Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΧΙΟ

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξήςπεριοχές:

Περιφέρεια Αττικής, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Χίο, Σάμο, Ικαρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης  199

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ : ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100.000 ΕΥΡΩ



Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ενισχύσει, μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης το Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο των Οινουσσών με το ποσόν των €100.000, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή της λειτουργίας του και να λειτουργήσει απρόσκοπτα την νέα σχολική χρονιά, καθώς το Υπουργείο και ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αντελήφθησαν την σημασία του για το ακριτικό νησί μας, αλλά και την προσφορά του επί έξι δεκαετίες στην νεολαία της Ελλάδος.
Οι από καιρού τεκμηριωμένες, συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής προς τους αρμοδίους φορείς απέδωσαν τελικώς καρπούς και έτσι το Οικοτροφείο μας θα γίνει για 58ο συνεχές έτος, σπίτι για δεκάδες παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα, που φοιτούν στο Γυμνάσιο/Λύκειο του νησιού μας.
Ευχαριστούμε θερμώς για την συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας αυτή τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Χίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, ο οποίος επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα, καθώς και τον επίσης Βουλευτή Χίου κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, ο οποίος ανέδειξε μάλιστα το θέμα στην Βουλή με επερώτησή του.
Επιπλέον ευχαριστούμε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Σιούφα, την Βουλευτή Ιωαννίνων και εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα. Άννα Ασημακοπούλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κον Κωνσταντίνο Ασκούνη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κον Γεώργιο Γεωργούλη, αλλά και πολλούς ιδιώτες φίλους των Οινουσσών για την υποστήριξη και συμπαράσταση τους.
Τέλος, ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και βεβαίως τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και το επιτελείο του για την προσπάθειά τους προκειμένου να εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την ενίσχυση του Οικοτροφείου μας, επιτελώντας το χρέος της Πολιτείας απέναντι στην μαθητιώσα νεολαία και στο νησί μας, το οποίο τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα."

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ


ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ -ΥΓΕΙΑ



Ξεπουλούν όλα τα δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, δημόσια Ραδιοτηλεόραση, περιβάλλον, ύδρευση, καθαριότητα, ενέργεια, δρόμους, λιμάνια, συγκοινωνίες, νησιά. Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο κέρδος. Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται.
·  Στο Υπουργείο Παιδείας κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά τις μισές  ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς, σε αχρηστία 830 εργαστήρια και στην αβεβαιότητα 20.000 μαθητές.
·  Στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητούν 500 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.
·  Στο Υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν 2500 απολύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων.
·   Με μια ανακοίνωση κατάργησαν πραξικοπηματικά τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Οι αριθμοί των απολύσεων  θα αυξάνονται όσο θα αγριεύει η Λερναία Ύδρα,  από το φθινόπωρο και μετά.
Το κράτος υπακούοντας πειθήνια  τις εντολές της Τρόικας ξεπουλά όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά:
·        Στέλνει τους μαθητές στους επιχειρηματίες- κερδοσκόπους της  ιδιωτικής εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς στην ανεργία και την παραπαιδεία.
·        Ξεπουλά μνημεία μουσεία και απέραντες δημόσιες εκτάσεις με αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές natura. Σε αυτούς τους χώρους δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση οι κάτοικοι, ούτε οι υποψιασμένοι επισκέπτες. Οι απολύσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα συνεισφέρουν σε τίποτα στα ταμεία του κράτους: αν αφήσουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, αν σταματήσουν τις ανασκαφές, απλώς θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου. Τα συμφέροντα των επενδυτών δεν έχουν καμία τέτοια ευαισθησία παρά μονάχα την αγωνία για ολοένα χαμηλότερα μεροκάματα και λιγότερους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα.
·         Αποδομώντας τη Δημόσια Υγεία αφήνουν ασθενείς που δεν έχουν χρήματα στη τύχη τους, καρκινοπαθείς και ασθενείς με χρόνιες  παθήσεις χωρίς φάρμακα και το νησί μας χωρίς παιδιατρική κλινική.
·        Βάζει λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, φιμώνοντας τη αντικειμενική ενημέρωση και τον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία. Παράλληλα δεν εισπράττει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα ιδιωτικά  κανάλια
Δεν θα τους αφήσουμε!
Θα σταματήσουμε αυτήν την βαρβαρότητα γιατί τίποτα από αυτά που ετοιμάζουν δεν είναι μη ανατρέψιμο. 
Το οφείλουμε σε αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά, με περικοπές στους μισθούς τους και αυτοθυσίες  χωρίς υπερωρίες, το οφείλουμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγάπησαν τη δουλειά τους.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας και έχουμε το βαρύ χρέος απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα που ζητά ένα καλύτερο αύριο και έχει δικαίωμα στη ζωή.
Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, για να πούμε όχι στις απολύσεις, όχι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και παράγει μόνο φτώχειαγια τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους.

