Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή μια ημερίδα για τις προοπτικές του τουρισμού στη Χίο, με πολύ αξιόλογους εισηγητές που διοργάνωσε ο Δήμος Χίου το περασμένο Σάββατο, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις :
Πιστεύω ότι κάθε κίνηση για την Τουριστική Ανάπτυξη πρέπει να έχει μια
αποτελεσματική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του τοπικού
πληθυσμού και να συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του.
Η πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χίου ήταν προς την σωστή κατεύθυνση , όμως δεν πρέπει να παραμείνει μόνο πρωτοβουλία αλλά να μετατραπεί σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργειών
Κάτω από την καθοδήγησή της ,θα πρέπει να οργανωθούν ομάδες εργασίας οι οποίες αποτελούνται από μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από φορείς επιχειρηματικότητας, , από ειδικούς επιστήμονες, συλλόγους, επιμελητήρια, από τοπικές ομάδες και ενώσεις,.
Μετά από ανάλυση των βασικών τοπικών ζητημάτων, ιδιαιτεροτήτων και προτεραιοτήτων, πρέπει να οριστούν ξεκάθαροι στόχοι δράσεων
Παράλληλα θα πρέπει να λειτουργήσουν :
•Δίκτυα συνεργασίας μεταξύ τουριστικών, περιβαλλοντικών και
τοπικών αρχών
-Να υπάρχει συμμετοχή των κατοίκων με ενημερώσεις
(ανοικτές συζητήσεις, forums, συνελεύσεις κλπ).
-Να υπάρξει έρευνα μελέτη για μέτρηση απόψεων / στάσεων / προσδοκιών επισκεπτών και τουριστικών πρακτόρων [σε Ελλάδα και εξωτερικό].
• Διανησιωτική Δικτύωση / International Networking: Αυτή παράμετρος είναι σημαντική γιατί ας μην ξεχνάμε και την European Island Agenda. η οποία αναφέρει τα εξής :
«Η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στα Eυρωπαϊκά νησιά και στις
νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τους
περιορισμούς που τίθενται και να στηριχτεί στα δυνατά σημεία των νησιών,
επιτρέποντας τους έτσι να πετύχουν μια ισόρροπη ανάπτυξη. Η Δικτύωση
είναι το κλειδί της Επιτυχίας. Η Δικτύωση μεταξύ των νησιών πρέπει να
ενισχυθεί και τα υπάρχοντα δίκτυα να οργανωθούν με ρεαλιστικούς στόχους»
Τέλος δεν πρέπει αν παραβλεφθει και ο «ηλεκτρονικός τουρισµός που είναι σηµαντικός για µία περιοχή που επιθυµεί να προωθήσει τις τουριστικές περιοχές της ανά τον κόσµο, μιας και ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να ενημερωθεί από όποιο μέρος και αν βρίσκεται για τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν. Επίσης, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε τουριστικές προσφορές προσφέρει µία οικονομικότερη λύση, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χρόνο και κόπο.