Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου ενημερώνει ότι έχουν αρχίσει οι προεγγραφές για το σχολικό έτος 2011-2012. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο στην οδό Ρίτσου 13 (2ο Γυμνάσιο), τηλ. 22710-81860 από 16:30 - 20:30 μ.μ. όλες τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ



Το Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων, στεγάζεται στο κτήριο του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου - Βιβλιοθήκη, "Ο ΦΑΡΟΣ", στην οδό Καραμανή 12.
Ιδρύθηκε το 1978 και μέσα σ' αυτό άρχισαν να τοποθετούνται τα λιγοστά ενθυμήματα, προσφορές των κτυπημένων, από τη συμφορά του 1922, Βαρβασιωτών προσφύγων.
Αργότερα, το 1983, στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του "ΦΑΡΟΥ" αποκτά ιδιαίτερη αίθουσα με ειδικές προθήκες, όπου εκτίθενται τα περισπούδαστα ιστορικά Μικρασιατικά ντοκουμνέντα και κειμήλια.
Το υλικό που υπάρχει στο Μουσείο είναι κυρίως παλαιές φωτογραφίες των προδομένων πατρίδων και προσφυγιάς του 1922.
Το Μουσείο έχει στην κατοχή την περίφημη συλλογή φωτογραφιών και λευκώματος, το αρχείο και τη φωτογραφική μηχανή του αξιόλογου περιηγητή φωτογράφου Περικλή Παπαχατζηδάκη, Χειρόγραφο τετράδιο του δασκάλου Νικηφόρου Πιπερίδη από την Καισάρεια της Μ. Ασίας (1894),  Παλαιά Μικρασιατικά έγγραφα: Βαφτιστικά, Πιστοποιητικά Γεννήσεως, Γάμων, Περιουσιακών ανταλλαγών, ΙΣτορικά Χειρόγραφα της Κάτω Παναγιάς.
Επίσης, Εκκλησιαστικά σκεύη και ιερά άμφια, ένα βαρύτιμο νυφικό, κεντημένα τραπεζομάντηλα και είδη προικός, εσώρουχα, βιβλία και περιοδικά σχετικά με τη Μικρασία, οικιακά σκεύη. Όλα αυτά είναι δωρεές που καταγράφονται και φωτογραφίζονται.
Από τις 11 Ιουνίου 1992, ο "ΦΑΡΟΣ"με το υπ' αριθμ. 23 Πρακτικό της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίαςέγινε επίσημο μέλος της.
Στο κτήριο του Συνδέσμου φιλοξενείται επίσης η Ιδιωτική Συλλογή της Μικρασιάτισσας ευεργέτιδας του "ΦΑΡΟΥ" Μαρίτσας Ματθ. Περρή, η οποία αποτελείται από περίτεχνα κεντήματα, πραγματικά έργα τέχνης τα οποία είχε φιλοτεχνήσει η ίδια καθώς και πίνακες ζωγραφικής που η ίδια ζωγράφισε