Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ




Η καθορισμένη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κράτησε τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν από την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας για τους δήμους, έως ότου οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις με την καταβολή της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης προς τη χώρα, διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής μισθών.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για το μείζον θέμα της οικονομικής κατάστασης των δήμων, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για την αντιμετώπισή του.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε:

«Δεν έχουμε οριστική απάντηση πάνω στα οικονομικά ζητήματα που θέσαμε στον Πρωθυπουργό. Πιστεύουμε μέχρι αύριο να βρεθεί λύση, την οποία θα μας ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έτσι ώστε να μη βρεθούν οι δήμοι σε αδιέξοδο, δηλαδή σε αδυναμία πληρωμής μισθών από τον Σεπτέμβριο».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση τουλάχιστον 40 δήμοι της χώρας τον Σεπτέμβριο δε θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς και ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, να μη λειτουργούν.
Αναφερόμενος δε στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής και δεν την επικροτεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση σε πάρα πολλούς δήμους είναι κρίσιμη.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αποφάσισε ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης θα συνέλθει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο και αναλόγως με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους συνέδρους για τον τρόπο αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης.