Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ... ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ



Δημόσιοι υπάλληλοι, βιομήχανοι, δικηγόροι ακόμα και... ανήλικοι «φιγουράρουν» στη λίστα των καταθετών της τράπεζας HSBC η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου SwissLeaks.

Μεγάλες καταθέσεις διαθέτουν και οι εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέαΌπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», πρόκειται για 28 βασικές ομάδες επαγγελμάτων και καταθετών.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, η επαγγελματική κατηγορία που εμφανίζει τις μεγαλύτερες είναι αυτή των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων καθώς σε 67 λογαριασμούς μοιράζονταν 236 εκατ. δολάρια.

Ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 82 λογαριασμούς και 225 εκατ. δολάρια και οι εφοπλιστές με 217 εκατ. δολάρια σε 45 λογαριασμούς.

Μεγάλες καταθέσεις όμως διαθέτουν και οι εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (καθηγητές Πανεπιστημίου, υπάλληλοι δήμων, πρώην στελέχη της ΔΕΗ) καθώς βρέθηκαν 34 λογαριασμοί, 20 εκ των οποίων ήταν μηδενικοί ενώ οι άλλοι 14 φιλοξενούσαν την περίοδο 2006-2007 περίπου 8,2 εκατ. Δολάρια.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί ότι στη λίστα υπάρχουν και τρεις ανήλικοι οι οποίοι βρέθηκαν να διατηρούν σε λογαριασμούς 2,8 εκατ. δολάρια.

Οι καταθέσεις:




Τα προφίλ μεγαλοκαταθετών βάσει της έρευνας για το σκάνδαλο Swissleaks

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα προφίλ μεγαλοκαταθετών που είχαν αποικαλυφθεί από την έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου Swissleaks.

Oι εν λόγω μεγαλοκαταθέτες δεν εμπεριέχονται στην αρχική λίστα που είχε στείλει στην Αθήνα το 2010 η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα από τα προφίλ Ελλήνων φοροφυγάδων που ξεχωρίζουν είναι:

- Επιχειρηματίας που φέρεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική 

- Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό 

- Επιχειρηματίας στον χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο

-Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου

-Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

-Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα

-Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια

-Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.

-Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

-Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ. 

- Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.


zougla.gr