Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Ναι" σε 13 παραδοσιακούς οικισμούς απο το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

«Πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για τον χαρακτηρισμό 13 χωριών της Σάμου, σε παραδοσιακούς οικισμούς, άναψε το δημοτικό συμβούλιο Σάμου.

Πρόκειται για τα χωριά: Άνω Βαθύ, Βουρλιώτες, Παλαιό Καρλόβασι, Κουμαραδαίοι, Κουμαίικα, Λέκκα, Μαυρατζαίοι, Μαραθόκαμπος, Μυτιληνιοί, Παγώνδας, Πύργος, Σπαθαραίοι και Σταυρινήδες, τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι τέσσερις παλιοί δήμοι (Βαθέος, Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου, Πυθαγορείου) του νησιού.

Η σχετική ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν υπουργός Αιγαίου, ο Ν.Σηφουνάκης. Εκείνος τότε είχε ζητήσει αφενός χάριν του τουρισμού και αφετέρου της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής να διαφυλαχθούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των νησιών και να χαρακτηριστούν ορισμένα χωριά, ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Η όλη υπόθεση ατόνησε με τα χρόνια, ωστόσο η πρόταση επανήλθε στην επικαιρότητα, από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία απέστειλε στο Δήμο Σάμου, Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ζητήθηκε να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους ή να καταθέσουν τις συμφωνίες τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, διατύπωσαν επιφυλάξεις τις οποίες και ζήτησαν να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, για τις προϋποθέσεις δόμησης στα χωριά αυτά.

Σημειώνεται ότι μέσα στους 13 προτεινόμενους οικισμούς ως παραδοσιακούς υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα, γκρεμισμένα αλλά και νεόδμητα σπίτια. Ετσι κάτοικοι και φορείς ζητούν επιχορήγηση ώστε να ανοικοδομηθούν και ανακαινιστούν τα παλιά και να προσαρμοσθούν τα καινούργια.

Διαφορετικά κάτοικοι, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζουν την καθετη αντίθεση τους ακόμα και αν το ΣτΕ εγκρίνει την δημιουργία τέτοιων οικισμών.

ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ

enet.gr

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΠΟΕ - ΟΤΑ προς Ρέππα : Τρομοκρατείς για την εφεδρεία

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατηγορώντας τον πως τρομοκρατεί τους εργαζομένους με τα όσα λέει και αναφέρει στην εγκύκλιο του για την εργασιακή εφεδρεία και τα χρόνια προϋπηρεσίας, που καλούνται να δηλώσουν οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους δήμους.

«Όσα αναγράφονται στην εγκύκλιο ή διαδίδονται ότι όσοι δεν δηλώσουν τα χρόνια αυτά δε θα ληφθούν υπόψη για τη συνταξιοδότησή τους με τη διαδοχική ασφάλιση είναι στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων, από μια ανίκανη και υποταγμένη κυβέρνηση. Ζητούμε εγγράφως από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μας γνωρίσουν ποια διάταξη νόμου το προβλέπει αυτό», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, με τον χαρακτηρισμό «κατεπείγουσα», σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζομένους να εμποδίσουν την καταγραφή εκείνων που πρόκειται να βγουν στην εφεδρεία, καταλαμβάνοντας τα γραφεία Προσωπικού.

Η κατεπείγουσα ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των αποφάσεων του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την συνδικαλιστική αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποτροπή της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας (απολύσεις) και με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΠΙΔΔ/Β.10Ε.Ε./2/οικ.22225/8-11-11) σας ενημερώνουμε ότι:
1.
Αποτρέπουμε με κάθε τρόπο τη χορήγηση οποιουδήποτε στοιχείου που αφορούν προσωπικά δεδομένα συναδέλφων από τα Γραφεία Προσωπικού για την ένταξη τους στην εργασιακή εφεδρεία και υλοποιούμε την απόφαση του γενικού συμβουλίου για κατάληψη των υπηρεσιών αυτών όπου χρειαστεί.

2.
Δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη νόμου η υποχρέωση των συναδέλφων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να καταθέσουν την προϋπηρεσία τους σε άλλον εργοδότη. Όσα αναγράφονται στην Εγκύκλιο ή διαδίδονται ότι όσοι δεν δηλώσουν τα χρόνια αυτά δε θα ληφθούν υπόψη για τη συνταξιοδότησή τους με τη Διαδοχική Ασφάλιση είναι στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων, από μια ανίκανη και υποταγμένη κυβέρνηση. Ζητούμε εγγράφως από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μας γνωρίσουν ποια διάταξη Νόμου το προβλέπει αυτό.

3.
Έσχατο μέσο μη γνωστοποίησης της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η ενημέρωση της υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να τα καταθέσει λόγω απώλειας, μη γνώσης κ.λπ. και θα ενημερώσει την υπηρεσία μετά την απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ μέσω της διαδικασίας της Υπεύθυνης Δήλωσης Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων (ΥΔΑΑΒ).


Συνάδελφοι,

Η αγωνιστική μας ετοιμότητα και αντίδραση για την αποτροπή των απολύσεων είναι κυρίαρχο στοιχείο της κλιμάκωσης του αγώνα μας, γι΄ αυτό θα πρέπει συσπειρωμένοι στα συλλογικά, συνδικαλιστικά μας όργανα να αντιδρούμε ενωτικά, δυναμικά σε κάθε προσπάθεια απόλυσης συναδέλφου.
aftodioikisi.gr

Οι επικίνδυνες πλέον διαβάσεις πεζών με τα "τουβλάκια", στο κέντρο της Χίου




"Εν χορδαίς και οργάνοις" είχαν τοποθετηθεί τα "τουβλάκια" ως διακριτή μορφή διαβάσεων των πεζών , πριν από 2 - 3 χρόνια περίπου, στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, όπως έχουν καταντήσει,αποτελούν κίνδυνο και για τους πεζούς και για τα οχήματα.Έχουν γεμίσει με λάκκους, κινδυνεύεις να παραπατήσεις αν δεν προσέξεις και τα οχήματα...μπαινοβγαίνουν σε σχηματισθέντες πάνω σ' αυτές τις διαβάσεις λάκκους...
Αν δεν μπορείτε κύριοι του Δήμου Χίου να τα επισκευάσετε για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, τότε καταργήστε τα και φτιάξτε διαβάσεις όπως τις συνηθισμένες, ούτως ώστε να είναι ο δρόμος μια ευθεία...
Τώρα θα μου πείτε για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να φτιαχθούν αυτές οι περιβόητες διαβάσεις με τα ..."τουβλάκια"... Ναι, αλλά προέχει η ασφάλεια των πολιτών... Ακαι κάτι άλλο :Ποιός "εγκέφαλος" σκέφθηκε να αντικαθίστανται τα "τουβλάκια", με ...άσφαλτο ;

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή μια ημερίδα για τις προοπτικές του τουρισμού στη Χίο, με πολύ αξιόλογους εισηγητές που διοργάνωσε ο Δήμος Χίου το περασμένο Σάββατο, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις :
Πιστεύω ότι κάθε κίνηση για την Τουριστική Ανάπτυξη πρέπει να έχει μια
αποτελεσματική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του τοπικού
πληθυσμού και να συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του.
Η πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χίου ήταν προς την σωστή κατεύθυνση , όμως δεν πρέπει να παραμείνει μόνο πρωτοβουλία αλλά να μετατραπεί σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργειών
Κάτω από την καθοδήγησή της ,θα πρέπει να οργανωθούν ομάδες εργασίας οι οποίες αποτελούνται από μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από φορείς επιχειρηματικότητας, , από ειδικούς επιστήμονες, συλλόγους, επιμελητήρια, από τοπικές ομάδες και ενώσεις,.
Μετά από ανάλυση των βασικών τοπικών ζητημάτων, ιδιαιτεροτήτων και προτεραιοτήτων, πρέπει να οριστούν ξεκάθαροι στόχοι δράσεων
Παράλληλα θα πρέπει να λειτουργήσουν :
•Δίκτυα συνεργασίας μεταξύ τουριστικών, περιβαλλοντικών και
τοπικών αρχών
-Να υπάρχει συμμετοχή των κατοίκων με ενημερώσεις
(ανοικτές συζητήσεις, forums, συνελεύσεις κλπ).
-Να υπάρξει έρευνα μελέτη για μέτρηση απόψεων / στάσεων / προσδοκιών επισκεπτών και τουριστικών πρακτόρων [σε Ελλάδα και εξωτερικό].
• Διανησιωτική Δικτύωση / International Networking: Αυτή παράμετρος είναι σημαντική γιατί ας μην ξεχνάμε και την European Island Agenda. η οποία αναφέρει τα εξής :
«Η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στα Eυρωπαϊκά νησιά και στις
νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τους
περιορισμούς που τίθενται και να στηριχτεί στα δυνατά σημεία των νησιών,
επιτρέποντας τους έτσι να πετύχουν μια ισόρροπη ανάπτυξη. Η Δικτύωση
είναι το κλειδί της Επιτυχίας. Η Δικτύωση μεταξύ των νησιών πρέπει να
ενισχυθεί και τα υπάρχοντα δίκτυα να οργανωθούν με ρεαλιστικούς στόχους»
Τέλος δεν πρέπει αν παραβλεφθει και ο «ηλεκτρονικός τουρισµός που είναι σηµαντικός για µία περιοχή που επιθυµεί να προωθήσει τις τουριστικές περιοχές της ανά τον κόσµο, μιας και ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να ενημερωθεί από όποιο μέρος και αν βρίσκεται για τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν. Επίσης, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε τουριστικές προσφορές προσφέρει µία οικονομικότερη λύση, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χρόνο και κόπο.

