Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1817: Ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.
1893: Οι αμερικανοί καλλιεργητές ζάχαρης καταλύουν τη μοναρχία στη Χαβάη, όταν εξαναγκάζουν σε παραίτηση τη βασίλισσα Λιλιουοαλάνι.
1904: Ο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
1938: Η πρώτη διεθνής έκθεση σουρεαλισμού φιλοξενείται στην γκαλερί Καλών Τεχνών του Παρισιού (Νταλί, Έρνεστ, κλπ).
1962: Η διοίκηση του Ολυμπιακού εξαγγέλλει την κατασκευή γηπέδου στου Ρέντη, χωρητικότητας 110.000 θέσεων!
1991: Αρχίζει η επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται εναντίον του Ιράκ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Κουβέιτ. Το ίδιο βράδυ, το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ.

Γεννήσεις

1501: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Θαν. 10/5/1556)
1860: Άντον Τσέχοφ, ρώσος θεατρικός συγγραφέας. (Ο Βυσσινόκηπος, Θείος Βάνιας, Τρεις Αδελφές) (Θαν. 2/7/1904)  [Αποφθέγματα]
1899: Αλ Καπόνε, ιταλόαμερικανός γκάνγκστερ που έδρασε στις ΗΠΑ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. (Θαν. 25/1/1947)

Θάνατοι

395: Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 11/1/347)
1468: Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών. (Γεν. 6/5/1405)
1984: Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνθέτης λόγιας μουσικής. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής. (Γεν. 21/8/1903)

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «1ο ατομικό τουρνουά σκάκι του Φάρου Βαρβασίου». Μετά από ένα σερί έντεκα δύσκολων και αμφίρροπων αγώνων νικητής αναδείχτηκε ο Στράτος Ζαχαρόπουλος (Δίας Πετρούπολης) με 10 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βασίλης Παπακώστας (Α.Ε.Κ) με 9 βαθμούς και στην τρίτη θέση ο Στέφανος Χαλιορής (Σ.Ο. Ικαρίας) με τους ίδιους βαθμούς αλλά μειονέκτησε στα κριτήρια ισοβαθμίας.

Στην ειδική κατηγορία κάτω των 12 ετών πρώτος ήταν ο Δημήτρης Λαβατζής με 4 βαθμούς, δεύτερος ο Ανδρέας Σεραφείμ με 3,5 βαθμούς και τρίτος ο Γιώργος Ανδρεαδάκης με 3 βαθμούς. Και οι τρείς μικροί σκακιστές προέρχονται από τα φυτώρια του Φάρου Βαρβασίου, όπως και οι Παπακώστας –Χαλιορής που έχουν δοθεί σε ομάδες της Α΄ Εθνικής. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και στους προπονητές του συλλόγου Μιχάλη Κουνέλη και Σταμάτη Ρικανιάδη. Οι απονομές των βραβείων έγιναν την Κυριακή στην κοπή της πίτας του Φάρου Βαρβασίου από τον αντιπεριφερειάρχη της Χίου Κώστα Γανιάρη.



Σκακιστικό τουρνουά «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ»

Ο Φάρος Βαρβασίου συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διοργάνωση μιας σειράς αγώνων που θα καλύπτουν όλες τις δυναμικότητες σκακιστών προκηρύσσει ένα νέο ανοιχτό τουρνουά με την ονομασία ¨Νήσος Χίος¨ για την περίοδο Φεβρουάριος-Μάρτιος. Το τουρνουά θα έχει ελεύθερη συμμετοχή, θα γίνει με ελβετικό σύστημα
7 γύρων και θα έχει εθνική αξιολόγηση. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 4 του Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Αναλυτικά η προκήρυξη στην ηλεκτρονική σελίδα chioschess.blogspot.com.

"ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με έδρα τη Χίο, οργανώνει την εκδήλωση: «ΕΡΩΤΑΣ - ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11π.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (Μιχάλων 10).
Η εκδήλωση «ΕΡΩΤΑΣ – ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ», πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και συμπεριλαμβάνει την ανάγνωση -υπό μορφή Θεατρικού Αναλογίου- του έργου: «Το Συμπόσιον του Έρωτος»* (Πλατωνικός Διάλογος σε Θεατρική μεταφορά – Ελεύθερη απόδοση: Γιάννη Ζαφείρη), ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση με θέμα: «Τα συμπόσια στην αρχαιότητα και η λατρεία της Αφροδίτης και του Έρωτα», μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, υπό τη φροντίδα της Δέσποινας Τσαρδάκα, Αρχαιολόγου Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το έργο θα αναγνώσουν οι: Αναστασάκη Ηρώ, Ζαφείρης Γιάννης, Λεβιτικός Αντώνης, Μακριάς Στέλιος, Παυλιδάκης Γιώργος, Πιπίδης Μάριος και Στάθης Μανώλης

* «To Συμπόσιον του Έρωτος», αφηγείται τις -περί έρωτος- αντιλήψεις, των: Σωκράτη - Διοτίμας, Αριστοφάνη, Φαίδρου, Ερυξίμαχου, Αγάθωνα, Παυσανία και Αλκιβιάδη, ενώ πραγματοποιείται η παρουσίαση του έρωτα, ως το πάθος για την αναζήτηση του αιώνιου αγαθού. Από την ποικιλία των ομιλιών όλων όσων συμμετείχαν στο «Συμπόσιο», διακρίνουμε τη φιλοσοφική προσέγγιση περί έρωτος και την ταύτισή του με τις δυνάμεις εκείνες που οραματίζονται το άγγιγμα της ολοκλήρωσης ή ακόμη και της αθανασίας. Μέσα από τη συζήτηση των σπουδαίων αυτών ανδρών, επιδιώκεται η ανάδειξη της ομορφιάς εκείνης που βρίσκεται μέσα ψυχές, μέσα στις τέχνες, στις επιστήμες, στις αγαθές ιδέες, στην αλήθεια, στο δίκαιο και -τέλος ίσως- σε εκείνην της ανθρώπινης σάρκας.

ΧΙΩΤΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"




Είναι ο ευπατρίδης καπετάν Τσάκος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Μακάρι να αληθεύουν και μακάρι να ευοδώσει το προξενιό. Ο άνθρωπος αξίζει πραγματικά.

πηγη olympia.blogspot.com