Εργαζόμενοι Χίου  στα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και στην ΕΡΤ


ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Στη Σύρο θα δένει κάθε Σάββατο από τις 10 Αυγούστου το Blue Star Patmos καθώς η εταιρεία έκανε δεκτό σχετικό αίτημα φορέων του νησιού και στο εξής θα ενώνει μια φορά την εβδομάδα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Σύρο και τον Πειραιά
Σε ανακοίνωση του εξέδωσε  το Επιμελητήριο Κυκλάδων, γνωστοποιεί ότι κατόπιν σύσκεψης στη Σύρο, του προεδρείου του, με  τον εμπορικό διευθυντή της BLUE STAR FERRIES, κ.Διονύση Θεοδωράτο, και με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίου, του Αντιδήμαρχου Σύρου - Ερμούπολης κ. Δημήτριου Ρούσσου καθώς και των ναυτικών πρακτόρων και εκπροσώπων μεταφορικών εταιρειών της Σύρου, η εταιρία ΒLUE STAR FERRIES έκανε δεκτό το αίτημά του, και συμπεριέλαβε το λιμάνι της Σύρου, στο απογευματινό δρομολόγιο του Σαββάτου, του πλοίου Blue Star PATMOS, το οποίο δραστηριοποιείται στη γραμμή Πειραιάς - Χίος – Μυτιλήνη, αρχής γενομένης από το Σάββατο 10 Αυγούστου.
Με την απόφαση αυτή η Σύρος θα συνδέεται  με τα μεγάλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και καλύπτει το κενό που υπήρχε από την έλλειψη σύνδεσής της με το λιμάνι του Πειραιά τα απογεύματα του Σαββάτου.

lesvosreport.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ»

Ο Βουλευτής Επικρατειάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, έκανε την εξής δήλωση:

«Ανακοινώθηκε ότι στη Χίο συνελήφθη Γερμανός υπήκοος με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Τούρκων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τέσσερα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στο νησί, φωτογραφίζοντας στρατόπεδα και άλλες υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και κοινωφελών οργανισμών, όπως ΔΕΗ, λιμάνια, γέφυρες κλπ.

Σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες, το υλικό το παρέδιδε σε Τούρκους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία, έναντι συγκεκριμένου οικονομικού τιμήματος.

Επειδή το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, μεταξύ Χίου και Οινουσσών, δύο Τούρκων και δύο αλλοδαπών που μετέφεραν με φουσκωτό πολεμικό υλικό, ως αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχω επιπλέον τη Χίο υπό τη βουλευτική μου εποπτεία, έχω ζητήσει ενημέρωση από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια ο οποίος προΐσταται και της ΕΥΠ.

Εάν «δέσει» η κατηγορία της κατασκοπείας, θα ήθελα αυτή η επιτυχία να βρει αντίγραφά της και στην περιοχή της Θράκης όπου αλωνίζουν 3.000 πράκτορες και πρακτορίσκοι του Προξενείου με πακτωλό μαύρου χρήματος.

Τέλος, περιμένω αν υπάρχει συσχετισμός του συγκεκριμένου, με την κατηγορία της κατασκοπείας, Γερμανού, σε σχέση με τις φωτιές που κατέστρεψαν πέρυσι τη Χίο».


EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Αθήνα, 01.08.2013
Προς:
Τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ποινή της παιδικής πορνογραφίας.
Η παιδική πορνογραφία αποτελεί ένα από τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα κλονίζοντας την προσωπικότητα του παιδιού, δημιουργώντας προβλήματα όπως έλλειψη αυτοεκτίμησης, τάσεις καταστροφής και κοινωνική απομόνωση, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους.
Η κακοποίηση παιδιών, η κατοχή και χρήση/προβολή παιδικού πορνογραφικού υλικού είναι αξιόποινες πράξεις, όπως προβλέπουν η ευρωπαϊκή (οδηγία 2011/92/ΕΕ) και η εθνική νομοθεσία (Ν.3064/2002, Ν.3727/2008). Παρόλα αυτά, οι παιδόφιλοι δεν τιμωρούνται αυστηρά, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να βρίσκεται σε έξαρση. Το Άρθρο 348Α του Ποινικού Κώδικα ορίζει το έγκλημα της πορνογραφίας ανηλίκων ως “όποιος με πρόθεση παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, επιδεικνύει, εισάγει στην Επικράτεια ή εξάγει από αυτήν, μεταφέρει, προσφέρει, πωλεί ή με άλλον τρόπο διαθέτει, αγοράζει, προμηθεύεται, αποκτά ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει ή μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 10.000 Ευρώ.” Στην περίπτωση που γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000-300.000 Ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται στον Ποινικό Κώδικα συμπεριλαμβάνεται η μείωση της ποινής για κατοχή ή προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας, είτε προέρχεται από «την τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών» είτε όχι, σε ένα έτος και διαζευκτικά η επιβολή χρηματικής ποινής. Ενώ δηλαδή στο ισχύον σήμερα πλαίσιο ο διακινητής, ο αγοραστής και ο κάτοχος προϊόντος παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου έχουν την ίδια αντιμετώπιση, μετά τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, ο προμηθευόμενος και κάτοχος τέτοιου υλικού αντιμετωπίζεται ευμενέστερα. Η υποχώρηση της ποινής στο ένα έτος ισοδυναμεί πρακτικά με τη μη φυλάκιση του δράστη, αφού, όπως είναι γνωστό σε πολλές περιπτώσεις η ποινή εξαγοράζεται. Συνεπώς δεν πρέπει να γίνουν ευμενέστερες οι ποινές για την παιδική πορνογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα των γνωμοδοτήσεων που έχουν κατά το παρελθόν υποβάλει οι Εισαγγελείς κ. Σανιδάς και κ. Τέντες περί της άρσης απορρήτου σε σχετικές περιπτώσεις διαδικτυακών συμπεριφορών, ενώ ακυρώνουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Η ελεύθερη πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική όμως ενέχει κάποιους κινδύνους ειδικότερα για τους ανήλικους χρήστες. Τα στοιχεία της International Association of Internet Hotlines (INHOPE, δράση συγχρηματοδοτούμενη και υποβοηθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση (40% στην Ευρώπη) των καταγγελιών ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του διαδικτύου. Για παράδειγμα, ενήλικοι συστήνονται ως έφηβοι εξαπατώντας ανηλίκους κάνοντας τους ανήθικες προτάσεις (grooming) και εκβιάζοντας τους (cyber bulling).
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη Μ. Βρετανία, τα οποία είναι τα εξής:
·        Όλες οι συνδέσεις στο internet έχουν υποχρεωτικά μόνο τις οικογενειακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το υλικό για ενήλικες (νόμιμο και παράνομο) να είναι «κλειδωμένο». Οι ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο υλικό για ενήλικες θα ενεργοποιούνται μόνο ύστερα από την έγγραφη αίτηση για άρση των οικογενειακών ρυθμίσεων του αιτούντος συνοδευόμενη από τα στοιχεία του (ταυτότητα κ.λπ.), ώστε να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος
·        Δημιουργία λίστας με λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι, κατά τη διάρκεια αναζήτησης στο διαδίκτυο για την προβολή παιδικού πορνογραφικού υλικού, ώστε να μην αντιστοιχούν σε σχετικά αποτελέσματα και συνεπώς να περιορίζεται δραστικά ο αριθμός επισκεπτών σε αυτές τις ιστοσελίδες
·        Άμεση κατάσχεση και καταστροφή του παράνομου υλικού που περιλαμβάνει σκηνές αναπαράστασης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και υποβολή των διακινητών, κατόχων, χρηστών και όσων άλλων γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του υλικού στις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου; Πρόκειται να υιοθετήσουν κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις;
2. Θα γίνουν αλλαγές στις ποινές για την παιδική πορνογραφία;
3. Ποια μέτρα έχει λάβει έως τώρα η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον περιορισμό του;
4. Πρόκειται να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις για τους παιδόφιλους;

5. Με ποια εκπαιδευτικά μέσα θα μπορούσαν τα παιδιά να ενημερωθούν για το φαινόμενο;