Αρχίζει η καταγραφή - απομάκρυνση αυθαιρέτων διαφημιστικών πινακίδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτη Χατζημιχάλη, ξεκίνησε η συγκρότηση επιτροπών καταγραφής των αυθαιρέτων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα της χωρικής αρμοδιότητας των Δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ήδη συγκροτήθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές σε 12 Δήμους και αρχίζουν τους ελέγχους. Οι επιτροπές αυτές καλούνται να μεριμνήσουν για το συστηματικό έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή, κατόπιν αυτοψίας και με φωτογράφηση, της θέσης όλων των διαφημιστικών πλαισίων που έχουν τοποθετηθεί εντός της περιοχής ευθύνης τους, ανεξαρτήτως νομιμότητας (με ή άνευ άδειας εγκατάστασης) αυτών και του είδους του
χώρου που βρίσκονται (σε κοινόχρηστους, δημοτικούς χώρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς κλπ).

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασίας για καθεμία διαφημιστική κατασκευή θα πρέπει:

α) να ελεγχθεί και να καταγραφεί στην έκθεση αυτοψίας η “συμβατότητα” της θέσης σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας

β) να γίνει ειδική μνεία για την επικινδυνότητα στις περιπτώσεις των πλαισίων που:
•Περιορίζουν την ορατότητα της οδού ή των στοιχείων ρύθμισης της κυκλοφορίας (φωτεινοί σηματοδότες, πινακίδες σήμανσης)- προκαλούν θάμβωση στους οδηγούς και εν γένει μπορεί να συντελέσουν αρνητικά στην οδική συμπεριφορά
•Καθιστούν δυσχερή και επισφαλή την κυκλοφορία των πεζών (ιδιαίτερα την πρόσβαση και κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία) στους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, δρόμοι κλπ).

γ) να διερευνηθεί και να καταγραφεί ο διαφημιστής, ο διαφημιζόμενος καθώς και ο ιδιοκτήτης ή εκμισθωτής του χώρου που βρίσκεται τοποθετημένη η διαφήμιση. Οι διοικητικά αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ καθώς και οι οικείες αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν, παρέχοντας κάθε διαθέσιμη πληροφόρηση στη δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο εντοπισμού των προσώπων που είναι υπαίτια για την παράβαση της νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε επιφάνειες τεχνικών φορέων του δημοσίου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Όπως επίσης και σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας
lesvosnews.net

Σύσκεψη με βουλευτές των νησιών του Αιγαίου για τον Φ.Π.Α.

Επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Αιγαίου απέστειλε ο δήμαρχος Ρόδου, ζητώντας τους να παραστούν σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε σκέψης για αλλαγή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Τη συνάντηση συντονίζουν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Βουλευτά,

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αλλαγές των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η άποψη όλων των φορέων των νησιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού είναι γνωστή και πολλαπλώς εκφρασμένη.

Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. αποτελούν κεκτημένο ανταποδοτικό μέτρο των μειονεξιών της νησιωτικότητας.

Η οποιαδήποτε σκέψη εξομοίωσης των μειωμένων συντελεστών, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Επειδή και εσείς ως Βουλευτής του Αιγαίου έχετε την ίδια γνώμη με μας, προτείνουμε να γίνει συζήτηση επί του θέματος για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή την Πέμπτη 24 Νοέμβρη και ώρα 11:00 π.μ. με όλους τους Βουλευτές του Αιγαίου και αντιπροσωπείες φορέων από τους Νομούς του Αιγαίου.

aftodioikisi.gr