Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ . ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ





Ένα απίστευτο κόλπο φαίνεται πως σκαρφίστηκε το υπουργείο Οικονομικών για τη γρηγορότερη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ο οποίος όχι απλά δεν καταργήθηκε, αντιθέτως θα είναι αυξημένος και κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» νέο σοκ περιμένει 1 εκατ. φορολογούμενους που είναι και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς η εφορία θα συμψηφίσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο, με την επιστροφή φόρου που θα δικαιούνται οι πολίτες.
Ουσιαστικά, με την εκκαθάριση φόρου και μέσα στον Αύγουστο θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών και θα αφαιρεθούν τα ποσά από τις επιστροφές φόρου. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται καθώς υπάρχει πρόβλεψη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό όταν υπάρχουν οφειλές.
Έτσι λοιπόν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα «κατάσχουν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος, θα πάρουν προκαταβολή τον ΕΝΦΙΑ αφαιρώντας το δικαίωμα από τους πολίτες να πληρώσουν το φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για έναν φορολογούμενο που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με τον συμψηφισμό ο φορολογούμενος αυτός δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ.
Αντίστοιχα για έναν φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 700 ευρώ θα παρακρατηθεί το ποσό των 500 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.


ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ




Την πορεία του... ασανσέρ αναμένεται να ακολουθήσουν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το νέο σύστημα, με λιγότερα μαθήματα και λιγότερη ύλη, και χωρίς το «μπόνους» της προφορικής βαθμολογίας θα οδηγήσει σε δύο αντίθετες πορείες στις βάσεις εισαγωγής.

Όπως κρίνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα θα πέσουν οι βάσεις στα Παιδαγωγικά και στις Οικονομικές σχολές αλλά αντίθετα θα ανέβουν στις Θεωρητικές σχολές καθώς τα κατανοητά θέματα θα οδηγήσουν σε συσσώρευση κυρίως μεσαίων βαθμολογίων αλλά και αριστούχων.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα αποτελέσουν στην ουσία τις πρώτες με το νέο σύστημα που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Εκτός από τα Μαθηματικά που οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα θέλουν να πέφτει κάτω από τη βάση το 85% των υποψηφίων, στα υπόλοιπα μαθήματα λόγω των κατανοητών θεμάτων φαίνεται ότι επιτυγχάνεται από αρκετούς υποψηφίους βαθμολογία έως το 14.

Ακόμα και στα αποκαλούμενα ως «δύσκολα» μαθήματα, όπως η Φυσική και η Χημεία, οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για καλές βαθμολογίες ενώ η βαθμολόγηση σε Αρχαία Ελληνικά και Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα αποκαλύπτουν ότι η βαθμολόγηση κινείται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά. Από τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα εκτιμάται ότι και οι βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά θα κινηθούν σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βάσεις των Παιδαγωγικών σχολών θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και στις αποκαλούμενες μεσαίες. Στην ουσία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνοδο δεν θα έχουν όλες οι σχολές, αλλά το «κατώφλι» της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Αντίθετα, πτωτική αναμένεται να είναι η τάση σε πολλές  Πολυτεχνικές σχολές, καθώς η βαθμολογία στα Μαθηματικά θα «τραβήξει» τις βάσεις προ τα κάτω. Σε ό,τι αφορά στις Ιατρικές σχολές, «βαρόμετρο» θα αποτελέσει το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο δεν έκρυβε παγίδες. Αντίθετα, άνοδο θα έχουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων από τις επιστήμες υγείας, οι οποίοι είναι χωρίς εναλλακτική λύση και έχουν καλές βαθμολογίες, καθώς η Φυσική  δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους ενώ και δεν έχουν τα Μαθηματικά που θα «κόψουν»  βαθμούς.

Από τις άλλες ομάδες πηγαίνουν με μειωμένα μόρια, ενώ από την τετράδα της υγείας μετά τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, πλην των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Υποχώρηση αναμένεται και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Το 39% των υποψηφίων ανήκει στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία άνοδος θα σημειωθεί στο «κατώφλι» και των μεσαίων σχολών. Ανοδική αναμένεται να είναι η τάση και στις περιζήτητες Νομικές σχολές.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αυξομοιώσεις στις Πολυτεχνικές σχολές. «Βαρόμετρο» τα μαθηματικά

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων ακόμα και στις υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές αλλά και στις σχολές Παραϊατρικών Επαγγελμάτων.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένεται πτώση των βάσεων και κυρίως στις Παιδαγωγικές σχολές.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πτώση των βάσεων στις Οικονομικές σχολές. Μεγαλύτερη πτώση στην Περιφέρεια.
protothema.gr

ΚΟΒΕΤΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΙΛΗΣ



Ο υπουργός  Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας σήμερα στον Real Fm ανακοίνωσ ότι
Α. Το project (Βιωματική Δράση) ενσωματώνεται στο μάθημα και “κόβεται”  ως   ξεχωριστό μάθημα .
Β. Κόβεται μία ώρα Αρχαία (πιθανότατα στη Β΄ και Γ΄ τάξη).
Γ. Στην Α΄ τάξη η ώρα των Αρχαίων δίνεται στη Νεοελληνική Γλώσσα (που αυξάνεται κατά μία ώρα).
Δ. Επίσης μαθήματα ήσσονος σημασίας όπως η Οικιακή Οικονομία εναλλάσσονται και έτσι μειώνεται η τρίτη ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Ε. Αυξάνεται ο χρόνος των διαλειμμάτων.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 40 ΠΛΟΥΣΙOΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ



Το βρετανικό ναυλομεσιτικό γραφείο Clarkson’s, κατατάσσει τους 40 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν το 65% του ελληνόκτητου στόλου και έχουν στόλο συνολικής μεταφορικής ικανότητας 230,5 εκατ. Dwt!
• Στην πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία, με βάση πάντα τους dwt, είναι ο όμιλος Αγγελικούση με έναν στόλο 137 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 26,02 εκατ. dwt.
• Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο όμιλος του Γιώργου Οικονόμου με 115 πλοία μεταφορικής ικανότητας 14,79 εκατ. dwt.
• Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο όμιλος Navios Group της Αγγελικής Φράγκου με 146 πλοία μεταφορικής ικανότητας 14,39 εκατ. dwt.
• Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο όμιλος του Γιώργου Προκοπίου που περιλαμβάνει τις εταιρείες Dynacom Tankers στα δεξαμενόπλοια, Dyanagas μαζί με τη θυγατρική της Dynagas LNG Partners LP στα LNG Carriers και τη Sea Traders S.A. στο ξηρό φορτίο. Το σύνολο του στόλου αποτελείται από 112 πλοία μεταφορικής ικανότητας 13,9 εκατ. dwt.
• Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο όμιλος Τσάκου με την Tsakos Energy Navigation (TEN) και την Tsakos Shipping and Trading με έναν στόλο 90 πλοίων, μεταφορικής ικανότητας 9,27 εκατ. dwt.
• Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κατάταξη στους ισχυρούς είναι, στη 15η Θέση η Capital του Προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινακη
Ιδού, η λίστα με τους 40 ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές