Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

TO IΣΛAM ETOIMO NA EIΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τις προειδοποιήσεις του ινστιτούτου Quilliam, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα εισβάλει στην Ευρώπη από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έχει λάβει σοβαρά η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Πάνος Καμμένος έχουν σηκώσει το θέμα ψηλά και το έχουν θέσει με επίσημες δηλώσεις τους στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Μόνο χυδαίες γερμανικές εφημερίδες, όπως η Bild, ειρωνεύονται αυτό που τώρα μεταδίδουν και τα αμερικανικά Μέσα.
Δείτε χάρτη που έδειξε το FOX NEWS, το πλάνο κυκλοφορεί ευρέως στο Twitter, που δείχνει με βέλη τα κύματα εισβολής των τζιχαντιστών από Λιβύη και Μέση Ανατολή να «δείχνουν» την Ελλάδα.
isis_boco
Δεν είναι αστείο ούτε πλάκα, ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι λέει.
Η χώρα μας -υπενθυμίζουμε- ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος συμμετέχοντας στον Συνασπισμό ενάντια στους τζιχαντιστές που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Έληξε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup- Επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση


Έληξε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Επίθεση Β. Σόιμπλε σε Γ. Βαρουφάκη για τον νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. «Αυτό το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με κυβερνηστικές πηγές, θετικό είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup

Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες

18:27 Τελείωσε η συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια.
Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στον Β. Σόιμπλε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει.
18:13 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters δεν θα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν
17:15 Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup
"Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία", τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση που παραχώρησαν κυβερνητικές πηγές. 
17:00 Δηλώσεις Μοσκοβισί: 
Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.
Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις.
Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Δείτε το βίντεο της δήλωσης:
16:00 “Δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό και καινούργιο. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας”, είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες παρά μόνο σε συμφωνία με την τρόικα”, πρόσθεσε. Σχετικά με τα σενάρια για εκλογές και δημοψηφίσματα, είπε πως “ο καθένας έχει την ελευθερία του λόγου δεν αποφασίζουμε εμείς”.
15:58 Γ. Ντάισελμπλουμ: "Έαν συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι χάνουμε πολύ χρόνο".
15:00 Κατέφτασε στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις.
14:45 Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις τόσο στο πλαίσιο όσο και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ επιθυμούν οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις να γίνονται στην Αθήνα, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως».
Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή  Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών. Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).
Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.  Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα (πληροφορίες: in.gr).

Το σκηνικό των πιέσεων

Σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών δημιουργείται από τους Ευρωπαίους εταίρους λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα εξετάσει την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη με  τις προτεινόμενες επτά μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας την Κυριακή  σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν πλήρη και ολοκληρωμένα, προσθέτοντας πως η εφαρμογή τους θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόνισε δε, πως δεν προβλέπεται εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο.
Σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, είπε ότι δεν αναμένει από το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την ελληνική βουλή και μετά να εφαρμοστούν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Καμπέτερ, δήλωσε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα. Δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων. «Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική απόφαση από το Eurogroup το βράδυ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
- See more at: http://left.gr/news/en-meso-pieseon-i-elliniki-lista-ton-metarrythmiseon-sto-epikentro-toy-eurogroup-synehis#sthash.YdNyfvvV.dpuf

Σε διαβούλευση έως την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα έως και τις 10 το πρωί της Πέμπτης το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται:

Η αιφνίδια κατάργηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και συνακόλουθα η διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2013, συνιστά σοβαρό ρήγμα στην αρχή της συνέχειας της παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ουσιαστική έννοια. Οι νομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη προκάλεσαν ισχυρότατες αντιδράσεις, οι οποίες προήλθαν όχι μόνο από το θιγόμενο προσωπικό του μέχρι τότε λειτουργούντος δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αλλά και από όλες τις αντιπροσωπευτικές κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που σχετίζονται με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι  ενέργειες και πολιτικές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε εργασιακά ζητήματα καθώς και οικονομικά/νομικά θέματα που ανέκυψαν κατά την εκκαθάρισή του.
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μέσα από την αναβίωση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς ασυνέχεια, η οποία θα λειτουργεί με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών (όπως αυτές αποτυπώνονται στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος), και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει στη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου καταθέτοντας τις προτάσεις του στη διαβούλευση.
​Η διάρκεια της διαβούλευσης αρχίζει σήμερα και θα περατωθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 10.00
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους απολυμένους της ΕΡΤ το άρθρο 16 αναφέρει:
«Οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. οι οποίες λύθηκαν, καθοιονδήποτε τρόπο,  με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμόν 02/11.6.2013 κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 1414), όπως ισχύει αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ’ εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρεία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.
2. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για θέματα Ραδιοτηλεόρασης Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που προκύπτουν από την κατά την προηγούμενη παράγραφο αναβίωση συμβάσεων και ιδίως τα θέματα που αφορούν, ενδεχομένως:
α) μισθούς υπερημερίας του Προσωπικού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε που καταργήθηκε με την αναφερόμενη στην παράγραφο 1 Κοινή Υπουργική Απόφαση,
β) συμψηφισμούς αυτών με τους κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και κάθε είδους αποζημιώσεις που ελήφθησαν, καθώς και συμψηφισμούς με τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού για την περίοδο μέχρι την αναβίωση των συμβάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια του προσωπικού τούτου.
3. Από την αναβίωση της παραγράφου 1 εξαιρούνται:
α) το προσωπικό ειδικών θέσεων και οι ειδικοί σύμβουλοι.
β) όσοι με έγγραφη δήλωση τους η οποία υποβάλλεται στο ΔΣ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος γνωστοποιήσουν στο ΔΣ ότι δεν επιθυμούν την αναβίωση της Σύμβασης εργασίας τους, ή όσοι δεν εμφανιστούν εντός της προθεσμίας αυτής.
γ) όσοι έχουν λάβει πλήρη σύνταξη με οριστική απόφαση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα και όσοι έχουν καταθέσει ήδη κατά την δημοσίευση του παρόντος αίτηση για τη λήψη αντίστοιχης σύνταξης.
Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν συναφθεί με τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. εργαζομένων που δεν εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του παρόντος παραμένουν σε ισχύ».
Για τις προσλήψεις
Στο άρθρο 15 που υπάρχουν οι προβλέψεις για το προσωπικό αναφέρεται ότι οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρείας, το οποίο προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών.
Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να προσλάβει προσωπικό και με συμβάσεις έμμισθης εντολής μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι όροι του μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού αυτού, οι οποίοι γνωστοποιούνται στην ανωτέρω δημόσια πρόσκληση, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών.
Επιτρέπεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εισήγηση Διευθύνοντος Συμβούλου, και αφού έχει προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της εταιρείας, η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος για την εκπλήρωση των σκοπών και της αποστολής της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του Καταστατικού της.
Το κόστος των έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται και παρέχονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ποσοστό της τάξεως του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μέσα από την αναβίωση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς ασυνέχεια, η οποία θα λειτουργεί με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών (όπως αυτές αποτυπώνονται στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος), και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα.
- See more at: http://left.gr/news/se-diavoyleysi-eos-tin-pempti-nomoshedio-gia-tin-ert#sthash.V8ajOpuA.dpuf

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

Σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας από τους ξένους προμηθευτές βρίσκονται και πάλι οι έλληνες εισαγωγείς με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται ε απόγνωση. Υπό το φόβο ενός ατυχήματος οι ξένοι προμηθευτές τους ζητούν και πάλι, όπως είχε γίνει το 2012, αυξημένες εξασφαλίσεις για την παράδοση των παραγγελιών, ακόμα και πληρωμή τοις μετρητοίς από πίστωση έως και 60 ημέρες που ίσχυε τους προηγούμενες μήνες.
Όπως γράφουν “Τα Νέα” που επικαλούνται τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, το γεγονός δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση στους επαγγελματίες με δεδομένη και την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες.Έτσι δεν μπορούν να προπληρώσουν παραγγελίες φθάνοντας να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και στην παραγωγή τους όσοι εισάγουν πρώτη ύλη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων δεν κρύβουν τους φόβους τους για ελλείψεις προϊόντων αλλά και για αυξήσεις τιμών εφόσον η κατάσταση αυτή ενταθεί.
Σημειώνεται ότι η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2014 ήταν ύψους 46,7 δισ ευρώ.

