Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙΣ 65 ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΑΡΜΟΛΙΑ




Ο  ηλικιωμένος που εξαφανίστηκε χθες και τον αναζητούσε η οικογένειά του βρέθηκε απο συντοπίτη νεκρός  σε ένα χωράφι, -πιθανόν από πτώση. O ;άτυχος ηλικιωμένο αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα

ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





Θέσεις στάθμευσης και ασφάλισης ποδηλάτων,θα δημιουργηθούν σε  κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση αυτού του μέσου. ήδη στους σχεδιασμούς είναι να τοποθετηθούν στην πλατεία Ξυλά, (Ομήρειο) στην οδό Παράσχου (στην είσοδο των δικαστηρίων) στην οδό Βλαστού και στο πάρκιγκ της οδού Αλλατίου στον Άγιο Ιάκωβο 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΔΟΕ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της ομοσπονδίας μας, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων, προσκαλούνται τα μέλη να πάρουν μέρος στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 31/1/2013 και ώρα 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου, με θέμα: «Τοποθέτηση επί της εισήγησης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΟΕ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Ελλάδα διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο ύφεσης! Μιας ύφεσης που διαρκώς βαθαίνει, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2010, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τον κίνδυνο του τεράστιου δημοσίου χρέους της και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά και επώδυνα μέτρα εις βάρος της ελληνικής Κοινωνίας. Οι αντοχές των εργαζομένων αλλά και συνολικά της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, από την οικονομική κρίση και τις ασκούμενες πολιτικές, δοκιμάζονται ξανά μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εξακολουθούν να αναπαράγουν την ίδια αδιέξοδη και αντικοινωνική μνημονική πολιτική.
Αυτή η κοινωνικά άδικη πολιτική, που εκφράζεται κυρίως μέσα από τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη φορολογική αφαίμαξη των εισοδημάτων και τη συρρίκνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους, είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική, καθώς αντί να οδηγεί στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης κι έτσι να δημιουργεί την ελπίδα για έξοδο από την κρίση, βυθίζει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.
Παρά το γεγονός, ότι η αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής διαφαινόταν  ήδη από το 2010, οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Τρόικα επέμειναν στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να λάβουν αλλεπάλληλα μέτρα, ιδιαίτερα σκληρά, για τους εργαζόμενους τόσο στο Δημόσιο (δραματικές μειώσεις εισοδημάτων μέσα από το Ενιαίο Μισθολόγιο, κατάργηση 13ου  και 14ου  μισθού,  μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ βοηθήματα, ανατροπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, μεθόδευση και πραγματοποίηση με κάθε τρόπο των απολύσεων ακόμα και μονίμων δημοσίων υπαλλήλων) όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα (μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων με συνέπεια την περαιτέρω μείωση των αποδοχών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση των αποζημιώσεων και του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση απόλυσης και περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων). Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας ξεπερνούν το 40%.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Εκπαίδευση, η Υγεία και συνολικά οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά καθώς και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα αλλά και οι συνταξιούχοι, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιθέσεων. Οι πολιτικές που ακολουθούνται τρία χρόνια τώρα, εφαρμόζονται με αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Έτσι, οι πόροι για τη λειτουργία του Δημοσίου έχουν σήμερα συμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι σχεδόν αδύνατον οι Δημόσιες Υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.
Οι πολιτικές λιτότητας οξύνουν την κατάσταση! Χιλιάδες νέοι αναγκάζονται ή να εργάζονται υπό το καθεστώς ελαστικών, επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας ή να αποξενώνονται από την εργασία, ακριβώς εξαιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο. Το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό  κόστος, από τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης γενιάς από την οικονομική ζωή της χώρας είναι τεράστιο, με ορατό τον κίνδυνο η σημερινή γενιά νέων να καταστεί μία «χαμένη γενιά».
Το 3ο Μνημόνιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή χτυπά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το ν.4093/12 είναι ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις και στους μισθούς μας, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά, ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στη βαθειά  υποβάθμιση της ζωής μας.
Αργία και διαθεσιμότητα ακόμα και όσων απλά παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, υποχρεωτική μετάθεση σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από οργανική θέση με απόφαση Υπουργού, αξιολόγηση για μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση και απολύσεις, κατάργηση δώρων, αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 με 40 χρόνια υπηρεσίας για τη σύνταξη, κατακρεούργηση του εφάπαξ και διάλυση των επικουρικών μας ταμείων, απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών για το 2013, είναι μερικές από τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου στους εκπαιδευτικούς.  Στην παιδεία συνολικά, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, μειώνονται δραματικά οι, ήδη χαμηλές, κρατικές δαπάνες (η μείωση σε σχέση με το 2009 φτάνει το 33 %).
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά και παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «είναι τα τελευταία μέτρα», ήρθε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με νέες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους γονείς ανήλικων παιδιών με ταυτόχρονες  φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Και έπονται νέα μέτρα και περικοπές την επόμενη περίοδο, όταν δεν πιάνονται οι στόχοι.

Στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης :
  • Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Με πρώτο ζήτημα, την εξασφάλιση του πετρελαίου που απαιτείται για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.
  • Εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών τη φετινή χρονιά και οι προοπτικές για το νέο σχολικό έτος είναι εφιαλτικές.
  • Εξαγγέλλεται  η κατάργηση, επί της ουσίας, της δωρεάν παροχής σχολικών βιβλίων που θα «δανείζονται» πλέον στους μαθητές.
  • Διαιωνίζονται τα χρόνια προβλήματα της προσχολικής αγωγής και τωννηπιαγωγών.
  • Ετοιμάζεται το Π.Δ. για την αξιολόγηση-χειραγώγηση με βάση τις ρυθμίσεις του 4024/2011, μια αξιολόγηση που θα καταργεί την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, θα κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς και θα οδηγεί σε απολύσεις.
  • Επιτείνεται η υποβάθμιση και η συρρίκνωση της ειδικής αγωγής.
  • Επανέρχονται τα σχέδια και οι προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείωνσυμπτύξεις  τμημάτων και αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
  • Συνεχίζεται η υποβάθμιση της υγειονομικής μας περίθαλψης, αφούυποχρηματοδοτούν  τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους εκατομμύρια ασφαλισμένους, χωρίς ασφάλεια, καταργούν και συγχωνεύουν Υπηρεσίες Υγείας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από την Τρόικα και το ΔΝΤ και εκτελείται κατά γράμμα από την Κυβέρνηση, απαιτεί από όλους μας να βρεθούμε για ακόμη μία φορά στο δρόμο και να αγωνιστούμε για την ανατροπή της.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με τις πρώτες κιόλας πολιτικές ενδείξεις και κυβερνητικές διαθέσεις, το 2009, βρέθηκε στους δρόμους. Στην πορεία συναντήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, ανέργους και νέους, στους ίδιους αγώνες.
Η Δ.Ο.Ε. σε συνεργασία με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του δημόσιου τομέα από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε κοινές δράσεις και κοινές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που είχαν αποτέλεσμα, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν -αυτά τα τρία χρόνια- συνθήκες ευρύτερων κοινωνικών αντιδράσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν μέσα από πρωτοφανείς σε έκταση, όγκο και παλμό, πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, για την ακύρωση των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου:
  1. 1.Δηλώνει ότι, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συντονισμού της κοινής δράσης των εργαζόμενων των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
  2. 2.Θα προχωρήσει άμεσα σε συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
  3. 3.Θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι αποσπασματικοί αγώνες να συντονιστούν σε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας, μια νέα αναμέτρηση, με αφετηρία μια μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα τέλη του Φλεβάρη.
  4. 4.Καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, από 21 μέχρι και 31 του Γενάρη 2013, για τη διαμόρφωση αγωνιστικής πρότασης του Κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα.
  5. 5.Συγκαλεί, στην Αθήνα, Ολομέλεια των Προέδρων της Χώρας, για τη Δευτέρα 4 του Φλεβάρη 2013.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλοι οι εργαζόμενοι δίνουμε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου. Όλα αυτά τα μέτρα, συστατικά στοιχεία της ίδιας αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει να ενεργοποιήσουν και να αφυπνίσουν τις αντιστάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για  να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς και των εφαρμοστικών τους νόμων, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ:

          Καταθέτουμε πλευρές της συνολικής μας αντίληψης, με δεδομένο ότι η βαθιά οικονομική κρίση θα επιταχύνει αναδιαρθρώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας.
Με το νόμο για τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων, η συγκυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα χτύπημα, συμπληρώνοντας την ήδη τραγική κατάσταση με τους διαλυμένους μισθούς και τις συντάξεις. Στη σκληρή καθημερινότητά μας έχουν μπει για τα καλά οι ασήκωτοι φόροι και τα άλλα βαριά χαράτσια, τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος απ’ την καπιταλιστική κρίση, με το λαό γονατισμένο, βίαια γυρισμένο πολλές δεκαετίες πίσω.
Ασήκωτοι είναι οι φόροι πάνω στους διαλυμένους μισθούς μας. Και από κοντά τα χαράτσια για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη», το χαράτσι στη λαϊκή στέγη που στέλνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που έχουν κάνει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, στα είδη πρώτης ανάγκης και το Τ.Α.Π..
Από κοντά και η απόφαση της συγκυβέρνησης για τις νέες εξοντωτικές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που επίσης ήταν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε.. Μέσα από τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια τους, με απόλυτα δεδομένη την οικονομική ανημπόρια των λαϊκών στρωμάτων να τους πληρώσουν τους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει μαζικά, καθημερινά τα «ειδοποιητήρια» και τις απειλές απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Η ομοβροντία από τους ασήκωτους φόρους και τα άγρια χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα θα έχει και συνέχεια με την κατάθεση ενός ακόμη φορολογικού νομοσχεδίου, επίσης με τη νομοθετική ρύθμιση για το «ενιαίο τέλος ακινήτων», το νέο χαράτσι που σχεδιάζουν να αρπάζουν από το β' εξάμηνο του 2013. Και όλ' αυτά συνοδευόμενα από απειλές για κατασχέσεις από τις εφορίες. Δε μπορούμε μοιρολατρικά να αποδεχτούμε την άγρια πραγματικότητα που σκοτώνει τη ζωή των οικογενειών μας. Πρέπει συσπειρωμένοι γύρω απ’ το Σύλλογό μας, αγωνιστικά και διεκδικητικά, να απαιτήσουμε:
Κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τις οικογένειές μας, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Διατήρηση των 40.000 € για μια τετραμελή οικογένεια και 5.000 € για κάθε παιδί, μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Η θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων στην εκπαίδευση αλλά και γενικότερα, μπαίνει καθημερινά με την αντικοινωνική και αντιλαϊκή τακτική της συγκυβέρνησης στον τομέα της υγείας, όπου αντιμετωπίζουμε τη βάρβαρη πραγματικότητα της αδυναμίας να κάνουμε από απλές μικροβιολογικές εξετάσεις μέχρι και την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων για τη ζωή μας.
          Τι λέει η κυβερνητική πραγματικότητα για τον ΕΟΠΥΥ:
  • Η χρηματοδότησή του παραπέμπεται και πάλι στις εισφορές Υγείας, που όμως το Δεκέμβρη του 2012 ήταν μειωμένες κατά 57,5%!
  • Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 προαλείφεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί το 11% του προϋπολογισμού του Οργανισμού
Αφού εξακολουθεί να εξαρτά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρωτίστως, απ' τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων Ταμείων, περιορίζοντας και πάλι την κρατική χρηματοδότηση κοντά - όπως προβλέπεται άλλωστε - στο 0,4% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες).
Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ.
Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.
Κι ενώ οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.
Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Όμως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%! Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.
Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.
          Γίνεται καθαρό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όχι μόνο η κατάργηση στην πράξη κάθε ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και μέσα στο 2014 σχεδιάζεται να παίρνουμε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ανάλογα με τον αριθμό των εξερχομένων εργαζομένων. Τα δεδομένα αυτά δε γίνονται δεκτά από τους εργαζόμενους και μόνο με τη συμμετοχή μας στο Σύλλογο, την άνοδο του διεκδικητικού και αγωνιστικού μας κινήματος, μπορούμε, όχι απλά να φρενάρουμε τις αντιανθρώπινες πρακτικές τους, αλλά και να αλλάξουμε τα πράγματα.

Απόρριψη της αξιολόγησης
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην προώθηση αυτής της διαδικασίας. To ΠΔ προσδιορίζεται, με αυστηρά «εκπαιδευτικούς» όρους, όμως, δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανένας ότι έχει κάτι να ωφεληθεί η εκπαίδευση από την αξιολόγηση. Εξάλλου, το ΠΔ δεν είναι η πρώτη πράξη του έργου. Έχουν προηγηθεί μια σειρά αντιδραστικοί νόμοι (καθηκοντολόγιο, αξιολόγηση πειραματικών, πειθαρχικό δίκαιο, δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας κ.λπ.) που περιγράφουν τους στόχους και το πλαίσιο της όλης διαδικασίας, που δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι θα υπηρετεί.
Στη χώρα μας, το σχολείο βρίσκεται σε τροχιά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ακριβώς για να υπηρετεί καλύτερα αυτό το σκοπό. Και η αξιολόγηση είναι βασικό εργαλείο, είναι κομμάτι αυτών των αναδιαρθρώσεων.
Ως μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων δεν μπορεί να φέρει τίποτα θετικό ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε στη μόρφωση των παιδιών του λαού.
Η αξιολόγηση δεν είναι ουδέτερη από το περιβάλλον όπου διενεργείται.
Σ' ένα σχολείο που γίνεται πιο αντιδραστικό για να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί παρά να κρίνεται με αυτό το πνεύμα. Θα αξιολογείται, δηλαδή, με βάση τους στόχους αυτού του αντιδραστικού σχολείου. Να, λοιπόν, γιατί η αξιολόγηση, εκτός από μέρος των αναδιαρθρώσεων είναι και εργαλείο ταχύτερης επιβολής τους:
Γιατί με το φόβο της αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα αυτολογοκρίνεται, θα προσαρμόζεται ώστε ο ίδιος να γίνει στυλοβάτης του νέου αντιδραστικού σχολείου. Κι αυτά δεν είναι μόνο λογικά συμπεράσματα. Είναι επιβεβαιωμένα αποτελέσματα από τις χώρες όπου πολύ νωρίτερα εφαρμόστηκε η αξιολόγηση και έγινε μοχλός για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την ανατροπή του ρόλου του εκπαιδευτικού και το τσάκισμα των εργασιακών του σχέσεων.
Ήδη σήμερα η εκπαίδευση «πάσχει» και δε φταίει ο εκπαιδευτικός γι' αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των σχολικών βιβλίων είναι άθλια. Όμως, ο εκπαιδευτικός αναγκαστικά μ’ αυτά τα άθλια βιβλία κάνει μάθημα.
Πώς θα κρίνεται, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός σε σχέση με τη χρήση των βιβλίων;
Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία (Μουσικά, Ειδικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Πληροφορικής και Γενικής Παιδείας - Νηπιαγωγών) είναι περισσότερες από ποτέ, αλλά διορισμοί δε γίνονται, αντίθετα προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων, υπερωρίες εκπαιδευτικών και άλλα τέτοια.
Πώς θα κρίνεται ο εκπαιδευτικός μέσα σε αυτήν την κατάσταση;
Η μόρφωση του κάθε εκπαιδευτικού δεν είναι ατομική δική του υπόθεση. Μορφώνεται μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια και θεωρητικά, με το πτυχίο του πρέπει να είναι ικανός να σταθεί και να παίξει ολοκληρωμένα το ρόλο του μέσα στην τάξη. Όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς φταίνε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που... δεν εξελίσσονται;
Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τα μειωμένα έσοδα για υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και οι ανύπαρκτες δαπάνες για θέρμανση, δημιουργούν ένα αρνητικό σχολικό περιβάλλον.
Πως θα κριθεί ο εκπαιδευτικός μέσα σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον;
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια βασανιστική διαδικασία με δεκάδες δείκτες και κριτήρια, που θα οδηγούν, όχι απλά στην επαναφορά του επιθεωρητισμού, αλλά με την υψηλή καθοδήγηση του μέντορα, θα καλείται ο εκπαιδευτικός να βάλει πλάτη στο να δημιουργηθεί το νέο σχολείο της αγοράς, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα δε σχολεία θα κατηγοριοποιηθούν και οι γονείς είτε θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μόρφωση των παιδιών τους.
Έτσι ο δάσκαλος θα οδηγηθεί στα να βάλει πλάτη στην προώθηση των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία.
Πολλά ακόμα μπορεί να πει κανείς, η ουσία όμως είναι μία: Χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση στην αξιολόγηση, απόρριψη του ΠΔ και πάλη για την κατάργηση όλων των προηγούμενων νόμων της αξιολόγησης.

Με βάση τα παραπάνω ως Γενική Συνέλευση αποφασίζουμε:
  • ØΑπορρίπτουμε συνολικά το Π.Δ. για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.
  • ØΑπαιτούμε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ να μη συμμετέχει στο διάλογο-απάτη με το Υπουργείο Παιδείας.
  • ØΖητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.
  • ØΕνημερώνουμε τους γονείς για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
  • ØΠαίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Χωρίς οργανωμένη και συλλογική  απειθαρχία η αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί!
  1. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη.
  2. Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  3. Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου…). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Δίνουμε με αγώνες και διεκδίκηση προοπτική στη ζωή μας. Κλιμακώνουμε σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους του Δημοσίου τη δράση μας ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1/2013 ΣΤΙΣ 19.00


EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΗΜΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ





Την οργή, αγανάκτηση και απόγνωση των μαθητών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου, εξαιτίας των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικούς πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «οι μαθητές των σχολείων, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση» καθώς όχι μόνο «δεν δύνανται να πάρουν τα πτυχία της ειδικότητάς τους» αλλά «κινδυνεύουν να στερηθούν και τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις!»

«Είναι αδιανόητο η σχολική χρονιά να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο τετράμηνο και να μην υπάρχουν ακόμα καθηγητές ούτε για τις βασικές ειδικότητες των σχολείων», υπογραμμίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το εάν «προτίθεται να προσλάβει επιτέλους αναπληρωτές καθηγητές», καθώς «δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες, να συναγωνιστούν οι μαθητές των προαναφερόμενων περιοχών, τους μαθητές άλλων σχολείων της χώρας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ : ΚενΑ ΕκπαιδευτικΩν Δευτεροβαθμιας ΕκπαΙδευσης στα νησια ΛΗμνοσ και ΑγΙοσ Ευστρατίοσ

Κύριε Υπουργέ,
Έχοντας στην κοινοβουλευτική μου ευθύνη τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε μία από τις πολλές επισκέψεις μου στη Νήσο Λήμνο πληροφορήθηκα ότι αν και το πρώτο τετράμηνο στα σχολεία έχει ήδη λήξει, τα λειτουργικά κενά που υπήρχαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο παραμένουν.

Πιο συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου λείπουν οι παρακάτω ειδικότητες:

ΠΕ13 Νομικών –Πολιτικών Επιστημών (1)
ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής (1)
ΠΕ05 Γαλλικής Φιλολογίας (1)
ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας (1),
ενώ στα σχολεία της Λήμνου λείπουν:
ΠΕ03 Μαθηματικών ένα (1)
ΠΕ 17.02 Μηχανολόγων ΑΣΕΤΕΜ/ΤΕΙ δύο (2)
ΠΕ 17.03 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ/ΤΕΙ ένα (1)
ΠΕ 18.18 Οχημάτων ΤΕΙ ένα (1)
ΠΕ16 Μουσικών ένα (1)

Διευκρινίζεται ότι όλα τα κενά που υπάρχουν στη Λήμνο, πλην του Μουσικού, αφορούν στο ίδιο σχολείο, το ΕΠΑΛ Μούδρου και αφορούν μαθήματα ειδικότητας και επομένως πανελλαδικώς εξεταζόμενα. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός οι μαθητές του σχολείου να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς έως και σήμερα δεν έχουν διδαχθεί τα παραπάνω μαθήματα, αφετέρου να κινδυνεύουν να μην πάρουν τα πτυχία της ειδικότητάς τους, αφού δε διδάσκονται τα μαθήματα αυτά.

Οι προηγούμενες απαντήσεις σας στην Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε. Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου) ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την κάλυψη των κενών, το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξήσουν την οργή, την αγανάκτηση  και την απόγνωση των μαθητών και των γονιών.

Είναι αδιανόητο η σχολική χρονιά να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο τετράμηνο και να μην υπάρχουν ακόμα καθηγητές ούτε για τις βασικές ειδικότητες των σχολείων.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Πότε σκοπεύετε να προσλάβετε επιτέλους τους απαραίτητους αναπληρωτές;

2. Γιατί τόσα χρόνια δεν διορίστηκαν μόνιμοι καθηγητές στις θέσεις αυτές, αφού μιλάμε για πάγιες ανάγκες;

3. Είναι δυνατόν να συναγωνιστούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου μαθητές άλλων σχολείων της χώρας στις Πανελλαδικές εξετάσεις; Σε ποια ύλη θα κληθούν να εξεταστούν;

4. Τι θα γίνει με τα πτυχία και τα απολυτήρια των μαθητών της Γ’ ΕΠΑΛ, αλλά και με την προαγωγή των μαθητών της Β’ ΕΠΑΛ;

5. Προτίθεστε να θεσπίσετε ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά στη συμμετοχή των μαθητών του ΕΠΑΛ Μούδρου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;



Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

AΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ


Αναφορά
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Καθηγητές γερμανικής γλώσσας  του νομού Χίου
Οι καθηγητές των γερμανικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Χίου έχουν δημόσια διατυπώσει τη διαμαρτυρία τους για την Υπουργική Απόφαση που αφορά στις  προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία των γερμανικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας.
Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα της τοπικής Επιτροπής Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Χίου, εξαιτίας περικοπών, μόνο τα μισά σχολεία στο νομό κάνουν γερμανικά στην έκτη τάξη και κανένα τμήμα της πέμπτης τάξης, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός σε κάθε σχολείο που επέλεξε και δήλωσε να διδαχθεί ως δεύτερη ξένη γλώσσα εκείνη των γερμανικών.


29 Ιανουαρίου 2013
Ο αναφέρων βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

EΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΝΕΛ





Ένταση προκλήθηκε  χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά  μεταξύ στελεχών της ΝΕΛ και ναυτικών του πλοίου "Θεόφιλος" που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας. 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΑ Αιγαίου, στελέχη της ΝΕΛ προσπάθησαν να μετακινήσουν το πλοίο "Θεόφιλος" συναντώντας την αντίδρασης των ναυτικών του πλοίου που βρίσκονται σε  επίσχεση εργασίας διεκδικώντας  να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 4 και 5 μηνών. Οι ναυτικοί δεν δέχθηκαν να μετακινήσουν το πλοίο με την συμπαράσταση της ΠΝΟ.  Εξάλλου, Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν και οι ναυτικοί του European Express

ΠΗΓΗ LESVOSREPORT.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 13:00 μμ, θα δοθεί από τους συμμετέχοντες φορείς συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου, με θέμα την κινητοποίηση για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 στις 12:30 μμ.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΑΝΑΣΤ. ΚΩΣΤΑΛΟΣ                                                       ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΙΝΑΣ

ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ - ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΑΓΚΥΡΑ



Σε "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο, όπου σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού αναφέρεται ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Η Άγκυρα όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Προχωρά και στην "καταγγελία" παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά!

Η ενορχηστρωμένη αυτή προσπάθεια του τουρκικού γενικού επιτελείου εφευρίσκοντας φανταστικά σενάρια ελληνικών προκλήσεων έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ .

Προβληματισμό γιατί πίσω από την αναφορά τέτοιων ανύπαρκτων γεγονότων –και σύμφωνα με την τουρκική τακτική- κρύβεται η προετοιμασία ενός θερμού επεισοδίου, πραγματικού αυτή τη φορά από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Έτσι η δημοσιοποίηση τέτοιων φανταστικών επεισοδίων έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός άλλοθι πάνω στα οποία θα στηριχθεί –κυρίως στο ΝΑΤΟ- η τουρκική απάντηση στις υποτιθέμενες ελληνικές προκλήσεις.

Πιο ειδικά το τουρκικό γενικό επιτελείο στην ιστοσελίδα του με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου και στην ενότητα «Παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων» αναφέρει:

«Στις 23/01/13, άκατος της ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους, ανοικτά της Επαρχίας Ayvalik του Νομού Balikesir, το οποίο λόγω βλάβης είχε παρασυρθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Στην ενότητα «Παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου» αναφέρει τα ακόλουθα:

« - Στις 22/01/13, ελληνικά “F-16’’, που απογειώθηκαν από το Α/Δ της Λήμνου, παρενόχλησαν για διάστημα 1 λεπτού, εκγλωβίζοντας στα ραντάρ τους, τουρκικό μαχητικό τύπου “F-16”, που εκτελούσε εκπαιδευτική (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας οι Τούρκοι) πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, ΝΑ της Λήμνου.

Την ίδια ημέρα, ελληνικά ’’F-16’’, στις 11:14, εισήλθαν 5 ναυτικά μίλια ΝΔ της Επαρχίας Kalkan της Αττάλειας και, για διάστημα 2 λεπτών, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Τα συμβάντα γνωστοποιήθηκαν στο (τουρκικό) ΥΠΕΞ».

Οι αστείες δικαιολογίες περί του «αλιευτικού που το παρέσυρε ο άνεμος» και το «κακό» ελληνικό σκάφος του ΛΣ που άνοιξε πυρ έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Τη δημιουργία «κλίματος» από την Άγκυρα με ψευδείς κατηγορίες τις οποίες θα εκμεταλλευθεί αργότερα.

Ακόμη και στην περίπτωση –αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ο σχετικός τουρκικός ισχυρισμός- που σκάφος του ΛΣ έβαλλε προειδοποιητικά πυρά εναντίον του τουρκικού αλιευτικού αυτό θα ήταν γιατί τα τουρκικά σκάφη πολύ συχνά παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου παρενοχλώντας τα ελληνικά αλιευτικά και υπό την προστασία της τουρκικής Ακτοφυλακής πραγματοποιούν παράνομη αλιεία.

Άλλωστε ότι ήταν μέσα στα ελληνικά χωρικά το αναφέρουν και οι ίδιοι! Όλα τα υπόλοιπα για την υποτιθέμενη βλάβη είναι απλά «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Όσο για τις περιπτώσεις ελληνικών «παραβιάσεων» αλλά και παρενοχλήσεων «αθώων» τουρκικών F-16 που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου γνωρίζουμε όλοι περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Αυτό όμως που προβληματίζει είναι η τουρκική επιθετικότητα η οποία καθημερινά επιδεικνύεται στο Αιγαίο από την τουρκική Αεροπορία και Ναυτικό, με τους Τούρκους να «ζητούν και τα ρέστα»!

Αυτό επιβεβαιώνεται πρακτικά κάθε ημέρα όπως και σήμερα. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ 6 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 2 έφεραν οπλισμό καθώς και ένα CN-235MPA του Ναυτικού πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και τουλάχιστον 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) στο κεντρικό Αιγαίο.

Έτσι ο σχεδιασμός της Άγκυρας αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια μας: Τη στιγμή που παραβιάζει τον ΕΕΧ και στέλνει φρεγάτες μέχρι έξω από το Σούνιο κατηγορεί την Ελλάδα για υποτιθέμενες παραβιάσεις παρενοχλήσεις αλλά και βολή πυρών εναντίον αλιευτικών σκαφών.




defencenet.gr

ΣΥΡΙΖΑ : ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΟ




- Συνάντηση κλιμακίου Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

« Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα κλιμάκιο του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο υπεύθυνος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, σχετικά με το σ/ν «Ανασυγκρότηση Υπουργείου θέσεις τους, τις απόψεις τους και την κριτική τους, όπως τις έχουν δημοσιοποιήσει ήδη σε επίσημες ανακοινώσεις τους.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί, ότι το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει το ρόλο και την αναπτυξιακή δομή των υπηρεσιών του Υπουργείου και το πολιτικό προσωπικό, όσο και την επιχειρησιακή συμμετοχή του ΛΣ – ΕΑ και του Αρχηγείου του, το οποίο και επί της ουσίας καταργεί.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και ο Θοδ. Δρίτσας, τόνισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο στρατιωτικοποιεί το Υπουργείο, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των πολιτικών υπαλλήλων και με συνειδητή ασάφεια, θεσμοθετεί μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» ώστε χωρίς δημοκρατικό έλεγχο να εξυπηρετούνται ευέλικτες δομές, υποταγμένες πλήρως στις ανάγκες της αγοράς.

Γι’ αυτό και υποκαθιστά υπάρχουσες θεσμικές δομές (Διευθύνσεις ή Αρχηγείο ΛΣ – ΕΑ), με μία νέα γραφειοκρατία ανεξέλεγκτη και ακραία ιεραρχημένη, βασισμένη σε ένα σύστημα αναπαραγόμενης εποπτείας. Εκεί βέβαια, που δεν υπάρχει καμία ασάφεια, είναι σε ρυθμίσεις που εγκαθιδρύουν την κατάργηση κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αποτελεί την τρίτη εκδοχή του σχεδίου νόμου, που δόθηκε αρχικά προς δημόσια διαβούλευση. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να κατατεθεί ως έχει, γιατί πέρα από τις απαράδεκτες διατάξεις που περιέχει, σε αυτή του τη μορφή, δεν έχει συνοδευτεί από αιτιολογική έκθεση, αλλά και γιατί η δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, αφορούσε άλλο νομοσχέδιο και όχι την παρούσα εκδοχή του.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. διαπιστώνει για μια ακόμα φορά, ότι τις προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται να τις στηρίζουν μόνο οι εφοπλιστές και ο ΟΛΠ. Σε καίρια ζητήματα, διαπιστώθηκε σύγκλιση στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. με τις θέσεις τόσο του ΠΣΥΥΕΝ, όσο και με τις θέσεις της ΠΟΕΠΛΣ. Απαιτείται ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί, προς ψήφιση στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. θα στηρίξει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων».






marinews.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 29 & 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


 
Την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου συνεδριάζει στη Μυτιλήνη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη είναι τα εξής:
 
Τρίτη 29.01.2013 και ώρα 18:00
 
Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.
 
Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.
ΘΕΜΑ:1ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ << ΣΑΡΛΙΖΑ >> ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΛΕΣΒΟΥ.
Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:2ο ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 01-01-2013 ΕΩΣ 31-08-2014.
Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:3ο ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:4ο ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΕΠ 2012ΕΠ08800000.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ << ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2012 >>.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:7ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΘ 14/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ( ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ).
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:8ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΩΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:9ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ << ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΙΚΡΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ >> ( 229/19-06-2012 ΦΕΚ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ).
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:10ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:11ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, ΣΤΟ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου.
 
Τετάρτη 30.01.2013 και ώρα 08:45
 
Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.

Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.
ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..

ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..

ΘΕΜΑ:3ο ΝΕΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ.
Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Προβέτζας Περιφερειακός Σύμβουλος & Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.
valsamidis.blogspot.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ



 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου στην συνεδρίαση της 28/01/2013 απεφάσισε και  προσκαλεί τα Σωματεία της στην Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 08/02/2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 μ.μ, στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου, Αγίων Αποστόλων 17, με θέματα:
1. Εκλογή δυο μελών εφορευτικής επιτροπής
2. Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου με ψηφοδέλτια
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.
Παρακαλείσθε όπως βάση του Αθλητικού Νόμου και των διατάξεων του Καταστατικού αποστείλετε την έγγραφη εξουσιοδότηση των εκπροσώπων σας ( τακτικού , αναπληρωματικού ), που θα παραστούν στην Γενική Συνέλευση μέχρι τις 05/02/2013, ημέρα Τρίτη στα γραφεία μας.
Υποψηφιότητες για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Τακτικών και Αναπληρωματικών καθώς και μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής Τακτικών και Αναπληρωματικών μπορούν να κατατεθούν στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου εγγράφως έως και πέντε ημέρες πριν από την διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι τις 04/02/2013, ημέρα Δευτέρα βάση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μέλη Σωματείων που είναι εγγεγραμμένοι πλέον των δυο ετών. Κάθε σωματείο μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου έχει δικαίωμα να προτείνει έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό για υποψήφιο διοικητικού συμβουλίου και έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό για υποψήφιο της εξελεγκτικής επιτροπής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου τηλέφωνο: 22710-22888.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




 Απο την Ε.Π.Σ Χίου έγινα οι παρακάτω τροποποιήσεις αγώνων:

Πρωτάθλημα Παίδων:
Ο άγώνας μεταξύ των ομάδων Δόξα - Κανάρης θα διεξαχθεί στις 01/02/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00 μμ. στο γήπεδο της Ε.Π.Σ Χίου.

Β΄ Κατηγορίας:
Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Λέων - Κυβέλη/Λέων θα διεξαχθεί στις 02/02/2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 15:30 μμ. στο γήπεδο Φαφάλειο αντί στις 15:00 μμ.
 

EΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Κύριε Υπουργέ,
Πριν λίγες μέρες λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Εργατικού Κέντρου το παρακάτω μήνυμα:

«Για τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χίου.
Πρόεδρε, ο άνδρας μου είναι ελαιοχρωματιστής, με 8 μήνες δουλειάς έχει 61 ένσημα και δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε μπαίνω σε λεπτομέρειες, πιστεύω ότι γνωρίζετε το αλισβερίσι που γίνεται με την αγοραπωλησία ενσήμων κάθε τέτοια εποχή. Με ενδιαφέρει ο άνδρας μου που αν πέσει από τη σκαλωσιά είναι ανασφάλιστος, κ’ εγώ, που αν δε βάλω ινσουλίνη θα ταξιδέψω σε τόπους χλοερούς. Ελπίζω ότι γνωρίζετε το γεγονός ότι όταν κάνουν φρεσκαρίσματα και μερεμέτια δεν ασφαλίζονται. Όπως ελπίζω να γνωρίζετε ότι το ΙΚΑ ελέγχει τις καινούριες οικοδομές όπου αναγκαστικά αγοράζονται ένσημα, μερικά για τους εργάτες, τα υπόλοιπα για να μοσχοπωληθούν σε όσους μπορούν να τα αγοράσουν. Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Στο λόγο της τιμής μου, όταν μου τελειώσει η ινσουλίνη, προτού πέσω σε κώμα όποιον βρω μπροστά μου θα τον καθαρίσω. Πέστε μου τι ενέργειες μπορώ και πρέπει να κάνω και μη μου πείτε να κατέβει ο άνδρας μου σε απεργίες γιατί το έχουμε κάνει, και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Γραμμένους μας έχουν και ούτε καν υπολογίζουν την ύπαρξή μας.
Περιμένω να μου απαντήσετε.
Φιλικά και αγανακτισμένα.»



Επειδή αδυνατούμε να απαντήσουμε στην κυρία ζητούμε να απαντήσετε εσείς ως ο πλέον αρμόδιος. Αν δε θέλετε μέσα από την απελπισία και την απόγνωση να οπλίσετε και άλλα εξτρεμιστικά χέρια, πρέπει όπως σας ζητήσαμε και πέρσι να αναστείλετε την ισχύ του νόμου Ν3655/08.
Θεωρούμε δε ότι σ’ αυτές τις άγριες στιγμές που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός Λαός οφείλετε να παρέχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, σαν ελάχιστη ομπρέλα προστασίας από την απελπισία και την απόγνωση. 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΑΝΑΣΤ. ΚΩΣΤΑΛΟΣ                                                                           ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΧΩΡΙΣ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ



Και εκτός Δημοσίου αλλά και χωρίς… προκαταβολή σύνταξης (θεσμός που εισάγεται με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο τέθηκε το πρωί σε δημόσια διαβούλευση) θα βρεθούν οι «επίορκοι» αλλά και οι ανεπαρκείς δημόσιοι υπάλληλοι.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Αιτιολογική Έκθεση του εν λόγο νομοσχεδίου, Κεφάλαιο Α«Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου», άρθρο 1 «Προκαταβολή Σύνταξης»,παράγραφος (α), «η προκαταβολή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων ή ισόβιων υπαλλήλων».
Ωστόσο, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες που δεν προκαταβάλλεται η σύνταξη κατά το ήμισυ, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:
«Σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου ή στρατιωτικού που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 26 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων,
»Σε περίπτωση που η σύνταξη δεν είναι άμεσα καταβλητέα λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπομένου ορίου ηλικίας για την καταβολή της και
»Σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην Υπηρεσία. Η εξαίρεση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να ελεγχθούν οι δικαιούχοι σύνταξης στην περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου ή στρατιωτικού. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις αποχώρησης του υπαλλήλου ή του στρατιωτικού, λόγω ανικανότητας, η σύνταξη θα καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους».
Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξής του. Το ίδιο ισχύει και για τα τέκνα του, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μεταβίβασης σε αυτά της σύνταξής του. Σε περίπτωση που αποβιώσει ο υπάλληλος ο οποίος έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία και βρίσκεται σε αναστολή καταβολής της σύνταξής του λόγω μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στα ανωτέρω πρόσωπα ποσό τετρακοσίων (400) ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά που καταβάλλονται ως προκαταβολή σύνταξης, συμψηφίζονται με τα αναδρομικά της σύνταξης.
aftodioikisi.gr