Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αυτή είναι η νομιμότητα της Ελληνικός Χρυσός: Τοξικά απόβλητα χύνονται στον Μαυρόλακκα και το Στρατώνι


Έκθεση που βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και που κοινοποιήθηκε στις 16.1.2015 αναφέρει σωρεία παρανομιών και παραβιάσεων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι δραστηριότητες της είναι απολύτως νόμιμες....

Η έκθεση βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για δύο χρόνια στην περιοχή από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και αποδεικνύει ότι για τρία ολόκληρα χρόνια, η Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή, καταπατώντας τους περιβαλλοντικούς όρουςπαραβιάζοντας  κατά κόρρον την σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων στις εργασίες της στην Ολυμπιάδα.

 
Η εταιρεία δεν δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή διαφυγής όξινων απορροών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαυρόλακκα ένα ρέμα που βρίσκεται πάνω από την Ολυμπιάδα και καταλήγει στην θάλασσα. Να αναφέρουμε ότι οι παραβιάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την μη ορθή παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων από την εταιρεία στις εργασίες που κάνει στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας από το τέλμα μεταλλευτικών αποβλήτων (το παλιό τέλμα της TVX) όπου παράγει και εμπορεύευεται αρσενοπυρίτες που περιέχουν 22gr χρυσού ανα τόνο.
Σύμφωνα με δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και βάσει των αναλύσεων της ίδιας της εταιρείας διαπιστώθηκαν σοβαρές υπερβάσεις βαρέων μετάλλων στο ρέμα του Μαυρόλακκα (αποδέκτης των υγρών αποβλήτων) και στη θάλασσα του Στρατωνίου που συνιστά κομμάτι του κόλπου της Ιερισσού. Πρόκειται για βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος κ.α. ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα.
Όπως αναφέρει η έκθεση για τη Μονάδα κατεργασίας νερών μεταλλείου Στρατωνίου:
Οι τιμές του pH στα δείγματα της ΕΥΕΠ από το σημείο διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στη θάλασσα υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος του pH ήταν 9,26, με ανώτατο όριο το 8,5. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ και την εγκεκριμένη ΜΠΕ, «η τιμή του pH στην έξοδο της μονάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 8,5 έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική καταβύθιση των εν διαλύσει βαρέων και λοιπών μετάλλων στις αποδεκτές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, πριν την τελική διάθεση θα πρέπει να εξισορροπείται το pH των νερών, ώστε να βρίσκεται εντός ορίων και οπωσδήποτε άνω του 7...».
Οι τιμές των παραμέτρων COD και BOD5 στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέσοι όροι αυτών ήταν 168 και 37 mg/l, με ανώτατα όρια τα 35 και 7 mg/l αντίστοιχα.
Οι τιμές του ολικού μολύβδου (Pb) σε δύο περιπτώσεις και του διαλελυμένου μολύβδου ως ετήσια μέση συγκέντρωση (ΕΜΣ) στα δείγματα της ΕΥΕΠ υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη και της (32) σχετικής ΚΥΑ, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Συγκεκριμένα με όριο τα 500 μg/l ολικού μολύβδου μετρήθηκαν 690 και 1100 μg/l και με όριο τα 7,2 μg/l διαλελυμένου μολύβδου υπολογίστηκε ΕΜΣ 89 μg/l.
Οι μετρήσεις του ολικού ψευδαργύρου (Zn) στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος αυτών ήταν 183 μg/l, με ανώτατο όριο τα 100 μg/l.
“Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε παρανομίες και αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός. Εδώ και χρόνια υπήρχε συγκάλυψη και εκ των υστέρων “νομιμοποίηση” κάποιων παρανομιών” τονίζει από την πλευρά του "το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού" στην ανακοίνωσή του για την έκθεση. Παράλληλα υπενθυμίζει πως η εταιρεία επικαλείται, σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας,επικαλείται επίσης τις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, γεγονός όμως που δε σημαίνει απολύτως τίποτα για το αν η εταιρεία τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι.
“Μπορεί η εταιρεία να χρησιμοποιεί τα σωματεία των εργαζομένων για την προστασία της, προβάλλοντάς τους ως “θεματοφύλακες της νομιμότητας” και “προστάτες του περιβάλλοντος”, όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά τηρείται η νομιμότητα, ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας και τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.” δηλώνει ακόμη το Συντονιστικό διερωτώμενο “Για ποια νομιμότητα μιλάει η Ελληνικός Χρυσός; Η υποχρέωση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εξαιρείται από την τήρηση της νομιμότητας;”
“Η λίστα των μη σύννομων ενεργειών της Ελληνικός Χρυσός είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και θα ακολουθήσει δημοσιοποίηση και άλλων αποσπασμάτων. Ένα μικρό δείγμα παρανομιών και παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, αποτελεί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων” καταλήγει στην ανακοίνωσή του το "Συντονιστικό ενάντια στην εξόρυξη χρυσού". 
Σταυρούλα Πουλημένη

left.gr

Νέα εκστρατεία της Bild κατά της Ελλάδας αυτή τη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο : " Θα ψηφίζατε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα ; "

Νέα εκστρατεία της Bild κατά της Ελλάδας αυτή τη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η εφημερίδα απέστειλε στους 630 Γερμανούς βουλευτές ένα ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου απαιτεί να μάθει αν θα ψήφιζαν τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. 
«Θα ψηφίζατε τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα; (μέχρι στιγμής έχουμε δώσει 71 δις ευρώ, δηλαδή 850 ευρώ κάθε Γερμανός)» αναφέρεται στο email που έλαβαν από τη Bild οι Γερμανοί Βουλευτές. Σπεύδει μάλιστα να τους υπενθυμίσει ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση».
Την υπόθεση αποκάλυψε στο twitter η βουλευτής των «Πρασίνων», Tabea Rößner, η οποία έγραψε:
«Η Bild έστειλε σε όλα τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου ένα ερωτηματολόγιο για την Ελλάδα. Τώρα και εγώ λέω κάτι την Bild: Θα σκεφτώ και μετά θα ψηφίσω. Από ότι ξέρω δεν συζητείται θέμα τρίτου πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Θα ήθελα να ξέρω αν η Bild σκόπιμα στιγματίζει έναν ολόκληρο λαό και θέλω να μου το δικαιολογήσετε. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων η καμπάνια σας αυτή είναι πολιτική και όχι σύμφωνη με τις αρχές της δημοσιογραφίας. 

tvxs.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Πολιτικό πρόσωπο, που δεν έχει αποσυρθεί από την πολιτική και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση, και πλέον συμβουλεύει ατύπως πολιτικό κόμμα, βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα της λίστα Λαγκάρντ σε λογαριασμό του που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, αποδείχθηκε μετά από έρευνα πως ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν ήταν απλώς ο διαχειριστής του λογαριασμού αλλά ο δικαιούχος. Μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου τον έχει ήδη καλέσει για να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει το ποσό.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, δύο δημοσιογράφοι του οποίο επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα το ΣΔΟΕ. Οι δημοσιογράφοι είχαν συνάντηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους πληροφόρησαν ότι συνομίλησαν με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος έδωσε τα στοιχεία για το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο


tvxs.gr

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ




ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΕΠΕΝΔΥΣΗ'' (21-22/3) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ
Η Iskra παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη:
ΕΡ: Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θεωρείτε πως λύνει ή δένει τα χέρια της κυβέρνησης στο να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες; Ενστερνίζεστε την άποψη του κ. Βαρουφάκη πως λόγω της διαπραγμάτευσης κάποιες πρέπει να πάνε πιο πίσω; 
ΑΠ: Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχω πει την ιδιαίτερη προσωπική μου άποψη στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και είναι γνωστή. Δεν θα ήθελα αυτήν την ώρα και δημοσίως να επανέλθω σε αυτό το ζήτημα. Αυτό, όμως, που θεωρώ απόλυτη ανάγκη να υπογραμμίσω είναι ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ούτε μπορούν να τεθούν και δεν θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση. Όσα έχουμε εξαγγείλει συναποτελούν ένα ενιαίο αντινεοφιλελεύθερο και προοδευτικό προγραμματικό συνεκτικό σύνολο, του οποίου οι ψηφίδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν , ούτε να μετατοπίζονται αυθαίρετα, καταστρέφοντας την εικόνα και το συνολικό αποτέλεσμα. Η πρόκληση μπροστά μας είναι η εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος μας παρά και ενάντια στις απειλές και τους χρηματοδοτικούς εκβιασμούς των κατεστημένων κέντρων της ΕΕ.
ΕΕ: ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
ΕΡ: Ποιές είναι οι δικές σας «κόκκινες γραμμές»; Σε ποια ζητήματα δεν πρόκειται να κάνετε πίσω ακόμη και αν σας ζητηθεί από τον πρωθυπουργό; 
ΑΠ: Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι το πρόγραμμα μας και στην ουσία η ανάγκη να αλλάξει η χώρα μας συντεταγμένες και να τεθεί σε νέα ανεξάρτητη προοδευτική τροχιά με βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό περιεχόμενο. Αυτό που επιδιώκουν μανιωδώς οι αντιδραστικοί κύκλοι της ΕΕ είναι να μη χαλάσει η Ελλάδα την ακραία και δογματική νεοφιλελεύθερη ομοφωνία που δεσπόζει στην ΕΕ, υπό την επικυριαρχία ενός σκληρού γερμανικού κατεστημένου. Γι αυτούς οι χώρες της ΕΕ και συνολικά η ΕΕ, πρέπει να κυβερνώνται από τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές εταιρίες και για να εξωραΐσουν αυτές τις άπληστες υπερεξουσίες τις ονομάζουν «αγορές». Πολεμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αυτά τακατεστημένα κέντρα της γερμανικής Ευρώπης γιατί θέτει σε κίνδυνο την παγερή νεοφιλελεύθερη ομοιόμορφη τάξη της κοινωνικής διάλυσης στην ΕΕ και σπέρνει καινά ανατρεπτικά δαιμόνια στηνΕυρώπη. Δεν θα τα καταφέρουν . Το ζωντανό προοδευτικό πείραμα που ξεκίνησε στη χώρα μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να το σταματήσουν.
ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EΡ: Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή ακόμα και σε εκλογές στην περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο με τους εταίρους; 

ΑΠ: Τα πράγματα έχουν ήδη φτάσει σε «οριακό σημείο». Οι λεγόμενοι εταίροι μας και στην ουσία το τραπεζικό κεφάλαιο και οι πιο επιθετικοί μονεταριστές της ΕΕ, με επίκεντρο τη Γερμανία, επιχειρούν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, κλείνοντας με ένα ασφυκτικό τρόπο τους κρουνούς τηςχρηματοδότησης. Το κεντρικό πρόβλημα για τη χώρα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Έχουμε ενώπιον μας έναν πρωτοφανή νεοαποικιακό εκβιασμό σε βάρος μιας μικρής χώρας, μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση της επιλέγει να μην ακολουθήσει τα νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά δόγματα και δεν θέλει να εξοντώσει το λαό της . Η κυβέρνηση μας έχει νωπή λαϊκή εντολή να πάει μπροστά καιριζοσπαστικά και αυτή η λαϊκή προοδευτική βούληση συνεχώς διευρύνεται . Αυτήν, ακριβώς, τη λαϊκή προσταγή οφείλουμε να την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους.
OΧΙ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ
ΕΡ: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η τρόικα "πέθανε",  ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα. Τελικά μήπως γίνεται ένα παιχνίδι λέξεων; Εάν σας ζητηθεί εσείς θα συναντηθείτε μαζί τους; 

ΑΠ: Η τρόικα αποτελεί οριστικά ένα πολύ κακό παρελθόν για τη χώρα. Παρελθόν αποτελούν, φυσικά , και οι υπάλληλοι και υπαλληλίσκοι της τρόικας που κατά φάλαγγες πλημμύριζαν τα υπουργεία , επιδεικνύοντας τις «ελεγκτικές» και «αλαζονικές» ικανότητες τους. Αυτά δεν αποτελούν «παιχνίδι λέξεων» αλλά πραγματικότητα. Προσωπικά δεν συναντήθηκα ούτε βέβαια πρόκειται ποτέ να συναντηθώ, με «τεχνικά» , ή με «άτεχνα» ξένα κλιμάκια. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά.
ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΣΕ
ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της Cosco, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά εντέλει συζητά με τους κινέζους ακόμα και το θέμα του ΟΣΕ. Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει προεκλογικά και άλλα κάνει ως κυβέρνηση;

AΠ: Ό,τι λέγαμε προεκλογικά ως αντιπολίτευση ισχύουν απολύτως και τώρα που είμαστε κυβέρνηση. Η θέση μας ενάντια στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά δεν έχει αλλάξει, ούτε και η σκοπιά από την οποία βλέπουμε την επένδυση της Cosco. Ο ΟΣΕ, επίσης, δεν πωλείται. Αντίθετα, θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο. 
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΡ: Έχετε πάρει θέση κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και, ειδικότερα, της "μικρής" ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων. Πώς θα αναπληρωθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από αυτές τις διαδικασίες; 

ΑΠ: Οι δημόσιες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο δεν θα πωληθούν αλλά και ως τέτοιες θα ανασυγκροτηθούν για να υπηρετήσουν μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική προσπάθεια της χώρας , που θα έχει στο επίκεντρο τη μείωση του ενεργειακού βάρους . Κόστος και μάλιστα δυσβάστακτο γα την οικονομία αλλά και τον προϋπολογισμό θα είχε τελικά η πώληση των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων και όχι η ανασυγκρότηση τους υπό δημόσιο έλεγχο, την οποία εμείς επιδιώκουμε.
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
ΕΡ: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα παγώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό τι θα συμβεί με τα 14 αεροδρόμια; 
ΑΠ: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής. Θα επανεξετάσει σε βάθος και σε όλες τις πτυχές της, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με στόχο να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίσει τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών
ΝΟΜOΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
ΕΡ: Αντιδράσατε έντονα στην δημοσίευση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ και, άρα, επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεσμικά, έχει τη δυνατότητα το ΥΠΑΠΕΝ να καταργήσει την απόφαση αυτή; 

ΑΠ: Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει η απόφαση της ΡΑΕ για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και επομένως την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι απαράδεκτη, ελήφθη σεσυμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και με πρωτοφανείς διαδικασίες απουσίας δημοσιότητας. Ασφαλώς και το Υπουργείο μας έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει νομοθετικά αυτές τις αυξήσεις της ΡΑΕ και θα το κάνουμε με ρύθμιση στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. 
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΠ
EΡ: Στις πρόσφατες συναντήσεις σας με αντικείμενο τον TAP, θέσατε θέμα αντισταθμιστικών ωφελειών για την χώρα. Ποια μπορεί να είναι αυτά; 

ΑΠ: Το αίτημα μας για ουσιώδεις αντισταθμιστικές ωφέλειες στη χώρα από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος από το Αζερμπαϊτζάν πηγαίνει μέσω του ελληνικού εδάφους στην Ιταλία, είναι απολύτως δίκαιο και εύλογο. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας γι αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη, στη βάση των οποίων θα διαπραγματευθούμε με την άλλη πλευρά, πράγμα που έχει γίνει αποδεκτό και αισιοδοξούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

iskra.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στεκόταν όρθια, με σταυρωμένα τα χέρια και κουνώντας νευρικά το πόδι της μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και αποχώρησε από αυτό κατακόκκινη.
Κάπως έτσι περιγράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» τη συζήτηση που έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, μετά από το «ατόπημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνταχθεί με τη Χρυσή Αυγή για την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.
Απέναντί της, στο γραφείο του κ. Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής είχε πέντε κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης και Χρήστος Μαντάς περίμεναν να ακούσουν από την Ζωή Κωνσταντοπούλου πώς ακριβώς θα εξηγούσε το νέο ατόπημά της να δώσει τη δική της ερμηνεία στους κανονισμούς για να γίνει μία ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, όμως δεν έπαιρναν καμία απάντηση.
«Να το πάρεις τώρα πίσω. Δεν θα γίνει καμία ονομαστική», της είπε με έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός, όμως εκείνη σύμφωνα με τους παριστάμενους- όπως γράφει η εφημερίδα- δεν απάντησε και παρέμεινε όρθια με σταυρωμένα τα χέρια και κουνώντας με εμφανή εκνευρισμό το δεξί πόδι της. Ο κ. Τσίπρας όμως συνέχισε: «Και κοίταξε, μην επιμείνεις να προχωρήσεις».
Από τους υπόλοιπους, κάποιοι μίλησαν με ένταση και άλλοι πιο ήπια. «Ηταν λάθος και σε προειδοποιήσαμε να μην το κάνεις», της είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης είπε: «Ολοι σου οι χειρισμοί ήταν ένα λάθος. Δεν μπορείς να δημιουργείς εντυπώσεις για μία εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορείς να απαξιώνεις μία κοινοβουλευτική διαδικασία με αυτό τον τρόπο την ώρα που προσπαθούμε να περάσουμε κάποια νομοσχέδια με μεγάλη πλειοψηφία».
 
Η πρόεδρος της Βουλής δεν έβγαλε κουβέντα και αποχώρησε κατακόκκινη από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ μέσω iefimerida.gr


topontiki.gr

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ : Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 12% - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μείζον ζήτημα γεννάται στην κυβέρνηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.
Σύμφωνα με το νόμο, αν ένας δημόσιος υπάλληλος απολυθεί και επαναπροσληφθεί, θα λάβει το 25% του μισθού του για τρία ολόκληρα χρόνια. Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο κ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου. Σε αυτά, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιος, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων.
Σε δήλωσή του ως απάντηση στο δημοσίευμα, «Βήματος της Κυριακής» και την αποκάλυψη ότι είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα, ο Γ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014 όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με τους υπαλλήλους αυτούς.
Όμως από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής προκύπτει ότι ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός.
Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι όλα τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία της οποίας ήταν μέλος μέχρι τα μέσα του 2014 ενώ από τα στοιχεία του Βήματος προκύπτει σαφώς ότι φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Η ανακοίνωση του Γ. Κατρούγκαλου
«Επ’ ευκαιρία δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην δικηγορική μου δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια για πάντα:
Η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή:  τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.
Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης.  Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση.
Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.
Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του  Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.
Δεν θα τους περάσει».

topontiki.gr

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ... «ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ»

Το εξώφυλλο του Spiegel: Η Μέρκελ με τους ναζί στην Ακρόπολη

Η Αγκελα Μέρκελ δίπλα σε αξιωματικούς των ναζί, με φόντο την Ακρόπολη. Αυτό είναι το εξώφυλλο του νέου τεύχους του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που έχει τίτλο «Η Γερμανική Υπερδύναμη» και υπότιλο «Πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Γερμανούς».

Το εξώφυλλο του Spiegel: Η Μέρκελ με τους ναζί στην Ακρόπολη
Με χρωματισμούς που παραπέμπουν στην ποπ κουλτούρα, καθώς η Μέρκελ φοράει φωτεινά ρούχα σε αντίθεση με το ασπρόμαυρο των ναζί, το νέο πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο, σίγουρα θα συζητηθεί.
Στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού, το άρθρο που υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του Spiegel έχει τίτλο «Το τέταρτο Ράιχ» και αναφέρεται εκτενώς στις συγκρίσεις που γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στους ναζί και την σημερινή πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Μάλιστα στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, διακρίνεται ένα γκράφιτι της Αγκελα Μέρκελ που έχει ζωγραφισμένο το μουστάκι του Χίτλερ.
«Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ανθούν οι συγκρίσεις με τους ναζί. Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρα ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του άρθρου, στο οποίο γίνεται αναφορά και στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο.
Το εξώφυλλο του Spiegel: Η Μέρκελ με τους ναζί στην Ακρόπολη
Στο αφιέρωμα του Spiegel περιλαμβάνεται ακόμη ένα άρθρο για τις γερμανικές επανορθώσεις και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, καθώς και ένα ακόμη άρθρο για την περιβόητη χειρονομία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον υψωμένο δάκτυλο και τη συζήτηση γύρω από το επίμαχο βίντεο και τη σάτιρα που ακολούθησε.

ethnos.gr

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ : ΜΑΡΤΥΡΑΣ - ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΚΙΟΛΙΑ

Πώς συνδέεται το σχέδιο «Πυθία» με τη «Σέχτα Επαναστατών» - Γιατί ο ανακριτής καλεί Μολυβιάτη, Βαληνάκη και Γ. Παπανδρέου - Αφαντη η Ελληνίδα σύζυγος του υπερπράκτορα Willam B.

Στο κάδρο της μεγάλης ανακριτικής έρευνας που αναζητεί  τα πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται πίσω από το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή με την κωδική ονομασία «Πυθία» αλλά και στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησής του, μπαίνει η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τον Ιούλιο του 2010, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. 



Και αυτό διότι μάρτυρας-κλειδί που κατέθεσε στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα που ερευνά την υπόθεση, αφενός υποστηρίζει ότι ήταν μέλος της ομάδας που παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό, αφετέρου ότι διαθέτει στοιχεία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, η οποία συγκλόνισε το Πανελλήνιο και ως σήμερα οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν τους δράστες.

Πρόκειται για ποινικό κρατούμενο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες,  καταθέτει πως τα πρόσωπα που τον στρατολόγησαν στην ομάδα που παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό ήταν (και) μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. 

Πλέον, η συγκεκριμένη μαρτυρία δίνει νέα διάσταση στο απίστευτο αυτό πολιτικό - κατασκοπευτικό θρίλερ και αξιολογείται από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το γεγονός ότι προέρχεται από κρατούμενο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία,  την οποία πάντως ο ίδιος, παρά την καταδίκη του, αρνείται ότι διέπραξε.

Οπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», το πρόσωπο αυτό έχει καταθέσει στον ανακριτή ότι ήταν μέλος της ομάδας που εργάζονταν για τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών με απώτερο στόχο την υλοποίηση του σχεδίου «Πυθία». Μάλιστα, ενημέρωσε τις Αρχές ότι διαθέτει πληροφορίες και στοιχεία και για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής στις 27 Οκτωβρίου του 2009, πλέον των  όσων λέει ότι γνωρίζει για το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή αλλά και τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. 

Επιπλέον, φέρεται να υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να προσκομίσει στις Αρχές -επιφυλάσσεται μάλιστα να το πράξει τις επόμενες ημέρες- ντοκουμέντα για παρακολουθήσεις αλλά και στοιχεία για πρόκληση γεγονότων που είχαν ως τελικό σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναφερθεί στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Ελλάδα τον Μάιο του 2010, σε στοχοποίηση  δημοσιογράφων και δικαστών, αλλά και σε παράδοση από διάφορα κέντρα, οπλισμού σε ομάδες αναρχικών, ακροαριστερών, ακροδεξιών κ.ά. 

Σε ό,τι αφορά δε τη δική του εμπλοκή στην όλη υπόθεση και στο γεγονός ότι τώρα αποφάσισε να μιλήσει στις Αρχές, επισημαίνει πως αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας παρακολούθησης αφού κάποιοι τον δελέασαν ότι πρόκειται για δράσεις που έχουν στόχο το κοινό καλό. Μάλιστα, φέρεται να ομολογεί πως στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του αυτής αμείβονταν από τους «ανωτέρους» του ώστε να μπορεί να επιβιώνει και να φέρνει εις πέρας απερίσπαστος όλα όσα του ανέθεταν. 

Από το 2006 όποτε και όπως λέει εντάχθηκε στην ομάδα, είχε μεταξύ άλλων ως αποστολή του να παρακολουθεί συγκεκριμένα πρόσωπα και τις διαδρομές τους, να λαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο. Τις οδηγίες για το τι ακριβώς θα πράξει, υποστηρίζει πως τις ελάμβανε με σημειώματα και από πρόσωπα που του ήταν άγνωστα. Στη συνέχεια αναφέρει πως οι σχέσεις του με την ομάδα αυτή διερράγησαν οπότε και μπήκε στον πάγο, με τους «προϊσταμένους» του να του αναθέτουν μόνο καθήκοντα συλλογής πληροφοριών από το Διαδίκτυο και κυρίως από κυβερνητικές ιστοσελίδες! 
 

Ανακριτής καλεί Μολυβιάτη, Βαληνάκη 
Και ενώ, όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη μαρτυρία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αξιόπιστη (κάτι που θα κριθεί και από τα στοιχεία που ο κρατούμενος λέει ότι θα προσκομίσει τις επόμενες ημέρες), η έρευνα στρέφεται πλέον και σε άλλες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να πέσει φως στο τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, λίγο πριν αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πλέον, η ανάκριση ψάχνει απαντήσεις  εστιάζοντας στην πολιτική που είχε ακολουθήσει η τότε κυβέρνηση σε θέματα ενέργειας, στον τομέα δηλαδή όπου διαφαίνεται και η μεγαλύτερη κινητικότητα σε διακίνηση απόρρητων πληροφοριών.  