newmoney.gr

Ενέργειες καταγραφής της κατάστασης των δημοτικών αθλητικών υποδομών πανελλαδικά και αναζήτησης χρηματοδότησης προωθεί η Κ.Ε.Δ.Ε



Την καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών σε επίπεδο δήμων με σκοπό να αποκτηθεί ολοκληρωμένη γνώση της κατάστασής τους και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης μέσω Ε.Σ.Π.Α για παρεμβάσεις, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη λειτουργία κολυμβητηρίων» που διοργάνωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, έθεσε ως σημαντικό για τις εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των αθλητικών τους υποδομών σε συνθήκες ασφάλειας για τους χρήστες, θέτοντάς τις στη διάθεση τόσο των πολιτών όσο και των αθλητικών σωματείων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνον στα κολυμβητήρια αλλά στο σύνολο των αθλητικών υποδομών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν ιδιοκτησιακά σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, ανέφερε ότι
Αυτοδιοίκηση και Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των κολυμβητηρίων σε όλη την Ελλάδα. «Η αναζήτηση τρόπων για τη βιώσιμη λειτουργία τους είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Ως Κ.Ε.Δ.Ε έχουμε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μια εθνική καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών σε επίπεδο Δήμων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει. Μέσα από την καταγραφή αυτή θα αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη γνώση των αναγκών, θα υπάρξει μια εθνική καταγραφή όλων των προβλημάτων ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουμε τρόπους και πόρους για να προχωρήσουμε σε δραστικές παρεμβάσεις».

Με στόχο να υπάρξει περιορισμός των λειτουργικών εξόδων όλων των δημοτικών υποδομών, η Κ.Ε.Δ.Ε αναζητά τρόπους για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω του Ε.Σ.Π.Α έργα που αφορούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των αθλητικών υποδομών με εφαρμογή συστημάτων και προγραμματισμό παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις λειτουργίες, μεταξύ άλλων, και των κολυμβητηρίων.

Εκτός από το ζήτημα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων που ετέθη, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε και στις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση που φτάνουν στο 65% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από το 2010, αλλά και στη σημαντική μείωση στο προσωπικό των δήμων. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η λειτουργία των αθλητικών υποδομών και των δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικό που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου, οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ανανεώθηκαν μετά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Ως συνέπεια, οι δήμοι κλήθηκαν ουσιαστικά να διατηρήσουν ανοικτές τις αθλητικές μας υποδομές με σημαντικά λιγότερους πόρους και με ελάχιστο προσωπικό.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε τεράστιας πολιτικής σημασίας για
την Αυτοδιοίκηση το να παραμένουν ανοικτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις. «Για μας είναι σημαντικό να προσφέρουμε σε όλους τους κατοίκους, ιδίως στη νέα γενιά πολλές και ποιοτικές επιλογές για άθληση και ψυχαγωγία. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας κι αυτήν την προτεραιότητα θέλουμε να κάνουμε πράξη μέσα από μία κοινή προσπάθεια που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα θα διατηρούμε ανοικτά τα κολυμβητήρια και τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις μας 12 μήνες το χρόνο, με σύγχρονους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας για τους χρήστες».

Ανάμεσα στους Δημάρχους που παραβρέθηκαν στην ημερίδα ήταν και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.


Πρόωρες συντάξεις: Σχέδιο 5 αλλαγών για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους


Τελευταία ευκαιρία να κλειδώσουν την έξοδο στη σύνταξη από 5 έως και 12 χρόνια νωρίτερα, προτού τους προλάβουν οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έχουν 1,5 εκατομμύριο παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, με σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ για άνδρες, γυναίκες και κυρίως για μητέρες με ανήλικο τέκνο.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τις ρυθμίσεις αυτές ευνοούνται περισσότερο όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 είτε στο ΙΚΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ, καθώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν και σήμερα είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, από το 55ο έτος της ηλικίας τους είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με χαμηλό όριο ηλικίας.
Η έξοδος για την πλειονότητα των παλαιών πριν από το 1992 ασφαλισμένων έρχεται μέσα από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν από το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και πριν από το 62ο έτος για μειωμένη.
Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους η πρόωρη έξοδος θεωρείται η αποχώρηση στα 62 με μειωμένη, αλλά και εδώ υπάρχουν οι πιθανότητες αλλαγών με περιορισμούς στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.
Ολοι οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει αυτή τη στιγμή αλλά και τι μπορούν να διασώσουν εν όψει των περιορισμών που θα μπουν στις πρόωρες συντάξεις. Νόμος ακόμη δεν υπάρχει, πλην όμως οι αλλαγές έχουν μπει σε τροχιά επεξεργασίας και θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν αναπάντεχα μέχρι το καλοκαίρι.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται
-Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με όσους δεν κατοχύρωσαν δικαίωμα ως το 2012 και επιπλέον δεν είχαν και τα απαραίτητα 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία πενταετία. Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τα μειωμένα όρια ηλικίας και πάνε στα 62 και τα 67 έτη για τη σύνταξή τους.
-Καταργούνται οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τις μητέρες ανηλίκων. Πιθανότατα θα συνυπολογίζεται η ανηλικότητα του παιδιού με την ηλικία της μητέρας και ότι με τον χρόνο ασφάλισης της μητέρας.
-Οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 2010 το 55ο έτος χάνουν το δικαίωμα εξόδου στο 60ο έτος.
-Περιορισμός αναγνώρισης πλασματικών ετών για την αναγνώριση 35ετίας και επί της ουσίας όσοι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο το 2012 χάνουν το δικαίωμα να βγουν σε σύνταξη νωρίτερα.
-Αλλαγές στην θεμελίωση εξόδου όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση.
2



3

Πώς και πότε θα επαναπροσληφθούν οι 3.900 υπάλληλοι στο Δημόσιο – Έτοιμα ν/σ και εγκύκλιος


Προς το τέλος Απριλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπρόσληψης των απολυμένων και της αποκατάστασης των διαθέσιμων στο Δημόσιο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέρχονται σε περίπου 3.900. Οι θέσεις αυτές θα αφαιρεθούν από τις 15.000 προσλήψεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2015 μεταξύ των δανειστών μας και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαδικασία για όσους επιστρέψουν στο Δημόσιο θα γίνει ως εξής:
-Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα προς τα τέλη Μαρτίου
-Ταυτόχρονα με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα είναι διαθέσιμος ο πίνακας κενών θέσεων στο Δημόσιο τις οποίες θα κληθούν να επιλέξουν εθελοντικά οι υπάλληλοι εφόσον δεν επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είτε σήμερα είτε αύριο πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου με την οποία θα ζητά από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου να κοινοποιήσουν τις κενές θέσεις.
-Η αποκατάσταση αφορά  όλες τις κατηγορίες: απολυμένους, προς απόλυση, με προσωρινούς πίνακες, σε διαθεσιμότητα, εκτός από αυτούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Οι τελευταίοι θα κληθούν να επιλέξουν, σε δεύτερη φάση, να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη παλιά θέση. Η επιστροφή  ή παραμονή θα γίνει με αποκατάσταση της μισθολογικής και βαθμολογικής κατάστασης για όλους. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και νομικά πρόσωπα όπως τα ΤΕΟ, ΙΓΜΕ κλπ.
-Για τους Διοικητικούς  ΑΕΙ, Καθηγητές ΤΕ και Σχολικούς Φύλακες που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, προβλέπεται επανασύσταση οργανικών θέσεων και κατηργημένων κλάδων με απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου ή οποία θα περιλαμβάνεται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, με απόφαση του οικείου υπουργείου, θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις.
-Επιστρέφουν και οι κατηγορίες εργαζομένων της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας
-Δεν προβλέπεται μισθολογική αποκατάσταση όσων υπέστησαν μειώσεις ή συνολική απώλεια μισθών από τη διαθεσιμότητα ή την απόλυση παρά την επιμονή με την οποία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, το αίτημα από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περασμένη Παρασκευή.

