Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ (ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ)



Την εποχή του χρέους και των μνημονίων,την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, χιλιάδες επαγγελματίες να βιώνουν καταστάσεις χρεοκοπίας, την αγορά να έχει «στεγνώσει» κυριολεκτικά και την πραγματική ανεργία να εκτινάσσεται, το τοπικό Πασοκικό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο να μην καταλαβαίνει τίποτε.Λες και ζεί σε άλλη χώρα. Συνεχίζει ακάθεκτο να σπαταλά τους πόρους και το πλούτο του ελληνικού λαού σε έργα προβληματικά και υπερκοστολογημένα, σε έργα άχρηστα.

Τρανά παραδείγματα η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου και τα έργα στο Παντουκιός.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου πικραμένος από την απόλυση έσπασε την «ομερτά» και αναφέρθηκε στα προβλήματα η μάλλον τα σκάνδαλα; γύρω από την ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου.΄Ενα κτίριο κακοσχεδιασμένο και υπερκοστολογη-μένο που χρόνια μετά τις αρχικές προθεσμίες δεν έχει παραδοθεί. Στο κτίριο δεν προβλέπεται λειτουργία κλινικών με σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή που θα αναβάθμιζαν τις παροχές υγείας σε αρρώστους και συγγενείς.Στον πρώτο όροφο παραβιάζοντας κάθε έννοια ασφάλειας και δεοντολογίας προβλέπεται η εγκατάσταση του ακτινολογικού τμήματος εκτοξεύοντας το κόστος με τις επενδύσεις σε υλικό προστασίας .Και μάλιστα κάτω από το ακτινολογικό σε ελάχιστο χώρο στοιβάχτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία.Οι ασθενείς περιμένουν σε χώρους ανεπαρκείς ενώ οι ίδιοι και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται με μια ραδιενεργή απειλή πάνω από τα κεφάλια τους. Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου-υπογείου έχει καταληφθεί από μαγειρεία με υπερβολικό εξοπλισμό.

Ας αφήσουν λοιπόν η κ.Τσουρή και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τις γενικές αναφορές και ας απαντήσουν ιδιαίτερα η βουλευτής που ήταν και άμεσα εμπλεκόμε-νη με το έργο:

Ποιό ήταν το αρχικό σχέδιο για την νέα πτέρυγα και με ποια σκοπιμότητα έγιναν οι αλλαγές.

Ποιο ήταν το αρχικό κόστος και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου και ποιο προβλέπεται να είναι το ποσό που θα πληρωθεί. Οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν για διπλασιασμό του αρχικού ποσού.

Ποιες ήταν οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου και οι προθεσμίες και γιατί δεν παραλαμβάνεται το έργο.

Το άλλο υπερφίαλο σπάταλο και με μηδαμινή σχεδόν αξία έργο που προκαλεί την λογική είναι το έργο που γίνεται στο γεφυράκι του Παντουκιούς.

Την ώρα που υποτίθεται ότι οι Κυβερνώντες αναζητούν εναγωνίως χρήματα που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και όλοι μιλούν για αλλαγή του ως τώρα χρεοκοπη-μένου μοντέλου ανάπτυξης 12 εκατομμύρια ευρώ πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να υπολογίζουμε το περιβαλλοντικό κόστος με την πλήρη αλλοίωση του χώρου.

Ας μας εξηγήσουν ο κ Λαμπρινούδης που ως Νομάρχης σχεδίασε το έργο και ο κ.Γαννιάρης που τώρα εκτελεί το έργο ποια είναι η μελέτη σκοπιμότητας και ποια η χρησιμότητα ενός τόσο δυσανάλογου από άποψης σπατάλης και αναγκαιότητας έργου.

Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν π.χ να κατασκευαστεί ένα Λύκειο, ένα σύγχρονο Τελωνείο,να αναβαθμιστούν οι χώροι εξυπηρέτησης του Αεροδρομίου,να λυθούν μερικά από τα προβλήματα του συγκοινωνιακού χάους της πόλης.

Έργα δηλαδή χρήσιμα είτε για την ποιότητα ζωής των κατοίκων είτε έργα με σημαντική προστιθέμενη αξία που βοηθούν πραγματικά την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που η πλειοψηφία των εργαζομένων και των επαγγελματιών βιώνει μπορεί και πρέπει να μπεί ένα φρένο, ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές πρακτικές. Πολιτικές, αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές παρατάξεις και ενώσεις, τοπικα ΜΜΕ, Επιμελητήριο, ενεργοί πολίτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είναι τυχαίο που όλα τα μεγάλα έργα που παραμένουν προβληματικά και ημιτελή Μαρίνα, Φράγμα, Νοσοκομείο εκτελούνται από τον γνωστό κύριο συγγενή της κ.βουλευτή που κατά τα άλλα με "ελαφρά την καρδία" ψήφιζε μνημόνια και μεσοπρόθεσμα στη βουλή.

Να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές αλά και στα πρόσωπα φορείς αυτών των πολιτικών.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που δεν ανέχονται πλέον μια τέτοια διαχείριση των τοπικών πραγμάτων να βρούν τρόπο επικοινωνίας και να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο για μια άλλη τύπου διαχείριση για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.



Νομαρχιακή

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ


Παλαιότερα, πριν την ανάπλαση της Πλατείας Βουνακίου, υπήρχε στο κέντρο της πλατείας, δίπλα στο συντριβάνι, η Ελληνική Σημαία. Τις Κυριακές και τις γιορτές, γινόταν από στρατιώτες, έπαρση Σημαίας το πρωί και υποστολή, αργά το απόγευμα.Έκτοτε και μέχρι να τελειώσουν τα έργα ανάπλασης της πλατείας, η έπαρση και υποστολή της Σημαίας, μεταφέρθηκε-προσωρινά υποτίθεται- στο Ηρώον, στη στη διασταύρωση Μονομάχου και Χάνδακος.Όπως απεδείχθη όμως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού... Τα έργα στην πλατεία τέλειωσαν , η πλατεία ανεπλάσθη..., έγιναν και τα εγκαίνειά της, αλλά η Ελληνική Σημαία δεν επανήλθε στη θέση της, αλλά παρέμεινε εκεί στο Ηρώον... Προφανώς κάποιοι δεν την ήθελαν να την βλέπουν να κυματίζει, ίσως κάποιοι άλλοι να την θεωρούσαν "καρφί στο μάτι τους" ως προς την ανάπτυξη εθνικιστικών ιδεών και όλα αυτά τα φαιδρά... Μπορεί να υπήρχαν και κάποιοι άλλοι, που δεν ήθελαν να ... χαλάσουν τα "καινούργια" πλακάκια της πλατείας με ... βίδες, ξεχνώντας βέβαια τις παραχωρήσεις που γίνονται σε διάφορους επιχειρηματίες με αυτοκινητάκια, παγοδρόμια κ.λ.π.
Τέλος πάντων, ας τα αφήσουμε όλα αυτά... Η θέση της Ελληνικής Σημαίας είναι στην Πλατεία Βουνακίου, εκεί την έχουμε συνηθίσει να κυματίζει, εκεί να ανακρούεται ο Εθνικός μας Ύμνος, εκεί να γίνεται η έπαρση και υποστολή Της από το στρατιωτικό άγημα.Ας επανέλθει λοιπόν στη θέση της, στην Πλατεία Βουνακίου. Ο Δήμαρχος Χίου, που είναι ευαίσθητος σε τέτοια θέματα, ας επιληφθεί και αυτού του ζητήματος !!!
το ΚΕΝΤΡΙ

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ "ΠΑΓΟΠΟΙΟΙΟΥ"


Εκεί, στη γωνία Κουντουριώτου και Λιβανού, απέναντι από το αναψυκτήριο, υπάρχει ως γνωστόν το ετοιμόρροπο κτίριο, που ελέω αρχαιολογίας δεν γκρεμίζεται, μέχρι να γκρεμισθεί από μόνο του και ευχής έργον είναι να μη θρηνήσουμ εθύματα ή έχουμε και άλλες επιπτώσεις... Έχουν αναρτήσει μάλιστα και πινακίδα, που λέει ότι το "κτίριο είναι ετοιμόρροπο και είναι κίνδυνος-θάνατος η οποιαδήποτε προσέγγιση σάυτό"... Ποιό υποκριτική και ευθυνόφοβη στάση απ' αυτήν δεν έχω συναντήσει...Και εξηγούμαι ... Κάτω από την ανηρτημένη πινακίδα, υπάρχουν 2 κάδοι απορριμάτων του Δήμου Χίου...Οπότε με βάση αυτά που γράφει η πινακίδα, κινδυνεύουν συνεχώς απο σοβαρό ατύχημα και αυτοί που τοποθετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους , αλλά και οι εργαζόμενοι που περνουν με τα απορριματοφόρα και τα μαζεύουν...Νομίζουν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι , ότι επειδή έχουν αναρτήσει αυτή την πινακίδα, απεκδύονται των ευθυνών τουν, όταν. ό μη γένοιτο, συμβεί κάτι ; Έστω και τώρα, ας κάνουν το ελάχιστο, απομακρύνοντας τους κάδους απορριμάτων από το συγκεκριμένο σημείο και ας παρθεί μια απόφαση, είτε πολιτική , είτε δεν ξέρω ποιά άλλη, για να γκρεμισθεί το συγκεκριμένο κτίριο, πριν είναι πολύ αργά, πριν θρηνήσουμε θύματα...
το ΚΕΝΤΡΙ