Την καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών σε επίπεδο δήμων με σκοπό να αποκτηθεί ολοκληρωμένη γνώση της κατάστασής τους και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης μέσω Ε.Σ.Π.Α για παρεμβάσεις, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη λειτουργία κολυμβητηρίων» που διοργάνωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, έθεσε ως σημαντικό για τις εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των αθλητικών τους υποδομών σε συνθήκες ασφάλειας για τους χρήστες, θέτοντάς τις στη διάθεση τόσο των πολιτών όσο και των αθλητικών σωματείων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνον στα κολυμβητήρια αλλά στο σύνολο των αθλητικών υποδομών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν ιδιοκτησιακά σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, ανέφερε ότι Αυτοδιοίκηση και Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των κολυμβητηρίων σε όλη την Ελλάδα. «Η αναζήτηση τρόπων για τη βιώσιμη λειτουργία τους είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Ως Κ.Ε.Δ.Ε έχουμε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μια εθνική καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών σε επίπεδο Δήμων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει. Μέσα από την καταγραφή αυτή θα αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη γνώση των αναγκών, θα υπάρξει μια εθνική καταγραφή όλων των προβλημάτων ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουμε τρόπους και πόρους για να προχωρήσουμε σε δραστικές παρεμβάσεις».
Με στόχο να υπάρξει περιορισμός των λειτουργικών εξόδων όλων των δημοτικών υποδομών, η Κ.Ε.Δ.Ε αναζητά τρόπους για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω του Ε.Σ.Π.Α έργα που αφορούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των αθλητικών υποδομών με εφαρμογή συστημάτων και προγραμματισμό παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις λειτουργίες, μεταξύ άλλων, και των κολυμβητηρίων.
Εκτός από το ζήτημα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων που ετέθη, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε και στις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση που φτάνουν στο 65% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από το 2010, αλλά και στη σημαντική μείωση στο προσωπικό των δήμων. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η λειτουργία των αθλητικών υποδομών και των δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικό που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου, οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ανανεώθηκαν μετά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Ως συνέπεια, οι δήμοι κλήθηκαν ουσιαστικά να διατηρήσουν ανοικτές τις αθλητικές μας υποδομές με σημαντικά λιγότερους πόρους και με ελάχιστο προσωπικό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε τεράστιας πολιτικής σημασίας για την Αυτοδιοίκηση το να παραμένουν ανοικτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις. «Για μας είναι σημαντικό να προσφέρουμε σε όλους τους κατοίκους, ιδίως στη νέα γενιά πολλές και ποιοτικές επιλογές για άθληση και ψυχαγωγία. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας κι αυτήν την προτεραιότητα θέλουμε να κάνουμε πράξη μέσα από μία κοινή προσπάθεια που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα θα διατηρούμε ανοικτά τα κολυμβητήρια και τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις μας 12 μήνες το χρόνο, με σύγχρονους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας για τους χρήστες».
Ανάμεσα
στους Δημάρχους που παραβρέθηκαν στην ημερίδα ήταν και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος
Ζενέτος, ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος
Γκιώνης, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.