Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟ ΤΕΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 11 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ


«Λουκέτο» σε 12 οργανισμούς του Δημοσίου πριν τα Χριστούγεννα προανήγγειλε μιλώντας στο star και «στον ενικό» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στους Οργανισμούς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με περίπου 130 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι μικρότεροι.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι είναι οι υπόλοιποι οργανισμοί, είπε ωστόσο ότι θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο εντός της εβδομάδας, προκειμένου ο αριθμός αυτός να περιληφθεί στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων του 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί από τους 2.500 απολυμένους της πρώην ΕΡΤ, 1000 υπαλλήλους που εμπίπτουν σε πειθαρχικές και ιατρικές περιπτώσεις αλλά και εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που, όπως είπε, «ελπίζει να κλείσει μέχρι αύριο» (σ.σ. σήμερα).
Έρχεται και δεύτερο κύμα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο κύμα καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου και θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα τον επόμενο χρόνο που θα προκύψει  από την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ:  «Εκεί δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρχει κάποιο κλείσιμο αλλά θα υπάρχει συρρίκνωση προσωπικού», τόνισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η aftodioikisi.gr είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα λίστα με 31 οργανισμούς του Δημοσίου με κάτω από 130 υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι θα είναι οι 12 οργανισμοί που θα οδηγηθούν σε «λουκέτο».
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 του Δεκεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι, μετά την άτυπη παράταση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

aftodioiksi.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ "ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ" ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...


ΕΠΙΣΗΜΗ διάψευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της ονοματολογίας των Δημοτικών Εκλογών...
Να μην πέσουν «στην παγίδα της ονοματολογίας που αποπροσανατολίζει» καλεί τους φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του κόμματος ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ δημοσιεύματα, σχετικά με τους υποψηφίους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι όποιες διαρροές ουδεμία σχέση έχουν με το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, το οποίο παρακολουθεί και μεταφέρει την απόφαση της Κ.Ε του Κόμματος για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, που λήφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται συντεταγμένα και με δημοκρατικό τρόπο από τα Όργανα του Κόμματος και τις Δημοτικές Παρατάξεις» και συνεχίζει:
«Είναι προφανές ότι, τα μέλη του τμήματος, σύμφωνα με τη φιλοσοφία και του Κόμματος, ούτε παρεμβαίνουν, ούτε πολύ περισσότερο ευνοούν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Σέβονται απόλυτα τις διαδικασίες των τοπικών οργανώσεων και την αυτονομία των δημοτικών κινήσεων».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συνέλθει στα μέσα του Γενάρη με θέμα τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές».
«Αποκυήματα φαντασίας» χαρακτήρισε σε επικοινωνία του με το epoli.gr, στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα όσα δημοσιεύονται, περί δήθεν αποφασισμένων κομματικών χρισμάτων σε υποψηφίους αιρετούς της Τ.Α. 


epoli.gr

AΝΔΡΕΑΣ ΠΠΑΜΙΜΙΚΟΣ : "ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Τέτοιους δημάρχους θα στηρίξει η Ν.Δ.
Τα χαρακτηριστικά που θέλει να έχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, τους οποίους θα στηρίξει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, περιέγραψε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του πολιτικού ημερολογίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2014».
«Οι πολίτες θέλουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρώπους πετυχημένους, καταξιωμένους, παραγωγικούς, που να μπορούν να προσφέρουν όραμα και να εμπνέουν τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουν ανθρώπους, πραγματικά, μέσα από την αγορά και από την κοινωνία» είπε ο κ. Παπαμιμίκος και πρόσθεσε: 
«Ως πολιτικός οργανισμός επιθυμούμε να αναδειχθούν άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά, αφήνοντας πίσω ψεύτικα επικοινωνιακά και λαϊκίστικα τεχνάσματα, με διλήμματα του τύπου μνημόνιο - αντιμνημόνιο. 
Θέλουν ανθρώπους, που να έχουν συγκεκριμένη και συγκροτημένη "ατζέντα" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύουμε ότι, ήρθε η ώρα, άνθρωποι ικανοί και άξιοι να βγουν μπροστά».
Ο Γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, άφησε αιχμές σε βάρος όσων εναντιώθηκαν στην αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος για τις Δημοτικές Εκλογές και σημείωσε: 
«Στη λογική που προανέφερα κινηθήκαμε και καταθέσαμε την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να δώσουμε το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν όποιους επιθυμούν, να στηρίζουν ανεξαρτήτως ψηφοδελτίων και κυρίως, να απεγκλωβίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον σκληρό κομματισμό. Και, ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ακόμα και τώρα, κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα πάνω από μία τέτοια πραγματική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος».



epoli.gr

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Χίου
Σύλλογος Γυναικών Χίου
Σύλλογος Φίλων & Απογόνων Εθνικής Αντίστασης
Λαϊκή Συσπείρωση Χίου
Λαϊκή Επιτροπή Βαρβασίου

Προσκαλούνται στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη 17, 18 , 19 Δεκέμβρη αντίστοιχα, 6-8μμ οι άνεργοι και εργαζόμενοι με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ να γραφτούν στις καταστάσεις δικαιούχων τροφίμων προσκομίζοντας την κάρτα ανεργίας ή τη φορολογική τους δήλωση, προκειμένου να μπουν στις καταστάσεις δικαιούχων τροφίμων.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Ψωμαδάκης Δημήτρης – 6947607339
Αμπαζή Στέλλα – 6976570580

Σκούφαλος Μάρκος - 6977807312

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΟΤ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Στην προγραμματισμένη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, για θέματα Τουριστικής Προβολής για το 2014, μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και των αρμοδίων Αντιπεριφερειαρχών των 13 Περιφερειών, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αντώνης Γιαννάκης.
Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός οργάνου, που θα συγκαλείται από την Υπουργό και θα συμμετέχουν οι 13 Αντιπεριφερειάρχες, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ και η ίδια η Υπουργός. Στόχος αυτής της διαδικασίας, είναι η επίτευξη μίας κοινής δράσης προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πιστώσεις που θα δοθούν στις Περιφέρειες για την προβολή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης στην τοποθέτησή του, έθεσε το θέμα της καλύτερης προβολής των νησιών με την συνεργασία του Υπουργείου. Παράλληλα ανέδειξε το ζήτημα της επικοινωνίας των νησιών μας αλλά και θέματα σχετικά με το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού του τουρισμού και την ιδιαίτερη σχέση των νησιών και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται με την Τουρκία. Τέλος ο κ. Γιαννάκης, πρότεινε μεταξύ άλλων τη συστηματική χρήση του Διαδικτύου για τη συνολική τουριστική προβολή των Περιφερειών. 

ΠΕΡΙΦ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΔΙΕΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές των νήσων Λέσβου και Λήμνου της δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία – Διετής Παράταση» ότι εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2511/154847/12-12-2013 σχετική Υπουργική Απόφαση έγκρισης δικαιούχων και απορριπτόμενων (ΑΔΑ: ΒΛΓ6Β-8Θ0).

Οι δικαιούχοι πρέπει να προσέλθουν στην έδρα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, οδός Καραντώνη 2, Γραφείο 5 ή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου κατά τις εργάσιμες ώρες 09:00 – 14:00 για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Η περίοδος υπογραφής των συμβάσεων και πρωτοκόλλησης αυτών ορίζεται από Δευτέρα 16-12-2013 έως και Τρίτη 31-12-2013.

Επισημαίνεται ότι:

ü     Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει από τον ίδιο τον δικαιούχο αυτοπροσώπως, με επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

ü     Για τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, δύνανται οι γεωργικοί σύμβουλοι ή οποιεσδήποτε τρίτος να υπογράψει τις συμβάσεις μόνο κατόπιν εγγράφου συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου και όχι με απλή εξουσιοδότηση επικυρωμένη από ΚΕΠ ή άλλη Δημόσια Υπηρεσία. Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο πληρεξούσιος θα παραδίδει στην Υπηρεσία ένα θεωρημένο αντίγραφο του πληρεξούσιου εγγράφου.


ü     Οι δικαιούχοι ή οι πληρεξούσιοι εκπρόσωποί τους που δεν θα προσέλθουν για υπογραφή της σχετικής σύμβασης μέχρι και τις 31-12-2013, δεν θα ενταχθούν στη Δράση.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Επεκτείνεται ο έλεγχος σε ΟΛΟΥΣ τους Δημοσίους Υπαλλήλους
Σε πλήρη έλεγχο όλων των πιστοποιητικών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα προβούν οι αρμόδιοι Προϊστάμενοι Διοικητικού - Προσωπικού, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου τον εμπεριστατωμένο έλεγχο των πιστοποιητικών και στοιχείων που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των υπηρετούντων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. 
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά από τους αρμοδίους Προϊσταμένους Διοικητικού - Προσωπικού να ελέγξουν τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων και να διασταυρώσουν τα δικαιολογητικά που αποτέλεσαν τυπικά προσόντα διορισμού, μετάταξης ή μετατροπής της εργασιακής σχέσης, σε συνεργασία με τις καθ΄ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες ή εκδούσες Αρχές.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση που οι αρμόδιες Υπηρεσίες ή εκδούσες Αρχές βεβαιώσουν την ανακρίβεια των στοιχείων που τους αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού (π.χ. έκδοση τίτλου σπουδών, βαθμός πτυχίου, επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.λπ.) ή σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι τα απαιτούμενα από την οικείες κατά περίπτωση διατάξεις, τότε οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού θα πρέπει να προβούν στην ανάκληση του διορισμού των υπαλλήλων, με επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση, από την οποία θα προκύπτει η δόλια πρόκληση ή υποβοήθηση της παρανομίας. 
Επίσης, στην περίπτωση αυτή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία αναζήτησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των οργάνων διοίκησης, που είχαν την ευθύνη ή συνήργησαν στην παράνομη πράξη. 
Σημειώνεται ότι, την εφαρμογή της εγκυκλίου θα παρακολουθεί το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Μετά την αποστολή της εγκυκλίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:
«Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών ελέγχων έρχονται στο φως τα πρώτα αποτελέσματα για το ζήτημα των πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποίησαν υπάλληλοι κατά το διορισμό τους ή την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Ήδη, από τον μέχρι τώρα έλεγχο στη Δημοτική Αστυνομία, εντοπίστηκαν 45 τέτοιες περιπτώσεις, οι διορισμοί των οποίων σταδιακά ανακαλούνται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών είναι υπαρκτό. Την έκταση του φαινομένου όμως, τώρα επιχειρούμε να μάθουμε. 
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα σήμερα από όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, σε συνεργασία με το ΣΕΕΔΔ, να προχωρήσουν σε εμπεριστατωμένο έλεγχο των πιστοποιητικών και στοιχείων που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των δημοσίων υπαλλήλων. 
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την δύσκολη αυτή προσπάθεια ώστε να αποκαταστήσουμε παλαιές αδικίες και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναμόρφωσης των δομών της δημόσιας διοίκησης».


epoli.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Από σήμερα και έως τις 23 Δεκεμβρίου καταβάλλεται στους επιδοτούμενους ανέργους το δώρο των Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ.

Το εορταστικό επίδομα δικαιούνται όσοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ από 1-5-2013 και έπειτα, οι οποίοι μάλιστα θα το πάρουν και ολόκληρο. Όποιος λαμβάνει επίδομα ανεργίας για μικρότερο διάστημα, τότε για κάθε μήνα που ήταν άνεργος δικαιούται τρία ημερήσια επιδόματα. Τέλος, για κάθε ανήλικο τέκνο που έχει ο άνεργος, το δώρο Χριστουγέννων προσαυξάνεται κατά 10%.
Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ανέργων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας νοσοκομείων».
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα νόμιμης διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και συγκεκριμένα: επαγγελματίες υγείας -ιατροί, νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων.
Προϋπόθεση είναι η εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνεται επίδομα ανεργίας ή όχι. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, και που δεν ασκούν ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 7.200 ευρώ.


newsit.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με παρέμβασή του στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ζητά την αναθεώρηση της στάσης του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, αναφορικά με την ψήφιση τροπολογίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που επιχειρεί τη διάσπαση των Δήμων Λέσβου και Σάμου, σε μικρότερους Δήμους. Επικαλούμενος στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη συνταγματική επιταγή «περί νησιωτικότητας», ο Περιφερειάρχης τονίζει την αναγκαιότητα διάσπασης των Δήμων στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, δεδομένου ότι ομολογουμένως δεν πέτυχε το μοντέλο του ενός Δήμου στα μεγάλα νησιά. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην παρέμβασή του -που έγινε με αφορμή την δημοσιοποίηση της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβαση που προωθεί σήμερα η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση του ρεαλιστικού αιτήματος των νησιωτών για τους Δήμους τους- υπενθύμισε τις αντιδράσεις τόσο του ιδίου, όσο και των άλλοτε Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που με ομόφωνες αποφάσεις τους είχαν ταχθεί προ τριετίας ενάντια στην χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων στα μεγάλα νησιά της χώρας και παρά τις προσπάθειές τους εκείνη την περίοδο πριν την εφαρμογή του νόμου να συναντηθούν με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, εντούτοις αγνοήθηκαν.

Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη, που κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου και στην ΚΕΔΕ:

«Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας είναι γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για την αποκατάσταση του λάθους της χωροταξικής κατανομής των νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με το νόμο 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για 4-5 μεγάλα νησιά της χώρας.
Δυστυχώς κατά τη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης πριν  την ψήφιση του νόμου, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης αγνόησε προκλητικά τις προτάσεις των ανθρώπων και των φορέων των νησιών της Λέσβου και της Σάμου, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι ο ένας Δήμος ήταν τεράστιο λάθος.
Το χειρότερο ήταν ότι αρνήθηκε να συναντήσει τις τότε ΤΕΔΚ των νομών των 2 νησιών του Β. Αιγαίου , οι οποίες είχαν ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στον ένα Δήμο.
Ως Δήμαρχος της Μυτιλήνης τότε, με 30 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, είχα εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η ιδιαιτερότητα των μεγάλων νησιών, η χιλιοειπωμένη νησιωτικότητα, δεν λήφθηκε υπόψιν κατά τη σύνταξη του νόμου, όπως και η σχεδόν καθολική απαίτηση του λαού και των παραγωγικών τάξεων για όχι στον ένα Δήμο, λόγω της τεράστιας έκτασης και άλλων ιδιαιτεροτήτων της Λέσβου.
Σήμερα 3 χρόνια μετά την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», με τις τεράστιες δυσκολίες, οι φόβοι που τότε εκφράσαμε ως Αυτοδιοίκηση και ως κοινωνίες, δυστυχώς επαληθεύτηκαν πλήρως. Δεν υπάρχει κανένας σήμερα που να ισχυρίζεται κύριε Πρόεδρε ότι το μοντέλο ένας Δήμος ΠΕΤΥΧΕ στα μεγάλα νησιά.
Τους τελευταίους 3-4 μήνες υπήρχε η προσδοκία ότι η Κυβέρνηση επικαλούμενη και τη συνταγματική επιταγή «περί νησιωτικότητας» θα επιχειρούσε μια μικρή παρέμβαση στη χωροταξική κατανομή των Δήμων σε 4-5 νησιά της χώρας, που εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα, που είναι διαφορετικά από την ηπειρωτική χώρα.
Υπήρχε στις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου και της Σάμου η αίσθηση, ότι το σπάσιμο των Δήμων σε περισσότερους του ενός, θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση και θα αποκαθιστούσε ένα λάθος και μια αδικία για τα δύο νησιά μας.
Δυστυχώς όμως και με βάσει τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Ι. Μιχελάκη, η μικρή αυτή παρέμβαση στο χωροταξικό του 3852/2010 για τα νησιά, αλλά πολύ σημαντική για τους κατοίκους, οδηγείται σε αδιέξοδο λόγω της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, στη ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Υπουργός.
Κύριε Πρόεδρε
Ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ως άνθρωπος που υπηρετώ χρόνια την αυτοδιοίκηση, ως πολίτης, έχω την ηθική και πολιτική υποχρέωση να ζητήσω την Άμεση προσωπική σας παρέμβαση.
Είναι πολιτική γενναιότητα να ικανοποιήσετε το παλλαϊκό αίτημα των κοινωνιών της Λέσβου και της Σάμου και το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη βελτίωση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ως προς το χωροταξικό για τα 2 νησιά μας.
Το λάθος που έγινε το 2010, σε ένα νόμο που ήταν όντως μια σημαντική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με πολλά θετικά, πρέπει να διορθωθεί.
Κάνω έκκληση κύριε Πρόεδρε να ακούσετε τη φωνή μας, που είναι αντανάκλαση ενός ρεαλιστικού αιτήματος 2 νησιών του Βορείου Αιγαίου που γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα (συγκοινωνιακό, λαθρομετανάστευση, μεταφορικό κόστος κ.λ.π).
Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση λόγω και του χωροταξικού, στη Λέσβο και τη Σάμο.
Ικανοποιήστε ένα καθολικό αίτημα των κατοίκων των νησιών μας και αποκαταστήστε το λάθος του Νόμου 3852/2010 τώρα, ώστε οι εκλογές του Μαΐου να γίνουν με άλλη χωροταξική κατανομή.
Θέλω να πιστεύω ότι έχετε την πολιτική βούληση, να δώσετε λύση σε ένα ΑΠΟΛΥΤΑ δίκαιο, παλλαϊκό αίτημα της Λέσβου και της Σάμου.

                                                    Με εκτίμηση

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                                          ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ»  


ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013


Θετικό πρόσημο στις προσλήψεις για το 2013
Πλεονασματικό - για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης - κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, είναι το ισοζύγιο απασχόλησης κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", του Υπουργείου Εργασίας. 
Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων αφορούσαν 1.039.397 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 29,9%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 925.908, εκ των οποίων οι 625.805 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι 300.103 ήσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις. 
Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων (14.341) καταγράφεται τον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων (34.999) τον Οκτώβριο. 
Υψηλή θέση εξακολουθούν να καταλαμβάνουν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Από τις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν στο ενδεκάμηνο, το 53,48% αφορούσε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 46,52% ευέλικτες μορφές εργασίας. Το 37,83% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 8,69% εκ περιτροπής απασχόλησης. 
«Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Νοέμβριο, επιβεβαιώνουν και φαίνεται να παγιώνουν την τάση σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας», δήλωσε σχολιάζοντας τα στοιχεία της «Εργάνης» ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: 
«Πράγματι, αν και τα ισοζύγια της μισθωτής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι διαχρονικά αρνητικά, λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στη χώρα μας, οι φετινές απώλειες, τόσο του Οκτωβρίου όσο και του Νοεμβρίου, είναι οι μικρότερες από το 2008 και μετά». 
Μείωση όμως της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καταγράφεται κατά τον μήνα Νοέμβριο 2013 καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 17.214 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 98.108, ενώ οι αποχωρήσεις σε 115.322. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Νοεμβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 49,57% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Νοεμβρίου 2012. 
Ο μήνας Νοέμβριος 2013, είναι ο δεύτερος μήνας με αρνητικό ισοζύγιο, μετά από εφτά συνεχόμενους μήνες με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη, που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το ενδεκάμηνο του έτους. 
Τον Νοέμβριο έγιναν 98.108 αναγγελίες προσλήψεων και 115.322 αποχωρήσεις. Από τις συνολικά 115.322 αποχωρήσεις του Νοεμβρίου, οι 35.648 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 79.674 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 
Το 46,68% των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 40,44% μερικής και το 12,86% εκ περιτροπής απασχόλησης. 
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των προσλήψεων οι 45.795 αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 52.313 ήταν συμβάσεις ευέλικτων μορφών εργασίας: οι 39.675 μερικής και οι 12.638 εκ περιτροπής απασχόληση. 
Τον ίδιο μήνα, επίσης, 3.564 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής 1.433 σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργοδότη εργαζομένου και 901 με μονομερή απόφαση του εργοδότη. 
Σε ό,τι αφορά το φύλο των εργαζομένων οι 53.038 προσλήψεις αφορούσαν άνδρες και οι 40.070 γυναίκες. Αντίστοιχα, από τις αποχωρήσεις οι 55.442 ήσαν γυναίκες και οι 59.880 άνδρες. 
Ανά κλάδο, θετικό ισοζύγιο εμφανίζουν οι κλάδοι της εκπαίδευσης και του Δημοσίου, ενώ οι περισσότερες αποχωρήσεις εμφανίζονται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης. 
Οι περισσότερες προσλήψεις έχουν γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και οι περισσότερες αποχωρήσεις στις Περιφέρειες της Κρήτης και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. 
Κατά τον μήνα Νοέμβριο υπογράφηκαν 14 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούν 1.135 εργαζομένους με μειώσεις αμοιβών 8,4% κατά μέσο όρο. 
Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται σε δυο επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούν 22 εργαζομένους στην Κεντρική Μακεδονία και ήταν της τάξεως του 36,80%, και σε μια στην Περιφέρεια της Κρήτης, για 13 εργαζόμενους της τάξεως του 32%. 
Οι μικρότερες μειώσεις αφορούν μία επιχειρησιακή σύμβαση στην Αν. Μακεδονία για 70 εργαζομένους με μειώσεις 5% και οκτώ στην Αττική για 1.014 εργαζομένους με μειώσεις 7,78%.


epoli.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Κοινωφελής εργασία
Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε μακροχρόνια άνεργους και ευάλωτες ομάδες να εργαστούν και να δώσουν μια ανάσα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών τους. Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος τομέας καλύπτει έστω και εμβαλωματικά κάποιες επείγουσες ανάγκες.
Το πρόγραμμα θα ήταν αποτελεσματικότερο, αν αφορούσε και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, αν δινόταν η δυνατότητα στους ανέργους να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριζόταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα δινόταν στους ανέργους μια προοπτική για απόκτηση εμπειρίας, για νέες θέσεις εργασίας και τόνωση της απασχόλησης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός ευρέως προγράμματος, αντίστοιχου της Κοινωφελούς Εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, με διετή διάρκεια;

09 Δεκεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΚΕΔΕ , ΤΡΙΤΗ 17/12/2013 , ΩΡΑ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΪ



Συνεδριάζει αύριο Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 3ος όροφος). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
·        Θέματα Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ:
Α) Κατανομή ΚΑΠ 2014, ΣΑΤΑ 2014
Β) Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις
Γ) Διάταξη για το φόρο ζύθου
Εισηγητές: Δ. Τσιαντής, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ
                         Γ. Μουράτογλου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ
                        Ρ. Γκέκας, διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
·        Θέματα Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας:
Α) Αρμοδιότητες λαϊκών αγορών, υπαίθριου εμπορίου κ.λπ.
Β)Έγκριση συμβάσεων έργου κα ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ (παράταση χρήσης έτους 2014)
Εισηγητές: Ν. Παπαγγελής, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας
                         Γ. Καραγιάννης, αντιπρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και
                         Ισότητας

·        Συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ
Εισηγητές: Φ. Προβατάς, πρόεδρος Επιτροπής Αναπτυξιακών
                        Προγραμμάτων και Τουρισμού
                        Π. Μαΐστρος, σύμβουλος ΚΕΔΕ
·        Θέματα Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Α) Συζήτηση επί του Σχεδίου ΚΥΑ: «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης, ανανέωσης ή τροποποίησης των αδειών, περιεχόμενο διάρκεια ισχύος τους.
Β) Διαμόρφωση τελικής πρότασης για τους Φο.Δ.Σ.Α.
Εισηγητές: Γ. Κοτρωνιάς, πρόεδρος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και                         Περιβάλλοντος
 Λ. Μαλούτας, αντιπρόεδρος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης     Περιβάλλοντος
·        Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης
          Εισηγητής: Σ. Δανιηλίδης, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής,
                             Απασχόλησης και Αλληλεγγύης
·        Θέματα Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης:
-          Συμπεράσματα συνεδρίου Καβάλας για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό
-          Προβλήματα σχολείων
-          Πρόγραμμα άθλησης για όλους
-          Πρόγραμμα KidsAthletics
Εισηγητές: Γ. Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας,
                             Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού
                             Γ. Ιωακειμίδης, αντιπρόεδρος Επιτροπής Παιδείας,

                             Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας δικαιούνται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που θα αξιοποιήσουν τέσσερις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας. Ανάλογα με την περίπτωση, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να ανοίξει η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο κυμαίνονται από 20 έως 37. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Ωστόσο υπάρχουν «παράθυρα» για την έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ασφαλισμένων που ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992.
Σύμφωνα με το δικηγόρο Διονύση Ρίζο που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, το αίτημα για σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε. Ωστόσο τα έτη ασφάλισης πρέπει να είναι όσα προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή δεν χαρίζεται εξάμηνο προκειμένου να συμπληρωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.
Συγκεκριμένα τέσσερις είναι οι διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση από το δημόσιο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας:
Πριν από το 1983
Οι άνδρες και οι άγαμες γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 αποχωρούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Τα 35 χρόνια πρέπει να συμπληρωθούν πλήρως εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που είχαν 25 έτη στο Δημόσιο το 2002 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 34 έτη και 6 μήνες χωρίς όριο ηλικίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη συμπλήρωση της 35ετίας χρησιμοποιείται ο χρόνος σε άλλους φορείς κύριας ασφάλισης και ο χρόνος της θητείας.
Εάν υπάρχει χρόνος στο ΙΚΑ με απασχόληση σε ιδιωτικό τομέα τότε ο εν λόγω χρόνος πρέπει να εξαγοραστεί με αντίτιμο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης.
Πρέπει να επισημανθεί πως οι εν λόγω ασφαλισμένοι είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει 25 έτη στην ασφάλιση του Δημοσίου. Επιπλέον χρειάζεται να έχει ο ασφαλισμένος έστω μία ημέρα απασχόλησης στο Δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982.
Οι έγγαμες γυναίκες και οι μητέρες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο πριν από το 1983 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας με τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες στην ασφάλιση. Και στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται και ο χρόνος που έχει διανυθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία με εξαγορά.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η ασφαλισμένη έστω μία ημέρα απασχόλησης στο Δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από τι 1983 έως και το 1992 και συμπληρώνουν 37 πραγματικά έτη ασφάλισης παίρνουν σύνταξη χωρίς όριο. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θεμελίωσε το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η 37ετία
Προσοχή, για τη συμπλήρωση της 37ετίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και η στρατιωτική θητεία. Ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται άλλοι πλασματικοί χρόνοι ούτε και επιδοτούμενοι όπως η ανεργία, η ασθένεια κ.ά.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν είναι απαραίτητο για τους ασφαλισμένους τής εν λόγω κατηγορίας να έχουν 25 έτη στο Δημόσιο.
Οι μητέρες τουλάχιστον τριών τέκνων που είχαν 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται και όσες συμπληρώνουν την 20ετία με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων και θεμελιώνουν αναδρομικά δικαίωμα το 2010. Σημειώνεται πως το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά το 1983 στο Δημόσιο.

ΔΕΚΟ – Τράπεζες

Κερδισμένοι οι παλαιοί ασφαλισμένοι
Μεγάλοι τυχεροί είναι όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, καθώς ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης. Στα λεγόμενα «ειδικά» ταμεία -που καλύπτουν εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες- οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας. Συγκεκριμένα όσοι έχουν έστω μία ημέρα ασφάλισης σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982 μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι άντρες ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν χρήση της στρατιωτικής θητείας για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί, καθώς το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί, αφού ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το Δημόσιο, οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης χρησιμοποιούνται εδώ κανονικά. Κερδισμένες είναι και οι μητέρες τριών τουλάχιστον τέκνων, που συμπλήρωσαν 20 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010. Η «έξοδος» γίνεται χωρίς όριο ηλικίας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, αφού η 20ετία δεν μπορεί να συμπληρωθεί με εξαγορά πλασματικού χρόνου παιδιών.
Οι ευκαιρίες για ΙΚΑ – ΟΑΕΕ
Περιορισμένα είναι τα περιθώρια για «έξοδο» χωρίς όριο ηλικίας από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010.
Σημειώνεται πως ο χρόνος ασφάλισης σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί στη μεν περίπτωση του ΙΚΑ σε ταμεία ασφάλισης μισθωτών, στον δε ΟΑΕΕ μόνο στα τρία ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ).
Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν αυτές τις προϋποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011 με τον ν. 3863/2010 καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Επομένως δεν μπορεί να ανοίξει η πόρτα εξόδου χωρίς τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου.
Αυξάνονται τα έτη για τους ενστόλους
Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων δίνουν τη δυνατότητα στους ενστόλους να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2011 έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται σταδιακά τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος και την αποχώρηση χωρίς όριο ηλικίας.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 απαιτούνται 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για αποχώρηση.
Το έτος 2011 απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για αποχώρηση.
Το έτος 2012 απαιτούνται 27 έτη και 6 μήνες.
Φέτος απαιτούνται 29 έτη.
Το έτος 2014 απαιτούνται 30 έτη και 6 μήνες.
Ειδικότερα για τους τρίτεκνους -για τους οποίους πλέον το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς- η θεμελίωση γίνεται όταν συμπληρώνουν 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση. Eτσι εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία χωρίς όριο ηλικίας.
Το ίδιο ισχύει και για όσους από αυτούς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24 έτη και 6 μήνες) μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, αφού το δικαίωμά τους ως τριτέκνων γεννάται από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ετσι όσοι γονείς τριών και άνω τέκνων συμπληρώνουν την 20ετία:
Το 2011, θα πρέπει στη συνέχεια να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
Το 2012, θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης για την αποχώρηση (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
Φέτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης.
Από το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση δικαιώματος θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Παραδείγματα

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τις προϋποθέσεις «εξόδου» χωρίς όριο ηλικίας δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος – Συντάξεις». Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Ερώτηση: Υπάλληλος του ΟΤΕ ασφαλισμένος από το 1980 στο ΙΚΑ συνεχόμενα και στη συνέχεια στο ΤΑΠ – ΟΤΕ είναι σήμερα 58 ετών και συμμετέχει στο πρόγραμμα εθελουσίας του Οργανισμού. Εχει στρατιωτική θητεία 2 ετών την οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Ο εν λόγω υπάλληλος εφόσον έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία για προσαύξηση της σύνταξης και συμπλήρωση 35ετίας. Με την εξαγορά μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας.
Ερώτηση: Υπάλληλος σε δήμο έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά το 1977 στο ΙΚΑ, προσλήφθηκε στο Δημόσιο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει συμπληρώσει 34 έτη ασφάλισης συνολικά. Εχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία για 24 μήνες και είναι σήμερα 54 ετών. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μπορεί εφόσον το επιθυμεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και να αποχωρήσει χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης. Ετσι με την εξαγορά θα χρειαστεί να παραμένει στην εργασία και την ασφάλιση για το χρονικό διάστημα που του λείπει ώστε να συμπληρώσει την απαραίτητη 37ετία.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

aftodioikisi.gr

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Να στέλνουν «αμελλητί» τις ποινικές διώξεις που ασκούνται κατά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), στρατιωτικών, αστυνομικών, κ.λπ., στις υπηρεσίες που εργάζονται, ζητά με εγκύκλιό του προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, καθώς και στους ανακριτές της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Παράλληλα ο κ. Κανελλόπουλος καλεί τους δικαστές με τη γνωστοποίηση της ποινικής δίωξης κατά των δημοσίων, κ.λπ. υπαλλήλων στις υπηρεσίες που απασχολούνται, να γνωστοποιούν «αμελλητί» τις διώξεις αυτές στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) και στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).
Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί «αυτονόητο ότι αν η δίωξη, κ.λπ. αφορά δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς δικαστηρίων, η δίωξη θα γνωστοποιείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης».
Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου αυτής, όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος, απετέλεσε η διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που υπάρχουν, δεν γίνεται από τις Εισαγγελίες η γνωστοποίηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των αστυνομικών, και υπολοίπων υπαλλήλων στις υπηρεσίες που εργάζονται, αλλά και στις περιπτώσεις που γίνονται δεν κοινοποιούνται αυτές στον Γ.Ε.Δ.Δ. και στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.

aftodioikisi.gr

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ 750.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνουν οι αλλαγές που πέρασαν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, αλλάζοντας με ερμηνευτική εγκύκλιο τις προϋποθέσεις του νόμου για τη διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Από τις αλλαγές αυτές επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα περίπου 750.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία και καταλήγουν με τελευταίο φορέα του ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ, είτε είχαν ασφαλιστεί άλλά έμειναν άνεργοι και ασφαλίζονται εκ νέου στο ΙΚΑ.
Δείτε τους σχετικούς πίνακες:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
aftodioikisi.gr