Νέες δεξαμενές για απολύσεις αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση καθώς αφενός η τρόικα ζητά, πλέον, εδώ και τώρα περαιτέρω μείωση του Δημοσίου (άρα, νέες απολύσεις) και αφετέρου όσες έχουν καταγραφεί δεν γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές μας και άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
«Δεξαμενές υπάρχουν, αρκεί να ληφθεί η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει στην aftodioikisi.grκυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στις διαδικασίες και είναι σε θέση να γνωρίζει την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και τις (ασφυκτικές) πιέσεις της τρόικας για μικρότερο Δημόσιο.
Ο ίδιος παράγοντας παραδέχεται ότι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται, αν όχι στην πρώτη θέση, πολύ ψηλά στην ατζέντα των δανειστών μας «οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την μη τήρηση των δεσμεύσεων και με τις συνεχείς αναβολές που ζητάμε».
Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αναμένεται να καταγραφεί και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου, εφόσον δεν έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ με απολύσεις προσωπικού, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω ΑΕΙ, ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θεωρείται απίθανο να εγκριθεί το δεύτερο τμήμα που απομένει από τη δόση του Ιουλίου, δηλαδή το ένα δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέχρι τέλος του 2013 να προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις και μέχρι το τέλος του 2014 σε άλλες 11.000, ενώ είναι άγνωστο πόσο θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός τόσο για το 2013 (λιγότερο πιθανό) όσο για το 2014.
Ωστόσο, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η τρόικα λέει «ναι» στο να περιληφθούν σε αυτές όσοι φύγουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ούτε οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ούτε καν οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι θα βρεθούν στην έξοδο.
Ποιες «δεξαμενές» εξετάζει η κυβέρνηση
Είναι δε σαφές ότι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 του 2013, πόσο μάλλον των 15.000 ή και περισσότερων του 2014 δεν φτάνουν ούτε οι επίορκοι, ούτε όσοι έχουν πλαστά πτυχία (σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα), ούτε βεβαίως οι συγχωνέυσεις και καταργήσεις μικρών φορέων. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει:
α) Να οδηγηθεί σε οριζόντιες λύσεις με το κλείσιμο μεγάλου ή μεγάλων Οργανισμού χωρίς όμως να ανοίξει και πάλι όπως η ΕΡΤ, προκειμένου να συνυπολογισθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.
β) Να οδηγηθεί σε κατάργηση κλάδου ή τομέα, όπως αυτού της καθαριότητας στους δήμους, σχέδιο το οποίο αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.
γ) Nα οδηγήσει στην έξοδο μεγάλο τμήμα των 25.000 «διαθέσιμων» του 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μίλησε για απόλυση του 40%, δηλαδή περί τους 10.000.
δ) Να στοχοποιήσει τους περίπου 35.000 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το γνωστό ΠΔ Παυλόπουλου, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στους δήμους και τα τα Νομικά τους Πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες επίσης, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, μπαίνουν στους στόχαστρο. Και ως προς αυτό δεν θεωρούνται τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου για 12.000 απολύσεις εργαζομένων στους δήμους που είτε έχουν προσληφθεί είτε με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια αφού προηγουμένως έχει συνεννοηθεί με την τρόικα.
aftodioikiisi.gr