Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

MHNYMA TOY ANΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΥΚΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ


Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,  να ευχηθώ καλό ακαδημαϊκό έτος και κάθε επιτυχία στους στόχους τους.
Ιδιαιτέρα την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε , είναι σημαντικό  και παρήγορο να βλέπουμε τους νέους μας, τα παιδιά μας, να ακολουθούν τα όνειρα τους  και να αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Στον αγώνα αυτό , συνοδοιπόροι και συναγωνιστές , η οικογένεια  αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς μέσα από την επίτευξη των στόχων , δικαιώνονται και οι ίδιοι.
Παράλληλα , εύχομαι  στα παιδιά που έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καλή συνέχεια  στην πορεία της ζωής  τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται , μιας και δεν είναι πάντα εφικτό να επιτυγχάνεται ο στόχος με την πρώτη φορά.
Γνωρίζω ότι η πολιτεία είναι πολλές φορές «αδύναμη»  στο να στηρίξει τους νέους μας, τα σχέδια και τα όνειρα τους. Όμως όλοι μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γνωρίζοντας ότι  η ποιότητα του μέλλοντος μας εξαρτάται αποκλειστικά από την νέα γενιά.


Νίκος Νύκτας
Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Αντιδήμαρχος ΔΕ Ομηρούπολης 

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

Πρόθυμοι  όπως πάντα αποδείχτηκαν  η  Δημοτική Αρχή Χίου και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο να προωθήσουν ό,τι  πιο αντιδραστικό  και αντιλαϊκό εφαρμόζεται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, δείχνοντας ότι ο φιλολαϊκός  φερετζές που από καιρού εις  καιρόν  φορούν, είναι μόνο για να υφαρπάζουν ψήφους και να ξεγελούν το λαό.
Με προεξάρχοντα λαγό τον πρόεδρο του νομικού προσώπου Μυριαγκό, ψήφισαν τη σύσταση «κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης » από πρώην εργαζόμενους στο Δήμο, που τους μετατρέπουν σε «επιχειρηματίες «, με σκοπό να παρέχουν κυρίως έργο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ως πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης και των κατευθύνσεων της ΕΕ, αντί να παλέψουν για μόνιμο προσωπικό, αντί να διεκδικήσουν χρήματα που τους ανήκουν προτίμησαν τη γνωστή συνταγή που ακολουθεί και η ΚΕΔΕ και οι υποταγμένοι στο κεφάλαιο δήμαρχοι, να παίζουν με τον πόνο και την ανέχεια των ανέργων ή μερικά απασχολούμενων στις διάφορες δομές και να τους πετάνε το μπαλάκι για την κατάντια που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και οι ίδιοι τους έχουν οδηγήσει.
Οι περιλάλητες ΚΟΙΝΣΕΠ είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας. Διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας.
Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου δημοτικές αρχές, όπως της Χίου, που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Άλλωστε και ο  κ. Κοντούδης πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ,  ομολόγησε για το «Βοήθεια στο σπίτι» ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δείχνοντας το πού θα πάει το πράγμα.
 Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προωθούνται χρόνια τώρα συστηματικά στην ΕΕ. Όπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Ταυτόχρονα απολύονται κατά χιλιάδες συμβασιούχοι, και οι δημοτικές αρχές για να ψευτοκαλύψουν τα κενά απευθύνονται στις ΚΟΙΝΣΕΠ, στην πράξη νοικιάζουν απ' αυτές φτηνό προσωπικό (κακοπληρωμένο, προσωρινό, ανακυκλούμενο), που φυσικά δεν είναι ενταγμένο στο προσωπικό των δήμων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν αυτή την  πρόταση , ανέτρεψαν ένα προς ένα τα ψευτοεπιχειρηματα του Δημάρχου και του  προέδρου του Νομικού προσώπου, που  με το γνωστό ραγιαδίστικο ρεαλισμό του «δεν έχουμε λεφτά» , «δεν γίνονται προσλήψεις», «αφού δε γίνεται αλλιώς ας βρουν έστω και έτσι δουλειά», απέδειξαν ότι είναι γνήσια φερέφωνα της πολιτικής  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΕΕ.
Τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να σκύβουμε το κεφάλι όπως κάνουν οι ίδιοι!  Από τη μια να πληρώνουμε αβάσταχτη φορολογία κι από την άλλη να βλέπουμε τα δικαιώματα μας να εξανεμίζονται. Σε λίγο και για τα σκουπίδια και για όλες τις δομές στο όνομα της λογικής σας, θα φτιαχτούν ΚΟΙΝΣΕΠ! Καυτηρίασαν μάλιστα τη διγλωσσία του εκπρόσωπου του ΣΥΡΤΙΖΑ, που ενώ ήταν κατά των ΚΟΙΝΣΕΠ στα λόγια , στην πράξη απέκρυπτε ότι είναι φρούτο της ΕΕ δεκαετιών, ότι η μελετητική τους ομάδα προτείνει από το 2010 τις « αριστερού τύπου»  ΚΟΙΝΣΕΠ και ότι δημοτικές αρχές εκλεγμένες με τη στήριξή του τις εφαρμόζουν.
Τέλος καταθέσαμε τις ακόλουθες προτάσεις.

Να μας δώσει η κυβέρνηση αυτά που μας χρωστάει από τις παράνομες παρακρατήσεις και περικοπές . Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να κλείσει ο Δήμος αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

TYMΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


του Μίκη Θεοδωράκη

- Τα τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στη Μέση Ανατολή.

Νέος στόχος η Συρία.

- Το έχουμε, νομίζω, πει. Κάθε τόσο πρέπει να γίνεται και ένας πόλεμος για να κρατηθεί το επίπεδο ζωής στις χώρες που στηρίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη στην εξαγωγή του μαύρου θανάτου. Κάποτε ο πρόεδρος Μιττεράν μου εκμυστηρεύθηκε ότι εάν δεν πουλήσουν όπλα, θα πέσει κάθετα το επίπεδο της ζωής στην Γαλλία. Και όταν λέμε «όπλα», πρόσθεσε, εννοούμε μεγάλα, χοντρά, ακριβά, όπως αεροπλάνα, υποβρύχια, τανκς, πυραύλους και φυσικά σφαίρες, εκατομμύρια σφαίρες.

 - Και χημικά; τον ρώτησα, γιατί ήξερα.

- Αυτό δεν μπορώ να το πω, μου απάντησε με το γνωστό γαλατικό του ειρωνικό μειδίαμα. Αφού αυτός ο ίδιος είχε φροντίσει να σώσει τον γιο μου βάζοντάς τον στο μοναδικό στον κόσμο υπερσύγχρονο «διαστημικό» στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού που ήταν παράρτημα του εργαστηρίου παραγωγής χημικών, που τότε εφοδίαζαν τον Σαντάμ με αυτά, στον πόλεμο κατά του Ιράν. Τα χημικά εξόντωναν τους Ιρανούς και όσους δεν πέθαιναν «όπως θα έπρεπε» αλλά είχαν βαρειά εγκαύματα τους έφερναν σ’ αυτό το νοσοκομείο για να τους εξετάσουν βασικά οι επιστήμονες που έφτιαχναν τα χημικά και να διαπιστώνουν ποιο σφάλμα έκαναν στο κοκταίηλ των χημικών και έζησαν οι τραυματίες αυτοί ενώ κανονικά «έπρεπε» να πεθάνουν… Έτσι μ’ αυτόν τον «ανθρωπιστικό» τρόπο -γιατί παράλληλα οι γιατροί βελτίωναν τις μεθόδους θεραπείας εγκαυμάτων- οι χημικοί των εργαστηρίων του μαύρου θανάτου βελτίωναν τις επιδόσεις τους! Σκέφτομαι την ικανοποίηση των επιστημόνων θανάτου όπου γης από το τελευταίο τους κατόρθωμα, τα εκατοντάδες παιδάκια στη Συρία, για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο ζωής ενός ακόμα προπύργιου της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης της Ασφάλειας και της Ειρήνης σε περιοχή με υπανάπτυκτους λαούς.

- Μ.Θ. Και γιατί, κύριε Πρόεδρε, αντί να πουλάτε θάνατο δεν φροντίζετε να πουλάτε ειρήνη; Αντί για σφαίρες τρόφιμα, αντί για πυραύλους ψυγεία, αντί για κανόνια αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, έπιπλα, σχολεία, βιβλία, ρούχα, αρώματα! Οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο για τα κέρδη;

- Φ. ΜΙΤ. Γίνονται για να παταχθεί η τρομοκρατία, οι εθνικισμοί, οι φανατισμοί

- Μ.Θ. Κι εσείς τι είσθε; Χωροφύλακες;

- Φ. ΜΙΤ. Ποιοι εμείς; Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει.

- Μ.Θ. Το λέτε σοβαρά; Αφού υπάρχουν χώρες που δεν συμφωνούν.

- Φ.ΜΙΤ. Τότε απευθυνόμαστε στον ΟΗΕ, στην πλειοψηφία των Εθνών.

- Μ.Θ. Κορέα, Βιετνάμ, Αφρική, Νότια Αμερική… Μόνο αυτοί οι λαοί είναι άτακτοι;
Υπανάπτυκτοι; Κακοί; Κι αυτό το λέτε αυτό εσείς, ένας Γάλλος που έζησε από πρώτο χέρι την καλωσύνη, την Ανάπτυξη και την Τάξη της Χιτλερικής Γερμανίας… Υπάρχει τάχα ένας λαός σε όλο τον υπανάπτυκτο κόσμο που να έχει φτάσει την βαρβαρότητα και την κτηνωδία στα επίπεδα αυτής της ευρωπαϊκής χώρας;
*

Ήταν τότε που φιλοξενούσα τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο σπίτι μου στο Βραχάτι. Όπως ξέρετε, ποτέ δεν αναφέρθηκα στις προσωπικές μας συζητήσεις, γιατί έτσι έπρεπε να κάνω. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια και πιστεύω ότι αυτά τα λόγια που αποκαλύπτω, δεν θίγουν τη μνήμη του μεγάλου φίλου.

Μου δίνουν όμως το έναυσμα για να προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις με αφορμή τους πολέμους που σχεδόν κάθε χρόνο κάνουν εδώ κι εκεί οι ίδιες πάντα χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ και η Γερμανία να ακολουθεί προσεκτικά. Τι το κοινό έχουν; Έχουν πολλά. Όμως εγώ θα αναφερθώ στο γεγονός ότι οι πολεμικές τους βιομηχανίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισαν να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των παραγωγικών σχέσεων και δυνάμεων και επομένως και στους εθνικούς προϋπολογισμούς αυτών των κρατών, σε σημείο που, όπως το είπε κι ο Μιττεράν, να εξαρτάται το επίπεδο ζωής της χώρας από τα κέρδη της εξαγωγής του μαύρου θανάτου.

Όμως αυτή η τεράστια σημασία των πολεμικών βιομηχανιών στη ζωή ενός έθνους δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα οικονομικά πλαίσια. Διότι διαβρώνει με πολλούς τρόπους ολόκληρη την κοινωνία. Και κυρίως ψυχολογικούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και φυσικά στρατιωτικούς. Τα εκατομμύρια εργάτες στις πολεμικές βιομηχανίες, οι οικογένειές τους, το κοινωνικό περιβάλλον στις μικρές πόλεις, όπου υπάρχουν πολεμικά εργοστάσια. Οι στρατιωτικοί που η ψυχολογία τους ανεβαίνει με το αίσθημα της δύναμης, της ανωτερότητας, της εθνικής ισχύος, της βίας που ξεπερνά τα όρια κάθε ελέγχου και γίνεται ανεξέλεγκτη, ατιμώρητη, κυριαρχική. Και φυσικά αυτή η αλλαγή της ψυχολογίας δεν περιορίζεται στους στρατιωτικούς αλλά διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως στα ΜΜΕ και τους επιστήμονες. Επίσης τα οικονομικά οφέλη δεν περιορίζονται στους λίγους επί κεφαλής. Διαχέονται και αυτά σε όλη την κοινωνία. Όσο για τα κρατικά οφέλη, με τους φόρους πηγαίνουν προς τους κοινωνικούς τομείς της Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας και Έρευνας. Έτσι τελικά πίσω από κάθε δολλάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ’ υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες παρλαπίπες.


Συμπέρασμα: Από μια τέτοια κοινωνία αγρίων με γραβάτα, τι μπορεί κανείς να περιμένει; Η διαφορά μας εμάς των Ελλήνων από τους Ιρακινούς και τους Σύριους είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, γιατί είμαστε πιο κοντά στα έθνη των «πολιτισμένων». Αν μας καίγανε ζωντανούς, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα με την Συρία, η οσμή των κρεάτων που καίγονται, ίσως έφτανε ως τη μύτη τους και αυτό είναι ενοχλητικό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για υπανάπτυκτους που κατά λάθος έγιναν Ευρωπαίοι. Εξ ίσου κερδοφόροι. 40 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι Γερμανοί από τη δική μας κρίση και από την κρίση των άλλων υπανάπτυκτων του Νότου…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Και
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Εισροή παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο
Σχεδόν, καθημερινά, είναι τα φαινόμενα εισροής παράνομων μεταναστών  από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, κυρίως, μέσω των τουρκικών ακτών. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για οικογένειες, με μικρά παιδιά, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες, όπου σημειώνονται ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Εξαιτίας των παραπάνω δεδομένων και όπως προδιαγράφεται η κατάσταση προς ανατολάς, αλλά και προς νότον, η χώρα μας βρίσκεται σε γεωγραφική θέση που αποτελεί πύλη εισόδου για τους πληθυσμούς αυτούς προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, για το επτάμηνο του 2013, η ποσοστιαία μεταβολή του αριθμού των παράνομων μεταναστών που έχουν συλληφθεί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι τεράστια: 1524,52% για την Α.Δ. Λέσβου, 3137,50% για την Α.Δ. Σάμου και 2872,22% για την Α.Δ. Χίου. Η μεταβολή για την ηπειρωτική Ελλάδα (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Έβρο) είναι αρνητική, εξαιτίας του «φράκτη του ’Εβρου» και της FRONTEX.
Στα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν ακόμη προστεθεί οι πρόσφατες, αλλεπάλληλες συλλήψεις παράνομων μεταναστών, που μόνο στην περιοχή της Χίου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο ξεπερνούν τους 200.
Τα προβλήματα που γεννούνται από την έξαρση του φαινομένου μεταφράζονται σε σοβαρές ελλείψεις στους χώρους υποδοχής, σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (λιμενικούς και αστυνομικούς, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις συνθήκες) και σοβαρά προβλήματα σίτισης και υγειονομικών παροχών.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
1.       Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και προτίθεστε να προβείτε για την ενίσχυση της επιχειρησιακής δραστηριότητας της FRONTEX, έτσι ώστε το «ταξίδι θανάτου» να ανακόπτεται πριν ακόμα αρχίσει από τις ασιατικές και αφρικανικές ακτές;
2.       Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και προτίθεστε να προβείτε, ώστε να γίνεται ισοκατανομή των εκτοπισμένων πληθυσμών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τη δυνατότητα της κάθε χώρας και στη συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
3.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις συνθήκες υποδοχής των παράνομων μεταναστών, με δεδομένη την αύξηση του αριθμού τους και την εκτιμώμενη περαιτέρω αύξησή του, εξαιτίας των γεωπολιτικών τριβών στην περιοχή;
4.       Υπάρχει σχεδιασμός για την αύξηση της Δύναμης της Αστυνομίας και του Λιμενικού στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου;

30 Αυγούστου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος


TEΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ : Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΔΡΑΝΕΙ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ. Ο ΥΠΕΞ ΑΔΡΑΝΕΙ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

«ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι θλιβερή η ανύπαρκτη παρουσία της Ελλάδας στις προσπάθειες, που όφειλε να διαδραματίσει, για πολιτική λύση στο θέμα της Συρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έπρεπε να είχε επιδείξει μία έμπρακτη κινητικότητα, επιβάλλοντας συναντήσεις του με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η Ελλάδα είναι Ελλάδα και βρίσκεται ακριβώς στη πρωταγωνιστική περιοχή των εξελίξεων.

Αντ’ αυτού, αφήνει και πάλι να κάνει παιγνίδι (και μάλιστα επικίνδυνο) ο Ερντογάν, προτιμώντας να κινείται μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού και Μεσογείων, αρκούμενος σε κάποια ελαχιστότατα τηλεφωνήματα άνευ αξίας (εξαίρεση εκείνο με τον ΥΠΕΞ Ιράν) και στις γνωστές δηλώσεις του «άνευ περιεχομένου», οι οποίες, όμως, με ένα καλό διάβασμα, υποκρύπτουν θέσεις συμφιλίωσης με όσους ζεσταίνουν τις μηχανές τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απαντά και δεν αντιδρά στο δημόσιο αίτημα που υπέβαλα για ΑΜΕΣΗ σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Προφανώς, στην πολιτική του ολότητα, του είναι άχρηστο να διαβουλευτεί με τους Τομεάρχες Εξωτερικών όλων των, εντός Βουλής, κομμάτων.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιμένουμε στις θέσεις μας και αναμένουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εμείς, όπως ήδη ανακοινώθηκε, αύριο το πρωί (31/8/2013) υπό την Προεδρεία του Προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου, έχουμε συγκαλέσει εκτάκτως για το θέμα της Συρίας, κοινή σύσκεψη στελεχών των Τομέων Εξωτερικών και Άμυνας των ΑΝΕΛ, με τη συμμετοχή της Γραμματείας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και εκπροσώπων της νεολαίας μας».


1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 : 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ ΣΤΗ ΧΙΟ


Έλα και συ, πάρε μέρος στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Κάνε κι εσύ δική σου υπόθεση την επιτυχία του Φεστιβάλ! Απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη τη χώρα, με δεκάδες πολύμορφες δραστηριότητες, φτάνει το αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο μήνυμα των καιρών μας: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη». Γι’ αυτό το σκοπό δρα η ΚΝΕ. Για ν’ αλλάξει ο κόσμος, για να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” είναι μοναδικό, αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς.
Το Φεστιβάλ μας θέλουμε να είναι η συνάντηση των χιλιάδων νέων:
Της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς.
Των σχολικών θρανίων του υποσιτισμού και των τεράστιων ταξικών φραγμών.
Της μαθητείας και της κατάρτισης που προσπαθούν να τους δασκαλέψουν από μικρούς για να αποδέχονται σαν δίκιο, το δίκιο του αφεντικού.
Των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που προσπαθούν να σπουδάσουν δίνοντας πολλές φορές μαζί με αυτή τη μάχη και τη μάχη της δουλειάς για να ανταπεξέλθουν στις ακριβοπληρωμένες σπουδές.
Μία μεγάλη συνάντηση δηλαδή κάθε νέου που του αξίζει μία καλύτερη ζωή!
Σήμερα μπορεί να γίνει στάχτη ο «γερασμένος κόσμος» της ταξικής εκμετάλλευσης από τη δική μας φωτιά, από το δικό μας αγώνα. Είναι ανάγκη της εποχής μας να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Αυτό απαιτεί οργάνωση, αντοχή στις δυσκολίες, γνώση, υπομονή κι επιμονή, πίστη στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης, δυσπιστία απέναντι σε όποιον σου λέει μεγάλα λόγια και σου τάζει δήθεν εύκολες λύσεις από τα πάνω.
Η «νέα Ελλάδα» της ΝΔ, αλλά και η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Θα χτιστούν πάνω στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Και οι δύο πίνουν νερό στο όνομα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Τόσο ο δρόμος που ακολουθεί η ΝΔ, όσο και ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τον ίδιο προορισμό: τη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Αυτό το σύστημα υπηρετεί και η φασιστική συμμορία-κόμμα των καπιταλιστών, η Χρυσή Αυγή. Δείχνει για εχθρό σου το μετανάστη, για να κάνεις φίλο σου το αφεντικό. Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα που τον θρέφει, από τον καπιταλισμό. Μπορεί να απομονωθεί και να τσακιστεί από το εργατικό λαϊκό κίνημα, με τη νέα βάρδια των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή.
Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θ’ αλλάξει!
Η ΚΝΕ δίνει όλες τις της δυνάμεις, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση της πιο μεγάλης, πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα τα βάλει με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα τους σαρώσει. Σε αυτή τη συμμαχία έχει θέση κάθε νέος και νέα που θέλει να παλέψει σήμερα ενάντια στα πιεστικά προβλήματα που ζούμε στα σπίτια μας, στη δουλειά μας, στο σχολείο και στη σχολή. Για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των λαϊκών οικογενειών, για να οργανωθεί η ταξική αλληλεγγύη, η μόνη που γίνεται μεταξύ ίσων και όχι με σκοπό να βουλώσει τα στόματα των καταπιεσμένων. Για να σφυρηλατείται η ενότητα του λαού και της νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Παλεύουμε για την εργατική λαϊκή εξουσία. Για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα εργοστάσια, τα λιμάνια, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας. Μόνο έτσι δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα, αλλά θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτό είναι το μοναδικό, πραγματικά καινούργιο, ο δρόμος για τη λευτεριά από τα καπιταλιστικά δεσμά. Σήμερα η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα: ο Σοσιαλισμός.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση, στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη Συρία από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.
Με πρόσχημα την αναπόδεικτη κατηγορία για χρήση χημικών, ετοιμάζονται να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα ενάντια στον πολύπαθο λαό της Συρίας, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια για την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση να αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ.
Η χώρα μας παραδοσιακά είχε φιλικές σχέσεις με τους Άραβες και οι κίνδυνοι από μια ανάφλεξη στην περιοχή είναι τεράστιοι.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου που εκφράζει τους πολίτες της περιοχής που καθημερινά δέχεται κύματα μεταναστών και από τη Συρία, ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στη στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη Συρία και το λαό της, να μην χρησιμοποιηθεί καμιά στρατιωτική εγκατάσταση που βρίσκεται στο έδαφος της χώρας μας για το σκοπό αυτό.

Το ψήφισμα αυτό είναι ομόφωνο.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΥΜΑ , ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σημεία από την  τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,                                                                                                                                              κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών:                  «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων».
Αθήνα, 29 Αυγούστου 2013
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την κατάθεση ερωτήσεως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό κύμα
Η κρίση στη Συρία, ακολουθεί μια αλληλουχία γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δημιουργούν επαναστάσεις, δημιουργούν αλλαγές καθεστώτος, αλλαγές στο status quo, αλλαγές που οδηγούν σε μια αναδιαμόρφωση του χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Μια αναδιαμόρφωση που πρέπει να βρει τη χώρα μας θωρακισμένη οικονομικά και θεσμικά, αλλά και ενεργή στην περιοχή, ώστε να επιτελέσει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Εξελίξεις που καθορίζονται, κυρίως, σε διπλωματικό επίπεδο. Σε ένα επίπεδο που η χώρα, λόγω των ιστορικών δεσμών με τους λαούς της περιοχής, δεσμούς στους οποίους έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Στόχοι των ενεργειών της Ελλάδας πρέπει πάντοτε να είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. 
Έρχομαι να επισημάνω δύο σημαντικά θέματα, δύο σημαντικές συνέπειες της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στη Συρία. Η πρώτη συνέπεια αφορά στην αποσταθεροποίηση που προκαλείται στη «γειτονιά» μας και στην οποία ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός, ώστε να αναλυθεί σωστά η σημερινή κατάσταση να μην υπάρξει επέκταση εκείνων των στοιχείων που δεν ευνοούν τη δημοκρατία.
Η δεύτερη συνέπεια αφορά στο μεγάλο προσφυγικό κύμα που υπάρχει και που θα ενταθεί. Σχετικά με αυτό θα ήθελα να ενημερώσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ως Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσα σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία ζητάω να λάβει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητάω να εξετάσει την πιθανότητα της δραστηριοποίησης τηςFRONTEX όχι στον Αιγιακό χώρο, αλλά στα παράλια της Τουρκίας, δηλαδή πριν αρχίσει το «ταξίδι του θανάτου» για αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, πολλές φορές ζωές μικρών παιδιών. Ζητάω, ακόμα, να εξετάσει το μοίρασμα του βάρους της μετακίνησης των εκτοπισμένων πληθυσμών, ώστε να διανέμονται αναλογικά στα κράτη μέλη της ΕΕ. Διότι υπάρχει τέτοιος μηχανισμός ούτως ώστε κάθε χώρα, ανάλογα με τις δυνατότητές της, δηλαδή ανάλογα με την οικονομία, τις υποδομές και τον πληθυσμό της να αναλαμβάνει ένα μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού ώστε και οι πρόσφυγες να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες και να μην πέφτει το βάρος μονομερώς και άδικα σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα.
Σχετικά με την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων
Σήμερα διεξήχθη μια αποκαλυπτική συζήτηση εντός της Αιθούσης του Κοινοβουλίου. Μια συζήτηση που είναι ενδεικτική του τι πρεσβεύει η κάθε πτέρυγα της Βουλής, του τι πρεσβεύει ο καθένας μας. Και κάποιοι πρεσβεύουν την απόλυτη άρνηση όχι μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στις παραχωρήσεις. Η σημερινή σύμβαση αφορά μια 12ετή παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο. Εάν, όμως, αυτό το ζήτημα, που δεν έχει να κάνει με πώληση, μας βρίσκει να διαφωνούμε, τι μας κάνει να πιστέψουμε ότι μπορεί να συμφωνήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να εξέλθει από την κρίση και πώς θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς άλλους φόρους και περικοπές; Πώς θα συμφωνήσουμε ότι θα βρεθούν οι πόροι αν δεν τους ανακαλύψουμε και αν δεν τους διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντα με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση; Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν γίνουν παραχωρήσεις, αν δεν έχουμε τη συμβολή αυτών των εσόδων, πώς θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική συγκυρία; Διότι τα οικονομικά είναι συγκεκριμένα. Και πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και να συμφωνούμε στα αυτονόητα. Ακούω την αντιπολίτευση να λέει ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και χρειάζεται κούρεμα. Δεν ακούω, όμως, ποιο είναι το πρόγραμμα, ποιο είναι το σχέδιο. Πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση χωρίς να έχουν προηγηθεί τα υπόλοιπα. Οι Ευρωπαίοι λαοί που μας έχουν δανείσει, γιατί να μπουν σε αυτή τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους αν εμείς δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας;
Σχετικά με το Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης

Όπως έχω ήδη αναφέρει, για να γίνει κατανοητό από τον Έλληνα πολίτη ότι το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Υπουργός, βρίσκεται σε θετική τροχιά, θα πρέπει να καταστεί μέτοχος ο ίδιος. Για αυτό είναι ανάγκη να λάβει ένα «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο μπορεί να εκφρασθεί με ελάφρυνση στο Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης. Έτσι, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, θα επιστρέψει η Πολιτεία στον Έλληνα φορολογούμενο ένα κομμάτι της προσπάθειάς του. Και αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα πρότυπα του ΦΠΑ.

ΒΟΛΕΣ ΤΡΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Με κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, βάλουν κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των παιδικών σταθμών.
Οι τρεις φορείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα των παιδικών σταθμών δεν υπολογίζει ούτε τις «τρυφερές ηλικίες» και φέρνει στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νέα ζευγάρια, ενώ βάλουν και κατά των δημοτικών αρχών υποστηρίζοντας ότι υλοποιούν κατά γράμμα τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, βάζοντας πλάτη στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και αυτής της δομής πρόνοιας, αφού δέχτηκαν τη μείωση της χρηματοδότησης στους Δήμους, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης είχε εκπέμπψει SOS για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών λόγω της καθυστέρησης πρόσληψης των απαραίτητων συμβασιούχων.
Η ανακοίνωση των τριών φορέων
«Σήμερα που ο λαός έχει εξαθλιωθεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς μειώνονται οι μισθοί, που η ανεργία έχει φτάσει στο «κόκκινο», που χιλιάδες οικογένειες απειλούνται με πλειστηριασμούς των σπιτιών τους, οι νέοι γονείς, τα νέα ζευγάρια που παλεύουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, αντιμετωπίζουν ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ!!!!!
Αυτές τις μέρες ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κατάσταση είναι εκρηκτική. Παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει ή συρρικνώθηκαν, το προσωπικό δεν φτάνει, οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων έχουν λήξει ή λήγουν, πολλοί είναι απλήρωτοι. Τα κονδύλια των δήμων ανά παιδί έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει: υποβαθμισμένο φαγητό, λειψή καθαριότητα, θέρμανση, έλλειψη αναλώσιμων υλικών και βέβαια τροφεία που οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν. Ήδη πολλοί χρωστάνε και απειλούνται από τις Δημοτικές αρχές ότι τα παιδιά τους θα «πεταχτούν» εκτός παιδικών σταθμών.
Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ξεπέρασαν τις 98.000 ενώ χιλιάδες παιδιά απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα με βάση τις απαιτούμενες προϋποθέσεις: μείωση του φετινού ορίου εισοδήματος ενώ παίρνεται υπόψη το εισόδημα του 2011 και πλέον είναι πολλοί οι απολυμένοι, άνεργοι κλπ.
Χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν ενώ ακόμα περισσότερες οικογένειες δεν έκαναν καν αίτηση γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από τους δήμους. Επιπλέον, αν κανείς υπολογίσει τις πραγματικές ανάγκες για προσχολική αγωγή με βάση τον αριθμό των παιδιών αυτής της ηλικίας που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, γίνεται φανερός ο τεράστιος όγκος παιδιών που μένουν τελικά εκτός σταθμών.
Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, δε γίνονται εγγραφές προνηπίων στα νηπιαγωγεία λόγω των συγχωνεύσεων και της μείωσης των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί θα κληθούν να περιλάβουν και τα προνήπια.
Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν υπολογίζει ούτε τις «τρυφερές ηλικίες», φέρνει στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νέα ζευγάρια.
Οι Δημοτικές αρχές υλοποιούν κατά γράμμα τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Βάζουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και σε αυτή τη δομή πρόνοιας, δέχτηκαν τη μείωση της χρηματοδότησης στους Δήμους, δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών εμπόρευμα! Η πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συγκυβέρνησης, Δημάρχων θα μας βρει απέναντί της!
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους γονείς, ιδιαίτερα τις νέες μητέρες, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, τα νέα ζευγάρια που πασχίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους και τις άνεργες, τις εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες σε ξεσηκωμό!
Σε οργανωμένη δράση, χωρίς καμία αναμονή, να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική που απολύει εργαζόμενους, κλείνει παιδικούς σταθμούς, που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους.
Να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, και να αγωνιστούν διεκδικώντας:
  • Αποκλειστικά Κρατικούς – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγή με ευθύνη του κράτους και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Τώρα άμεσες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.
  • Καμία πληρωμή από τους γονείς. Να καταργηθούν όλα τα τροφεία.
  • Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα!
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός, βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν.
Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη!»
 aftodioikisi.gr

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ"


Το Νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο - Αναλυτική παρουσίαση
Κατατέθηκε  στη Βουλή των Ελλήνων το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις».
Κυριότερα, το Σ/Ν περιλαμβάνει για τα:
Γενικό Λύκειο
- Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου 
- Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών Γενικού Λυκείου
- Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου.
Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)
- Διάρθρωση Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου
- Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες
- Πρόγραμμα Σπουδών Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου
- Αναλυτικά προγράμματα σπουδών
- Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών
- Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα
- Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Ειδικά θέματα Μαθητείας
- Υποτροφίες.
Επίσης, στο Σχέδιο Νόμου του Υ.ΠΑΙ.Θ. περιλαμβάνονται Άρθρα σχετικά με τους:
α. Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων
β. Φορείς Μη Τυπικής Εκπαίδευσης
γ. Επαγγελματικά Περιγράμματα και Προγράμματα Σπουδών
δ. Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)
ε. Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
στ. Τίτλους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης και Επαγγελματικά Δικαιώματα
ζ. Διοίκηση και προσωπικό των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)
η. Λοιπά θέματα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. 

epoli.gr