Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με παρέμβασή του στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ζητά την αναθεώρηση της στάσης του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, αναφορικά με την ψήφιση τροπολογίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που επιχειρεί τη διάσπαση των Δήμων Λέσβου και Σάμου, σε μικρότερους Δήμους. Επικαλούμενος στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη συνταγματική επιταγή «περί νησιωτικότητας», ο Περιφερειάρχης τονίζει την αναγκαιότητα διάσπασης των Δήμων στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, δεδομένου ότι ομολογουμένως δεν πέτυχε το μοντέλο του ενός Δήμου στα μεγάλα νησιά. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην παρέμβασή του -που έγινε με αφορμή την δημοσιοποίηση της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβαση που προωθεί σήμερα η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση του ρεαλιστικού αιτήματος των νησιωτών για τους Δήμους τους- υπενθύμισε τις αντιδράσεις τόσο του ιδίου, όσο και των άλλοτε Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που με ομόφωνες αποφάσεις τους είχαν ταχθεί προ τριετίας ενάντια στην χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων στα μεγάλα νησιά της χώρας και παρά τις προσπάθειές τους εκείνη την περίοδο πριν την εφαρμογή του νόμου να συναντηθούν με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, εντούτοις αγνοήθηκαν.

Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη, που κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου και στην ΚΕΔΕ:

«Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας είναι γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για την αποκατάσταση του λάθους της χωροταξικής κατανομής των νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με το νόμο 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για 4-5 μεγάλα νησιά της χώρας.
Δυστυχώς κατά τη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης πριν  την ψήφιση του νόμου, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης αγνόησε προκλητικά τις προτάσεις των ανθρώπων και των φορέων των νησιών της Λέσβου και της Σάμου, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι ο ένας Δήμος ήταν τεράστιο λάθος.
Το χειρότερο ήταν ότι αρνήθηκε να συναντήσει τις τότε ΤΕΔΚ των νομών των 2 νησιών του Β. Αιγαίου , οι οποίες είχαν ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στον ένα Δήμο.
Ως Δήμαρχος της Μυτιλήνης τότε, με 30 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, είχα εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η ιδιαιτερότητα των μεγάλων νησιών, η χιλιοειπωμένη νησιωτικότητα, δεν λήφθηκε υπόψιν κατά τη σύνταξη του νόμου, όπως και η σχεδόν καθολική απαίτηση του λαού και των παραγωγικών τάξεων για όχι στον ένα Δήμο, λόγω της τεράστιας έκτασης και άλλων ιδιαιτεροτήτων της Λέσβου.
Σήμερα 3 χρόνια μετά την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», με τις τεράστιες δυσκολίες, οι φόβοι που τότε εκφράσαμε ως Αυτοδιοίκηση και ως κοινωνίες, δυστυχώς επαληθεύτηκαν πλήρως. Δεν υπάρχει κανένας σήμερα που να ισχυρίζεται κύριε Πρόεδρε ότι το μοντέλο ένας Δήμος ΠΕΤΥΧΕ στα μεγάλα νησιά.
Τους τελευταίους 3-4 μήνες υπήρχε η προσδοκία ότι η Κυβέρνηση επικαλούμενη και τη συνταγματική επιταγή «περί νησιωτικότητας» θα επιχειρούσε μια μικρή παρέμβαση στη χωροταξική κατανομή των Δήμων σε 4-5 νησιά της χώρας, που εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα, που είναι διαφορετικά από την ηπειρωτική χώρα.
Υπήρχε στις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου και της Σάμου η αίσθηση, ότι το σπάσιμο των Δήμων σε περισσότερους του ενός, θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση και θα αποκαθιστούσε ένα λάθος και μια αδικία για τα δύο νησιά μας.
Δυστυχώς όμως και με βάσει τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Ι. Μιχελάκη, η μικρή αυτή παρέμβαση στο χωροταξικό του 3852/2010 για τα νησιά, αλλά πολύ σημαντική για τους κατοίκους, οδηγείται σε αδιέξοδο λόγω της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, στη ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Υπουργός.
Κύριε Πρόεδρε
Ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ως άνθρωπος που υπηρετώ χρόνια την αυτοδιοίκηση, ως πολίτης, έχω την ηθική και πολιτική υποχρέωση να ζητήσω την Άμεση προσωπική σας παρέμβαση.
Είναι πολιτική γενναιότητα να ικανοποιήσετε το παλλαϊκό αίτημα των κοινωνιών της Λέσβου και της Σάμου και το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη βελτίωση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ως προς το χωροταξικό για τα 2 νησιά μας.
Το λάθος που έγινε το 2010, σε ένα νόμο που ήταν όντως μια σημαντική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με πολλά θετικά, πρέπει να διορθωθεί.
Κάνω έκκληση κύριε Πρόεδρε να ακούσετε τη φωνή μας, που είναι αντανάκλαση ενός ρεαλιστικού αιτήματος 2 νησιών του Βορείου Αιγαίου που γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα (συγκοινωνιακό, λαθρομετανάστευση, μεταφορικό κόστος κ.λ.π).
Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση λόγω και του χωροταξικού, στη Λέσβο και τη Σάμο.
Ικανοποιήστε ένα καθολικό αίτημα των κατοίκων των νησιών μας και αποκαταστήστε το λάθος του Νόμου 3852/2010 τώρα, ώστε οι εκλογές του Μαΐου να γίνουν με άλλη χωροταξική κατανομή.
Θέλω να πιστεύω ότι έχετε την πολιτική βούληση, να δώσετε λύση σε ένα ΑΠΟΛΥΤΑ δίκαιο, παλλαϊκό αίτημα της Λέσβου και της Σάμου.

                                                    Με εκτίμηση

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                                          ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ»