Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Ο δικηγόρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης εξελέγη Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου σήμερα το πρωί.
Στη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Γαννιάρης από την παράταξη του Νάσου Γιακαλή ενώ γραμματέας εξελέγη μετά από δυο ψηφοφορίες (λόγω έλλειψης της απαραίτητης πλειοψηφίας στην πρώτη ) ο κ. Νίκος Ταναίνης από το συνδυασμό της Αγλαϊας Κυρίτση.

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ- ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015



Από το 2015, μαζί με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, αρχίζει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση των αδειών δόμησης. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους», ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ προβλέπει πως στο τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών σε 6 πολεοδομικά γραφεία, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου κ.ά., ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας.
Δικαιολογητικά και μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στάδια, χωρίς να χρειάζονται τα πηγαινέλα των μηχανικών στις πολεοδομίες. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας μέσω του υπολογιστή τους με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Πρόσβαση θα έχει φυσικά και ο μηχανικός, καθώς και οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ.
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και συνδέεται με το νέο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ως μέρος ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος που θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Με στόχο στη συνέχεια, μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου το 2020, να υπαχθούν σε αυτό και όλα τα χωρικά και πολεοδομικά στοιχεία της επικράτειας.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφορικά με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου, σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής ισχύει τόσο για το σύνολο του κτιρίου όσο και για τις αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις μεταξύ συνιδιοκτητών, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ξεχωριστά για το διαμέρισμά του. Οποιαδήποτε εργασία καθ’ υπέρβαση της άδειας δόμησης ή της ταυτότητας κτιρίου θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου. Τέλος σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών στοιχείων ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, προβλέπονται, πέρα των ποινικών κυρώσεων, πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για διάστημα από δύο έως 24 μήνες
Πηγή: tee.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΛ



Τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκπτωση της ΝΕΛ είχε κινήσει από καιρό το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου.
Μάλιστα όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εντός των ημερών θα υπέγραφε τη σχετική απόφαση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έως σήμερα η θυγατρική της ΝΕΛ «Σι Λινκ Φέρρις» δεν έχει εκτελέσει με πλοίο της, αδικαιολόγητα από τις 11 Ιουνίου, το δρομολόγιο Λαύριο-Ψαρά-Μεστά, ενώ το πλοίο «Θεόφιλος» είχε παρουσιάσει διαρκώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογίων το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία επιβατών και γι αυτό το λόγο η εταιρεία είχε κληθεί σε απολογία. Αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των μισθωμάτων για τις άγονες γραμμές, τόνισαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας εκκαθαρίζουν ταχύτατα τα προσκομισθέντα παραστατικά πληρωμών και τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου). Ανέφεραν επίσης ότι για την εκταμίευση των χρημάτων είναι απαραίτητο από πλευράς ακτοπλοϊκής εταιρείας να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Τέλος δήλωσαν ότι καμία άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια άγονων γραμμών δεν έχει διαμαρτυρηθεί έως σήμερα για τυχόν καθυστερήσεις στα μισθώματα των επιδοτήσεων.
Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της σημερινής ασκηθείσης καταγγελίας προβαίνει ταυτόχρονα σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών που αφορά τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από την Τετάρτη 10-09-2014 να παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του, μέχρι συμμόρφωσης του υπουργείου στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.
Η ανταπάντηση της εταιρείας
«Οι γνωστοί άγνωστοι κύκλοι του υπουργείου αντί να σχολιάζουνε καλό θα είναι να επηρεάσουν τους αρμοδίους ώστε να μην εκτελούνται μερικώς οι συμβάσεις των άγονων γραμμών και ειδικότερα με τη ΝΕΛ καθώς όπως ομολογούν οι άλλες εταιρείες δεν έχουν προβλήματα» τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της διοίκησης της ΝΕΛ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την κίνηση διαδικασίας για έκπτωση της εταιρείας.
πηγή:ΑΠΕ