Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ



 « Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που συζητάμε, συντάχθηκε τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης, Είναι αντανάκλαση του κρατικού προϋπολογισμού, που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και 1-2 «ανεξάρτητους».

Θα δώσουμε, κατ’ αρχήν, μερικά στοιχεία γι’ αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό:
Η συγκυβέρνηση, μέσω του κ/π του 2015, αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εντείνει τη φοροαφαίμαξη του λαού, που τον οδηγεί στην εξαθλίωση, ενώ δίνει φοροαπαλλαγές  και  κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πράγματι, τα φορολογικά έσοδα, που θα πέσουν στις πλάτες των ήδη υπερφορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων, αυξάνονται κατά 1,45 δις (520 εκατ. από αύξηση των φόρων στα φυσικά πρόσωπα και 930 από αύξηση των έμμεσων φόρων) ενώ παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με τα ίδια με το 2014 έσοδα και ο φόρος αλληλεγγύης στο 70%, κάτι που δεν έπρεπε να υπάρχει με βάση ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Και, σα να μην φτάνει αυτό, σχεδιάζει να μειώσει τη φορολόγηση των κερδών τους από το 26 στο 15%!!!, την ώρα που υπερφορολογεί τα λαϊκά στρώματα, μειώνει δραστικά μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες σε συνθήκες πρωτοφανούς φτώχειας και ανεργίας. Έτσι, μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 285 εκατομ. φτάνοντας στα 4,8 δις. από 8,8  το 2010(45%!!!). Μειώνει κατά 505 εκατομ, τις δαπάνες για το Υπουργείο  Υγείας, κατά 432 εκ. τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατά 459 εκ. την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και κατά 377 εκ. τις προνοιακές παροχές. Την ίδια τύχη έχουν οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για την παιδεία (π.χ. κατά 40% στα Πανεπιστήμια  φέρνοντάς τα σε αδυναμία λειτουργίας). Αυτή η κατάσταση φυσικά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά και θα συμβάλει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλιση, παιδείας…

Την ίδια στιγμή προχωρά σε νέες μειώσεις των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 100 εκατομ.. Τελικά μόνο ένα 5,8% του συνόλου των  φορολογικών εσόδων προβλέπεται να προέλθουν –αν προέλθουν- από την φορολογία των επιχειρήσεων.
 
Στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ψαλιδίζει παραπέρα  και τη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών, που καλούνται να στηρίξουν την κυβερνητική αντιλαϊκή λαίλαπα, αδιαφορώντας για τις  δραματικές επιπτώσεις της στη λαϊκή οικογένεια. Πάνω από 192 εκατ. Ευρώ που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να αποδοθούν στις Περιφέρειες, δεν αποδίδονται, παρακρατούνται από την κυβέρνηση, προστιθέμενα σε κάποια δις. Ευρώ που έχουν παρακρατηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αποδείχνεται, έτσι, για άλλη μια φορά, η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι με τον «Καλλικράτη», που ήρθε να ολοκληρώσει το κακό που ξεκίνησε ο «Καποδίστριας», οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχασαν κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και μιλάμε για τοπική διοίκηση. Αποτελούν πλέον, γρανάζι της Κεντρικής διοίκησης, το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης Εφαρμόζουν με συνέπεια τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
Για του λόγου το αληθές, μάρτυράς μας ο συζητούμενος προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια  χρηματοδοτείται με «ψίχουλα» από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τις τεράστιες ανάγκες της. Διαψεύδονται, έτσι, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οι «Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις» μετατρέπονται σε μικρές Κυβερνήσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη .
Ο  προϋπολογισμός  της Περιφέρειας για το 2015, είναι απίστευτα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συρρικνωμένος: Ενώ το 2014 ήταν 30.522.650 ευρώ (ήδη δραστικά μειωμένος σε σχέση με το 2013) για το 2015 είναι 21,230.000 !!! (στην πραγματικότητα 14.000.000 αφού τα 7.000.000 είναι υπόλοιπα του 2014). Για να φανεί πιο ανάγλυφα η κατάσταση, φτάνει να αναφέρουμε ότι, σε σχέση με τον ήδη απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό των τριών Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Β Αιγαίου, που ήταν 90.000.000 ευρώ, περίπου, ο φετινός προϋπολογισμός της Περιφέρειας  είναι στο 23%, περίπου, αυτού του  π/υ και στο 46% του π/υ του 2011, πρώτης χρονιάς του  «Καλλικράτη»!

Αν από αυτά αφαιρέσουμε τα κονδύλια για αρμοδιότητες που είναι της κεντρικής διοίκησης και έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια (μισθοδοσία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία κλπ), τότε θα καταλήξουμε  στην απελπισία. Ούτε καν διαχείριση της μιζέριας  δεν θα μπορέσει να γίνει.

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, αθλιότητα,  απόλυτα εναρμονισμένο με την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κρίσης και της εξυπηρέτησης του χρέους, στην πραγματικότητα όμως για το τσάκισμα των μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και γενικότερα κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων  των εργαζομένων.
Στο ποσό αυτό προστίθενται, «για πρώτη φορά», για τη δημιουργία εντυπώσεων,  91.648.000  που είναι ο προϋπολογισμός των έργων της Περιφέρειας, που θα πληρωθούν από το Περιφ. Ταμείο Ανάπτυξης. Τα έργα  είναι ενταγμένα στο  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Β.Αιγαίου –ΕΣΠΑ 2014-2020-  που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
   Τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εθνικό σκέλος, θα ανέλθουν μόλις στα 10.456.046 ευρώ.
Τα κονδύλια από το ΠΔΕ που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, ύψους 81.648.531 ευρώ εμφανίζονται παραπλανητικά, αφού αφορούν κυρίως σε πληρωμές  από το ΕΣΠΑ 2007-2014 και καμιά σχέση δεν έχουν με νέα έργα..
Οι επενδύσεις του τακτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2015, 2016, 2017 είναι μηδενικές.

Από τα παραπάνω  προκύπτει ότι, όχι μόνο, καταψηφίζουμε αυτή την αθλιότητα, που θα επιδεινώσει παραπέρα τη ζωή  των κατοίκων των νησιών μας και θα μας  πάει ακόμα πιο πίσω, αλλά καλούμε και τους άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  καταψηφίζοντας αυτόν τον προϋπολογισμό , που εξαθλιώνει το λαό μας και θα του φορτώσει  νέα βάρη. 

 Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει –και επιβεβαιωνόμαστε- ότι όσο θα δέχεται το Περιφερειακό Συμβούλιο προϋπολογισμούς δραστικά μειωμένους, όπως ήταν ήδη από τον πρώτο χρόνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τόσο, χρόνο με το χρόνο θα μειώνονται. Πρέπει λοιπόν να βγουν τα επιβαλλόμενα συμπεράσματα για το πού οδηγούμαστε με την αποδοχή αυτής της πολιτικής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας να γυρίσουν την πλάτη σ’ εκείνες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου καθώς και σ’ εκείνους που υποκριτικά και  για λόγους αποπροσανατολισμού καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό ενώ προσκυνούν  την ΕΕ, δεν αμφισβητούν την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ.
 
Καλούμε το λαό της Περιφέρειας να διεκδικήσει αγωνιστικά:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Περιφέρειας που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης  των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση της φορολογίας για τα είδη πολυτελείας.
-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
-Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους.
-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.
-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών. Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.»

                                             ===========