Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ... ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ



«Φαίνεται ότι οι Έλληνες κρύβουν μετρητά κάτω από το στρώμα» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει τις καταθέσεις τους μέσα σε μερικούς μήνες», αναφέρει το άρθρο του Lorcan Roche Kelly, ο οποίος εν συνεχεία θέτει το ερώτημα «πού είναι όλα αυτά τα χρήματα». «Τα έχουν μεταφέρει σε άλλες τράπεζες ή τα έχουν καταχωνιάσει κάτω από στρώματα και τα πλακάκια του μπάνιου», διερωτάται.

«Με μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδα τείνουν προς το πρώτο σενάριο, καθώς ο δείκτης "τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία" δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες», προσθέτει ο αρθρογράφος.



Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «αυτό το γράφημα δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια».

«Ο δείκτης "τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία" δείχνει τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που η Ελλάδα έχει κατανείμει ως προς το ποσοστό που της αναλογεί στη συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην ευρωζώνη. Οι επιπλέον ταμειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας υπολογίζονται στην κατηγορία "καθαρές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την κατανομή των τραπεζογραμματίων του ευρώ εντός του Eurosystem"», αναφέρεται στο άρθρο.



Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, «τα επιπλέον μετρητά ήταν μηδενικά πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2009, ανέβηκε πάνω από € 22 δισεκατομμύρια τους μήνες πριν από την πολιτική κρίση του 2012 και είχαν αρχίσει να μειώνονται σταθερά από τότε. Μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν η ελληνική πολιτική κρίση επανεμφανίστηκε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά».

«Μπορούμε τώρα να δούμε ξεκάθαρα ότι υπήρξε μια αύξηση € 10 δισεκατομμύρια σε μετρητά στην Ελλάδα κατά τους τρεις μήνες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015», προσθέτει ο Lorcan Roche Kelly.



 «Αυτά τα χρήματα είναι που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα», καταλήγει.



zougla.gr