Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΝΑ Η "ΠΥΛΗ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Αυγούστου 29, 2012
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στη Σύμη και τη Λέσβο συνελήφθησαν 146 παράνομοι μετανάστεςΕντυπωσιακή αύξηση της ροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα μέσω των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καταγράφεται τελευταία, μετά την ενίσχυση της αστυνόμευσης στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στον Έβρο.
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στη Σύμη και τη Λέσβο συνελήφθησαν 146 παράνομοι μετανάστες, ενώ μόνο χθες, 40 στη Σύμη και 39 στο Φαρμακονήσι.
Την ίδια στιγμή στον Έβρο έχει μηδενιστεί η ροή παράνομων μεταναστών. Ενώ στις 2 Αυγούστου είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο 447 αλλοδαποί, το διήμερο 25 και 26 Αυγούστου συνελήφθησαν μόλις 2 και στις 22 Αυγούστου κανείς.
Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» διαμορφώνεται επί τα χείρω, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο της ευθύνης για την πρώτη χώρα εισδοχής, χωρίς κανένα επωφελές για την Ελλάδα αντάλλαγμα.
skai.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ , ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012


Σε συνέχεια της ευχαριστήριας δήλωσης την οποία απηύθυνε σε όλους όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος,  θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου, αύριο, Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, και ώρα 13:00,στην οδό Αδελφών Ράλλη 33, με θέμα τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και τις προτάσεις του για τον περαιτέρω σχεδιασμό για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο νησί μας η καταστροφική πυρκαγιά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ




Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει και την βουλευτική εποπτεία της εκλογικής περιφέρειας της Σάμου, έκανε την εξής δήλωση:

«Τις τελευταίες 10 ημέρες, αυτό που όλοι φοβόμασταν με τις εξελίξεις στη Συρία και την μαζική συγκέντρωση μεταναστών – προσφύγων στα απέναντι τουρκικά παράλια από την Σάμο, δυστυχώς φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ





Το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ συνέρχεται αύριο Πέμπτη, 30 Αυγούστου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Intercontinental) στις 9.30 το πρωί.
Αποκλειστικό θέμα συζήτηση τα οικονομικά των δήμων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ




Η καθορισμένη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου.

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ




Η Δημοτική Αρχή Χίου προσανατολίζεται σε δημοτικό συμβούλιο την επόμενη βδομάδα, έχοντας γράψει στα παλιά της τα παπούτσια για άλλη μια φορά το αίτημά μας για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα εξετάσει τις αιτίες και κυρίως τα μέτρα που πρέπει στοχευμένα να παρθούν για να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι συνέπειες από το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του νησιού με ηθικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δεκαετίες τώρα αφήνουν απροστάτευτα τα δάση και εμπορευματοποιούν τη γη, τον αέρα και τη θάλασσά μας.
Η δημοτική αρχή συνειδητά με τη στάση υποβαθμίζει το θέμα, αποδεικνύει ότι και η ίδια είναι συνυπεύθυνη και αποτελεί μαζί με την περιφέρεια,  την άλλη όψη του νομίσματος. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αν δεν μπει το θέμα προς συζήτηση, με πλήρη επάρκεια χρόνου ακόμα και κατά αποκλειστικότητα στο δημοτικό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πρόκειται να συμμετέχει σε άλλη μια παρωδία δημοτικού συμβουλίου, σε ένα ακόμα λογοκοπείο της Δημοτικής Αρχής. Καλούμε κάθε μαζικό και συνδικαλιστικό  φορέα, κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει μέλλον τούτο το νησί να παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να απαιτήσει να γίνει εμπεριστατωμένη συζήτηση και να παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση:
·        Ως πρώτο και κύριο μέτρο θεωρούμε την απόφαση του ΔΣ για να κηρυχτεί το νησί πυρόπληκτο για να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις άμεσα γι αυτό και απαιτείται ομόφωνα να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση.
·        Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων. μελισσοκόμων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
·        Ζητάμε να μην αλλάξει η χρήση γης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι  στη Χίο έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν’ αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης. Καμιά επένδυση τύπου ΡΟΚΑΣ-ΙΜΠΕΡΤΟΛΑ!
·        Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και αν θέλετε σ’ αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.
·        Κανένα τέλος στις πυρόπληκτες περιοχές στην ύδρευση  αποχέτευση.
·        Απαλλαγή των πυροπλήκτων από το φορολογία εισοδήματος 2011, αφού πλέον δεν υπάρχει εισόδημα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΧΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ




Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλήνιων Εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πιστοποιεί για μια ακόμη χρονιά την πρωτοπορία της Χίου στον τομέα της εκπαίδευσης και επιβραβεύει την σκληρή και ποιοτική δουλειά που γίνεται από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Συγχαίρω θερμά τους επιτυχόντες νέους συμπατριώτες μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και τους εύχομαι εκπλήρωση των προσδοκιών τους. Η Χίος έχει ανάγκη τις γνώσεις και την επιστημονική τους κατάρτιση..
Απευθυνόμενος σε όσους δεν πέτυχαν στην παρούσα φάση, τους διαβεβαιώνω ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Μόνο η επιμονή στην επιδίωξη των στόχων μας, μπορεί να εγγυηθεί την οριστική εκπλήρωσή τους.
Για μια ακόμη φορά,

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες


Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου
Κωνσταντίνος Γανιάρης


ΤΑΞΙΔΙ ΧΙΩΝ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ "ΧΘΕΣ" , ΣΤΟ "ΣΗΜΕΡΑ" ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΧΙΑΣ




Είναι κατάθεση φόρου τιμής στους 327, συναδέλφους Χιώτες Ναυτικούς, που απολέσθηκαν, εργαζόμενοι, σε εμπορικά πλοία, από πολεμικές δραστηριότητες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, 1939-1945, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία δημοκρατικών εθνών, δίνοντας την ζωή τους, κατά του επιτιθέμενου τρικεφάλου τέρατος, ‘ΝΑΖΙΣΜΟΥ-ΦΑΣΙΣΜΟΥ και ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ.

ΖΗΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 24χρονος που ομολόγησε πως έβαλε 14 φωτιές στο νησί, κρίθηκε προφυλακιστέος.
Ο νεαρός, γιος πυροσβέστη, που ομολόγησε ότι έβαλε φωτιές για να «εκδικηθεί» γιατί δεν τον προσέλαβαν στο Πυροσβεστικό Σώμα, οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην ανακρίτρια.
Η απολογία του δεν έπεισε και κρίθηκε προφυλακίστεος. Ήδη οδηγείται στις δικαστικές φυλακές της Χίου.
Η συνήγορός του, πάντως, κατέθεσε υπόμνημα για ψυχιατρική εξέταση, η οποία θα γίνει άμεσα για να κριθεί αν ο 24χρονος είχε σώας τα φρένας όταν έβαζε τις φωτιές.
Ο 24χρονος, γιος πυροσβέστη 5ετους διάρκειας από τα Καρδάμυλα, συνελήφθη έπ’ αυτοφώρω να βάζει φωτιά στην περιοχή Ράχη Καρδαμύλων. Ομολόγησε πως έβαλε 14 πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Χίου, μεταξύ των οποίων και τρεις φωτιές που είχαν σημειωθεί το 2011, αλλά όχι και τον εμπρησμό κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς, το περασμένο Σάββατο.
Κατηγορείται για:
εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση,
εμπρησμό κατ' εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα.
newsit.gr

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Προφυλακιστέος ο εμπρηστής της Χίου

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η κατάθεση του 24χρονου Ι.Σ. ενώπιoν του Ανακριτή Χίου.

Προφυλακιστέος ο εμπρηστής της Χίου
Ο νεαρός που κατηγορείται συνολικά για 14 πυρκαγιές από το 2011 μέχρι και σήμερα, κρίθηκε ως προφυλακιστέος και θα οδηγηθεί άμεσα στις δικαστικές φυλακές Χίου μέχρι τον ορισμό τακτικής δικάσιμου σύμφωνα με το politischios.gr
Ο 24χρονος από τα Καρδάμυλα κατέθεσε την απολογία του με γραπτό υπόμνημα μέσω της δικηγόρου του και αμέσως μετά η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου με τον Ανακριτή, συνεδρίασαν και αποφάσισαν ομόφωνα ότι πρέπει να προφυλακιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός μέσω της συνηγόρου υπεράσπισής του κατέθεσε αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Ι.Σ. του καταλογίζει εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση, τελεσθέντα από κακοβουλία, και εμπρησμό κατ' εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα.
Την ίδια ώρα πάντως θετικά εξελίσσεται η έρευνα σχετικά με τον δράστη της μεγάλης πυρκαγιάς της Χίου, αφού αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συνεχής έρευνα της ΕΥΠ σύντομα θα φέρει αποτελέσματα
newsbomb.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ : ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Οικονομικών,
                               Εσωτερικών,
  Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών και     
  Δικτύων,
  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
  Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.



Θέμα: Άμεσα μέτρα για την ανασυγκρότηση της Χίου από την καταστροφική πυρκαγιά


Η Χίος υπέστη μία μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή. Το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού της ιστού έχει υποστεί συντριπτική βλάβη.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 147.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί, ενώ οι ζημιές που έχει υποστεί η μαστιχοπαραγωγή, η παραγωγή μελιού, η κτηνοτροφία και οι ελαιοκαλλιέργιες είναι ανυπολόγιστες.

Η συνεπαγόμενη ζημιά για τον τουρισμό υπήρξε παρομοίως μεγάλη, καθώς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι παραδοσιακά η περίοδος διακοπών των Ελλήνων, κατά το οποίο κορυφώνεται η  τουριστική κίνηση στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σημειώθηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις στις κρατήσεις σε εισιτήρια και καταλύματα.

Οι συνέπειες στην παραγωγή, τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνία είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Οι ενέργειες όμως, που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, είναι δεδομένες.


Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ώστε:
Ø       να κηρυχθεί άμεσα πυρόπληκτος ο Νομός
Ø       να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να καταβληθεί η αποζημίωση των πληγέντων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους
Ø       να αποκατασταθούν οι ζημιές στα δίκτυα και τις υποδομές που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή (πέραν του ποσού των 300.000 ευρώ, που ήδη έχουν διατεθεί  από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)
Ø       να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς (αντιπλημμυρικά, κλπ)
     2.  Είναι στις προθέσεις σας η εκπόνηση συνολικού Ειδικού Σχεδίου    Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής και ποιός φορέας θα αναλάβει την εκπόνησή του και τη διαχείριση των απαιτούμενων ενεργειών αποκατάστασης;
     3.  Εξετάζετε το ενδεχόμενο εξαίρεσης όσων αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ;
     4.  Με ποιό τρόπο σκοπεύετε να ενισχύσετε άμεσα την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία υπέστη καταστροφή, σε χιλιάδες μαστιχόδεντρα και ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την αποζημίωση της καταστροφής των μαστιχόδεντρων από πυρκαγιά και ποιος είναι ο μεσοπρόθεσμός σχεδιασμός για τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών;
      5.  Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση χορήγηση ζωοτροφών και ζάχαρης στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αντίστοιχα, των οποίων τα κοπάδια και οι κυψέλες δεν έχουν διαθέσιμη τροφή, λόγω καταστροφής των δασών στα οποία εξασφάλιζαν την τροφή τους;
      6. Ποιος είναι ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, οι οποίοι έχουν υποστεί συντριπτική ζημιά και τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και άρα η βιωσιμότητα και το μέλλον του επαγγέλματός τους;
    5.  Τί έχουν αποδείξει οι έρευνες για τον εντοπισμό των ενόχων και την αιτία της πυρκαγιάς;
      


28 Αυγούστου 2012
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος
         

ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ





«Κανείς δεν μπορεί να σε υποτιμήσει χωρίς τη συγκατάθεσή σου».
Oscar Wilde

Το γκρέμισμα των αξιών, το τσάκισμα της κουλτούρας και του πνεύματος, εδώ και στα έθνη της γηραιάς ηπείρου, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σπρώχνει σε ελεύθερη πτώση το πάλαι ποτέ συνεργατικό και συμπληρωματικό -μεταξύ εθνών- πνεύμα της Ευρώπης.
Καθημερινά μας επιβεβαιώνουν ότι «χρωστάμε», όμως το μόνο που χρωστά η Ελλάδα είναι η επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής της στον προφανή σχεδιασμό κατάρρευσης του ευρωπαϊκού Πνεύματος. Κατάρρευση που ξεκίνησε μεθοδευμένα χρόνια τώρα μέσα από την ύλη του τραγικού παιδαγωγικού συστήματος και από τη σκοροφαγωμένη πολιτιστική και πολιτισμική κακογουστιά. Και αυτό ακριβώς είναι το ουσιαστικό δράμα που ζούμε τούτα τα χρόνια. Την ενεργή και -τάχα μου δήθεν σιωπηλή-, μα άκρως δουλική συγκατάθεση στην υλοποίηση της πλήρους κατάρρευσης του Ευρωπαϊκού πνεύματος των λαών και των αξιών μας, σε έναν ηγεμόνα που στο πλευρό του έχει άλλον έναν φοβισμένο -ιμιτασιόν- προ-ηγεμονικό – ακόλουθο.
Η «ακόλουθος» Γαλλία σε αγαστή συνεργασία με τον παραλογισμό του Γερμανικού ηγεμονισμού, φοβισμένη και αδύναμη, κλωτσά από κοινού με τη δεύτερη τα εναπομείναντα ίχνη αξιοπρέπειας των «φτωχών πολιτών». Και είναι τα ίχνη αξιοπρέπειας που οι ίδιοι ξεπουλάμε, αλλιώς -πόσο αφελές θα ήταν αλήθεια- αν όσοι από εμάς που προβληματίζονται προσεγγίζοντας με σοβαρότητα τα όσα συμβαίνουν, στεκόμασταν μοναχά στην επεκτατική γερμανική εμμονή. Σε έναν δίχως όπλα πόλεμο, που κατάφερε τα περισσότερα θύματα, εκείνα που φαινομενικά φαντάζουν οικονομικά, μα στην πραγματικότητα είναι κυρίως πνευματικά.
Το ξεκίνημα της ελπίδας για καλύτερη μέρα, πριν την διατεινόμενη «ανάπτυξη» και πριν από οποιαδήποτε μορφή επανάστασης, να γίνει από τη διαφώτιση, το πνεύμα και τον πολιτισμό, υιοθετώντας πλήρως την ολοκληρωμένη άποψη του Αδαμάντιου Κοραή, η οποία αναφέρονταν και στην ανάγκη της παράλληλης απόστασης από τυχόν ανεξέλεγκτο πατριωτικό ενθουσιασμό. 
Γιατί, εμείς που δώσαμε τη σίκλα στους Ευρωπαίους να αντλήσουν από το πηγάδι των ελληνικών αξιών πράγματα και θάματα για το πότισμα του αναγεννησιακού χωραφιού, εμείς οι ίδιοι, πετάξαμε στο πηγάδι ό,τι απόβλητο ανατολικο-δυτικής «κουλτούρας» και «φιλοσοφίας» συλλέξαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Και το πηγάδι, μεταμορφώθηκε σε βόθρο που βρωμίζει πνεύμα, πολίτευμα και αξίες. Πλέον, ό,τι αντλείται από αυτό, είναι η βρωμιά με την οποία γαλουχηθήκαμε.
Γιατί, εμείς επιτρέψαμε σε όλους τους «πονηρούς», στους εγχώριους πολιτικούς δούλους, στους αδαείς και στους απανταχού αμόρφωτους της τοπικής διοίκησης, να συγκαταθέσουν προκειμένου να κατορθωθεί το βασικό μέρος του σχεδίου που αναγνωρίζει, διαχωρίζει και ταμπελοποιεί την Ελλάδα στην Ευρώπη, ξεφτιλίζοντάς την αβίαστα. Κάποιοι -έστω και αργά-, θα πρέπει να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί, όταν δίνουμε ευκαιρίες σε ανίκανους και απολίτιστους να μας εντάσσουν στα πλαίσια μιας παράδοξης «διαχωριστικής αναγνώρισης» από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά έθνη, συμβάλλοντας στη δημιουργία «οφειλετών και δανειστών», «πειθαρχημένων και απειθάρχητων», ή «καλών και κακών» ευρωπαϊκών πολιτών. Γιατί,  αν δε σοβαρευτούμε, σε αυτά τα «γνωρίσματα» θα παραμείνουμε και σε αυτή την παρακμή, όπου μαραίνεται ο βασιλικός και ο δυόσμος. Και θα μαραίνονται, όσο αποτελούμε το ηθελημένο προτεκτοράτο της Γερμανικής κυριαρχίας και του ηγεμονισμού εκείνου, που ουδέποτε δέχτηκε το διαφωτιστικό πνεύμα.
Ο μεγάλος Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ στα «Δοκίμια περί Διακυβερνήσεως» αναφέρει: "Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία".
Και αν ορθά δε συμφωνούμε με καμία μορφή έκφρασης βίας από καμία πλευρά, μπορούμε τουλάχιστον θεωρητικά να αναρωτηθούμε: Ποια βία είναι πραγματική; Εκείνη που μας βιάζει προκαλώντας βία αντίδρασης, ή η αντίδραση;

Γιάννης Ζαφείρης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου