Κυριακή 13 Απριλίου 2014

NEO ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ NAVLOS ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥ




Η Navios Maritime Acquisition προσέθεσε άλλο ένα VLCC στο στόλο της δείχνοντας ότι διατηρεί τον ρόλο του αγοραστή, παρά την άνοδο των τιμών στην αγορά.
Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Navios ανακοίνωσε ότι αγόρασε ένα χωρητικότητας 298,300 dwt και κατασκευασμένο το 2003 τάνκερ στην τιμή των 43,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Αγγελική Φράγκου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, έκανε την εξής δήλωση: “Σήμερα, ο στόλος μας από 11 VLCCs μετατρέπει τη Navios Acquisition σε μια από τις γενικά κορυφαίες ιδιοκτήτριες VLCCs”.
Η Navios Acquisition, η οποία δεν προσδιορίζει την τελευταία της προσθήκη, αυτή τη στιγμή ελέγχει στις θάλασσες ένα στόλο από 44 πλοία, 11 VLCC μεταφοράς αργού, 29 τάνκερ μεταφοράς εμπορευμάτων και τέσσερα χημικών προϊόντων.
Η Clarksons εκτιμά ότι ένα 10χρονο VLCC αξίζει 49 εκατομμύρια δολάρια, άρα αντίστοιχα κι ένα 11χρονο τάνκερ αξίζει 44 εκατομμύρια.
Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τιμή που κατέβαλε η Navios είναι υψηλή. Άλλοι διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι η τρέχουσα τιμή σε μια εξαιρετικά “σφιχτή” αγορά VLCC, όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες χωρητικότητες

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη πολιτών, επιχειρήσεων προς τους δήμους – Ξεκινάει η τετράμηνη προθεσμία για τις αιτήσεις


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η ευνοϊκή ρύθμιση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών  (πρόκειται για το άρθρο 53 του αρχικού νομοσχεδίου που στο τελικό κείμενο θα αριθμηθεί ως 52) του πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την (τυπική) ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο του τις επόμενες ημέρες και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μέσα σε τέσσερις μήνες σχετική αίτηση στους δήμους για την διευθέτηση των οφειλών τους.
Αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το ύψος των συνολικών οφειλόμενων στους δήμους, υπολογίζεται ότι πρόκειται για θεαματικά ποσά ειδικά στις τουριστικές περιοχές καθώς, λόγω της κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οφείλουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια από τα τέλη παρεπιδημούντων. Έτσι, με τη ρύθμιση  αναμένεται αφενός να δοθεί σημαντική ανάσα στους δήμους σε μία περίοδο που ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ και οι δήμαρχοι δεν θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση προεκλογικά να προχωρήσουν τις διαδικασίες μέσω των ΔΟΥ για μη παροχή φορολογική ενημερότητας, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, κατάσχεση περιουσίας κλπ.
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
-Με εφάπαξ καταβολή μηδενίζονται (-100%) οι προσαυξήσεις ανεξαρτήτως ποσού
-Έως 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις απαλλαγή του 80%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
-Από 5.001 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις απαλλαγή του 50%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
-Από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις απαλλαγή του 30%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
-Πάνω από 20.000 ευρώ σε 100 δόσεις απαλλαγή του 10%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει ο νόμος, «οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων».

aftodioikisi.gr

Εξαιρέσεις
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:
α) οφειλές από κάθε είδους πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών
β) οφειλές υπαγόμενες σε καθεστώς ειδικότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις (πχ εισφορά σε χρήμα ιδιοκτητών ακινήτων για ένταξη στο σχέδιο πόλης κατά το πδ 5/1986)

Τα δικαιολογητικά
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση υποβάλλεται στο δήμο, το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου μαζί με έξι δικαιολογητικά:
α) Εκκαθαριστικό δήλωση φορολογία εισοδήματος πέντε ετών
β) Τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση στοιχείων ακινήτων
γ) Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών
δ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου
ε) Βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ
στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής και ο οφειλέτης έχει καταβάλλει το 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής του:
α) Ο δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία εκ των δόσεων.
β) Ο οφειλέτης καθίσταται δημοτικά ενήμερος κατά τη έννοια του άρθρου 285 του ν.3463/2006 (ΚΔΚ)
Παράλληλα η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών έκανε κάποιες αλλαγές οι οποίες θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στο ΦΕΚ. Πρόκειται για τις παρακάτω αλλαγές:

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ! Η Εφορία ζητά στο τριπλάσιο όσα πήραν οι άνεργοι από επιδοτούμενα σεμινάρια!


