Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Ναι" σε 13 παραδοσιακούς οικισμούς απο το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

«Πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για τον χαρακτηρισμό 13 χωριών της Σάμου, σε παραδοσιακούς οικισμούς, άναψε το δημοτικό συμβούλιο Σάμου.

Πρόκειται για τα χωριά: Άνω Βαθύ, Βουρλιώτες, Παλαιό Καρλόβασι, Κουμαραδαίοι, Κουμαίικα, Λέκκα, Μαυρατζαίοι, Μαραθόκαμπος, Μυτιληνιοί, Παγώνδας, Πύργος, Σπαθαραίοι και Σταυρινήδες, τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι τέσσερις παλιοί δήμοι (Βαθέος, Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου, Πυθαγορείου) του νησιού.

Η σχετική ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν υπουργός Αιγαίου, ο Ν.Σηφουνάκης. Εκείνος τότε είχε ζητήσει αφενός χάριν του τουρισμού και αφετέρου της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής να διαφυλαχθούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των νησιών και να χαρακτηριστούν ορισμένα χωριά, ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Η όλη υπόθεση ατόνησε με τα χρόνια, ωστόσο η πρόταση επανήλθε στην επικαιρότητα, από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία απέστειλε στο Δήμο Σάμου, Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ζητήθηκε να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους ή να καταθέσουν τις συμφωνίες τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, διατύπωσαν επιφυλάξεις τις οποίες και ζήτησαν να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, για τις προϋποθέσεις δόμησης στα χωριά αυτά.

Σημειώνεται ότι μέσα στους 13 προτεινόμενους οικισμούς ως παραδοσιακούς υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα, γκρεμισμένα αλλά και νεόδμητα σπίτια. Ετσι κάτοικοι και φορείς ζητούν επιχορήγηση ώστε να ανοικοδομηθούν και ανακαινιστούν τα παλιά και να προσαρμοσθούν τα καινούργια.

Διαφορετικά κάτοικοι, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζουν την καθετη αντίθεση τους ακόμα και αν το ΣτΕ εγκρίνει την δημιουργία τέτοιων οικισμών.

ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ

enet.gr