Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

"ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με έδρα τη Χίο, οργανώνει την εκδήλωση: «ΕΡΩΤΑΣ - ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11π.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (Μιχάλων 10).
Η εκδήλωση «ΕΡΩΤΑΣ – ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ», πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και συμπεριλαμβάνει την ανάγνωση -υπό μορφή Θεατρικού Αναλογίου- του έργου: «Το Συμπόσιον του Έρωτος»* (Πλατωνικός Διάλογος σε Θεατρική μεταφορά – Ελεύθερη απόδοση: Γιάννη Ζαφείρη), ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση με θέμα: «Τα συμπόσια στην αρχαιότητα και η λατρεία της Αφροδίτης και του Έρωτα», μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, υπό τη φροντίδα της Δέσποινας Τσαρδάκα, Αρχαιολόγου Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το έργο θα αναγνώσουν οι: Αναστασάκη Ηρώ, Ζαφείρης Γιάννης, Λεβιτικός Αντώνης, Μακριάς Στέλιος, Παυλιδάκης Γιώργος, Πιπίδης Μάριος και Στάθης Μανώλης

* «To Συμπόσιον του Έρωτος», αφηγείται τις -περί έρωτος- αντιλήψεις, των: Σωκράτη - Διοτίμας, Αριστοφάνη, Φαίδρου, Ερυξίμαχου, Αγάθωνα, Παυσανία και Αλκιβιάδη, ενώ πραγματοποιείται η παρουσίαση του έρωτα, ως το πάθος για την αναζήτηση του αιώνιου αγαθού. Από την ποικιλία των ομιλιών όλων όσων συμμετείχαν στο «Συμπόσιο», διακρίνουμε τη φιλοσοφική προσέγγιση περί έρωτος και την ταύτισή του με τις δυνάμεις εκείνες που οραματίζονται το άγγιγμα της ολοκλήρωσης ή ακόμη και της αθανασίας. Μέσα από τη συζήτηση των σπουδαίων αυτών ανδρών, επιδιώκεται η ανάδειξη της ομορφιάς εκείνης που βρίσκεται μέσα ψυχές, μέσα στις τέχνες, στις επιστήμες, στις αγαθές ιδέες, στην αλήθεια, στο δίκαιο και -τέλος ίσως- σε εκείνην της ανθρώπινης σάρκας.