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 13, 2014

20140412-195551.jpgΈνα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τους ανέργους που παρακολούθησαν επιδοτούμενα σεμινάρια το 2013. Η Εφορία τους ζητά να της …επιστρέψουν και μάλιστα στο τριπλάσιο (ουσιαστικά) τα λεφτά που πήραν, καθώς χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εισόδημα ως αποτέλεσμα από εμπορικές επιχειρήσεις!
Αυτό δυστυχώς ισχύει με τα τωρινά δεδομένα, γιατί το εκλαμβάνει στο σύστημα ως εισόδημα απο επιχειρηματική

δραστηριότητα!! Δείτε τι γράφει το thebest.gr

Για γέλια και για κλάματα είναι η καταγγελία που κάνει ο Σύλλογος των Λογιστών της Αχαΐας, αναφορικά με τους ανέργους που παρακολούθησαν επιδοτούμενα σεμινάρια το 2013. Η Εφορία τους ζητά να της επιστρέψουν και μάλιστα στο τριπλάσιο τα λεφτά που πήραν καθώς χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εισόδημα ως αποτέλεσμα από εμπορικές επιχειρήσεις!

Το γεγονός ευαισθητοποίησε τους λογιστές, ο πρόεδρος των οποίων Γιάννης Βάρδας, έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας αποκατάσταση της αδικίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων από σεμινάρια που παρακολούθησαν οι άνεργοι την χρήση 2013, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην εκκαθάριση του οικονομικού έτους 2014 το Υπουργείο Οικονομικών στην ουσία, ζητά την επιστροφή τους στο τριπλάσιο και παραπάνω.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα όταν ο φορολογούμενος δεν έχει άλλο εισόδημα η φορολογία επιβάλλεται στα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λ.π) και όταν αυτά δεν υπάρχουν στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης (3.000 ευρώ).

Αποτέλεσμα αυτού είναι για άνεργο ο οποίος δεν έχει τεκμήρια από περιουσιακά στοιχεία να φορολογείται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ αι με συντελεστή 26% που σημαίνει ότι θα πληρώσει 780 ευρώ φόρο και επιπλέον προκαταβολή 55% δηλαδή συνολικά 1.209 ευρώ. Δηλαδή για επιδότηση του ανέργου 385 ευρώ (μικτά) ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι 1.209 ευρώ…

Χωρίς καμία άλλη αναβολή θα πρέπει να τροποποιήσετε άμεσα τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ούτως ώστε το εισόδημα από τα σεμινάρια Οικονομικού έτους 2014 να φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με την κλίμακα των μισθωτών και να  έχει την μείωση των 2.100 ευρώ.»


olymbia.gr

Και οι δομές αλληλεγγύης βορά της προεκλογικής μάχης;


Αυτοί που μας μαύρισαν τη ζωή, αυτοί που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα, αυτοί που δεν έδειξαν στάλα κοινωνικής ευαισθησίας για το λαό, σήμερα βρίσκονται μπροστά μας, τιμητές της κοινωνίας μας και ως νέες Σειρήνες, μας βομβαρδίζουν με εύπεπτες και παραπλανητικές κορώνες, χρυσώνοντας το χάπι του προαναγγελθέντος θανάτου της κοινωνίας μας. “Κοινωνικό μέρισμα”, “αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης”, “συνεργατικές μορφές αλληλέγγυας οικονομίας”, “κοινωνική οικονομία” με προεξάρχουσες τις επιχειρήσεις και άλλα τέτοια –ας μου επιτραπεί ο όρος- φαιδρά, ακούγονται στο στενό χρονικό περιθώριο που μας χωρίζει από τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Φαιδροί, ύποπτοι και εντυπωσιακοί οι χρησιμοποιούμενοι όροι, μια και όλοι περιλαμβάνουν την “κοινωνία ” και την “αλληλεγγύη”. Αυτοί που κατέστρεψαν με τις στρατηγικές τους την κοινωνία, αυτοί που διέρρηξαν με το “διαίρει και βασίλευε” τον κοινωνικό ιστό και τον πυρήνα του, που δεν είναι άλλος  από την αλληλεγγύη, σήμερα τους χρησιμοποιούν ως εφαλτήρια, για να βρεθούν ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στους στόχους του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν.
Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι στο επικίνδυνο αυτό ταμπλό παίζουν και οι υποψήφιοι της τοπικής διοίκησης που ανήκουν είτε στον πόλο της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε στον πόλο εκείνης της «αριστεράς», που επιθυμεί να κυβερνήσει, χωρίς να αλλάξει στη ζωή μας το παραμικρό, μόνο ο διαχειριστής της ίδιας εξουσίας των πλουτοκρατών, φορώντας το φιλολαϊκό τους προσωπείο και κρύβοντας κάτω από αυτό τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Όλα αυτά, ως παροχές και ως κοινωνικές δομές, θα έπρεπε να τα υλοποιεί το ίδιο το κράτος. Δυστυχώς δεν το κάνει, αφού είναι κράτος των αφεντικών, κράτος του πλούτου, βρίσκοντας ένα στέρεο αποκούμπι της αδράνειας και της κοινωνικής αναλγησίας του στους “ημέτερους” και όμαιμους  της τοπικής διοίκησης.
 Δεν αμφισβητεί κανείς ότι αυτές οι δομές παρέχουν μια ανακούφιση, μια βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Είναι όμως επί της ουσίας ασπιρίνες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καρκίνο.  Απ΄ αυτό το σημείο, βέβαια, μέχρι το να προβάλλουν όλες τούτες τις δομές και τις υπηρεσίες ως προεκλογικό προτέρημά τους, είναι σαν να ξύνουν τις πληγές λαβωμένου. Και έχουν όλοι τους μερίδιο σ΄ αυτήν τη  λαβωματιά.
Όλοι αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και διαφημίζουν την ευαισθησία τους,  θα έπρεπε να μη συμπράξουν αποδεχόμενοι την πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης του λαού μέσα από τον δήθεν ευρωμονόδρομο, μέσα από τις απολύσεις και μετατάξεις ειδικευμένου δημοτικού προσωπικού, μέσα από την ομηρία και την ανασφάλεια των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, μέσα από την υποχρηματοδότηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, μέσα από την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, μέσα από τη μείωση ή την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών (Καθαριότητα, Ύδρευση-Αποχέτευση), μέσα από τη πανταχόθεν επιδρομή υπέρμετρων φόρων, μέσα από τη συμμετοχή των ανέργων των ίδιων των δήμων, ως “μετόχων-κοπηλατών” στη γαλέρα των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Αδιαπραγμάτευτη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι αγαθά, όπως η Υγεία και η Πρόνοια είναι υποχρεώσεις του κράτους και μόνον αυτού. Δεν ιδιωτικοποιούνται και δε διαπραγματεύονται από κανέναν και με κανέναν. Όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως “επιβάρυνση ” του κράτους  και να αποδοθούν με προχειρότητα και ελαφρά τη καρδία στην τοπική διοίκηση η οποία σε λίγο θα ψάχνει πόρους για τη συνέχιση της  υλοποίησής τους. Παρόλα αυτά, επειδή  όλες αυτές οι δομές προσφέρουν αναμφισβήτητα κουράγιο στο λαό, ο οποίος είναι το μοναδικό θύμα του νεοφιλελεύθερου κυκλώνα, προτείνουμε:
·         Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς   παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
·         Κατάργηση των τροφείων και πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από το κράτος. Σε πρώτη φάση, μείωση των τροφείων.
·         Καμιά απόλυση εργαζόμενου.
·         Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες.
·         ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ δεν έχουν θέση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
Για τις άλλες κοινωνικές δομές, η πρότασή παραμένει να αποτελέσουν δομές του Δήμου και όχι των νομικών προσώπων (ΔΗΚΕΧ ή Νομικό Πρόσωπο). Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμο προσωπικό με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι, 4 χρόνια μετά, αυτό διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» που ζουν καθημερινά την ανασφάλεια και οι ίδιοι και οι ωφελούμενοι.
·         Στελέχωση του Δημοτικού Ιατρείου με μόνιμο προσωπικό, αφού μόνιμες είναι οι ανάγκες των δημοτών μας (2 γιατροί και 1 νοσοκόμα).

Κανείς δεν μπορεί να σταθεί αντίθετος στο δράμα που ζει σήμερα ο λαός μας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος με την αυτοθυσία με την οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μας τους συνανθρώπους τους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πηγαία αλληλεγγύη με την οποία ο καθένας μας στέκεται δίπλα στο συνάνθρωπό του. Από αυτό όμως το σημείο μέχρι του να γίνεται η αλληλεγγύη προεκλογική καμπάνια και να χρησιμοποιείται για ψηφοθηρία, υπάρχει απόσταση τεράστια. Μαζί με τις δομές αλληλεγγύης που τις θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ συστατικά της ανθρώπινης ζωής, καλό θα είναι να παλέψουμε όλοι, συμμετέχοντας στον αγώνα για την καταδίκη αυτών που εξαθλιώνουν και ακυρώνουν το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια του λαού μας αλλά και των ντόπιων συνεταίρων τους, που παρακολουθούμε να συγχωνεύονται σε  «μεγάλους» σχηματισμούς, για να εξανδραποδίσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά συμφέροντα.
Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

Μέλος του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης