Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ




Ιατρικό κλιμάκιο όλων των διαθέσιμων ειδικοτήτων αποτελούμενο από μέλη της ΕΝΕΛΙΑ (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Χίου) επισκέφθηκε  τις Οινούσσες.

Οι ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις έγιναν από το πρωί εώς το μεσημέρι στο αγροτικό Ιατρείο Οινουσσών ενώ οι γιατροί επισκέφθηκαν στο σπίτι τους όσους ασθενείς επιθυμούσαν να εξεταστούν αλλά δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Ηταν μια σπουδαία κίνηση απο την Μητρόπολη Χίου για τον κόσμο των Οινουσσών που αδυνατούν να μετακινηθούν στην Χίο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Πράξεις που τόνίζουν το αίσθημα της αγάπης και της αλλυλεγγύης τις  Άγιες μέρες που διανύουμε...

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

Πολλά λέγονται για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, και κυκλοφόρησαν φήμες ότι πρόκειται για γυναίκα και μάλλιστα για την Ολυμπιάδα, κάτι το οποίο το ΥΠ.ΠΟ διέψευσε, αλλά και το ίδιο με τη σειρά του αρνείται να διαφωτίσει και να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
 
Καλό είναι μετά από τόσους μήνες να δούμε ξανά περιληπτικά ποια είναι τα κύρια σημεία μέχρι τώρα που έχουν αποκαλυφθέι από τους υπευθυνους, δίνοντας μια εικόνα για το ποιος είναι τελικά ο νεκρός.
 
Ο embedotimos.blogspot.gr, για άλλη μια φορά αποφάσiσε να παρέμβει με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των γεγονότων.
 
"Σήμερα, 19/12/2014, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση λόγω των διαφόρων φημών που κυκλοφόρησαν περί δήθεν στοιχείων που προέκυψαν από το οστεολογικό υλικό του σκελετού του τάφου της Αμφίπολης :
 
«Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:
Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.
Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.
Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών»
 
Παρά την παταγώδη διάψευση όλων των δήθεν αποκαλύψεων που εγίνοντο από γνωστές πηγές παραπληροφόρησης του διαδικτύου ως προερχόμενες από εσωτερική πληροφόρηση κατά την διάρκεια της ανασκαφής, δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα αυτή η πρακτική, προφανώς για τόνωση της επισκεψιμότητας τους μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα της Αμφίπολης έχει ατονίσει  λόγω μη ύπαρξης  νέων στοιχείων.
 
Εμείς θα βασιστούμε σε αυτά τα οποία αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι ανασκαφείς.
 
Συγκεκριμένα, η κα Περιστέρη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη της στο Ράδιο Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν την ανεύρεση του σκελετού, μας αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία συνδυαζόμενα και με τις μετέπειτα παρουσιάσεις της, τόσο στην Αθήνα (βλέπε :  "ΑΝ ΣΩΖΟΤΑΝ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ" ) όσο και στο Παρίσι (βλέπε :  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ) μας δίνουν μιαολοκληρωμένη εικόνα για το τι αναμένεται να ανακοινωθεί (και να επιβεβαιωθεί) μετά τιςαναλύσεις του σκελετικού υλικού κατά πρώτον και της γεωφυσικής διασκόπησης όπως και τηςστρωματογραφίας του τάφου κατά δεύτερον.
 
Ας απολαύσουμε την κυρία Περιστέρη στην «χαλαρή» συνέντευξη της…..
 
Ακούστε την προσεκτικά ==>  Συνέντευξη Περιστέρη στο Ράδιο Σέρρες
 
Τα βασικά σημεία τα οποία αξίζει να προσέξουμε κατά την γνώμη μου είναι τα εξής (σε παρένθεση τοχρονικό σημείο της συνέντευξης όπου παρατίθενται τα αναγραφόμενα) :
 
1) Ο Αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου  και ίσως να έχουν εμπλακεί  και αγαπημένοι ζωγράφοι και γλύπτες του Αλεξάνδρου (05:55)
 
2) Δεν ξέρουμε που έχει καταλήξει η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (06:37)
 
3) Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη προσωπικότηταστρατηλάτης, και βασιλικό άτομο. (06:55)
 
4) Πολύ ακριβή Κατασκευή- Μένουμε στο ότι ήταν βασιλιάς (09:00)
 
5) Σφράγισμα σε όλη την διάρκεια της κατασκευής και μετά, δεν ξέρουμε πόσο υστερότερα έγιναν οι τοίχοι σφράγισης. Σίγουρα δεν είναι η εποχή του Κασσάνδρουο Κάσσανδρος είναι μετά. Έπειτα έχουμε τους Ρωμαίους. Οι τελευταίοι Μακεδόνες θα προσπάθησαν να καλύψουν τα μνημεία τους(10:08)
 
6)Δεν αποκλείεται να έχει γίνει κατά παραγγελία ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την όλη ιστορία.(11:55)
 
7) Βρήκαμε ζωγραφιστό διάκοσμο (23:08)
 
8) Οι προηγούμενοι ανασκαφείς δεν είχαν βρει τον περίβολο. Ο περίβολος βρέθηκε περίπου 10 μέτρα κάτω από τον υπάρχοντα αγροτικό δρόμο. (25:00)
 
9) Λογικά πρέπει να είναι ο μοναδικός τάφος για αυτόν τον τύμβο, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι είναι πολύ μεγάλη προσωπικότητα. (26:28)
 
10) Και γιατί όχι να μην είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ; Έχουμε τον αρχιτέκτονα του και ίσως και κάποιους άλλους από τους καλλιτέχνες του, κάποιους από τους γλύπτες του….Ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες  (28:18)
 
---------
 
Από την παραπάνω «εξομολόγηση» της κας Περιστέρη είναι αφ’ένός μεν προφανές  ποια πιθανόν να είναι η ταυτότητα του νεκρού, την οποία βεβαίως θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού  και αφ’ετέρου δίδεται η εντύπωση ότι πολύ πιθανόν να έχουν βρεθεί «υπογραφές» των καλλιτεχνών πάνω στα έργα τους (π.χ. Καρυάτιδεςψηφιδωτό- πράγμα βεβαίως που εσυνηθίζετο ), και που πολύ πιθανόν να ταυτοποιούνται με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής του  Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά την γνώμη μου, εντέχνως αφήνει να υπονοηθεί η κα Περιστέρη. 
 
Ειδικά η επιμονή της για αναφορά σε γλύπτες ίσως να κρύβει κάτι πολύ ουσιαστικό …..
 
Είναι σαφές ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών αναλύσεων και μετρήσεων είναι αυτό που αναμένει το ΥΠΠΟ για να κάνει μια πιο εμπεριστατωμένη και εκτενέστερη παρουσίαση των ευρημάτων στο σύνολο τους.
 
Άλλωστε μόνο η μελέτη των μετρήσεων και των αναλύσεων θα μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα, για αυτό και πρέπει να κάνουμε υπομονή….."
 
Tάδε έφη από τον embedotimo, και επειδή μέχρι τώρα έχει πέσει υπερβολικά μέσα στις προβλέψεις του, και επειδή η λογική με την οποία αναλύει τα γεγονότα είναι το λιγότερο στέρεη, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε την γνώμη του πολύ σοβαρά.
 
Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης, αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» του λόφου Καστά αλλά και στοιχεία «ταυτότητας» του σκελετικού υλικού, ως προς την ηλικία και το φύλο του νεκρού.
 
Ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι (κατασκευές), εντός του Τύμβου, πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ήδη ανασκαφεί από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης .
 
Οι ανασκαφείς έχουν πλέον στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από το επιστημονικό «εργαλείο» της γεωηλεκτρικής διασκόπησης, που, με ειδικές αναλύσεις, μπορεί να διαμορφώσει έναν χάρτη με την κάτοψη πιθανών αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο υπέδαφος. Εχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα, η οποία θα επιλέξει , εν καιρώ, πού θα κάνει τομές για την αποκάλυψη νέων ευρημάτων.
 
Παράλληλα, έχει ήδη ανατεθεί σε έλληνες επιστήμονες η ανθρωπολογική εξέταση των οστών, που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο-θήκη, εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Οι ειδικοί θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ατόμου, αν και είναι απορίας άξιον πώς εδώ και τόσο καιρό δεν έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Η επίσημη εξήγηση ως προς τη διαπίστωση του φύλου, είναι ότι αν και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, η λεκάνη η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για άμεσο προσδιορισμό του, είναι διαμελισμένη.
 
Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γρηγόρης Τσόκας, δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών δομών εντός του Λόφου Καστά, με εντοπισμό «σημείων», αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
 
Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο της Αμφίπολης, με τον περίβολο των 497 μέτρων, έχει ακόμα πολλά να φέρει στο φως. Αλλωστε, οι ανασκαφείς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για ταφικό συγκρότημα και θεωρείται πιθανότατη η ύπαρξη και άλλων κατασκευών .
 
Ο Τύμβος κρύβει κι άλλα μυστικά εντός του. Ο κ. Τσόκας και η επιστημονική του ομάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη γεωηλεκτρική τομογραφία, μία από τις πιο προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης, δίνει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε επόμενη ανασκαφική φάση, να μην προχωρά στα «τυφλά».
 
Επιχειρείται, μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, στο εν εξελίξει ανασκαφικό τους έργο. Τα επόμενα βήματά τους θα καθορισθούν σε κάποιο βαθμό από το «σκανάρισμα» του λόφου, υπό το φως των νέων δεδομένων, ώστε να διερευνηθεί τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΧΑΪΚΑΛΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Α΄DVD , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ



Είναι μείζον πολιτικό γεγονός. Ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους Έλληνες πολίτες. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι, πέρα από τις όποιες νομικές ερμηνείες, οφείλουμε ως δημοσιογράφοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Πέραν αυτού, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υλικό έχει παραδοθεί (έκθεση εγχειρήσεως) στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο το καθιστά νόμιμο. Οι συνομιλίες που ακολουθούν είναι εκείνες της πρώτης συνάντησης Αποστολόπουλου-Χαϊκάλη, με τις εικόνες της οποίας είχε ντυθεί ο διάλογος που διεξήχθη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης. Τον παραθέτουμε αυτούσιο, με τα κενά όσων σημείων ήταν αδύνατον να απομαγνητοφωνηθούν λόγω κακής ποιότητας του ήχου.

Το zougla.gr δίνει στη δημοσιότητα τις συνομιλίες από την πρώτη συνάντηση Αποστολόπουλου-ΧαϊκάληΕν τω μεταξύ, το μεσημέρι αναμένεται το πρώην στέλεχος της Deutsche Bank να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο κ. Αποστολόπουλος έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργήματος που αφορά δωροδοκία βουλευτή. Παράλληλα,συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για το ίδιο θέμα, ενώ αποφασίστηκε να μην προβληθεί το επίμαχο βίντεο, αλλά να ζητηθεί η ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλο Χαϊκάλη για τους ισχυρισμούς του ότι ο άνθρωπος που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας λειτουργούσε για λογαριασμό του πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη.

«Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. Ο πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Για το θέμα αυτό ο Παύλος Χαϊκάλης τόνισε το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ότι δέχεται καλοπροαίρετα τη μήνυση του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν τον κατονόμασε ποτέ, αλλά ότι ο καταγγελλόμενος ενέπλεξε το όνομα του κ. Σαμαρά στη συζήτηση. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι είχε δώσει πριν από μήνες στον Γιώργο Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ για επενδύσεις και εκείνος του επέστρεψε 500 ευρώ ως κέρδη. Στη συνέχεια όμως, όταν του ζήτησε να του επιστρέψει όλο το ποσό, ο κ. Αποστολόπουλος του κατέβαλε μόνο 800 ευρώ.

Οι επίμαχοι διάλογοι



Χ.: Άκου να σου πω ένα πράμα. Το σπίτι, μια αντικειμενική αξία. Μπορεί η τράπεζα να το πάρει το σπίτι 1,3. Αντικειμενική έχει 2. Να το πάρει δηλαδή. Εγώ θέλω να είναι καθαρά, να μη βγάζουν μάτια. Να μου δώσει 1,3 και μετά, που είναι πεσμένες οι αγορές, να πάρω ένα δάνειο 500.000 ευρώ για να πάρω το σπίτι και το πληρώνω μετά αυτό. Να το πάρει το σπίτι η τράπεζα. Περίμενε. Κάποιος υπάλληλος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Α.: Μπορώ να μιλήσω; 
Χ.: Να μιλήσεις. 
Χ.: Έχω υπογράψει τα συμβόλαια για 4 διαφημιστικά. 
… 
Μόλις πληρωθούμε τα συμβόλαια, άσε το σπίτι. Τελείωσε το σπίτι. Βγάζω ανακοίνωση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τα 700 ανεξαρτητοποιούμαι. Να του πεις ότι το πρώτο κομμάτι έχει δύο κομμάτια. Για να δείξει αυτός τη διαδρομή. Το πρώτο κομμάτι, τα 700 κατοστάρικα, ότι υπάρχει χαρτί της ανεξαρτητοποίησης, να το έχει στα χέρια του, σαν να είναι η δική μου θέληση, και με το που ετοιμαστούν τα συμβόλαια σε έναν χρόνο.
Α.: Τι σ’ έναν χρόνο. Ψηφίζουμε σ’ έναν μήνα.
Χ.: Σ’ έναν χρόνο θα μπουν τα διαφημιστικά, ρε μ@λάκ@, έτσι δεν μου είπες, κατανοητό; Εγώ δεν θέλω πολλά. Δεν πάω να φάω. Εγώ θέλω να είναι ένα τίμημα που να μπορώ να ζήσω και να μπορώ να το δικαιολογήσω για να μη μου πουν τίποτα. Δηλαδή, ρε μ@λάκ@, μη φάω ξύλο. Αυτό λέω.
Α.: Αν θες να με ακούσεις. 

Χ.: Γιώργο, άκου να σου εξηγήσω κάτι. Μου είπες κάτι, να πάρω ένα πακέτο και να το 'χω στο σπίτι και να είναι κρυμμένο μονίμως. Αυτό δεν γίνεται. Το καταλαβαίνεις. Το σκέφτηκα. Όχι δύο, 45. Και να μου πεις πάρε 45 και κάτσε εδώ πάνω, δεν μπορώ να ζω με αυτό το άγχος. Θα κάτσω γω, ρε μ@λάκ@. Άντε ρε γ@μήσου τώρα, μη με τρελαίνεις. Θα κάτσω τώρα εγώ να έχω άγχος στο σπίτι για τα λεφτά. Να πάμε σε λογικές λύσεις.
Α.: Εγώ θα το έκανα πάντως. 
Χ.: Μη με ξεφτιλίσουν. 
Α.: Να το κάνουμε αύριο το πρωί;
Χ.: Όχι, ρε παιδί μου.
Α.: Έχουμε μια βδομάδα χαλαρά να το συζητήσουμε.
Χ.: Εγώ σου λέω τι προτείνω.
… [αναφορά στην Πειραιώς (ακατάληπτο)]
Α.: Δεν ξέρω, ρε Παύλο, δεν ξέρω.
Χ.: Για 400 χιλιάδες μου μιλάς. Εμένα μου φαίνεται αυτή η διαδικασία λίγο περίεργη. Να κάνω 2 διαφημιστικά με σποτ 6 σε μια εταιρεία. Δεν ξέρω πόσα δίνει το παιδί. Εγώ ζήτησα σαν βουλευτής κλπ. 

