Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"NYXTA TΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ "



Η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον εορτασµό της «Νύχτας των Μουσείων»
στις 18 Μαΐου 2013, η οποία συµπίπτει φέτος µε τον εορτασµό της ∆ιεθνούς Ηµέρας
Μουσείων, θα αφήσει ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγηµένα από τη δύση του ηλίου
έως την 1η πρωινή της εποµένης ηµέρας τα µνηµεία της:
-Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαµί), στο κέντρο της πόλης της Χίου
-Το κτήριο της «Σκοτεινής Φυλακής», στο Κάστρο της Χίου
-Το «Παλάτι Ιουστινιάνι», στο Κάστρο της Χίου
-Το συγκρότηµα του Οθωµανικού Λουτρού, στο Κάστρο της Χίου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Σύσκεψη με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Χίου, κ.Λαμπρινούδης Πολύδωρος.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ΕΣΠΑ και ΟΣΑΠΥ.
Συγκεκριμένα, μετά την απαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού,θα δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος Μαϊου –με πιστώσεις από τις αστικές αναπλάσεις- το νεοκλασικό κτίριο της Απλωταριάς και η αναμόρφωση του Αθλητικού Κέντρου της Φάρκαινας. Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο 3ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία».
Στον τομέα των αντιπλημμυρικών , άμεσα ξεκινάει το έργο στο Λιθί μέχρι τη Βέσσα, αφού προηγηθεί η έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης αναμένεται η απόφαση απ'το ΚΑΣ για τα αντιπλημμυρικά έργα, κατά μήκος του ποταμού Παρθένη προς Νέα Μονή και η ολοκλήρωση της ΜΠΕ για τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα στους Ολύμπους, Πυργί και Αρμόλια. Τέλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Κάμπου, δεδομένου ότι υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις περίπου 3.000.000€ για το συγκεκριμένο έργο.
Συζητήθηκε επίσης η πορεία εξέλιξης των εργασιών στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, έτσι ώστε να παραδοθεί απ'τον εργολάβο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ και μέχρι το τέλος Ιουνίου, προβλέπεται η δημοπράτηση του ανοιχτού θεάτρου Καρδαμύλων, της αναπαλαίωσης του ιστορικού Γυμνασίου Βολισσού και η ανακατασκευή των μύλων του Ανέμωνα, ενώ η δημοπρασία για το α' τμήμα του περιφερειακού δρόμου της πόλης της Χίου, θα γίνει στις 16/07/2013.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ : ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες! Η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών!
Στοχεύουν μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Χτυπούν από τη μία όποιον κλάδο αγωνίζεται, όποιον σηκώνει κεφάλι! Φοβερίζουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Από την άλλη, στο νέο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζουν θέλουν το δάσκαλο με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα, να φοβάται και τη σκιά του, να μη διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.
Η υπόθεση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών αφορά όλο το εργατικό κίνημα, αφορά κάθε εργαζόμενο. Αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές μας.
Κανένας φόβος! Μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία με ενότητα, συσπείρωση κι αλληλεγγύη. Ενας κλάδος για όλους κι όλοι οι κλάδοι για έναν! Μόνο η μαζική, λαϊκή πάλη μπορεί να τσακίσει την κρατική καταστολή. Εδώ είναι η δύναμή μας, εδώ είναι και η ελπίδα μας! Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους γονατίσουμε.
Κάτω η πολιτική του «νόμος και τάξη»!
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστράτευση

ANTAΡΣΥΑ ΧΙΟΥ : ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ


Ο αγώνας των καθηγητών,
αγώνας όλης της κοινωνίας μέχρι την τελική νίκη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου χαιρετίζει την αγωνιστική απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών στην τοπική ΕΛΜΕ (Υπέρ: 213, Κατά:40, Λευκά:43). Η απόφαση αυτή προστίθεται σε μια σειρά  αποφάσεων υπέρ του δίκαιου αγώνα των εκπαιδευτικών που έχουν ήδη ληφθεί και λαμβάνονται στις περισσότερες ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα, με τεράστια συμμετοχή και συντριπτικές πλειοψηφίες.

Βάζοντας έτσι στο περιθώριο τη χουντικής και κατοχικής εμπνεύσεως επιστράτευση που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλο και περισσότερους κλάδους εργαζομένων, από τους ναυτεργάτες και τους εργαζομένους στο Μετρό, μέχρι τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και τους δημάρχους (όπως ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης που έλαβε σήμερα το πρωΐ το φύλλο επιστράτευσής του).

Καταδικάζουμε επίσης, την απαράδεκτη είσοδο της αστυνομίας, στη συνέλευση του σωματείου των καθηγητών (της τοπικής ΕΛΜΕ), προκειμένου να επιδώσει τα φύλλα επιστράτευσης. Ανάλογες ενέργειες που εφαρμόζονται δυστυχώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αυτές τις μέρες, φέρνουν ακόμα πιο έντονα στο μυαλό όλων άλλες εποχές, γίνεται κατάφωρα πιο εμφανής η αντιδημοκρατική εκτροπή και αυταρχική επιβολή που επιχειρείται. Στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να εμπεδώσουν στην κοινωνία το σημερινό «αποφασίσομεν και διαττάσομεν» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και των μαντρόσκυλών της της Χρυσής Αυγής, σε άγαστη συνεργασία και υπακοή στα κελεύσματα της Τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Ο αγώνας των καθηγητών, είναι αγώνας όλης της κοινωνίας και οι αποφάσεις αυτών των ημερών για διεξαγωγή του παρά την επιστράτευση έχει μεγάλη σημασία, ενώ ταυτόχρονα στέκεται απέναντι και στα παιχνίδια του συνένοχου και υποταγμένου συνδικαλισμού.

H προδοτική απόφαση της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ) και η ένοχη σιωπή της ΓΣΕΕ υπονομεύουν την απεργία και τον αγώνα. Οι άθλιες γραφειοκρατικές ηγεσίες δεν είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν με την κοινοβουλευτική χούντα που έχει επιβάλει η τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, δεν στηρίζουν ούτε τυπικά τους εκπαιδευτικούς και τη διάθεση για αγώνα. Είναι συνένοχες με την κυβέρνηση, τη βοηθάνε και την καλύπτουν στην πράξη στην επιστράτευση της κοινωνίας που θέλει να επιβάλλει, είναι υποταγμένες και πρέπει να απομονωθούν από τους εργαζόμενους!
Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Με συντονισμό και μάχη τώρα σε όλο το δημόσιο. Με στήριξη και ξεσηκωμό σε όλη την κοινωνία, ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και την κυβέρνηση. Σε αυτή την υπόθεση χρειάζεται η συμβολή, η ανατρεπτική κοινή δράση όλων των ταξικών δυνάμεων και των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς. Απαιτείται ένας νέος μαχητικός γύρος πανεργατικού ξεσηκωμού που θα ανατρέψει την αντεργατική πολιτική και την επίθεση. Τώρα είναι ώρα για να βγούμε όλοι στο δρόμο!
Δηλώνουμε πως θα σταθούμε δίπλα και θα είμαστε παρόντες στον αγώνα των καθηγητών, βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και έξω από τα εξεταστικά κέντρα αν χρειαστεί, για να νικήσει, αλλά και ως κομμάτι συμβολής σε έναν γενικότερο μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό, για να νικήσει συνολικά η κοινωνία, απέναντι στην κυβέρνηση της υποταγής, της επιστράτευσης και της εξαθλίωσης.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

"ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει στην πανελλήνια καμπάνια «Με Ποδήλατο στη Δουλειά» 2013, η οποία διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η εν λόγω καμπάνια θα διαρκέσει από 15 Μαΐου έως 14 Ιουνίου 2013.
Το «Με ποδήλατο στη δουλειά» είναι ένας φιλικός διαγωνισμός κατά τον οποίο κάθε ομάδα καταχωρεί τα χιλιόμετρα και τις διαδρομές που πραγματοποιεί από το σπίτι στη δουλειά και πίσω. Η ομάδα με τις περισσότερες διαδρομές κερδίζει. Στόχος του εν λόγω διαγωνισμού είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης αλλά και η αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών μέσω της άθλησης.
Πέρσι, συμμετείχαν στην καμπάνια 137 εταιρίες και οργανισμοί με 776 ποδηλάτες, που ποδηλάτησαν συνολικά 116.027 χιλιόμετρα! Στη διάρκεια ενός μήνα οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν 11.600 λίτρα βενζίνης και έτσι δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 27 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα! Περσινός νικητής ήταν η ΣΤΑΣΥ με 4.855χλμ και 18 ποδηλάτες.
Περισσότερα για το «Με ποδήλατο στη δουλειά» τον ιστότοποhttp://biketowork.gr/. Ακόμα και αν δεν συμμετέχει κάποιος, μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη των στατιστικών μέσω του προαναφερόμενου ιστότοπου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στην ευχάριστη  θέση να συμμετέχει στην πανελλήνια καμπάνια «Με Ποδήλατο στη Δουλειά» 2013, η  οποία διοργανώνεται για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά. Η εν λόγω καμπάνια θα διαρκέσει από 15 Μαΐου έως 14 Ιουνίου 2013.
Το «Με  ποδήλατο στη δουλειά» είναι ένας φιλικός διαγωνισμός κατά τον  οποίο κάθε ομάδα καταχωρεί τα χιλιόμετρα και τις διαδρομές  που πραγματοποιεί από το σπίτι  στη δουλειά και πίσω. Η ομάδα  με τις περισσότερες διαδρομές κερδίζει. Στόχος του εν λόγω διαγωνισμού είναι  η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης αλλά και η αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών μέσω της άθλησης.
Πέρσι, συμμετείχαν  στην καμπάνια 137 εταιρίες και οργανισμοί με 776 ποδηλάτες, που ποδηλάτησαν συνολικά 116.027 χιλιόμετρα! Στη διάρκεια ενός μήνα οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν 11.600 λίτρα βενζίνης και έτσι δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 27 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα! Περσινός νικητής ήταν η ΣΤΑΣΥ με 4.855χλμ και 18 ποδηλάτες.
Περισσότερα για το «Με ποδήλατο στη δουλειά» τον ιστότοπο http://biketowork.gr. Ακόμα και αν δεν συμμετέχει κάποιος, μπορεί να  παρακολουθεί την εξέλιξη των στατιστικών μέσω του προαναφερόμενου ιστότοπου.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε/Γ - Ο/Γ "BLUE STAR PATMOS" AΠΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ






Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τη Ναυτιλία μας αποτέλεσε η βράβευση του Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE STAR PATMOS» από το σουηδικό περιοδικό ShipPax Information, το οποίο αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο διεθνώς των πιο εκτεταμένων και αναλυτικών πληροφοριών για τη ναυτιλία με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας. Σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του 11ου ετήσιου συνεδρίου για τη ναυτιλία που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό ShipPax και πραγματοποιήθηκε από 23 έως 25 Απριλίου 2013 στο Rotterdam, το Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE STAR PATMOS» απέσπασε δύο βραβεία, ένα για τον συνολικό σχεδιασμό του πλοίου από τα στελέχη της Attica Group και ένα για την εξέχουσα αισθητική των εσωτερικών του χώρων όπως διαμορφώθηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα Molindris & Associates - βασικού συνεργάτη  της Attica Group σε όλα τα projects.

http://chiosport.blogspot.com

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ




Προς τα μέλη του ΣΦΟ και κατοίκους των Οινουσσών
Ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» πιστεύει ότι ο πόλεμος κατά της ανεργίας, ο αγώνας κατά της εγκατάλειψης και ερήμωσης, η μάχη για τη βελτίωση της εικόνας της τοπικής οικονομίας του νησιού μας δεν μπορεί να κερδηθεί με επιδόματα φιλανθρωπίας, με διανομή τροφίμων, με σεμινάρια «επί χάρτου» και με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Ο ΣΦΟ πιστεύει ότι η Αιγνούσα μας χρειάζεται στις δύσκολες αυτές ώρες της κρίσης, αποφάσεις της Πολιτείας και πρωτοβουλίες της κοινωνίας, οι οποίες θα δώσουν ελπίδα και δουλειά, θα ζωντάνεψουν την οικονομία, θα εμπνεύσουν φαντασία και όραμα στους νέους κατοίκους και σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στις πατρογονικές ρίζες.
Ως ιστορικός και αναπτυξιακός φορέας του τόπου μας, ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εφ’ άπαξ ή με τμηματική καταβολή την ανάπτυξη της πρώτης μετά την ανακοίνωση αυτή επιχείρησης, που θα συσταθεί με έδρα τον τόπο μας με το αρχικό ποσό των 3.000,00 ευρώ για το ξεκίνημά της και καλεί τους συμπατριώτες και μέλη μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή.
 Η ιδέα, που θα χρηματοδοτηθεί θα πρέπει να είναι επιθετική, καινοτόμος και ριζοσπαστική και να επιλύει χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες της τοπικής κοινωνίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτός από την οικονομική αρωγή, θα εξετάσει και την παροχή άλλων διευκολύνσεων και ενισχύσεων για το αρχικό στάδιο της λειτουργίας της νέας επιχειρήσεως, που θα συνδεθούν με την απασχόληση νέων ανέργων μονίμων κατοίκων των Οινουσσών.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της φαντασίας και η στήριξη της καινοτομίας, δημιουργικότητας και εργατικότητας των νέων, η επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ο απεγκλωβισμός από τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, του προσωρινού «βολέματος», της απεγνωσμένης αναζήτησης της ελεημοσύνης.
Ο ΣΦΟ, παράλληλα, θα παρέχει κάθε απαιτούμενη νομική και διοικητική συνδρομή για την προώθηση της σύστασης και λειτουργίας της νέας επιχειρήσεως, την αναζήτηση προγραμμάτων από ΟΑΕΔ και ΥΠΑΝ και καλεί όλους τους συμπατριώτες και τα μέλη του Συλλόγου να υποστηρίξουν ηθικά και υλικά αυτήν την πατριωτική και αναπτυξιακή μας πρωτοβουλία.
Ο ΣΦΟ θα είναι πάντα παρών και θα στηρίζει την Αιγνούσα με όλες του τις δυνάμεις επενδύοντας στην εργατικότητα, στην αγάπη και τη φιλοπατρία των Αιγνουσιωτών.
Για το Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών»
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Στ. Δανιήλ
Μάιος 2013

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


Πράγματι, το πιο σημαντικό αυτή την περίοδο είναι οι εξετάσεις των παιδιών μας και οποιαδήποτε σύγκρουση στην παιδεία δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια στους μαθητές που καλούνται να δώσουν μια σημαντική μάχη για τη ζωή τους. Αντί όμως της απαραίτητης ηρεμίας βρίσκονται εν μέσω μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης. Ποιος την προκάλεσε; Ποιος δείχνοντας αδιαλλαξία και Θατσερισμό επέλεξε τη χρονική περίοδο να ανακινήσει  ένα τόσο σημαντικό θέμα; Ποιος εργαζόμενος  θα συνέχιζε να εργάζεται σαν να μην τρέχει τίποτα ενώ θα του είχαν ανακοινώσει την επικείμενη απόλυσή του;
Η κυβέρνηση επέλεξε και τον χρόνο και τον τρόπο αυτής της σύγκρουσης και χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία των ΜΜΕ προσπαθεί να κατασυκοφαντήσει τους καθηγητές και να επιδείξει Θατσερική πυγμή. Όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν είναι πυγμή άλλα νύχια που θα στρέφονται εναντίον όποιου τολμά να διαμαρτύρεται και να αντιδρά.
 Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την τύχη των μαθητών, ( μιας γενιάς που έχει ήδη καταδικαστεί ή να μεταναστεύσει ή να εργάζεται για ψίχουλα) ,  πριν καν οριστικοποιηθεί η απόφαση των καθηγητών, με μιας χουντικής έμπνευσης απόφαση που θυμίζει «αποφασίζομε και διατάζομε» τους έντυσε στο χακί.
  Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου συμπαρίσταται  στον Αγώνα των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , καταδικάζει το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης κατά εργαζομένων όταν αποφασίζουν απεργιακούς αγώνες. Απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω το ΦΕΚ της ντροπής, της 11ης Μαΐου 2013 καθώς και να άρει την επιστράτευση κατά των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους Ναυτεργάτες και καλεί τα Σωματεία – μέλη του και τους εργαζόμενους του νησιού μας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους καθηγητές.

ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ : Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΟΣ



«Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αμοιβαίες επενδύσεις και πιστεύω ότι θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πράξεις, προκειμένου να δώσουμε αυτό που πραγματικά η χώρα έχει ανάγκη, δηλαδή νέες θέσεις απασχόλησης και εισόδημα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε το απόγευμα με τους ομολόγους τους της Κύπρου και της Μάλτας για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής.

Οι σχέσεις μας με την Κίνα έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, με έμφαση βεβαίως στις θαλάσσιες μεταφορές τη ναυτιλία και τους λιμένες, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για θέματα θαλασσίων μεταφορών ενόψει και της συνάντησης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας που θα φιλοξενήσει η χώρα μας τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους ομολόγους του της Μάλτας της Κύπρου, ο υπουργός δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές θέσεις για βασικές πολιτικές που αφορούν τις θαλάσσιες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είπε ότι έγινε διερεύνηση από κοινού για πεδία συνεργασιών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η χώρα μας από 01/01/2014 αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ εποικοδομητικές απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε κοινά συμφέροντα να προωθήσουμε αλλά και κοινές προκλήσεις να διαχειριστούμε καθώς οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσο Μητσόπουλος.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι τρεις χώρες οφείλουν να συντονιστούμε για να διατηρήσουνε την ανταγωνιστικότητα των εμπορικών στόλων με απώτερο στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες κινούνται στην ίδια γραμμή. Όπως γνωρίζετε, οι τρεις χώρες μας έχουν πολύ σημαντικά νηολόγια. Με τη συζήτηση που κάναμε σήμερα φάνηκε ότι έχουμε κοινά σημεία και ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων μας, δήλωσε ο Joe Mizzi.




protothema.gr

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 13/05/2013 στη λεωφόρο Αιγαίου στη Χίο, όταν Φ.Ι.Χ. όχημα με 24χρονο οδηγό εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών σε κατάστημα. Ο οδηγός του οχήματος μετά από αλκοολομέτρηση που του διενεργήθηκε βρέθηκε υπό την επήρεια αλκοόλ και συνελήφθη κατά την αυτόφωρη διαδικασία από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

http://chiosport.blogspot.com

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νικόλαου Κούζηλου, με θέμα «Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο»:

«Για την επίτευξη του εθνικής σημασίας έργου της έρευνας και διάσωσης, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) διαθέτει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία και με σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων έρευνας- διάσωσης και την παροχή βοήθειας σε πλοία ή άτομα που κινδυνεύουν σε όλο τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η αποστολή του ΕΚΣΕΔ είναι να συντονίζει και, όπου απαιτείται, να διευθύνει τις επιχειρήσεις ναυτικής και αεροπορικής έρευνας και διάσωσης, με κατάλληλες διαδικασίες, υποδομή και μέσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις Δ.Σ. (SOLAS/1960, SAR/1979 & UNCLOS/1982), καθώς και τις οικείες «Συμβάσεις και Εγχειρίδια» του ΙΜΟ και ΙCΑΟ. Επιπρόσθετα, για ατυχήματα ελληνικών πλοίων, καθώς και ελληνόκτητων όπου επιβαίνουν Έλληνες, τα οποία συμβαίνουν εκτός των ορίων περιοχής ευθύνης του, το ΕΚΣΕΔ συνεργάζεται με αντίστοιχα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης και ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με κινδυνεύοντα πλοία σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της υφηλίου για την ταχύτερη παροχή συνδρομής.

Για την αδιάλειπτη και αποτελεσματική παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών έρευνας-διάσωσης, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαθέτει διάφορες κατηγορίες επιχειρησιακών μέσων (πλωτά – χερσαία -εναέρια) τα οποία επιχειρούν σε συνεργασία με τα διατιθέμενα για σκοπούς έρευνας και διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία ελικόπτερα τύπου Super Puma.

Ειδικότερα, για την έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διαθέτει έντεκα (11) ναυαγοσωστικά σκάφη κατανεμημένα σε Λιμενικές Αρχές των οποίων οι γεωγραφικές συντεταγμένες αποτελούν στρατηγικές θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Εφόσον παραστεί ανάγκη, μπορεί να πραγματοποιούνται μετασταθμεύσεις ή/και επέκταση των περιπολιών άλλων επιχειρησιακών μέσων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να συνδράμουν όμορες Λιμενικές Αρχές.

Παράλληλα, στην 112 Πτέρυγα Μάχης 384 ΜΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ανήκουν τα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης τύπου Super Puma, λειτουργεί και η Υπηρεσία Συνδέσμων – Διασωστών (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) η οποία στελεχώνει τα συγκεκριμένα ελικόπτερα με προσωπικό των ειδικοτήτων Συνδέσμου – Συμβούλου Λ.Σ. – Π.Α. και δύτη – διασώστη Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Πέραν των ανωτέρω το (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) διαθέτει έξι (06) Ελικόπτερα DAUPHIN AS 365 αστυνομικού τύπου, η προμήθεια των οποίων είχε πραγματοποιηθεί για κάλυψη αναγκών αστυνόμευσης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τα εν λόγω ελικόπτερα εκτελούν περιπολίες αστυνομικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ. και συνδράμουν επίσης σε αποστολές έρευνας και διάσωσης όταν απαιτείται.

Επιπλέον των μέσων που διατίθενται αποκλειστικά στο ΕΚΣΕΔ για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, είναι δυνατόν, ανάλογα με τη φύση των επιχειρήσεων, να χρησιμοποιηθούν υπό το συντονισμό του Κέντρου και παραπλέοντα στην περιοχή πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα στρατιωτικά ή/και πολιτικά, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, Διασωστικές Ομάδες προσωπικού και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντικές Ομάδες προσωπικού και μέσα Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, Σωματείων διαφόρων συλλόγων, ναυαγοσωστών κ.α.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η Διεύθυνση Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συνεργαζόμενη με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις αναλαμβάνει συνεχείς ενέργειες για την εξεύρεση/εξασφάλιση πόρων, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, προς κάλυψη του αυξημένου κόστους για την Έρευνα και Διάσωση, το οποίο περιλαμβάνει πέραν της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής και θέματα συνεχούς εκπαίδευσης-επιμόρφωσης των στελεχών της.






Σε κάθε περίπτωση, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό την πληρέστερη στελέχωσή του με προσωπικό, την εκπαίδευση – επιμόρφωση του προσωπικού, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με μέσα και εφόδια σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση και αποτελεσματικότερη απόδοσή τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.»


ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ 22 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι 22 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) που προσέφυγαν κατά της απομάκρυνσης τους.
Με απόφαση του, μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Μάλιστα  η απόφαση κρίνεται προσωρινώς εκτελεστέα, κάτι που σημαίνει ότι επιστρέφουν άμεσα στην εργασία τους.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ



Τη μείωση της γραφειοκρατίας με τη διευθέτηση θεμάτων του δημοσίου μέσω Υπουργικών Αποφάσεων και όχι (χρονοβόρων) Προεδρικών Διαταγμάτων που, εκτός των άλλων, «επιβαρύνουν τη λειτουργία του ΣτΕ» , επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γιά το λόγο αυτό, με εγκύκλιο του ο υπουργόςΑντώνης Μανιτάκης  ζητάει απο τις υπηρεσίες των υπουργείων να καταγράψουν τις «κείμενες εξουσιοδοτικές διατάξεις της αρμοδιότητας τους που χορηγούν εξουσιοδότηση για την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων».
Οπως αναφέρεται, «η διάταξη του αρθρου 12 του ν. 3613/2007 παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση, ύστερα απο πρόταση του Υπουργού και των κατά περιπτωση αρμόδιων υπουργών, Προεδρικών Διατάγμάτων με αντικείμενο την τροποποίηση κειμένων εξουσιοδοτικών διατάξεων προκειμένου , αντί της έκδοσης κανονιστικού διατάγματος να προβλέπεται η εκδοση κανονιστικής πράξης απο άλλο όργανο της Διοικησης όταν πρόκειται για ρύθμιση ειδικότερου θέματος ή θέματος με τοπικό ενδιαφέρον η με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό«.
Ωστοσο, προστίθεται στο κείμενο η «πρακτική αυτή εχει αρνητικές συνέπειες αφενός επειδή καθυστερεί την εκδοση της σχετικής κανονιστικής πράξης  λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας  (κατάρτιση, υπογραφή, επεξεργασία από το ΣτΕ) και αφετέρου επιβαρυνει το ΣτΕ με πληθώρα διαταγματων τα οποία δεν έχουν ευρυτερη σημασία«.
Το υπουργείο ζητάει ακόμη απο τις υπηρεσίες  να επισημάνουν ποιές απο τις εξουσιοδοτικές διατάξεις θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ωστε να χορηγούν εξουσιοδότηση σε άλλα οργανα της Διοίκησης και να αποσταλλούν τα στοιχεία στο υπουργείο έως τις 10 Ιουνίου.
aftodioikisi.gr