Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ



«Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποφάσισε προσφάτως να καταπολεμήσει και την κρατική σπατάλη, μειώνοντας την οργανωτική δομή του Υπουργείου του κατά 57%, και, κατά τον ίδιο, υπερκαλύπτοντας το στόχο του κ. Ρέππα περί μείωσης των οργανικών μονάδων του δημοσίου, κατά 30%. Όμως η δημιουργία ενός περισσότερο ευέλικτου, λειτουργικού και επιτελικού κράτους, δεν επιτυγχάνεται με προχειρότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ρέππα, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει το επιτελικό κράτος, αναθέτοντας μελέτη για την ‘αναμόρφωση του ελληνικού διοικητικού συστήματος’ με προθεσμία ολοκλήρωσης 15 ημερών.
Η ουσία είναι ότι μετά τις επί διετία μετονομασίες και συγχωνεύσεις μερών παραγωγικών Υπουργείων και των αρμοδιοτήτων τους, ο Υπουργός περνά στην “αναδιοργάνωση”.  Η νέα δομή του Υπουργείου του, όπως καταρχήν την παρουσίασε, θα περιλαμβάνει πέντε (5) Γενικές Γραμματείες: (i) Υπουργείου, (ii) Επενδύσεων & Ανάπτυξης, που ενσωματώνει αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης και, ορθά, όπως είχαμε εξαρχής υποδείξει, την Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, (iii) Εμπορίου, (iv) Βιομηχανίας και (v) Ναυτιλίας, όπου ενσωματώνει τη Γενική Γραμματεία Λιμένων & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ στις Περιφέρειες θα αποδοθούν αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα των έως τώρα Γενικών Γραμματειών Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Παρέλειψε βέβαια ο Υπουργός, να αναφέρει ότι τρεις (3) από τις Γραμματείες που τώρα καταργεί («Στρατηγικών Επενδύσεων», «ΕΣΠΑ» και «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης») συστάθηκαν την τελευταία διετία και αναγγέλθηκαν πομπωδώς, ενώ άλλες τρεις προέκυψαν από τη διάλυση των αντίστοιχων Υπουργείων Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας-Θράκης.
Το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης δεν αντέχει κριτικής ούτε για τα στοιχειώδη ζητήματα διοικητικής-οικονομικής οργάνωσης και λειτουργίας, αφού δεν προκύπτει μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης, αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνεται: για παράδειγμα εξαιτίας του ότι στην Κεντρική Γραμματεία του Υπουργείου προβλέπονται αυτοτελή γραφεία για τις επιμέρους θεματικές πολιτικές (Εμπόριο, Βιομηχανία, Οικονομία, Ναυτιλία), Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και γραφείο Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα διατηρούνται διακριτές ΥΔΕ και γραφεία Επιτρόπου και στις επιμέρους θεματικές Γενικές Γραμματείες (Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ναυτιλίας). Είναι προφανές πως, ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα όπως οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, δεν επιτρέπονται τέτοιες επικαλύψεις.
Επίσης, παράδειγμα αποδιοργάνωσης του ΕΣΠΑ συνιστά η πρόβλεψη της νέας δομής της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης: Με την κατάργηση των Ειδικών Γραμματειών Ψηφιακής Σύγκλισης και Ανταγωνιστικότητας, ανατίθεται πλέον η αρμοδιότητα εποπτείας έντεκα (11) Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και διαχείρισης δεκαέξι (16) Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, («Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα», «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αλιεία», «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής», «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», έξι Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας, συν τα πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), συνολικού ύψους περίπου 13 δισ. Ευρώ, σε έναν (!) Γενικό Διευθυντή.
Το γεγονός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερ-συγκέντρωσης στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης & Ναυτιλίας, της καθημερινής διαχείρισης των Προγραμμάτων, τη στιγμή που είχε λοιδορηθεί ως ‘συγκέντρωση αρμοδιοτήτων’ και ‘βαρύς’ διαχειριστικά, ο συντονιστικός ρόλος του Υπουργείου.
Η ίδια προχειρότητα παρουσιάζεται και στο επίπεδο εφαρμογής των θεματικών πολιτικών. Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, από Ειδική Γραμματεία υποβαθμίζεται σε Γενική Διεύθυνση, ενώ η Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα) υποβαθμίζεται σε Τμήμα (!) της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Εδώ έχουμε και παγκόσμια πρωτοτυπία: ένας Τμηματάρχης μιας Διεύθυνσης, μιας Γενικής Διεύθυνσης, μιας Γενικής Γραμματείας ενός Υπουργείου, θα έχει την αρμοδιότητα εποπτείας έργων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, καθώς και άσκησης της σχετικής πολιτικής.
Επίσης, δεν προβλέπεται πουθενά η άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργούμενης Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων: Πού μετακινείται άραγε το αντικείμενο του Νόμου 3984/2010 (Fast Track);
Το δε αποκορύφωμα της προχειρότητας είναι η (περιορισμένου αντικειμένου;) Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας, το μοναδικό πλέον απομεινάρι του Υπουργείου Ναυτιλίας: Πού εντάσσεται τελικώς η νησιωτική πολιτική, που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά αποτελεί πολιτική του κράτους που ασκούσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής;
Τελειώνει εδώ η υποβάθμιση, ή πρόκειται να δούμε στο μέλλον τη Ναυτιλία ακόμα και ως  Τμήμα Υπουργείου, χάριν εξοικονόμησης;
Δεν είμαστε αντίθετοι στον εξορθολογισμό του Δημοσίου. Περιμένουμε όμως και απαιτούμε, να μην προκληθεί άλλη μια αναστάτωση από πειραματισμούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και τις υπηρεσίες του, κεντρικές και περιφερειακές, κατά την κρισιμότερη στιγμή του».




ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Επέτειοι:
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Γεγονότα

1593: Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.
1827: Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Παναγιώτη Νοταρά και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη που επακολούθησε έπεσε ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.
1880: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.
1888: Ιδρύεται η Εθνική Γεωγραφική Εταιρία στις ΗΠΑ, που εκδίδει το περιοδικό National Geographic.
1934: Ο σοβιετικός ηγέτης Στάλιν ισχυρίζεται ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επέλεγαν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης.
2010: Ένας άνεμος που φυσάει στη νήσο Μπάροου της Αυστραλίας, στη διάρκεια του κυκλώνα Ολίβια το 1996, κατέχει πλέον το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, με 407,2 χιλιόμετρα την ώρα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον άνεμο του 1934 στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ο οποίος είχε φυσήξει με ταχύτητα 371,8 χιλιομέτρων/ώρα.

Γεννήσεις

1756: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, αυστριακός συνθέτης. (Θαν. 5/12/1791)
1775: Φρίντριχ Φον Σέλινγκ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 20/8/1854)
1832: Λιούις Κάρολ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον, άγγλος συγγραφέας. (Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων) (Θαν. 14/1/1898)  [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1901: Τζουζέπε Βέρντι, ιταλός συνθέτης. (Άιντα, Ναμπούκο, Ριγκολέτο, Τροβατόρε, Τραβιάτα) (Γεν. 10/10/1813)
1974: Γεώργιος Γρίβας - «Διγενής», κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στην Κύπρο. (Γεν. 5/7/1897)
1980: Στρατής Τσίρκας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα, συγγραφέας. (Ακυβέρνητες Πολιτείες) (Γεν. 10/7/1911)

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ

Δικαίωση συμβασιούχων σε δημοτική επιχείρηση της Πάργας
Δημοσίευση : Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2012 19:49 Εκτύπωση | E-mail
Ανανέωση : Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2012 19:52


0

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τρεις συμβασιούχους της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάργας οι οποίοι απασχολήθηκαν πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 που ήταν δυνατή η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2000, οι τρεις προσλήφθηκαν με 18μηνες συμβάσεις από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάργας σύμφωνα με επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μετά τη συμπλήρωση του 18μηνου συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τον Μάρτιο του 2003, οπότε η Δημοτική Επιχείρηση τους ανακοίνωσε προφορικά την απόλυσή τους.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (απόφαση 123/2012) επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (7/2011), έκρινε ότι οι συμβάσεις των τριών στην πραγματικότητα ήταν αορίστου χρόνου, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκές ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης.

Οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων που είχε απορρίψει το αίτημα των συμβασιούχων να κηρυχθεί άκυρη και καταχρηστική η απόλυσή τους, καθώς οι εργασιακές τους συμβάσεις ήταν αορίστου χρόνου και ανέπεμψαν την υπόθεση για νέα κρίση αλλά και για να εξεταστεί το αίτημα των συμβασιούχων για καταβολή αποδοχών υπερημερίας.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση εσφαλμένα απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί των συμβασιούχων ότι παραβιάστηκαν οι συνταγματικές επιταγές, όπως επίσης παραβιάστηκε ο Ν. 2112/1920 και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Δ.Ε. ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΚΟΥΣΑ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι σήμερα υπεγράφη σύμφωνο αποδοχής όρων της απόφασης ένταξης της πρότασης με κωδικό ΟΠΣ372779 στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Β. Αιγαίου για το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Καρδαμύλων στη θέση Πλακούσα», προϋπολογισμού 220.000€.
Επίσης υπεγράφη σύμφωνο αποδοχής όρων της απόφασης ένταξης της πρότασης με κωδικό ΟΠΣ371375 στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Β. Αιγαίου για το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων στη θέση Περιβόλα», προϋπολογισμού 350.000€.

Το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση των έργων, ώστε να αποκατασταθούν οι συγκεκριμένοι κοινόχρηστοι χώροι για τη διάθεση αποβλήτων, που θα πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και θα προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΓΑ ΣΕ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΜΠΟΥ

Ενημερώνονται οι εσπεριδοκαλλιεργητές ότι το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τη Χίο χθες, ημέρα Τρίτη, και πραγματοποίησε αυτοψία σε περιβόλια στον Κάμπο.

Αν και από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη ζημιά, λόγω παγετού, εν τούτοις οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου στον ανταποκριτή ΕΛΓΑ Δημοτικής Ενότητας Χίου(πληροφορίες στα τηλέφωνα 2271351920).

Οι δηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο Καστρομηνά (θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) 10 με 1 καθημερινά. Κόστος εκτίμησης 0,10€ ανά δένδρο. Οι παραγωγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντίγραφο της δήλωσης καλλιέργειας, βιβλιάριο ΑΤΕ και δελτίο ταυτότητας.

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΠΕΛΟΠΑΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ




Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Χίου Ο ΠΕΛΟΠΑΣ θα κόψει την ετήσια πίτα του, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, και ώρα 18.00 στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Αρτεμίου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω επικινδυνότητας στο οδόστρωμα θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, από σήμερα το απόγευμα 26/1/2012, στο τμήμα του δρόμου από έξοδο Κόμβου Λαγκάδας μέχρι Κόμβο Πυτιούς, επί της οδού Χίου – Καρδαμύλων .
Η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται από τον δρόμο του Πυτιούς.
Με νεώτερο δελτίο θα ανακοινωθεί πότε θα επιτραπεί η κυκλοφορία στο αναφερόμενο τμήμα του δρόμου.
Παρακαλούνται η τροχαία και η δημοτική αστυνομία για τις δικές τους ενέργειες.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ.Τ.Ε. Π.Ε.Χίου


Αργυρώ Τσικολή
Πολιτικός Μηχ.

ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΡΑΗΣ




Η Χιακή Αδελφότητa Αττικοβοιωτίας «ο ΚΟΡΑΗΣ» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του αρχαιότερου εν Αττική χιακού σωματείου την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, στις 11.00 το πρωί στην κοπή της πίττας και τη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αιγαίον Πέλαγος» του ξενοδοχείου METROPOLITAN (Χανδρής), Λ. Συγγρού 385. Στη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της χρονιάς, που πέρασε και θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2011.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ τ.ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ




Την Κυριακή 29ην Ιανουαρίου 2012
και ώρα 11 π.μ. στο Διορθόδοξον Κέντρο
της Ι. Mονής Πεντέλης
η Χριστιανική Ομάδα Αγάπης
Δικαστικών Λειτουργών
του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου
π. Δημητρίου Τζούμα Αρεοπαγίτου Ε.Τ.
διοργανώνει Ομιλία με θέμα:

« Το κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών »

Ομιλήτρια : Η Κα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου
Δρ Φιλολογίας- Ιστορικός
Ευρωβουλευτής 2004-2009

Ο επικεφαλής της Ομάδας
Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης
Αρεοπαγίτης Ε.Τ.

Είσοδος ελεύθερη

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

Η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την αρμοδιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης και την ευθύνη της λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ. Τα Ιδρύματα αυτά, τα επόπτευε μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας.


Για το θέμα αυτό είχε σήμερα σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με τους περιφερειάρχες της χώρας. Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε ότι οι Περιφέρειες θα πάρουν και τους αντίστοιχους πόρους για την επαγγελματική κατάρτιση από το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουν την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ.

«Στόχος μας είναι από τα δημόσια ΙΕΚ να αποφοιτούν απασχολούμενοι και όχι άνεργοι. Και αυτό θα επιτευχθεί όταν οι ειδικότητες, ο αριθμός των εκπαιδευομένων και η εν γένει λειτουργία τους θα αποφασίζονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς της στόχους και προοπτικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Πηγή: tovima.gr