Ετσι, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της έρευνας να κληθούν ως μάρτυρες δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή που διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών. Πρόκειται για τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών το 2004 αλλά και τον κ. Ιωάννη Βαληνάκη, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα καθ’ όλη την περίοδο των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, το διάστημα 2004-2009.  Στη συνέχεια και εφόσον οι κύριοι Μολυβιάτης και Βαληνάκης καταθέσουν, αρμόδιες δικαστικές αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο από το γραφείο του ανακριτή να περάσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών  όταν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας πήρε το ΠΑΣΟΚ. Η κλήτευσή του -αν τελικώς αποφασιστεί- θα γίνει προκειμένου οι Αρχές να κατανοήσουν τι ακριβώς άλλαξε στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής επί κυβέρνησης Σημίτη. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε το 2006, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπουργοί, κορυφαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχαν πέσει θύματα υποκλοπών. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η υπόθεση τέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατ’ αγνώστων. Ηδη, στο πλαίσιο της ανάκρισης που είναι σε εξέλιξη έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δράση του 65χρονου  πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, ενώ αναμένεται και η έκδοση διάταξης που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.  Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην στέλεχος της CIA, έχει παντρευτεί Ελληνίδα, την οποία ο ανακριτής αναζήτησε σε διεύθυνση που έχει δηλώσει στον Πειραιά, προκειμένου να καταθέσει, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να την εντοπίσει.

protothema.gr

ΥΠΟΘΕΣΗ SwissLeaks : 14 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 8,2 ΕΚΑΤΟΜ.ΔΟΛΛΑΡΙΑ

Τρεις ανήλικοι είχαν 2,8 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς στην HSBC- Στις λίστες δικαστές, δημοσιογράφοι, πρώην στρατιωτικοί, καθηγητές, υπάλληλοι δήμων και πρώην στελέχη της ΔΕΗ

Ακόμα και δημόσιους υπαλλήλους αλλά και... ανηλίκους περιλαμβάνει η λίστα των καταθετών στην τράπεζα HSBC που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου γνωστού με το όνομα SwissLeaks. 



Στους 2.148 πελάτες με ελληνικό ενδιαφέρον συναντά κανείς, επίσης, καλλιτέχνες, πρώην στρατιωτικοί, δικαστές έως αγρότες και νοικοκυρές.

Συνολικά, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πρόκειται για 28 βασικές ομάδες επαγγελμάτων και καταθετών.

Η επαγγελματική κατηγορία που συγκεντρώνει τις περισσότερες καταθέσεις ήταν αυτή των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων καθώς σε 67 λογαριασμούς μοιράζονταν 236 εκατ. δολάρια. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 82 λογαριασμούς και 225 εκατ. δολάρια και οι εφοπλιστές με 217 εκατ. δολάρια σε 45 λογαριασμούς.

Ειδικά από εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (καθηγητές Πανεπιστημίου, υπάλληλοι δήμων, πρώην στελέχη της ΔΕΗ) βρέθηκαν 34 λογαριασμοί, 20 εκ των οποίων ήταν μηδενικοί και οι άλλοι 14 φιλοξενούσαν την περίοδο 2006-2007 περίπου 8,2 εκατ. δολάρια ενώ εντύπωση προκαλεί το εύρημα των τριών ανηλίκων καταθετών που βρέθηκαν να διατηρούν σε λογαριασμούς 2,8 εκατ. δολάρια.


protothema.gr

Ο Βουλευτής Χίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης έκανε χαιρετισμό σήμερα σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου και Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χίου.



Ενημερωτικό Σημείωμα

Τα δύο Ναυτιλιακά τμήματα συναντώνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Χίος και ο Πειραιάς ως μητροπόλεις της ναυτιλίας φιλοξενούν τις δύο μοναδικές σχολές ναυτιλιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, γι' αυτό το λόγο η συνεργασία και επαφή των δύο αυτών τμημάτων είναι η αρχή μιας υγιούς επαγγελματικής συνεργασίας των αποφοίτων στον μαγευτικό κόσμο της ναυτιλιακής βιομηχανίας! Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό το ταξίδι...

Το τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 14:00 όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου. Στη συνέχεια το Σάββατο στις 12:00 στο Κτίριο του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χίου όπου θα ανοίξει την εκδήλωση ο βουλευτής και τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο. Το όμορφο αυτό τριήμερο θα κλείσει την Κυριακή στις 14:30 με την επίσκεψη στο παραδεισένιο "Citrus".
 

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Του Σάκη Μουμτζή 
Μετά από 55 μέρες πορείας μέσα στην ομίχλη, καλείται ο Α. Τσίπρας να αποφασίσει το δρόμο που θα ακολουθήσει αυτός και η χώρα. Οι συνθήκες το έφεραν και βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ουσιαστικά στο ξεκίνημα της κυβερνητικής του θητείας. Και αυτό είναι καλό για όλους μας. 

Η υποβολή του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων -ελπίζω να είναι σοβαρές και κοστολογημένες- δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κάνει μία στρατηγική επιλογή. Να επιλέξει τον ζωτικό πολιτικό χώρο στον οποίον θα κινηθεί. Γιατί είναι ευνόητο πως η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο/αντιμνημόνιο -που συσκοτίζει τις πολιτικές- έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα πολύ κοντινή. 

Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, έχουν να επιλέξουν μεταξύ της πολιτικής του Αριστερού Ρεύματος και μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι εταίροι μας, κινούνται σε ασύμβατο πεδίο με την πολιτική πρόταση της λαφαζανικής συνιστώσας. Οποιαδήποτε απόπειρα σύνθεσης των δύο πολιτικών προτάσεων θα οδηγήσει σε τερατογένεση με καταστροφικά αποτελέσματα και για τη χώρα και για την κυβέρνηση βέβαια. 

Οφείλω να παραδεχθώ πως η πολιτική πλατφόρμα του Αριστερού Ρεύματος -με την οποία διαφωνώ προφανώς- είναι και συγκροτημένη και συνεκτική στο βαθμό που διακηρύσσει την αδυναμία υλοποίησης της εντός της ευρωζώνης. Οι πολιτικές που προτείνει, για να πραγματωθούν απαιτούν η Ελλάδα να ανακτήσει τη νομισματική της κυριαρχία, μακριά από τους περιορισμούς (νομικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, ιδεολογικούς) της ευρωζώνης. Επειδή ακριβώς η συνολική θεώρηση του Λαφαζάνη δεν αφήνει εσωτερικές ασάφειες, θα είναι η μόνη πολιτική πρόταση που θα επιβιώσει ως η εναλλακτική της αριστεράς. 

Αντιθέτως η κυριαρχία στην ευρωζώνη ενός συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου περιορίζει σημαντικά τις επιλογές των χωρών της. Έτσι η ηγετική ομάδα του Σύριζα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε γενναίες ιδεολογικές και πολιτικές εκπτώσεις από τις αφετηριακές – καταστατικές θέσεις του κόμματος, σε βαθμό που να μιλούμε για πολιτική μετάλλαξη. Αυτή ακριβώς η μετάλλαξη αν γίνει συνειδητά και οργανωμένα από τον Α Τσίπρα και τους συνεργάτες του, θα οδηγήσει στην μετατόπιση του ζωτικού χώρου του Σύριζα από το αντιμνημονιακό – αριστερό στρατόπεδο σε αυτό της σοσιαλδημοκρατίας. 

Συνεπώς ο πρωθυπουργός αν θελήσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων μας για το εύρος και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αντιληφθεί πως η εφαρμογή τους δεν μπορεί να γίνει από συνεργάτες του με στρατηγικά διαφορετική αντίληψη. Πολύ δε περισσότερο θα πρέπει να απομακρύνει κάθε σκέψη για νόθευση τους στην πράξη, στα πλαίσια πολιτικών ισορροπιών. Το παράδειγμα των προηγουμένων κυβερνήσεων είναι χαρακτηριστικό. Η Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ προσπάθησαν τον ενδιάθετο κρατισμό τους να τον παντρέψουν με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η τρόικα. Τελικά δημιούργησαν μιαν ερμαφρόδιτη κατάσταση που τους οδήγησε στην εκλογική ήττα. Είναι σαφές νομίζω, πως σε περιόδους δομικών κρίσεων χρειάζονται ξεκάθαρες πολιτικές που θα εφαρμοσθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα. 

Ο Α Τσίπρας λοιπόν έχει μπροστά του έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας, που τα προτάγματα του είναι συμβατά με τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις των εταίρων μας, ένα χώρο που η φθορά του πολιτικού προσωπικού που τον υπηρέτησε τον κατέστησε ορφανό από εκπροσώπηση. Με όχημα τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως την απρόσκοπτη εφαρμογή τους, μπορεί ο Α. Τσίπρας καλύπτοντας την σοσιαλδημοκρατική περιοχή, να ηγεμονεύσει στην πολιτική ζωή του τόπου για πολλά χρόνια. Πρέπει να αντιληφθεί πως μόλις ο κίβδηλος διαχωρισμός μνημόνιο/ αντιμνημόνιο πάψει να παράγει πολιτικά αποτελέσματα, τον λόγο θα έχουν οι κρυστάλλινες πολιτικές προτάσεις. Και θα κληθεί να διατυπώσει τις δικές του. 

Εάν δεν το πράξει, τότε όλες αυτές οι πρωτόγνωρες εμπειρίες που έζησε αυτό το δίμηνο στην ηλικία των 40 χρόνων του, δεν θα είναι αρκετές για να τον διασώσουν.

* Ο κ. Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας


Πηγή:www.capital.gr

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ : ΠΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου 
“Μέτρα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”. Το στέλεχος του Μαξίμου που είχε τη λαμπρή ιδέα, να ομαδοποιήσει σε ένα κοινό πακέτο τα πρώτα κοινωνικά μέτρα της νέας κυβέρνησης, υπό τον ομολογουμένως εντυπωσιακό αυτό τίτλο, είχε ήδη κερδίσει το ματς από τα... αποδυτήρια. Και το κυριότερο με σχεδόν τα μισά συγκριτικά με τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα και κονδύλια που διέθεσε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση (200,3 εκ. ευρώ έναντι 383,6 εκ. ευρώ). Εάν δε συμπεριληφθούν στο πακέτο της προηγούμενης κυβέρνησης και άλλες κοινωνικές δράσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τότε τα τωρινά 200,3 εκ. ευρώ είναι ένα μικρό ποσοστό. 

“Είναι αλήθεια ότι ήταν πολύ έξυπνη η ιδέα αυτή και είναι κάτι που ίσως θα έπρεπε να το έχουμε σκεφθεί και εμείς να το κάνουμε, δηλαδή να βάλουμε σε ένα καλάθι διαφορετικές δράσεις. Θα κερδίζαμε τις εντυπώσεις. Όμως η ουσία είναι ότι τα 200 εκατομμύρια του κ. Τσίπρα, είναι ένα κλάσμα μόνο των κονδυλίων και των δράσεων που είχε διαθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για κοινωνικές δράσεις” αναφέρει στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Πράγματι το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της κυβέρνησης όχι απλά είναι μικρότερο σε μέγεθος από το πακέτο των κοινωνικών δράσεων που είχαν δρομολογηθεί και εφαρμόζονταν από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε καν πρωτοπορεί, αφού αντίστοιχες δράσεις υποστήριξης τόσο για το ρεύμα όσο και για το ενοίκιο ή για τα συσσίτια, εφαρμόζονται από το ... 2013 με περισσότερα κονδύλια και δικαιούχους. 

Και είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών μέτρων οι προηγούμενες δράσεις ήταν ευρύτερες, συμπεριλαμβάνοντας μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων ενώ και τα κονδύλια που είχαν διατεθεί ήταν περισσότερα. 

Τι δείχνει λοιπόν το crash test των “μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση” της κυβέρνησης, με τις επιμέρους κοινωνικές δράσεις που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια; 
Το συνολικό ύψους του πακέτου μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση της κυβέρνησης ανέρχεται σε 200,3 εκ. Ευρώ και αναλύεται σε: 22,1 εκ. Ευρώ για το ρεύμα, 40,5 εκ. Ευρώ για το επίδομα ενοικίου και 137,7 εκ. Ευρώ για το επίδομα σίτισης. 

Ηλεκτρικό ρεύμα 
ΣΥΡΙΖΑ 

Με το νέο νόμο προβλέπεται η επανασύνδεση των κομμένων μετρητών σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ρεύμα έως 300 KWh/ μήνα έως το τέλος του έτους. Η παροχή σύμφωνα με τον υπολογισμό της κυβέρνησης θα έχει ύψος 22,1 εκ. ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα χρήματα το μέτρο θα αφορά 65 έως 70 χιλιάδες δικαιούχους (για να εφαρμοζόταν σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαζόταν κοντά στα 100 εκ. ευρώ) 

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 

Επί της προηγούμενης κυβέρνησης ίσχυε το ΚΟΤ (το οποίο και συνεχίζει να ισχύει) και το οποίο προβλέπει έκπτωση 45% για 640 χιλιάδες δικαιούχους. Στους δικαιούχους του ΚΟΤ δεν κόβεται το ρεύμα. Παράλληλα με το ΚΟΤ, δινόταν ήδη δωρεάν ρεύμα σε 8 χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες είχαν καθοριστεί από μεικτές επιτροπές των δήμων και της ΔΕΗ. 

Επίσης δινόταν 70% έκπτωση στο ρεύμα για φορείς αλληλεγγύης, εκκλησίες, δημοτικά συσσίτια κλπ, επιδοτήσεις 60% για σύνδεση με φυσικό αέριο για 25 χιλιάδες οικογένειες (15 εκ. μέσω ΕΣΠΑ) ενώ έτοιμη ήταν η ρύθμιση για 70% έκπτωση στο φυσικό αέριο σε κοινωνικές δομές. Το κόστος της παροχής του ΚΟΤ το 2013 ήταν 33,6 εκ. ευρώ το 2013 

Κόστος νέου μέτρου: 22,1 εκ. Ευρώ για περίπου 70 χιλιάδες δικαιούχους 
Κόστος παλιού μέτρου: 33,6 εκ. Ευρώ για περίπου 640 χιλιάδες δικαιούχους 

Κουπόνια σίτισης 
ΣΥΡΙΖΑ 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ θα διατεθούν 137,7 εκ. ευρώ για 9 μήνες για να δοθούν κουπόνια σίτισης σε 300 χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν 51 ευρώ το μήνα ανά άτομο για την προμήθεια προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης, υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών, από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. 

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 

Το πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής συνδρομής για 165 χιλιάδες οικογένειες είχε προϋπολογισμό 330 εκ. ευρώ για παροχή σε είδος μέσω κοινωνικών δομών φτώχειας, της Εκκλησίας, των δήμων κλπ. 

Κόστος νέου μέτρου: 137,7 εκ. ευρώ για 300 χιλιάδες δικαιούχους
Κόστος παλιού μέτρου: 330 εκ. ευρώ για 165 χιλιάδες δικαιούχους

Επιδότηση Ενοικίου 

ΣΥΡΙΖΑ 

Θα διατεθούν 40,5 εκ. Ευρώ ως επίδομα ενοικίου που θα κατευθυνθεί σε έως 30 χιλιάδες δικαιούχους με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα (κατά μέσο όρο 150 ευρώ το μήνα). 

ΝΔ –ΠΑΣΟΚ 

Επί προηγούμενων κυβερνήσεων η τελευταία επιδότηση ενοικίου είχε δοθεί μέσω ΟΕΚ το 2011. Τότε είχαν δοθεί 58 εκ. σε περίπου 60 χιλιάδες δικαιούχους.

Επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαν διατεθεί 20 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος εξασφάλισης στέγης σε αστέγους και εργασίας. Επίσης πέρυσι διατέθηκαν 20 εκ. ευρώ για εξασφάλιση στέγης σε αστέγους, μέσω προγράμματος που υλοποιήθηκε από 62 δήμους και άλλους φορείς.

Κόστος νέου μέτρου: 40,5 εκ. Ευρώ για περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους 
Κόστος παλιού μέτρου: 58 εκ. Ευρώ για περίπου 60 χιλιάδες δικαιούχους + 20 εκ. ευρώ 

Άλλες έκτακτες παροχές που είχαν χορηγηθεί πέρυσι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αφορούσαν σε 
- 470 εκ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε το 2014 από το πρωτογενές πλεόνασμα σε 690 χιλιάδες οικογένειες 
- 10 εκ. ευρώ που δόθηκαν σε περιφέρειες, εκκλησία και άλλους φορείς που αντιμετώπιζαν αυξημένες ανάγκες για διανομή τροφίμων 
- 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν επιπλέον για καλύψεις ανασφάλιστων 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ 

Εκτός όμως από τα άμεσα συγκρίσιμα και έκτακτα μέτρα υπάρχουν και μια σειρά άλλες κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν χωρίς να έχουν τύχει της ανάλογης προβολής όπως: 

Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει το λεγόμενο θεσμό του “ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”, που είχε αρχίσει πιλοτικά να εφαρμόζεται σε 13 δήμους. Μέσω του προγράμματος διατέθηκαν 26 εκ. ευρώ εθνικοί πόροι και ακόμη 20 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Στην πλήρη επέκτασή του σε όλη τη χώρα από το 2015 θα κόστιζε 1,5 δις ευρώ και περιλάμβανε οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ το μήνα, άμεση ένταξη στο ΚΟΤ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένταξη στο πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας με παράλληλη κατάρτιση και προώθηση στην απασχόληση. 

Άλλες τακτικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούσαν: 

- 1,3 δις που δόθηκαν πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, όπως παιδικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δράσεις για άτομα με αναπηρίες 
- 700 εκ. ευρώ νέο επίδομα παιδιών για 650 χιλιάδες οικογένειες 
- 800 εκ. ευρώ για πολιτικές απασχόλησης 

Όσο για τις χθεσινές ανακοινώσεις Γιούνκερ, για την παροχή 2 δις ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση, την ανάπτυξη και την ανεργία, αν και θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις, πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί από το νέο ΕΠΣΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα 1,2 δις ευρώ εκ των οποίων 800 εκ. από τον θεματικό άξονα 9 για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τα υπόλοιπα για συναφείς δράσεις. Ήδη μάλιστα έχουν εξασφαλιστεί εγκρίσεις 330 εκ. ευρώ από το ταμείο κοινωνικής βοήθειας για δράσεις κατά της φτώχειας.


Πηγή:www.capital.gr

Η " ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ " ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - 12 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

 Αυστηρότερο "πόθεν έσχες" και φοροαπαλλαγές για όλους
- Περισσότεροι φόροι για μισθωτούς με "μπλοκάκι" και αγρότες
- Λιγότερες αποδείξεις για μισθωτούς και συνταξιούχους
- "Ανάσα" για φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα, ανέργους και όσους αποκτούν μικρά εισοδήματα από τόκους και ακίνητα
- Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Αρκετές είναι οι αλλαγές που φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι 12 αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων "τρέχει" από τώρα τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ημερησία, στο βασικό έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 νέοι κωδικοί που αφορούν κυρίως σε εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα (royalties) και μερίσματα. Ορισμένοι από τους νέους κωδικούς του εντύπου Ε1 αφορούν στη φορολόγηση:

- Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή
- Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης
- Υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κλπ)
- Εισοδήματα από δικαιώματα
- Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες
- Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τη σύσταση, αγορά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας. Συνεπώς θα προστεθεί ένας ακόμα κωδικός στον πίνακα 5




Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν από εφέτος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα του έτους 2014 θα είναι 12.


1. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Όλα τα χρήματα που δαπάνησαν το 2014 οι φορολογούμενοι για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές αυτοκινήτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.
Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου στα εισοδήματα του 2014, θα συναθροίζονται όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη. 


2. Φοροαπαλλαγές για όλους

Για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα εφαρμόζονται οι φοροαπαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες, τα νοσήλια, τα φάρμακα, τις δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:

α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%

β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου
Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ
- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.

Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ

Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Μηδενικά εισοδήματα - άνεργοι

Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη γι' αυτούς δεν θα βγάζουν άθροισμα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ.

4. Εισοδήματα από τόκους – ακίνητα

Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν. Με τη ρύθμιση αυτή, ευνοούνται πολλοί φορολογούμενοι που το 2014 εισέπραξαν χαμηλά εισοδήματα θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου βάσει τεκμηρίων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, λόγω των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων τους, θα φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ως έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πλήρωναν φόρο 26% επί τεκμαρτών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, αν λαμβάνονταν υπόψη και γι' αυτούς τα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ανέρχονται σε 3.000 ευρώ για τον κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, τότε τα ποσά αυτά θα προστίθεντο στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και θα εκτόξευαν στα επίπεδα των 7.000-10.000 ευρώ τα τεκμαρτά εισοδήματα επί των οποίων θα υποχρεούνταν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Με την απαλλαγή τους από τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων, τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων θα υπολογιστούν γι΄αυτούς μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες τους και τα αυτοκίνητά τους, οπότε θα διαμορφωθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 7.000 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι πλέον μεγαλύτερα των τεκμαρτών και ο φόρος εισοδήματος δεν θα υπολογιστεί με 26% αλλά μόνο με 11% από το πρώτο ευρώ (με το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα). 


5. Πισίνες

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει προστεθεί νέος κωδικός στον πίνακα 5 των τεκμηρίων στον οποίο θα αναγράφονται οι μήνες κυριότητας της πισίνας.

6. Μισθωτοί με «μπλοκάκι»

Αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και παράλληλα ενισχύει το εισόδημά του με έσοδα από «μπλοκάκι» τότε τα έσοδα από μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ. Όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εάν καλύπτουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:
έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,
τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμο. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.
δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με την διεύθυνση κατοικίας τους.

7. Παροχές σε είδος

Οι κάθε είδους παροχές σε είδος οι οποίες δίδονται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή σε συγγενικό του πρόσωπο θεωρούνται μισθός και προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άθροισμα των παροχών αυτών να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά έτος. Ο νόμος ορίζει 4 κατηγορίες παροχών σε είδος, οι οποίες αθροιζόμενες και εφόσον ξεπεράσουν τα 300 ευρώ αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο:

- Παραχώρηση οχήματος: Το 30% του κόστους ενός αυτοκινήτου, που εγγράφεται στα βιβλία μιας επιχείρησης, είναι τεκμαρτό εισόδημα που αναφέρεται στη βεβαίωση αποδοχών. Το κόστος αυτό συνίσταται στην απόσβεση του αυτοκινήτου, στα τέλη κυκλοφορίας, στα ασφάλιστρα, στις επισκευές και συντηρήσεις, αλλά και στο μίσθωμα σε περίπτωση leasing ή στη δόση αγοράς του.
- Δάνεια ή προκαταβολή μισθού. Οποιοδήποτε δάνειο δίδεται στον εργαζόμενο, πρέπει να περιβάλλεται με τη μορφή έγγραφης συμφωνίας, να φέρει βέβαιη ημερομηνία (από Κ.Ε.Π.) και να έχει αποδοθεί το αναλογούν χαρτόσημο στη Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία, το σύνολο του δανείου λογίζεται ως παροχή σε είδος και φορολογείται. Αν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία και το επιτόκιο του δανείου είναι μικρότερο σε σχέση με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε η διαφορά των τόκων θεωρείται παροχή σε είδος. Προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο και εφόσον εξοφλείται ατόκως, τότε ο εργαζόμενος θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα σε είδος κατά το μέρος της ωφέλειας του τόκου που δεν πληρώνει.
- Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options). Παροχή σε είδος θεωρείται η ωφέλεια που προκύπτει από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Πιο συγκεκριμένα η ωφέλεια αυτή προκύπτει όταν ο δικαιούχος (εργαζόμενος, εταίρος ή μέτοχος ) επωφελείται από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο και αγοράζει το δικαίωμα προαίρεσης των μετοχών σε χαμηλότερη τιμή. Η εταιρεία υποχρεούται να αναγράψει το παραπάνω ποσό στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζομένου χωρίς παρακράτηση φόρου, αφού δεν καταβάλλει κάποιο ποσό.
- Παραχώρηση κατοικίας. Η παραχώρηση κατοικίας από την επιχείρηση προς τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο θεωρείται παροχή σε είδος και συνίσταται είτε στο μίσθωμα που καταβάλλει η επιχείρηση για τον εργαζόμενο, είτε σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Οι παροχές έως 27 ευρώ δεν θεωρούνται εισόδημα, όμως πάνω από αυτό το ποσό οτιδήποτε δοθεί στον εργαζόμενο (π.χ. δωροεπιταγές ) θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

8. Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού

Όσοι φορολογούμενοι , κάτοικοι Ελλάδας, διατηρούν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττουν τόκους καταθέσεων, δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία τους για να υποβάλλουν την δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα τόκων. Θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων στη δήλωσή τους και στο βαθμό που δεν τους έχουν εισάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων , με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

9. Αγρότες

Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το έτος 2014 θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ. Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα). Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.

10. Εισοδήματα από ενοίκια

Αυξήθηκε από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Επίσης καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης (ή και τυχόν τεκμαρτές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

11. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες

Καταργήθηκε η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

12. Αποδείξεις

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%). Αν έχουν συλλέξει περισσότερες αποδείξεις δεν έχουν κανένα όφελος.

Αντίθετα αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες , τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.


Πηγή: Ημερησία
newsit.gr