Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ : Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ , Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΝΕΕΣ "ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ"


Νέες δεξαμενές για απολύσεις αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση καθώς αφενός η τρόικα ζητά, πλέον, εδώ και τώρα περαιτέρω μείωση του Δημοσίου (άρα, νέες απολύσεις) και αφετέρου όσες έχουν καταγραφεί δεν γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές μας και άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
«Δεξαμενές υπάρχουν, αρκεί να ληφθεί η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει στην aftodioikisi.grκυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στις διαδικασίες και είναι σε θέση να γνωρίζει την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και τις (ασφυκτικές) πιέσεις της τρόικας για μικρότερο Δημόσιο.
Ο ίδιος παράγοντας παραδέχεται ότι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται, αν όχι στην πρώτη θέση, πολύ ψηλά στην ατζέντα των δανειστών μας «οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την μη τήρηση των δεσμεύσεων και με τις συνεχείς αναβολές που ζητάμε».
Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αναμένεται να καταγραφεί και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου, εφόσον δεν έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ με απολύσεις προσωπικού,  διαθεσιμότητα στο Δημόσιο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω ΑΕΙ, ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θεωρείται απίθανο να εγκριθεί το δεύτερο τμήμα που απομένει από τη δόση του Ιουλίου, δηλαδή το ένα δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέχρι τέλος του 2013 να προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις και μέχρι το τέλος του 2014 σε άλλες 11.000, ενώ είναι άγνωστο πόσο θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός τόσο για το 2013 (λιγότερο πιθανό) όσο για το 2014.
Ωστόσο, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η τρόικα λέει «ναι» στο  να περιληφθούν σε αυτές  όσοι φύγουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ούτε οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ούτε καν οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι θα βρεθούν στην έξοδο.
Ποιες «δεξαμενές» εξετάζει η κυβέρνηση
Είναι δε σαφές ότι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 του 2013, πόσο μάλλον των 15.000 ή και περισσότερων του 2014 δεν φτάνουν ούτε οι επίορκοι, ούτε όσοι έχουν πλαστά πτυχία (σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα), ούτε βεβαίως οι συγχωνέυσεις και καταργήσεις μικρών φορέων. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει:
α) Να οδηγηθεί σε οριζόντιες λύσεις με το κλείσιμο μεγάλου ή μεγάλων Οργανισμού χωρίς όμως να ανοίξει και πάλι όπως η ΕΡΤ, προκειμένου να συνυπολογισθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.
β) Να οδηγηθεί σε κατάργηση κλάδου ή τομέα, όπως αυτού της καθαριότητας στους δήμους, σχέδιο το οποίο αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.
γ) Nα οδηγήσει στην έξοδο μεγάλο τμήμα των 25.000 «διαθέσιμων» του 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μίλησε για απόλυση του 40%, δηλαδή περί τους 10.000.
δ) Να στοχοποιήσει τους περίπου 35.000 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το γνωστό ΠΔ Παυλόπουλου, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στους δήμους και τα τα Νομικά τους Πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες επίσης, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, μπαίνουν στους στόχαστρο. Και ως προς αυτό δεν θεωρούνται τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου για 12.000 απολύσεις εργαζομένων στους δήμους που είτε έχουν προσληφθεί είτε με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια αφού προηγουμένως έχει συνεννοηθεί με την τρόικα.
aftodioikiisi.gr

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ: ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μαζικά στο σφυρί  βγάζει η συγκυβέρνηση δεκάδες αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία  ομαδοποίησε με κριτήρια τη διακίνηση επιβατών, την κερδοφορία και τη γεωγραφική θέση.
Για να προχωρήσει μάλιστα το έργο της προχωρά στην αναστολή λειτουργία τους και μέσα σ’ αυτά είναι το αεροδρόμιο της Χίου , Σάμου  και της Μυτιλήνης δείχνοντας για πολλοστή φορά το πόσο ενδιαφέρεται για τα ακριτικά νησιά μας.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία ξεπουλούν ο,τι απέμεινε όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο με άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων στις μετακινήσεις τόσο των ίδιων όσο και των βασικών ειδών διαβίωσης.
Ειδικά τώρα τους Χειμωνιάτικους μήνες θα ζήσουμε μαύρες μέρες και εξ αιτίας αυτής της απόφασης και των σχεδίων που την υλοποιούν.
Πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε. Συνδικάτα, μαζικοί φορείς, Δήμος , Περιφέρεια.
Τώρα να απαιτήσουμε: Δημόσιο φορέα αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα εξασφαλίζει ασφαλή και φτηνή μετακίνηση όλο το χρόνο ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Τώρα να δημιουργηθεί μια παλλαϊκή συμμαχία όλων των κολασμένων της χώρας μας που θα ανατρέψει μνημόνια και αφεντικά τόσο τα ντόπια όσο και της ΕΕ, καθιστώντας το λαό που παράγει τον πλούτο νοικοκύρη στον τόπο του.
ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ


KΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ή ΑΠΛΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ;



Πριν μερικές μέρες διέρρευσαν οι κυβερνώντες μας, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης την τρομακτική - σοκαριστική είδηση, περί πρότασης-εισήγησης από την Τρόικα και τη Lufthansa Consulting κλεισίματος 22 αεροδρομίων, για να βγει στις 10 Οκτώβρη το επίσημο όργανο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ και να διαψεύσει “καθησυχάζοντας” τους ανήσυχους μέχρι τότε πολίτες, λέγοντας πως “Ουδέποτε τέθηκε, ούτε πρόκειται να τεθεί στο μέλλον, ζήτημα κλεισίματος 22 περιφερειακών αεροδρομίων”, συμπληρώνοντας βεβαίως στα ψιλά γράμματα “ότι διενεργεί διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο ομάδων που απαρτίζονται από 14-20 περιφερειακά αεροδρόμια μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές”.

Τί συνέβη λοιπόν; Έσπειραν αρχικά μια απειλητική είδηση που θα τρομοκρατούσε τους πολίτες, για να φανεί η αλήθεια σχεδόν σαν “λύτρωση”, μιας και θα... “αποφεύγονταν τα χειρότερα” με το απλό ξεπούλημα σε ιδιώτες των αεροδρομίων. Η ίδια τακτική που εφαρμόζεται στην παιδεία με υποχρηματοδότηση, υποβαθμίσεις, απολύσεις, κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημίων, με κλείσιμο του ίδιου του ΟΕΔΒ για να αναθέσουν την μπίζνα στον πολυαγαπημένο τους για πολλά χρόνια κρατικοδίαιτο επιχειρηματία, η ίδια τακτική που εφαρμόζεται στην υγεία, με χαμένα, σε τζογαρίσματα στο χρηματιστήριο και σε κουρέματα, χρήματα των ασφαλιστικών και όχι μόνο ταμείων, με υποχρηματοδότηση, υποβαθμίσεις, απολύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, τα 25άρια ευρώ που πρέπει να πληρώνει ο ασθενή για περίθαλψη, η ίδια τακτική που εφαρμόζεται στις συγκοινωνίες, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, σε λιμάνια, αεροδρόμια κ.ο.κ.  μέχρι το τελικό ξεπούλημα των πάντων στα χέρια ιδιωτών! Τόσα χρόνια προσπαθούσαν για αυτά. Τώρα στην εποχή της κρίσης και τους χρέους τους δόθηκε η Χρυσή ευκαιρία, ότι δε μπορούσαν να περάσουν λόγω των αντιστάσεων του έστω και λειψού-κουτσού-στραβού, σκόπιμα απαξιωμένου και αποδεκατισμένου εργατικού, φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Μισθοί και συντάξεις πετσοκομμένες, φτώχεια, τεράστια ανεργία και δομές μέχρι χθες δημόσιες, φτιαγμένες συνήθως με τον ιδρώτα, το αίμα και τα λεφτά των πολιτών της χώρας, στα χέρια της ολιγαρχίας του κεφαλαίου. Οι καλύτερες συνθήκες για να κερδοφορήσει το κεφάλαιο σε ένα έδαφος με χιλιάδες αυτοκτονημένους και εκατομμύρια εξαθλιωμένους που θα δουλεύουν για τρεις κι εξήντα, με καταργημένα 8άρα, πενθήμερα, συλλογικές συμβάσεις και χωρίς εργατικά δικαιώματα γενικότερα, με έτοιμες πρώην δημόσιες υποδομές που προσφέρονται-παραχωρούνται απλόχερα στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου.

Για αυτό καιγόντουσαν κάποιοι τοπικοί άρχοντες (κάποιοι εξ' αυτών μάλιστα παριστάνουν αυτές τις μέρες τις μωρές παρθένες και πέφτουν από τα σύννεφα), γαλαζοπράσινοι πολιτικάντηδες (ανεξαρτήτως αν δεν κατάφεραν κάποιοι εξ' αυτών να εκλεγούν), βουλευτάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κάθε λογής τσιράκια των επιχειρηματιών, να τελειώνει το θέμα με τις απαλλοτριώσεις και τις επεκτάσεις του αεροδρομίου, μα φυσικά για να δοθούν όλα έτοιμα στο πιάτο σε κάποιον ιδιώτη μεγαλοεπιχειρηματία!

Κι εσύ κακόμοιρε λαέ, πλήρωνε ασύστολα για παιδεία, υγεία, συγκοινωνία, σύνταξη, πλήρωνε και για να τα χαρούν άλλοι, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες ντε που θα πάρουν αυτά που εσύ με δουλειά, αίμα και το υστέρημα σου τόσα χρόνια έφτιαξες για να έχεις δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, ξεσπιτώσου για το καλό του κάθε κεφαλαιοκράτη, κατέβαζε αμάσητα την κάθε παραμύθα και μη μιλάς και πολύ γιατί θα έρθουν να σε... “επενδύσουν”!

Όλα αυτά τα χρόνια ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (ενίοτε και με τις διάφορες τσόντες τους, βλ. ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή) έχουν δείξει ξεκάθαρα για τίνος τα συμφέροντα δουλεύουν. Αν εσύ επιμένεις να τους πιστεύεις, τότε συνέχισε να κάθεσαι στον καναπέ σου και να βλέπεις την προπαγάνδα των 20.00, δέξου παθητικά, διάβαζε την κυβερνητική γραμμή που σε ταΐζουν στις περισσότερες εφημερίδες για δήθεν ενημέρωση! Αν όχι, βγες στο δρόμο και πάλεψε μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό, απέναντι στην ολιγαρχία του κεφαλαίου και των υπαλλήλων της, που πίνει το αίμα της δικής σου δουλειάς και κατατρώει τις σάρκες σου και τη ζωή σου! Μόνο ένα μαζικό λαϊκό-εργατικό κίνημα μπορεί να τους νικήσει, μπορεί να τους ανατρέψει και να φτιάξει τους όρους και τις δομές, για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία, για να ζήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή με αξιοπρέπεια κι ακριβώς όπως μας αξίζει!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ



«ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ LUFTHANSA»

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Με ανησυχεί βαθύτατα η διάψευση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, ότι με εισήγηση τρόικας, των Γερμανών συμβούλων του Δημοσίου και της εταιρείας Lufthansa (η οποία οσονούπω θα εξαγοράσει την Aegean που αγόρασε την Olympic), προτείνεται το κλείσιμο 22 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας.

Προειδοποιούμε, όποιον συγκυβερνητικό Υπουργό υπογράψει τέτοια απόφαση, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα, ότι εάν γίνουν πράξη αυτά τα βλακώδη σχέδια, θα εξακοντιστούν από κει που ήρθαν όχι αεροπορικώς, αλλά κολυμπώντας!


ΥΓ: Δεν ξέρω αν θα βρουν ένα καράβι να τους μαζέψει, αφού και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα μνημόνια της τρόικας και της συγκυβέρνησης τις έχουν εξαφανίσει».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑ : "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής«  (διεξήχθη από 8 έως 10 Οκτωβρίου σε δείγμα 1004 ατόμων) δείχνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου έχει μεγάλη κοινωνική υποστήριξη.
Ειδικότερα: Το 66,7% απαντά θετικά στην ερώτηση αν επιθυμεί να ψηφίζει χωριστά για τον υποψήφιο δήμαρχο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ερώτηση το 22,6% απαντά αρνητικά και το 10,7% δεν παίρνει θέση. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό της κατάφασης στην ερώτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το 75,9% δηλώνει ότι επιθυμεί να ψηφίζει δημοτικούς συμβούλους σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψήφιων αλφαβητικά και ανεξάρτητα από κομματική ένταξη. Μόνο το 18% διάκειται αρνητικά και το 6,1% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αλλαγή που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και την οποία επαναβεβαίωσε χθες από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει, για τον πρόσθετο λόγο ότι καταγράφεται κοινωνική δυναμική υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η τάση είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Διακομματική η στήριξη στις αλλαγές
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μιχελάκης έδωσε στη δημοσιότητα και τις απαντήσεις των πολιτών ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν (σ.σ. δεν της δημοσιεύει η εφημερίδα), σύμφωνα με το οποίες η στήριξη είναι διακομματική.
Συγκεκριμένα:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές έτσι ώστε: (α) να ψηφίζουμε ξεχωριστά τον δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους, (β) οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με το (α), με το (β);
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
(α)        Σύνολο            ΝΔ       ΠΑΣΟΚ          ΔΗΜΑΡ          ΣΥΡΙΖΑ          Άλλα
Συμφωνώ                    67        72        68        68        62        65
Διαφωνώ                     22        18        20        21        27        27
Δεν απάντησαν            11        10        12        11        11        8

(β)        Σύνολο            ΝΔ       ΠΑΣΟΚ          ΔΗΜΑΡ          ΣΥΡΙΖΑ          Άλλα
Συμφωνώ                     76       79        78        80        71        73
Διαφωνώ                      18       15        15        12        24        22
Δεν απάντησαν              6        6          7          8          5          5

aftodioikisi.gr

ΥΓΕΙΑ : ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 1.621 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ"


Στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας διαβιβάστηκαν οι σχετικοί πίνακες βαθμολογικής κατάταξης και διάθεσης υπαλλήλων φορέων του υπουργείου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας (υπ” αριθμ. 3/2013 ανακοίνωση), όπως ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ.
Συγκεκριμένα, αφορά τους υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους, δυνάμει των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (Α” 167).
Επισημαίνεται, ότι ο τελικός πίνακας διάθεσης εκδόθηκε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.
Η διαθεσιμότητα έληξε και από το Σάββατο τα νοσοκομεία θα αρχίσουν να στέλνουν στους ανθρώπους τα χαρτιά για το ποια είναι η νέα τους θέση, ώστε να πάνε να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ο υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης είχε συνάντηση σήμερα με συνδικαλιστές τονίζοντας με έμφαση «απολύσεις μηδέν» και πρόσθεσε πως «η χώρα θα προχωρήσει μπροστά παρά τη γκρίνια και οι γκρινιάρηδες θα μείνουν πίσω».

aftodioikisi.gr

ΕΟΠΥΥ - ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ





Eξαιρετικά  επείγον έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό, ο οποίος θα συνεχιστεί και την φετινή περίοδο, καθώς η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του, με βάση τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.). Κατά συνέπεια ο αντιφυματικός εμβολιασμός B.C.G. θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux. Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ




Αρχίζει από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος που χορηγείται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.


Το ειδικό εποχικό επίδομα δικαιούνται εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:

Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί
πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες
ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων
υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων
ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου
μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες

Το ίδιο βοήθημα χορηγείται επίσης και στους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούχοι είναι και συνταξιούχοι των παραπάνω επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 486,84 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και μέσω ΚΕΠ, από τις 21 Οκτωβρίου και μετά, ενώ το ποσόν του επιδόματος κυμαίνεται από 458,15 ευρώ έως και 916,3 ευρώ, ανάλογα με το επάγγελμα και προκύπτει ως ποσοστό επί του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.