aftodioikisi.gr

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση μνήμης του Καλλιμασιώτη ήρωα αεροπόρου Κώστα Περρίκου

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση μνήμης του Καλλιμασιώτη ήρωα αεροπόρου Κώστα Περρίκου, που πραγματοποιήθηκε στην προτομή του επί των οδών Γλαδστώνος και Πατησίων, στην Αθήνα, δίπλα στο πρώην κτήριο της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ.
Ο Περρίκος ήταν ο άνθρωπος που έκανε το μεγαλύτερο σαμποτάζ πόλεως κατά των Γερμανών κατακτητών. Ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για μία ελληνική φιλοναζιστική οργάνωση που στρατολογούσε Έλληνες για το μέτωπο της Ρωσίας, στο πλευρό των Γερμανών. Ο Περρίκος σκότωσε 58 Γερμανούς αξιωματικούς και 100 Ελληνες δοσίλογους. Συνελήφθη στις 11 Νοεμβρίου του 1942, μετά από προδοσία. Το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου εκτελέστηκε.
Ο Ν. Μηταράκης στην εκδήλωση μνήμης του Καλλιμασιώτη ήρωα αεροπόρου Κώστα Περρίκου

ΣΥΓΚΛΗΣΗ Π.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/3/2015 , 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Βορείου Αιγαίου ( Μυτιλήνη ) την 11 Μαρτίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 για συνεδρίαση και με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010 & του Νόμου 4071/2012 και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:
Α) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.
Β) ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2015 – 2019 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής:κ. Φωτεινή Θαλασσινού Θεματική Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Πολιτισμού..
ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ
Εισηγήτρια:κ. Καλλιόπη Γόμου-Πρωτογεράκη Θεματική Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής.
ΘΕΜΑ:3ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015.
Εισηγητής:: κ. Απόστολος Αλατζάς Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος του Τομέα Αθλητισμού.
ΘΕΜΑ:4ο ΕΓΚΡΙΣΗ 3ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015
κ. Ευστράτιος Συβρής Προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 4Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014.
κ. Ευστράτιος Συβρής Προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Εισηγητής:κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:7ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2014 – 2020 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: κ Γεώργιος Πλακωτάρης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
ΘΕΜΑ:8ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ << ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ >> ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 – 2020.

Εισηγητής: κ Γεώργιος Πλακωτάρης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Συγκριτικά Βροχομετρικά Στοιχεία στη Χίο



                   Σας γνωρίζουμε   το  ύψος βροχής σε εκατοστά, όπως καταγράφεται στους βροχομετρικούς σταθμούς    της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας    και   Κτηνιατρικής  Π.Ε.Χίου,    από 1- 9 -2014  μέχρι    και 9-3- 2015, καθώς  και της αντίστοιχης περσινής περιόδου:

 

Βροχομετρική

Περίοδος

2014-2015

Αντίστοιχη περίοδος

2013-2014

Α/Α

 

ΣΤΑΘΜΟΣ

΄Υψος βροχής

 σε εκατοστά

΄Υψος βροχής σε εκατοστά

 1
Ν. ΜΟΝΗΣ

159,00
99,20
 2
ΚΑΡΥΩΝ

127,75
76,00
 3
ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ

100,66
87,90
 4
ΒΑΒΙΛΩΝ

114,96
83,82
 5
ΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ

91,57
64,95
6
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

134,38
63,81
7
ΠΥΡΓΙΟΥ

78,00
56,99


Open Europe: Τα 8 λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη


Μαθήματα ευρωπαϊκού κατευνασμού μέσω… ΣΥΡΙΖΑ δίνει στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον το think tank Open Europe, αποτιμώντας ουσιαστικά τον ένα μήνα της διαπραγματευτικής τακτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Ο διευθυντής του Open Europe Ματς Πέρσον εντοπίζει οκτώ λάθη στην έως τώρα διαπραγματευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και, με αφορμή την προαναγγελία του δημοψηφίσματος του 2017 για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε., καλεί τον Κάμερον να τα αποφύγει στο δικό του μπρα ντε φερ με την Ευρώπη.
Ιδού τα 8 λάθη που καταλογίζει ο Ματς Πέρσον – ανεξαρτήτως, όπως λέει ο ίδιος, του ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι – στον ΣΥΡΙΖΑ:
*Προσοχή στη γλώσσα: Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να είναι διασκεδαστικός αλλά το αμφιλεγόμενο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί – «δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός», «χρεοκοπημένη χώρα» κ.λ.π. – σημαίνει απλά ότι η ελληνική κυβέρνηση ανάλωσε μεγάλο μέρος πολιτικού κεφαλαίου στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους της εισπράττοντας μηδενικό διπλωματικό όφελος.
*Μην διαπραγματεύεσαι μέσω των media: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια τάση να γράφει πρώτα τον τίτλο και μετά το περιεχόμενο. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα που να μας έχει δείξει ότι αυτό όντως μπορεί να λειτουργήσει εάν θέλεις να κερδίσεις παραχωρήσεις από την Ευρώπη. Πρώτα χαράσσεις μια λογική πολιτική, που συνδυάζει τη δημοκρατική λαϊκή εντολή που έχεις και τις δυνατότητες διαπραγμάτευσής της στην Ευρώπη (ομολογουμένως, πολύ δύσκολος στόχος) και μετά πας στα media.
*Προσοχή στις λίστες υποσχέσεων: Τουλάχιστον σε εκείνες που είναι πρόωρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει σε μια σειρά από συγκεκριμένες προεκλογικές του δεσμεύσεις. Είναι καλύτερο να «κάνεις κράτει» προεκλογικά, βασιζόμενος σε ευρύτερες αρχές και δίνοντας ταυτόχρονα στους ψηφοφόρους μια καθαρή επιλογή.
*Να γνωρίζεις τα κίνητρα των εταίρων σου: Το «στοίχημα» που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κόπωση της λιτότητας θα μεταφραστεί σε υποστήριξη από άλλες χώρες, είχε αποτιμήσει απολύτως λάθος την πολιτική στην υπόλοιπη νότιο Ευρώπη οι φορολογούμενοι της οποίας σηκώνουν μέρος του βάρους του ελληνικού χρέους. Το λάθος αυτό μεγεθύνθηκε με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ: Οι κάποτε πιθανοί σύμμαχοι, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έφτασαν να κάνουν διάβημα διαμαρτυρίας στην Κομισιόν όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι μετέχουν σε γερμανοκρατούμενο άξονα.
*Προετοίμασε το έδαφος: Για να λειτουργήσει αυτό, το κλειδί είναι να πείσεις τους άλλους ότι ζητάς κάτι «φυσιολογικό» - ότι δεν θέτεις ένα εκκεντρικό αίτημα. Επίσης, ανεξαρτήτως του πόσο ιδιοτελές μπορεί να είναι, κάνε αυτό το αίτημα να ακούγεται φιλοευρωπαϊκό – ένα προσόν που έχουν εξασκήσει και εκτιμούν ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ισπανία. Αυτό προϋποθέτει πολύ προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση έως τα media. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέρει επειδή η πίεση του χρόνου δεν του επέτρεπε να ελέγξει την κατάσταση, δεν έκανε τίποτα απ’ αυτά και πλήρωσε υψηλό τίμημα.
*Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ: Η δομική αλλαγή παίρνει χρόνο. Όπως θα έχει καταλάβει και ο Τσίπρας τώρα πια, δεν μπορείς να κάνεις 22 ηγέτες να πετάξουν τις γραβάτες τους μέσα σε μια νύχτα (οι άλλες έξι από τους 28 είναι γυναίκες). Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την αφέλεια να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο.
*Δεν βάζεις το δίλημμα «εσύ ή το Βερολίνο»: Εάν πιέσεις τους άλλους να επιλέξουν ανάμεσα σ’ εσένα και τη Γερμανία τότε, όπως θα το έθετε και ο Γκάρι Λίνεκερ, οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις θα γίνουν ένα πολύ απλό παιχνίδι: Στο τέλος κερδίζει η Γερμανία. Συμφώνησε πρώτα το πλαίσιο του deal με το Βερολίνο και μετά πήγαινε στην Ευρώπη.
*Μην αναφέρεις τον πόλεμο: Απλά μην το κάνεις.

tvxs.gr