Η άλλη περίπτωση είναι αυτή με το δάνειο. Το πρώτο που ζητάμε στο άμεσο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Να προχωρήσουμε στο άλλο. Να του πεις πότε είναι να ξεκινήσουμε την ανεξαρτητοποίηση, από κει το θέμα, ήδη υπάρχει αυτό το θέμα, που χτυπιέμαι με τον Τέρενς.
Α.: Η διαφήμιση. Θα βάλουμε μια εταιρεία δικιά μας. Χ.: Άκουσα ότι 7 του μηνός ξεκινάει η διαδικασία. Απλώς για να ξέρω πότε θα είναι. Αφού κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να συζητήσουμε κι ένα άλλο. Τι πρόσβαση έχουμε. Πολιτικά τους Ανεξάρτητους τους ξεχνάμε. Γεια σας. Α.: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να φύγεις. Τους έχεις ανάγκη έτσι;Χ.: Μαλακά, επειδή υπάρχουν κάποια προνόμια. Α.: Μπορείς να ξεκαθαρίσεις και να μπεις στον Σαμαρά πολύ εύκολα.Χ.: Μπορείς εσύ να το κάνεις;Α.: Αυτό είναι εύκολο.Χ.: Υπάρχουν προδιαγραφές, να μιλήσει ο πρόεδρος στον Σαμαρά να με περάσει στα ψηφοδέλτια;Α.: Κανονικότατα. Αυτό στο κάνω εγώ, δεν χρειάζεται να το κάνει ο πρόεδρος. Θα το κάνω εγώ πιο εύκολα από τον πρόεδρο.Χ.: Από τον Σάλλα στον Σαμαρά, ρε μ@λάκ@; Α.: Μη στεναχωριέσαι. Το πιο εύκολο πράγμα. Επεμβαίνω εγώ πιο εύκολα. Χ.: Το θέμα είναι, να σου πω κάτι. Πως μέχρι στιγμής έβριζα τη Νέα Δημοκρατία. Πώς θα με περάσει; Πώς θα γυρίσω;Α.: Αυτή τη βδομάδα μπορεί να κινηθεί καινούριο κόμμα.Χ: Και άλλο; Η Τελεία του Γκλέτσου. Χα χα. Μπορούμε να πάμε στον Μπαλτάκο; Α.: Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη φασαρία. Χ.: Περίμενε. Επειδή τώρα ο Σαμαράς είναι εντάξει. Επειδή όμως είναι δύσκολο να πεταχτώ από τη ΝΔ, θα με κράξει ο κόσμος.Α.: Άμα πας στον Ζώη και τον Μπαλτάκο;Χ.: Τι; Θα συνεργαστούν ο Ζώης με τον Μπαλτάκο; Ο Ζώης έλεγε κάτι για τον Τσίπρα. Στον Μπαλτάκο έχουμε πρόσβαση;… Γιατί άμα είναι και έχεις πρόσβαση είτε εσύ είτε ο πρόεδρος στον Μπαλτάκο... Α.: Τι θέλεις;Χ.: Μη φάμε ξύλο, ρε μ@λάκ@. Αν δεν κατέβει ο Μπαλτάκος, να το δούμε στη ΝΔ. Χ.: Κάτσε, ρε μ@λάκ@, είναι πίσω από τη ΝΔ, είναι πίσω από τον Μπαλτάκο.Τι γίνεται με το action και τον Παναγιωτάκη, ρε μ@λάκ@; Πώς τον ξεπλένει τον Βενιζέλο αυτός; Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι παραγωγή. Να πήρε 14%, άντε να έχει κάνει 40, δεν μπορεί να πάει παραπάνω και να έχει μαζέψει ένα εκατομμύριο, δύο.Α.: Τρία;Χ.: Όχι, ρε @ούστη, κάτσε. Έχει φάει και λεφτά από κόσμο. Τα θέατρα. Πας και ανοίγεις το action, ένα κανάλι. Δεν μπορείς να τα βγάζεις, ρε @ούστη, αυτά τα λεφτά. Στον γάμο της Κούρκουλα, που ήταν Βενιζελικοί. Πάει με τον Βενιζέλο αυτή η ιστορία. Παίζεται μεγάλο παιχνίδι.Α.: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προβλήματα. Είτε θα γίνουν εκλογές τώρα ή θα γίνουν... [ακατάληπτο] Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι είναι άχρηστος άνθρωπος (σ.σ.: Καμμένος). Χ.: Γιατί το λες αυτό; Άχρηστος, άχρηστος, αλλά κρατάει ένα κόμμα κανονικά. Εγώ σου λέω είναι άχρηστος ο Καμμένος. Ξαφνικά ο Μελάς δεν είναι δούρειος ίππος. Ασυνείδητα δούρειος ίππος. Κρατάει ένα κόμμα αυτή τη στιγμή χωρίς φράγκο, ρε @ούστη. Α.: Ποιος το λέει;Χ.: Τι ποιος το λέει; Χωρίς φράγκο γιατί;Α.: Ξέρω καλά... [ακατάληπτο]Χ.: Εγώ δεν σου είπα ότι είναι ανέντιμος... Από Γερμανούς, από Γάλλους. Από την Πειραιώς όχι.Α.: Από τον Βαρδινογιάννη.Χ.: Από τον Βαρδινογιάννη;Α.: Προσωπικό δάνειο. Ξέρω τι σου λέω, άσ' το. Προσωπικό δάνειο.Χ.: Ρε @ούστη μου, πες μου τώρα. Με αυτά που μου λες ο ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει, ο Θεοδωράκης τα παίρνει...Α.: Όλοι τα παίρνουν.Χ.: Όλοι τα παίρνουν. Μόνο τα λεφτά. Δηλαδή [ακατάληπτο] μήπως οι Γερμανοί μπήκαν στο κόλπο και δίνουν λεφτά και οι Γερμανοί; Α.: Όχι ρε. Εγώ δεν έχω βρει κανέναν. Τώρα σου μιλάω στα ίσια.Χ.: Είναι κεφάλαια του Σάλλα, της Πειραιώς; Α.: Θα μπει ο Μελισσανίδης στο παιχνίδι, αν μπει. Αυτοί δύο είναι. Είναι ο Μαρινάκης και ο Μελισσανίδης. Χ.: Και ο Βαρδινογιάννης;Α.: Ο Βαρδινογιάννης παίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

zougla.gr

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : " ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ " ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για ΠτΔ ο Φώτης Κουβέλης
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «ακατάλληλο» για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η συνολική στάση του κ. Κουβέλη δεν με έχει πείσει ότι θα μπορούσε να είναι κατάλληλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των δύο Ανεξάρτητων Βουλευτών, Σπύρου Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου, αλλά και του Βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., Νίκου Τσούκαλη, ο κ. Φώτης Κουβέλης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τρίτη - ως όλα δείχνουν - κρίσιμη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά εξέφρασε τη στήριξή του στον κ. Σταύρο Δήμα, λέγοντας, πως δεν πρέπει και δεν τίθεται θέμα αλλαγής του

"Δισκοφορία ὑπέρ τῶν συσσιτίων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν"


E-mailΕκτύπωσηPDF
EgkS1370

Πρόβα κυβέρνησης με επίσκεψη Τσίπρα στην Π. Αττικής – Τι είπε για την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικονομικά αδύναμους


Στην Περιφέρεια Αττικής έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε συνάντηση με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για ένα θέμα ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας: να έχει κάθε νοικοκυριό στην Αττική ηλεκτρικό ρεύμα, ξεκινώντας από τις ημέρες των γιορτών.
Με σύνθημα, «ηλεκτρικό ρεύμα για όλους», η Περιφέρεια δεσμεύεται να καλύψει τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτή θα γίνει πράξη, καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άρα η ταύτιση απόψεων ήταν από πριν εξασφαλισμένη. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι θα επανασυνδεθεί το ρεύμα σε 10.000 νοικοκυριά της Αττικής και ότι θα καλυφθούν και τα έξοδά τους για έναν χρόνο.
«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία, την αλλαγή στην εξουσία και την αξιοπρέπεια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη οικονομική κρίση, αλλά θα θα το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά. Εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κάνουμε πράξη».«Η δυνατότητα να αποκατασταθούν οι πληγές από την εφαρμογή του Μνημονίου είναι δυνατή, αρκεί να υπάρχει βούληση. Αρκεί να υπάρχει η ευφυΐα για να κατανεμηθούν σωστά οι πόροι», προσέθεσε.
Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τόνισε ότι το ηλεκτρικό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και «η νέα περιφερειακή αρχή πήρε έμπρακτα μια πρωτοβουλία, ώστε κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες».
«Θεωρούμε ότι πράξαμε το αυτονόητο γι’ αυτό άλλωστε στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προβλέψαμε συγκεκριμένο ποσό, ώστε η νέα περιφερειακή αρχή να κάνει το πρώτο βήμα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση που σοβεί σε ολόκληρη την Αττική», τόνισε η κυρία Δούρου και πρόσθεσε ότι «η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα μπει σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, όπως θα επιθυμούσε τούτες τις μέρες η κυβέρνηση. Οι πολίτες κρίνουν, αξιολογούν. Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο να εξυπηρετούμε τους πολίτες και όχι να μπαίνουμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η νέα περιφερειακή αρχή θα είναι δίπλα στους πολίτες».
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Παύλου Χαϊκάλη για την απόπειρα χρηματισμού του. «Ό,τι είναι να πούμε θα το πούμε αργότερα», απάντησε και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η καταγγελία Χαϊκάλη είναι σοβαρή υπόθεση».
ΔΕΗ
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ παρέχει Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση. Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 600.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες δεν διακόπτεται το ρεύμα ακόμη και σε περίπτωση οφειλών.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΟΤ εντάσσονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια) γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, άτομα με αναπηρία και άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών.

aftodioikisi.gr

Δωρεάν tablet, laptop και στο διαδίκτυο από το Κοινωνικό Μέρισμα - Λεπτομέρειες για τις αιτήσεις


Μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η προκήρυξη από το ΤΕΕ του προγράμματος «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» μέσω του οποίου θα χορηγηθούν σε 289.000 δικαιούχους που έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα, δωρεάν λάπτοπ ή τάμπλετ αλλά και σύνδεση στο ίντερνετ για ένα χρόνο.
Η ηλεκτρονική αίτηση, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, που θα κάνουν οι δικαιούχοι θα γίνεται στην ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος στο e-inclusion.gr το οποίο όμως ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί αλλά αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος κάτοικοι των οκτώ Περιφερειών της χώρας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπαίνουν στο e-inclusion.gr με τους κωδικούς του Taxisnet θα επιλέγουν το πακέτο με τον εξοπλισμό αλλά και την παροχή Internet που επιθυμούν και θα προμηθεύονται το κουπόνι συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους. Ο οδηγός του προγράμματος αναλύει όλη την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι της δράσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη»
Οι δικαιούχοι θα παίρνουν στα χέρια τους το κουπόνι αξίας 230 ευρώ με το οποίο θα μπορούν να αγοράσουν ή δισκίο laptop.
Ταυτόχρονα, ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει έκπτωση 12 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 για την απόκτηση ή διατήρηση ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τέλος, το πακέτο περιλαμβάνει και 60 ευρώ για εκπαίδευση πάνω στις νέες τεχνολογίες.
Οι δικαιούχοι ανά περιφέρεια κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 47.506 άτομα
Θεσσαλία με 52.477 δικαιούχους
Ήπειρος με 22.588 δικαιούχους
Δυτική Ελλάδα με 57.702 δικαιούχους
Ιόνια Νησιά με 13.220 δικαιούχους
Πελοπόννησος με 40.464 δικαιούχους
Βόρειο Αιγαίο με 14.753 δικαιούχους και
Κρήτη με 40.527 δικαιούχους


aftodioikisi.gr

Το ειδικό έντυπο αίτησης και τα δικαιολογητικά υποψηφίων για διορισμό στο Δημόσιο


Με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το Υπουργείο Εργασίας προχωράει στον καθορισμό των δικαιολογητικών και του ειδικού εντύπου της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης που καταθέτουν οι προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 (Α 220) στην Επιτροπή του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, εφόσον υποβάλλουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίες προκηρύσσονται από την οικεία υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. Ο τύπος της έντυπης αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης περιέχεται στο προσαρτώμενο στην παρούσα Απόφαση Παράρτημα Β.

aftodioikisi.gr

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ



 « Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που συζητάμε, συντάχθηκε τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης, Είναι αντανάκλαση του κρατικού προϋπολογισμού, που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και 1-2 «ανεξάρτητους».

Θα δώσουμε, κατ’ αρχήν, μερικά στοιχεία γι’ αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό:
Η συγκυβέρνηση, μέσω του κ/π του 2015, αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εντείνει τη φοροαφαίμαξη του λαού, που τον οδηγεί στην εξαθλίωση, ενώ δίνει φοροαπαλλαγές  και  κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πράγματι, τα φορολογικά έσοδα, που θα πέσουν στις πλάτες των ήδη υπερφορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων, αυξάνονται κατά 1,45 δις (520 εκατ. από αύξηση των φόρων στα φυσικά πρόσωπα και 930 από αύξηση των έμμεσων φόρων) ενώ παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με τα ίδια με το 2014 έσοδα και ο φόρος αλληλεγγύης στο 70%, κάτι που δεν έπρεπε να υπάρχει με βάση ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Και, σα να μην φτάνει αυτό, σχεδιάζει να μειώσει τη φορολόγηση των κερδών τους από το 26 στο 15%!!!, την ώρα που υπερφορολογεί τα λαϊκά στρώματα, μειώνει δραστικά μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες σε συνθήκες πρωτοφανούς φτώχειας και ανεργίας. Έτσι, μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 285 εκατομ. φτάνοντας στα 4,8 δις. από 8,8  το 2010(45%!!!). Μειώνει κατά 505 εκατομ, τις δαπάνες για το Υπουργείο  Υγείας, κατά 432 εκ. τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατά 459 εκ. την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και κατά 377 εκ. τις προνοιακές παροχές. Την ίδια τύχη έχουν οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για την παιδεία (π.χ. κατά 40% στα Πανεπιστήμια  φέρνοντάς τα σε αδυναμία λειτουργίας). Αυτή η κατάσταση φυσικά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά και θα συμβάλει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλιση, παιδείας…

Την ίδια στιγμή προχωρά σε νέες μειώσεις των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 100 εκατομ.. Τελικά μόνο ένα 5,8% του συνόλου των  φορολογικών εσόδων προβλέπεται να προέλθουν –αν προέλθουν- από την φορολογία των επιχειρήσεων.
 
Στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ψαλιδίζει παραπέρα  και τη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών, που καλούνται να στηρίξουν την κυβερνητική αντιλαϊκή λαίλαπα, αδιαφορώντας για τις  δραματικές επιπτώσεις της στη λαϊκή οικογένεια. Πάνω από 192 εκατ. Ευρώ που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να αποδοθούν στις Περιφέρειες, δεν αποδίδονται, παρακρατούνται από την κυβέρνηση, προστιθέμενα σε κάποια δις. Ευρώ που έχουν παρακρατηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αποδείχνεται, έτσι, για άλλη μια φορά, η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι με τον «Καλλικράτη», που ήρθε να ολοκληρώσει το κακό που ξεκίνησε ο «Καποδίστριας», οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχασαν κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και μιλάμε για τοπική διοίκηση. Αποτελούν πλέον, γρανάζι της Κεντρικής διοίκησης, το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης Εφαρμόζουν με συνέπεια τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
Για του λόγου το αληθές, μάρτυράς μας ο συζητούμενος προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια  χρηματοδοτείται με «ψίχουλα» από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τις τεράστιες ανάγκες της. Διαψεύδονται, έτσι, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οι «Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις» μετατρέπονται σε μικρές Κυβερνήσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη .
Ο  προϋπολογισμός  της Περιφέρειας για το 2015, είναι απίστευτα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συρρικνωμένος: Ενώ το 2014 ήταν 30.522.650 ευρώ (ήδη δραστικά μειωμένος σε σχέση με το 2013) για το 2015 είναι 21,230.000 !!! (στην πραγματικότητα 14.000.000 αφού τα 7.000.000 είναι υπόλοιπα του 2014). Για να φανεί πιο ανάγλυφα η κατάσταση, φτάνει να αναφέρουμε ότι, σε σχέση με τον ήδη απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό των τριών Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Β Αιγαίου, που ήταν 90.000.000 ευρώ, περίπου, ο φετινός προϋπολογισμός της Περιφέρειας  είναι στο 23%, περίπου, αυτού του  π/υ και στο 46% του π/υ του 2011, πρώτης χρονιάς του  «Καλλικράτη»!

Αν από αυτά αφαιρέσουμε τα κονδύλια για αρμοδιότητες που είναι της κεντρικής διοίκησης και έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια (μισθοδοσία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία κλπ), τότε θα καταλήξουμε  στην απελπισία. Ούτε καν διαχείριση της μιζέριας  δεν θα μπορέσει να γίνει.

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, αθλιότητα,  απόλυτα εναρμονισμένο με την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κρίσης και της εξυπηρέτησης του χρέους, στην πραγματικότητα όμως για το τσάκισμα των μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και γενικότερα κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων  των εργαζομένων.
Στο ποσό αυτό προστίθενται, «για πρώτη φορά», για τη δημιουργία εντυπώσεων,  91.648.000  που είναι ο προϋπολογισμός των έργων της Περιφέρειας, που θα πληρωθούν από το Περιφ. Ταμείο Ανάπτυξης. Τα έργα  είναι ενταγμένα στο  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Β.Αιγαίου –ΕΣΠΑ 2014-2020-  που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
   Τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εθνικό σκέλος, θα ανέλθουν μόλις στα 10.456.046 ευρώ.
Τα κονδύλια από το ΠΔΕ που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, ύψους 81.648.531 ευρώ εμφανίζονται παραπλανητικά, αφού αφορούν κυρίως σε πληρωμές  από το ΕΣΠΑ 2007-2014 και καμιά σχέση δεν έχουν με νέα έργα..
Οι επενδύσεις του τακτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2015, 2016, 2017 είναι μηδενικές.

Από τα παραπάνω  προκύπτει ότι, όχι μόνο, καταψηφίζουμε αυτή την αθλιότητα, που θα επιδεινώσει παραπέρα τη ζωή  των κατοίκων των νησιών μας και θα μας  πάει ακόμα πιο πίσω, αλλά καλούμε και τους άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  καταψηφίζοντας αυτόν τον προϋπολογισμό , που εξαθλιώνει το λαό μας και θα του φορτώσει  νέα βάρη. 

 Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει –και επιβεβαιωνόμαστε- ότι όσο θα δέχεται το Περιφερειακό Συμβούλιο προϋπολογισμούς δραστικά μειωμένους, όπως ήταν ήδη από τον πρώτο χρόνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τόσο, χρόνο με το χρόνο θα μειώνονται. Πρέπει λοιπόν να βγουν τα επιβαλλόμενα συμπεράσματα για το πού οδηγούμαστε με την αποδοχή αυτής της πολιτικής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας να γυρίσουν την πλάτη σ’ εκείνες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου καθώς και σ’ εκείνους που υποκριτικά και  για λόγους αποπροσανατολισμού καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό ενώ προσκυνούν  την ΕΕ, δεν αμφισβητούν την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ.
 
Καλούμε το λαό της Περιφέρειας να διεκδικήσει αγωνιστικά:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Περιφέρειας που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης  των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση της φορολογίας για τα είδη πολυτελείας.
-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
-Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους.
-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.
-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών. Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.»

                                             ===========

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3908/2011

 
Με τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε στη Βουλή, παρατείνεται η προθεσμία υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011. Πιο συγκεκριμένα, με την προωθούμενη διάταξη, η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον ν.3908/11 και για τα οποία είχε ορισθεί προθεσμία ολοκλήρωσης πριν από την 31-12-2016, αυτή παρατείνεται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία προωθούνται διατάξεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου. Προβλέπεται η αναβάθμιση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το οποίο θα φιλοξενεί τρία νέα πεδία δεδομένων στα οποία θα καταχωρούνται όλοι οι εξαγωγείς, ο αριθμός EORI που έχουν αποκτήσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο τελωνειακό – ενωσιακό δίκαιο καθώς και οι έμποροι – παραγωγοί προϊόντων διπλής χρήσης.
Εισάγεται, επίσης, ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών στο πρότυπο του θεσμού του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), αποσαφηνίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις των εξαγωγέων προϊόντων διπλής (διττής) χρήσης και καθιερώνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης και έκδοσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής με χρήση ψηφιακής υπογραφής.
Τέλος, προωθείται προς δημοσίευση υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνεται έως την 30-6-2015 η προθεσμία εντός της οποίας δύναται να προκαταβληθεί το 100% της εγκεκριμένης ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους ν.3299/2004 και 3908/2011.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκηςαναφερόμενος στις παραπάνω ρυθμίσεις προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι προωθούμενες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης για να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ουσιαστική στήριξη της  επενδυτικής δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι προωθούμενες διατάξεις θα συμβάλλουν έμπρακτα στην διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου. Απλοποιούν ακόμα περισσότερο τις προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες και θα συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη παραγωγικών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας».