Στο αποψινό Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις όπως διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και όπως φαίνεται σπρώχνουν με μπροστάρη την ΕΚΤ την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην οικονομική ασφυξία, προκειμένου να υπαναχωρήσει των θέσεων της και να συμβιβαστεί υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο και πιθανώς αποδεχόμενη την έλευση της τρόικας για αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το θέλει η ελληνική κυβέρνηση και είναι αποφασισμένη να μην το δεχθεί, οδηγούμενη ακόμη και σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα;
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως έχουν νωπή λαϊκή εντολή να μην δεχθούν άλλο μνημόνιο, να απορρίψουν την πολιτική της λιτότητας και να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο απαλλαγής από τα δεσμά που έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι με ενορχηστρωτή το Βερολίνο. Σε περίπτωση όμως που «συμβεί» το ατύχημα, όπως το ονομάζουν οι Ευρωπαίοι, τί είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο οδηγεί σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για ενδεχόμενο δημοψήφισμα και αυτό, αν υπάρξει, θα τοποθετηθεί στη βάση όχι της εξόδου από το ευρώ, αλλά στο αν οι Έλληνες θέλουν τη διαιώνιση μιας πολιτικής πείνας, φτώχιας και εξαθλίωσης.
Το ενδεχόμενο να ζητηθεί ρωσική οικονομική βοήθεια «παίζει» δεδομένου ότι σε δύο μήνες από τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπάρχει επίσης «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας και με τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς ανησυχούν για κατάρρευση της Ε.Ε.
Από εκτιμήσεις των μέχρι τώρα επαφών με τους εταίρους η κυβέρνηση δεν είναι διόλου ικανοποιημένη ως προς την αποδοχή των θέσεών της από τους Ευρωπαίους εταίρους. Βλέπει, δηλαδή, ότι πέραν ελαχίστων συμμάχων και θετικών αντιδράσεων από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ο κυρίαρχος άξονας, που κινείται από το Βερολίνο, παραμένει αμετακίνητος στις απαιτήσεις του για καμία αλλαγή στην πορεία της χώρας, παρότι μεσολάβησαν εκλογές.
Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται απόψεις και σενάρια από κυβερνητικής πλευράς περί προσφυγής στο λαϊκό παράγοντα, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μνημονιακό δρόμο, όπως έκαναν οι προηγούμενες.
Η αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική «Corriere della Sera», ήταν σαφής: «Αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα… Αλλά, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα»... Δεν εννοούσε την παραμονή στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών, όπως έσπευσε και η ίδια η ιταλική εφημερίδα να υποστηρίξει.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε το σενάριο των εκλογών ή του δημοψηφίσματος γενικά, αλλά τη συσχέτισή τους με το ευρώ και την παραμονή της χώρας μας σε αυτό.
Πριν από τον κ. Βαρουφάκη, για εκλογές είχαν μιλήσει στελέχη και βουλευτές, κυρίως της αριστερής πτέρυγας (Καλύβης, Λαπαβίτσας κ.α.), ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης είχε επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εξέτασε και το σενάριο της τελικής ρήξης, αλλά δεν το επέλεξε, κατά τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης.
Προφανώς, όμως, παραμένει στο τραπέζι εάν είναι να πιεστεί η Αθήνα στην υποταγή. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να αποδεχθεί μνημόνια, αλλά δεν έχει εντολή ούτε για οριστική ρήξη με τους δανειστές. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τους δανειστές, που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία σενάρια.
Κοινώς, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα όλα είναι πιθανά…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr