άπλωσε το «χέρι» της σε 131.807 οφειλέτες, καθώς από αυτούς παίρνει απευθείας από την τράπεζα μέρος των καταθέσεών τους, από τις επιχειρήσεις που εργάζονται μέρος του μισθού τους, ενώ αν εισπράττουν ενοίκια η Εφορία ζητεί από τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τα μισθώματα απευθείας στα ταμεία του κράτους.
Κατασχέσεις
Μέσα στο 2013 κινήθηκαν διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε 53.129 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, αλλά και φοροφυγάδες, ενώ σε 26.516 οφειλέτες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι η Εφορία έχει βγάλει σε πλειστηριασμό μέσα στο 2013 περίπου 20.000 ακίνητα. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν ισχύει για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά μόνο προς τις τράπεζες και τρίτους.
Ο αριθμός των κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, ενοικίων κτλ. σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και φοροφυγάδες αυξήθηκε μέσα στο 2013 σε σύγκριση με το 2012 κατά 52.007.
Στην «ουρά» περιμένουν και 12.300 φάκελοι κατασχέσεων οι οποίοι συντάχθηκαν μέσα στο 2013. Συνολικά το έτος που πέρασε οι πλειστηριασμοί και οι ποινικές διώξεις ανήλθαν σε 226.010, ενώ το 2012 ήταν 164.963, δηλαδή αυξήθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο κατά 61.047.
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης είχε δεχθεί πρόσφατα μέσω του κοινωνικού δικτύου twitter από φορολογούμενο την ερώτηση «Αν δίνουμε όσα μπορούμε, θα μας κάνει κατάσχεση η Εφορία;», για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν υπάρχει εξασφάλιση.
Προσαυξήσεις
Επίσης ο κ. Θεοχάρης προτρέπει τους φορολογούμενους να δώσουν όσα μπορούν έστω και άτυπα. Πάντως, όταν χρωστούν οι πολίτες στην Εφορία επιβάλλεται πρόστιμο 10% αν καθυστερήσει η πληρωμή για δυο μήνες, ενώ υπολογίζεται και προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρηση.
Αν κάποιος δεν πληρώσει ούτε ένα ευρώ μέσα σε έναν χρόνο τότε θα προστεθεί στο αρχικό χρέος πρόστιμο 20% συν προσαύξηση 8,76%, ενώ αν η πληρωμή πάει πίσω τουλάχιστον δύο χρόνια το πρόστιμο είναι 30% και η προσαύξηση 8,76% για κάθε χρόνο που δεν πληρώνει ο φορολογούμενος.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο πυκνώνουν οι συζητήσεις σε δημόσιους χώρους αλλά και τα σχόλια των τοπικών ΜΜΕ για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, την οποία παρουσιάζουν , άλλοτε να ετεροκαθορίζεται από τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων , άλλοτε δε να  την εντάσσουν σε ένα  αντιμνημονιακό και «αντι-Λαμπρινουδικό» μέτωπο, ακόμα και με επικεφαλή, αυτόν που θα επιλέξει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν από τώρα προς κάθε κατεύθυνση τόσο προς όσους καλοπροαίρετα προβληματίζονται  στο τι θα γίνει με την Πασοκονεοδημοκρατική δυναστεία στο Δήμο της Χίου υπό το νυν Δήμαρχο και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδη, όσο και προς όσους ετοιμάζονται να παίξουν τα γνωστά παιχνίδια της «αριστερής»  ενότητας-σούπας, για να εκθέσουν όπως νομίζουν τη Λαϊκή Συσπείρωση.
ü     Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, των συμμάχων του, των συνοδοιπορούντων και συναγωνιζόμενων μαζί του, είναι το ψηφοδέλτιο που επεδίωξε και επιδιώκει να εκφράσει τον καημό, τις ελπίδες και τις ανάγκες των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων,  της πλειοψηφίας του λαού μας , που δεν έχει στον ήλιο μοίρα.
ü     Η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να μετατρέψει το Δήμο της Χίου σε κάστρο αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στις συγκυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ενάντια στα κόμματα που προσκυνούν «Ευρώπη και ευρώ». Στη βάση αυτή αντιπάλεψε και αντιπαλεύει το νόμο «Καλλικράτη», τους   νόμους πριν από το μνημόνιο και μετά απ’ αυτό, που έχουν καταντήσει τους δήμους με ευθύνη και των δημάρχων του ίδιου πολιτικού τόξου ανώνυμες εταιρείες, όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Κυλλήνης, υποδέχονταν κατ΄ αρχήν θετικά τον τότε «Καποδίστρια 2» ασχέτως της μετέπειτα θέσης τους.
ü     Η Λαϊκή Συσπείρωση έδωσε για 4 περίπου χρόνια με αυτό το πολιτικό  περιεχόμενο μια μεγάλη μάχη μέσα και κυρίως έξω από το δημοτικό Συμβούλιο, μόνη τις περισσότερες φορές, έχοντας να αντιμετωπίσει μια δημοτική αρχή και έναν δήμαρχο γνήσιους εκφραστές των μεγαλοσυμφερόντων του  κεφαλαίου, γνήσιους τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής του ρουσφετιού και του σιτιζόμενου ιερατείου.
ü     Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από το πιο απλό πρόβλημα, μέχρι το πιο μεγάλο, όλα συνδέονται με την κεντρική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η μήτρα που γεννά τις πολιτικές φτωχοποίησης των λαών της.
Είτε μιλάμε για φόρους και τέλη, είτε μιλάμε για χωροταξικό, για πολιτική ύδρευσης, για ανεμογεννήτριες και ιχθυοκαλλιέργειες, για δρόμους και δρομάκια, για υποχρηματοδότηση της Παιδείας, υγείας , Πρόνοιας , για ιδιωτικοποιήσεις σε σκουπίδια και βρεφονηπιακούς  σταθμούς, για την απομόνωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών  συγκοινωνιών, για το σύγχρονο δουλεμπόριο με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές επιχειρήσεις , που με περηφάνια προπαγανδίζει ο δήμαρχος Λαμπρινούδης και το επιτελείο του, ΟΛΑ έχουν ως παρονομαστή, ο λαός να γίνεται φτωχότερος και  οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτός είναι ο κόσμος της εκμετάλλευσης άνθρωπου από άνθρωπο, αυτός είναι ο καπιταλισμός.
ü     Αυτό τον κόσμο υπηρετεί η Πασοκονεοδημοκρατική δημοτική αρχή,  αυτόν τον κόσμο  υπηρετούν οι κινήσεις παρακλάδια της ΝΔ και δήθεν ανεξάρτητων «συμπολιτών». Αυτόν υπηρετεί  ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κινήσεις του,  που συγκυβερνούν σε δήμους με το ΠΑΣΟΚ, πχ Ικαρία, Λήμνος,  έχοντας  βάλει πλάτη:
Και στις λογικές για οικονομική αυτοδυναμία των δήμων , που σημαίνει τοπική φορολογία,
 Και προωθούν τη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα που είναι  έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών και διάλυση εργασιακών σχέσεων,
Και στηρίζουν την υγιή όπως λέει ο κ. Τσίπρας επιχειρηματικότητα ,
Και θεωρούν δεδομένο το μέλλον μας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, γι αυτό και είναι υποψήφιος πρόεδρος στη θέση του Μπαρόζο  ο αρχηγός τους.
ü     Σεβόμαστε απόλυτα τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που θέλουν να ξεμπερδέψουν μ’ αυτές τις πολιτικές,  οι οποίοι βογκούν και δεν αντέχουν,  αλλά, δυστυχώς,  την ίδια στιγμή εγκλωβίζονται στη λογική του μικρότερου κακού, λέγοντας,  «να φύγουν αυτοί και με τους άλλους βλέπουμε».
 Ας σκεφτούν όμως, ας θυμηθούν οι παλαιότεροι και ας ρωτήσουν οι νεότεροι.  Αυτή δεν είναι η λογική που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1981, για να φύγει η δεξιά; Αυτή δεν ήταν η λογική από την ανάποδη το 1989 για να επιστρέψει η καθαγιασμένη ΝΔ; Τα ίδια και τα ίδια δεν παθαίνουμε δεκαετίες τώρα με αυτή τη λογική των εκπτώσεων από τις ανάγκες μας;
ü     Κλείνοντας, δεν υπήρξαμε ούτε θα υπάρξουμε αλάθητοι αλλά δεν είμαστε Φαρισαίοι και υποκριτές. Το κοστούμι καπιταλισμός, ΕΕ, Ευρώ και διαπιστευτήρια στους εκμεταλλευτές του λαού μας  είτε σε Ευρώπη, είτε σε ΗΠΑ, είτε σε τοπικά τζάκια μεγαλοεργολάβων και  μεγαλοεπενδυτών, όπως κάνει το πολιτικό προσωπικό των ελληνικών κυβερνήσεων και των τοπικών «Λαμπρινούδηδων» που τους μοιάζει, δεν μας ταίριαξε και ούτε πρόκειται να μας ταιριάξει.
Επομένως το κάλεσμά μας ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η συμμαχία μας, το στοίχημά μας, είναι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  στο ενιαίο μέτωπο πάλης των τοπικών-περιφερειακών και ευρωεκλογών , να αγκαλιάσει τους ανθρώπους του μόχθου, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, της γης   «τους κολασμένους» του νησιού μας και της Περιφέρειάς μας, ανεξάρτητα αν συμφωνούν  σε όλα με το ΚΚΕ , να τους συσπειρώσει σε μια γροθιά που και θα τσακίσει τις πολιτικές  κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα αριστεροδεξιά παραπληρώματά τους και δε θα παγιδευτεί, δε θα αποπροσανατολιστεί από δημοτικές κινήσεις με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργήσουν ως νεροκουβαλητές της «αριστερής» κυβέρνησης που ευαγγελίζεται το εν λόγω κόμμα, θάβοντας για άλλη μια φορά τις ελπίδες , όνειρα και προσδοκίες του λαού μας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΣ :ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ , ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ εΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Πρόθυμοι  όπως πάντα,  η  Δημοτική Αρχή Χίου και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο να προωθήσουν ό,τι  πιο αντιδραστικό  και αντιλαϊκό εφαρμόζεται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, δείχνοντας ότι ο φιλολαϊκός  φερετζές που από καιρού εις  καιρόν  φορούν, είναι μόνο για να υφαρπάζουν ψήφους και να ξεγελούν το λαό.
Συστήνουν και πάλι  «κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση»,  αυτή τη φορά με φόντο τις δημοτικές εκλογές, αφού ο ένας συμβαλλόμενος φέρεται ως ιδιοκτήτης του «Chios  Press” , οπότε καλύπτεται το επικοινωνιακό του πράγματος, αλλά από την άλλη στήνεται και παιχνίδι με τα αδέσποτα ζώα που φωτογραφικά με βάση τη σύμβαση θα περιθάλπονται εθελοντικά (;) από ποιον ρωτάμε;
Μήπως από πρόσωπο συγγενικό του ενός συμβαλλομένου που διατηρεί κτηνιατρείο και που μέχρι τώρα είχε τη μερίδα του λέοντος σε αυτές τις υπηρεσίες με απευθείας αναθέσεις από την οικονομική επιτροπή και εισηγητή τους κ. Στεφάνου και Δήμαρχο;
Με θράσος η Δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη φέρνει προς ψήφιση μια σύμβαση στην οποία ο Δήμος θα βάλει 80000 ευρώ και ο ιδιώτης 114, 61 ευρώ!!!
Με αδιαφανείς και  επιχειρηματικές διαδικασίες θα προσληφθεί «ανακυκλώσιμο» προσωπικό για υπηρεσίες που μπορεί ο Δήμος ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να διεκπεραιώνει, αλλά δεν θα μπορεί ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή με την ίδια ευκολία να παίζει τα γνωστά «εργατοπατερικά»  παιχνίδια της.
Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στην προγραμματική σύμβαση, στη γενικολογία της, στις εκθέσεις ιδεών και στη μονοτονία των επαναλήψεων περί επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, είναι αρκετή για να καταλάβει το τι στήνεται στην πλάτη του λαού της Χίου με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι και στη ΔΕΥΑΧ στήνεται τέτοιο μαγαζί που θα συμπαρασύρει εργαζόμενους  στην επιχείρηση μέχρι τώρα στην ανασφάλεια και στη συμμετοχή σε μια επιχείρηση, που ανά πάσα ώρα θα εμπορεύεται εργαζόμενους και τίποτε άλλο.
Ως πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των κατευθύνσεων της ΕΕ, αντί να παλέψουν για μόνιμο προσωπικό, αντί να διεκδικήσουν χρήματα που τους ανήκουν προτίμησαν τη γνωστή συνταγή που ακολουθεί και η ΚΕΔΕ και οι υποταγμένοι στο κεφάλαιο δήμαρχοι, να παίζουν με τον πόνο και την ανέχεια των ανέργων ή μερικά απασχολούμενων στις διάφορες δομές και να τους πετάνε το μπαλάκι για την κατάντια που η συγκυβέρνηση   και οι ίδιοι τους έχουν οδηγήσει.
Αυτές οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας. Διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, ξεκοκαλίζουν το με αίμα μαζεμένο δημόσιο χρήμα.
Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου δημοτικές αρχές, όπως της Χίου, που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων, περιβάλλον, πολιτισμό κ.ά.
Καταγγέλλουμε λοιπόν για πολλοστή φορά τη δημοτική αρχή, τα φτηνά προεκλογικά της παιχνίδια και καλούμε το λαό της Χίου μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση να ανατρέψει αυτή την πολιτική, να μαυρίσει τους εκπροσώπους του μαυρογιαλουρισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  στο δήμο, στην περιφέρεια στις ευρωεκλογές, να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙ.Σ.ΕΠ. ΑΚΜΗ


Εισήγηση επί της προγραμματικής Σύμβασης:
Ο Δήμος Χίου μέσω της παρούσης προγραμματικής σύμβασης μεριμνά για την πολιτιστική προώθηση, προβολή και προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς, για την ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας από νέους επιχειρηματίες ώστε να καλλιεργήσει την επιχειρηματική κουλτούρα. Επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση  και προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών του Δήμου Χίου, στην υποστήριξη των Δράσεων των Δημοτικών Ενοτήτων και τέλος στην προστασία, περίθαλψη και έλεγχο των γεννήσεων αδέσποτων ζώων. Εν προκειμένω σκοπός της παρούσης προγραμματικής σύμβασης είναι να καταστεί δυνατή η ενίσχυση του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες δημοτών και κατοίκων της πόλης μας συνεπεία και της οικονομικής κρίσης, αλλά και αδυναμίας προσλήψεων βάσει του θεσμικού πλαισίου.
Η σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης βρίσκει έρεισμα στις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει καθώς και των άρθρων 2 και 12 του Ν. 4019/11.
Η συμβαλλόμενη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με αριθμό μητρώου Δ00252.
Για την υλοποίηση των κοινών στόχων μας η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΑΚΜΗ αναλαμβάνει να στελεχώσει τις δομές, όπως αναλυτικά αναφέρονται στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι & ΙΙ, που συνοδεύουν την παρούσα προγραμματική Σύμβαση με εργαζόμενους άρτια καταρτισμένους και εθελοντές, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους εργαζόμενους θα είναι σύμφωνες με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ισχύει βάσει του ελληνικού εργατικού δικαίου. Παράλληλα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΑΚΜΗ με δικά της μέσα και χωρίς άλλη επιβάρυνση του Δήμου Χίου θα αναζητήσει ευρωπαϊκή ή άλλη χρηματοδότηση για την επίτευξη επιπλέον δράσεων με σκοπό ο Δήμος μας και οι Δημότες μας θα έχουν σημαντική ωφέλεια.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ


Θέμα: «Έγκριση σχεδίου για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χίου και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΚΜΗ»
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Στη Χίο σήμερα, την ………….., ημέρα……….. οι κατωτέρω φορείς, καλούμενοι στο εξής
«συμβαλλόμενοι»:
1.      Ο Δήμος Χίου νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, Δήμαρχο Χίου
2.      Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία «ΑΚΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» και διακριτικό τίτλο «ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Μήτσουρα Βασίλειο.
Συμφωνούν και συναποδέχονται τα εξής:

Άρθρο 1ο
Περιεχόμενα
1. Περιεχόμενα
2. Προοίμιο
3. Περιεχόμενο της Σύμβασης
4. Αντικείμενο της Σύμβασης
5. Σκοπός της Σύμβασης
6. Διάρκεια της Σύμβασης
7. Πόροι και χρηματοδότηση
8. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των συμβαλλομένων
9. Κοινή Επιτροπή
10. Ρήτρες
11. Τελικές διατάξεις

Άρθρο 2ο
Προοίμιο
Ο Δήμος Χίου μέσω της παρούσης προγραμματικής σύμβασης μεριμνά για την πολιτιστική προώθηση, προβολή και προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς, για την ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας από νέους επιχειρηματίες ώστε να καλλιεργήσει την επιχειρηματική κουλτούρα. Ενισχύει και προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του Δήμου Χίου, την υποστήριξη των Δράσεων των Δημοτικών Ενοτήτων και τέλος την προστασία, περίθαλψη και έλεγχο των γεννήσεων αδέσποτων ζώων. Εν προκειμένω σκοπός της παρούσης προγραμματικής σύμβασης είναι να καταστεί δυνατή η ενίσχυση του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες δημοτών και κατοίκων της πόλης μας συνεπεία και της οικονομικής κρίσης.
Η σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης βρίσκει έρεισμα στις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει καθώς και των άρθρων 2 και 12 του Ν. 4019/11.
Η συμβαλλόμενη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με αριθμό μητρώου Δ00252.

Άρθρο 3ο
Περιεχόμενο της Σύμβασης
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση περιέχει:
1.      Το αντικείμενο της σύμβασης.
2.      Το σκοπό της σύμβασης.
3.      Τη διάρκεια της σύμβασης.
4.      Τη χρηματοδότηση και τους πόρους, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
5.      Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
6.      Τη συγκρότηση, τις αρμοδιότητες και τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία θα μεριμνά για την εκτέλεση και την ορθή εφαρμογή των όρων της σύμβασης.
7.      Τις ρήτρες σε περίπτωση παράβασης των σχετικών όρων της σύμβασης.
8.      Τελικές διατάξεις.

Άρθρο 4ο
Αντικείμενο της Σύμβασης
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση αφορά την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών δράσεων στα όρια του Δήμου Χίου.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος θα αναπτυχθούν οι εξής δράσεις (βλέπε Παράρτημα ΙΙ) που στόχο έχουν:
     Την πολιτιστική προώθηση, προβολή, προστασία και διαμεσολάβηση μεταξύ των κατοίκων του οικισμού του κάστρου με τις Δημόσιες Υπηρεσίες ευθύνης για τη διατήρησή του.
     Την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη Χίο και κυρίως των νέων.
     Τη διαχείριση και ανάδειξη υπαιθρίων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χώρων.
     Τη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χίου.
     Την περίθαλψη, προστασία και έλεγχο των γεννήσεων των αδέσποτων η κακοποιημένων ζώων.
Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΚΜΗ», θα έχει ή θα παρέχει:


Άρθρο 5ο
Σκοπός της Σύμβασης
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την προτεραιότητα που θέτει ο Δήμος Χίου στον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον κ.α., ειδικά τη σημερινή κρίσιμη εποχή, επιδιώκει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στόχοι εν προκειμένω αποτελούν:
1.  Η συμβολή του Δήμου Χίου, ως φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση για την ανάδειξη του πολιτισμού, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
2.  Η δυνατότητα απόκτησης εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού εκ μέρους της συνεταιριστικής επιχείρησης στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.
3.  Ο συντονισμός των συμβαλλομένων και συμμετεχόντων μερών και ο καθορισμός του βαθμού και του μεγέθους συνδρομής και συνεισφοράς ενός εκάστου προς επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.
Άρθρο 6ο
Διάρκεια της Σύμβασης
Η ισχύς της παρούσης προγραμματικής σύμβασης αρχίζει μετά την έγκριση της από τα αρμόδια όργανα και λήγει 12 μήνες μετά και με την προϋπόθεση ότι η μηνιαία αποζημίωση θα γίνεται προκαταβολικά ανά μήνα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της παρούσης με νέα χρηματοδότηση. Η διάρκεια της σύμβασης αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ημερομηνία εκταμίευσης της πίστωσης.

Άρθρο 7ο
Πόροι και χρηματοδότηση
Το κόστος εφαρμογής των σκοπών της σύμβασης προκαλεί συνολική δαπάνη ύψους 80.114,61 € το οποίο θα διατεθεί το έτος 2014.
Στο ως άνω συνολικό ποσό της δαπάνης των παρεχομένων υπηρεσιών οι συμβαλλόμενοι μετέχουν ως εξής:
·         Ο Δήμος Χίου με το ποσό των 80.000,00 €.
·         Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με ίδια συμμετοχή 114,61€.
Η μηνιαία αποζημίωση θα γίνεται προκαταβολικά ανά μήνα και θα συνεχίζεται με βάση το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου.
Το ποσό της χρηματοδότησης δύναται να αναπροσαρμοστεί με νεότερες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και έγκριση αυτών, λαμβανομένων υπόψη των νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας καθώς και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Επισυνάπτεται αναλυτική κατάσταση δαπανών καθώς και επιμερισμού αυτών (βλέπε παράρτημα Ι) στα συμβαλλόμενα μέλη, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσης σύμβασης.

 Άρθρο 8ο
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των συμβαλλομένων
Για την υλοποίηση των στόχων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης, έκαστο των συμβαλλομένων μερών αναλαμβάνει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

1. Δήμος Χίου
            Διευκολύνει και χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.
            Εξασφαλίζει την αναγκαία και απαραίτητη υποδομή σε κτιριακό και λοιπό εξοπλισμό σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
            Προτείνει πρωτοβουλίες, που συνάδουν με τους σκοπούς της παρούσης.
            Διαθέτει τον κτιριακό εξοπλισμό και την υλικοτεχνική δομή.
            Αναλαμβάνει τον συντονισμό των εργασιών δια της διαθέσεως επιστημονικού υπευθύνου και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα υλοποίησης του έργου.
            Προμηθεύει την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με τα κατάλληλα υλικά συντήρησης, εφόσον απαιτούνται αυτά σε εργασίες.

2. ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
            Διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και την ανάλογη εμπειρία προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης του προγράμματος.
            Ασφαλίζει το απασχολούμενο προσωπικό στο ΙΚΑ.
            Κοινοποιεί στους έτερους συμβαλλόμενους αναφορές προόδου όσον αφορά την εξέλιξη του έργου.
            Ενημερώνει για την πορεία του έργου την Επιτροπή Παρακολούθησης, η σύσταση της οποίας ορίζεται κατωτέρω.

Άρθρο 9ο
Κοινή Επιτροπή
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να αναθέσουν στο Δήμο Χίου, τη διοίκηση, παρακολούθηση και τήρηση των όρων της παρούσης Προγραμματικής Σύμβασης. Για το λόγο αυτό συνίσταται τριμελής επιτροπή αποτελούμενη:
1. Από τον Πρόεδρο του Δήμου Χίου ως Πρόεδρο,
2. Από ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου,
3. Από τον Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, με την επωνυμία
“ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”.
Χρέη γραμματείας της επιτροπής εκτελεί υπάλληλος του Δήμου Χίου
Η θητεία των μελών της Επιτροπής διαρκεί όσο η παρούσα σύμβαση, η πρωτοβουλία για τη σύγκλιση της οποίας ανήκει στο Δήμο Χίου, συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.
Αντικείμενο της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι:
1.        Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των διαδικασιών για την υλοποίηση των σκοπών της σύμβασης.
2.        Η επίλυση θεμάτων που προκύπτουν στην πορεία της υλοποίησης επιφέροντας ανάλογες τροποποιήσεις.
3.        Η έγκριση του απολογισμού των πεπραγμένων, των σχετικών παραδοτέων και των λογαριασμών.
4.        Ο έλεγχος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών και η σύνταξη σχετικής έκθεσης σε περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης.

Άρθρο 10ο
Ρήτρες
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση τίθεται σε εφαρμογή με την υπογραφή της.
Τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να εφαρμόζουν τους όρους της παρούσης προγραμματικής σύμβασης.
Σε περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης από οποιοδήποτε των συμβαλλομένων μερών, παρέχεται σε κάθε άλλο το δικαίωμα να αξιώσει την αποκατάσταση των αντισυμβατικών ενεργειών σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας ή αμέλειας προς αποκατάσταση, ο αντισυμβαλλόμενος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, σύμφωνα προς την ισχύουσα νομοθεσία, αξιώνοντας κάθε θετική ή αποθετική ζημία.
Τυχόν διαφωνίες ή διαφορές μεταξύ των συμβαλλομένων για την ερμηνεία και την εφαρμογή των όρων της παρούσης σύμβασης, οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 9 αυτής, θα επιλύονται από τα Δικαστήρια της Χίου.

Άρθρο 11ο
Τελικές διατάξεις
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση είναι πλαίσιο συμφωνίας και το περιεχόμενό της μπορεί να εξειδικεύεται κάθε φορά με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων.
Η μη άσκηση δικαιωμάτων ή η παράλειψη υποχρεώσεων από οποιοδήποτε εκ των συμβαλλομένων μερών ή η ανοχή καταστάσεων αντιθέτων προς την παρούσα σύμβαση ή η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προβλεπομένων από τη αυτήν από οιοδήποτε εκ των συμβαλλομένων μερών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συμβαλλομένων μερών από τα δικαιώματά τους ή απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους ή αναγνώριση δικαιωμάτων στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από αυτή την προγραμματική σύμβαση.
Αφού συντάχθηκε η παρούσα προγραμματική σύμβαση, ανεγνώσθη και υπεγράφη σε τρία (3) αντίτυπα, ένα για κάθε συμβαλλόμενο μέρος



ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ


1.      ………………………. Δήμαρχος Χίου


2.      ………………………...Πρόεδρος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.









ΤΙ ΑΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΤΑΣΕΙΣ

Φτωχότερο μπουκέτο δυνατοτήτων επιφυλάσσει η τέταρτη χρονιά μνημονίων στους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με τις ενημερωτικές εγκυκλίους που έχει αποστείλει στα Λύκεια το υπουργείο Παιδείας.
Οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου, θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές του 2015.
Ξανά από την αρχή
Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειοφοίτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος με τη διαδικασία του 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες. Η σχετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων στα όρια της επόμενης χρονιάς του έτους της τελευταίας εξέτασης.
Μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Η Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα να ξεκλειδωθεί τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών, αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές του χρόνου.
Ενδοσχολικό Απολυτήριο: Εξετάσεις ένα χρόνο μετά
Από το 2011 οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτούν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους, αλλά με εξετάσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου και σε θέματα που καθορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων.
Όσοι αποκτούν απολυτήριο ημερήσιου Γενικού Λυκείου σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους.
Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση πρόσβασης εκδίδεται με βάση μόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι εντός της προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι μαθητές επιθυμούν να πάρουν ενδοσχολικό απολυτήριο πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχη δήλωση.
Μετά τις 25 Μαΐου
Στον αντίποδα των δυνατοτήτων που τους στερούν, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν δύο πλεονεκτήματα έναντι των υποψηφίων των προηγούμενων ετών: Περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και κατοχυρωμένο δικαίωμα μετεγγραφής υπό τις προϋποθέσεις του νέου συστήματος που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Χάρη στις διπλές εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι κερδίζουν περίπου ένα δεκαπενθήμερο καθώς έχει οριστικοποιηθεί ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Οι μετεγγραφές αποτελούν πλέον μία οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι.
Στη δήλωσή τους οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:
- Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά. Επιλέγουν μεταξύ Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας.
- Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
- Αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ).
-Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Επιπροσθέτως οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να δηλώσουν και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν.
Η δήλωση υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr/exams) και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Εχει δεσμευτικό χαρακτήρα και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να αλλάξει μετά την υποβολή της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής, στο οποίο είχε επιλέξει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε μηδέν.
Για την εισαγωγή σε Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αποτελεί προϋπόθεση η συγκέντρωση της βάσης στο ειδικό μάθημα. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.
Για την εισαγωγή στις Σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχετικές προκηρύξεις για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Υποχρεωτική για τους υποψηφίους Οικονομικών Τμημάτων
 Όσοι προτίθενται να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο (Τμήματα Οικονομικών Σπουδών) είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν και να εξετασθούν πανελλαδικά στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 5ου πεδίου. Πρώτο μάθημα βαρύτητας για το ίδιο πεδίο είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ως εκ τούτου αποτελούν επίσης υποχρεωτική επιλογή για τους υποψηφίους των Οικονομικών Τμημάτων. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογήςΑρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά.
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής στο σχολείο τους το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα δηλώσουν τον Φεβρουάριο αν θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά ή όχι. Αν μεν δηλώσουν ότι θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά (άρα επιλέγουν υποχρεωτικά και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής), τότε θα μπορούν να δηλώσουν και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Αντίθετα, αν δεν επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε θα το εξεταστούν ενδοσχολικά και δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr