Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑΣΕΙΣ MRB : ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Διπλό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου τόσο για τις βουλευτικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. 
Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% έναντι 20% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,9%, ΚΚΕ με 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, ΠΑΣΟΚ με 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,1% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» επέλεξε το 4,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 24,8%.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της MRB  η δύναμη της ΝΔ υπολογιζόταν σε 28,1% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 26,6%. Ακολουθούσαν η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και "Άλλο Κόμμα" με 5,9%. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Όταν το ερώτημα πηγαίνει στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22% έναντι 21,8% της ΝΔ και ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4% και το «Άλλο Κόμμα» 3,2% με το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» να αγγίζει το 23,8%.
Η Κουμουνδούρου διατηρεί προβάδισμα και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 39,6% έναντι 34,7% της Νέας Δημοκρατίας, με τρίτη επιλογύη το «Κανένα Κόμμα» και 14,4%, τέταρτη επιλογή το «Άλλο Κόμμα» και 7,3% και πέμπτη επιλογή το «Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ» και ποσοστό 3,9%.
Να αλλάξει στάση η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα
Στην ίδια έρευνα οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το «ποια θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από εδώ και στο εξής». 
Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο (σε 84,4% έναντι 78,2%).
Μόλις το 8%, αντίθετα, απαντά ότι η  κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση τους όποιους νέους όρους της τρόικας, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανή ρήξη και τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες. 
Όσο για τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι συμμετέχοντες απαντούν: 
- Ο περιορισμός της ανεργίας (85,9%)
- Η προστασία του εισοδήματος των πολιτών (79,2%) 
- Η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ικανοποιητικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών (78,1%)
- Η ανάπτυξη της οικονομίας (77,5%)
- Η διασφάλιση ικανοποιητικών συντάξεων (75,3%)


protothema.gr