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ... ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Χειροπέδες με την κατηγορία της κατασκοπείας, πέρασαν οι αστυνομικοί σε έναν 72χρονο Γερμανό που την τελευταία τουλάχιστον τριετία, φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα και υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών, στη Χίο και παρέδιδε το υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε υπηκόους Τουρκίας
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στα Αρμόλια Χίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου, ένας υπήκοος Γερμανίας ηλικίας 72 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία..
Από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι χθες το πρωί είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και τις προηγούμενες ημέρες φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στη Χίο, αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :
3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
2 φωτογραφικές μηχανές,
14 κάρτες μνήμης,
5 usb sticks,
5 τουριστικοί χάρτες της Χίου,
2 κινητά τηλέφωνα και
1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος υπήκοος Γερμανίας, φωτογράφιζε τουλάχιστον την τελευταία τριετία, εγκαταστάσεις, έργα, κ.λ.π υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφίσεις γινόνταν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1500 ευρώ, για κάθε αποστολή. Το υλικό αποστέλλονταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e - mail, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από 5 άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.
Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό (e -mail), προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στη Χίο.
Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, 2 αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και 2 ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, ο οποίος διαμένει στην Χίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

newsit.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΠΕΝΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ


Πέντε βασικά κριτήρια (τέσσερα θετικά και ένα αρνητικό) προβλέπει η πολυανομενόμενη απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, βάση του Νόμου 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Σύμφωνα με την απόφαση , ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο αναδεικνύεται ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου και ο  υπάλληλος μοριοδοτείται ανάλογα με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής του. Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.  Επιπρόσθετη καινοτομία, σύμφωνα με το υπουργείο, συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα. Επιπλέον, ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη.
Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων.
Τα πέντε κριτήρια
Αναφορικά με τα κριτήρια για τους ΠΕ και ΤΕ:
1) Τα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και φοίτηση στις σχολές Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) μοριοδοτούν τον υπό αξιολόγηση υπάλληλο έως 30 μόρια.

2) Μέχρι 30 μόρια δίνει η προϋπηρεσία  με τα πρώτα πέντε έτη σε αντίθεση με τα επόμενα 25 που έχουν συντελεστή 0,5, να έχει έχουν συντελεστή 1 και να δίνουν έως 5 μόρια συνολικά.
3) Αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής ή το λεγόμενο «σκληρό» ή «μαλακό» ΑΣΕΠ, το μάξιμουμ (30 μόρια) δίνουν οι ΕΣΔΔ και ΕΣΤΑ και ο γραπτός διαγωνισμός, ενώ οι διαδικασίες εισαγωγής υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ δίνουν 25 μόρια και εκείνες που το Συμβούλιο έκανε απλώς έλεγχο νομιμότητας 20 μόρια. 20 μόρια δίνει και η εισαγωγή με γραπτό διαγωνισμό προ ΑΣΕΠ, ενώ η πρόσληψη βάσει των νόμων 1648/86 και 2643/98 παρέχει 15 μόρια και η επετηρίδα μόλις 15.
4) Έως 10 μόρια οι εκθέσεις αξιολόγησης του υπαλλήλου τα τελευταία 8 χρόνια.
5) Έως μείον 30 μόρια οι πειθαρχικές ποινές του υπαλλήλου.
Για τους ΔΕ ο βαθμός απολυτηρίου πολλαπλασιάζεται επί 1 με ανώτερο όριο μορίων τα 20, ενώ οι μεταλυκειακές σπουδές μοριοδοτούνται μάξιμουμ  με 4 μόρια. Τα μόρια  για ξένες γλώσσες τον τρόπο εισαγωγής, τη διοικητική εμπειρία και τα πειθαρχικά  πριμοδοτούνται με τα ίδια μόρια που ισχύον για τους ΠΕ και ΤΕ.
Για τους ΥΕ  ο βαθμός του τίτλου σπουδών με συντελεστή, 0,70 και ανώτερο όριο μορίων τα 14. Τα μόρια  για ξένες γλώσσες τον τρόπο εισαγωγής, τη διοικητική εμπειρία και τα πειθαρχικά  πριμοδοτούνται με τα ίδια μόρια που ισχύον για τους ΠΕ και ΤΕ. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες εδω
Ποιοί εξαιρούνται
Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 90 του ν.4172/2013 δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα:
αα) υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,
ββ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήμτατα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,
γγ) υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ,
δδ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα δυνάμει του παρόντος νόμου,
εε) υπάλληλος ο οποίος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ.

«Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναδεικνύουμε τις αρχές στις οποίες θα στηριχθούμε για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Την αξιοκρατία, την αξιοσύνη, την εμπιστοσύνη, αλλά και την αυστηρότητα, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη. Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΑΣΕΠ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των Υπουργείων και των εμπλεκομένων φορέων», δήλωσε με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

aftodioikisi.gr