Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Έληξε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup- Επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση


Έληξε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Επίθεση Β. Σόιμπλε σε Γ. Βαρουφάκη για τον νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. «Αυτό το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με κυβερνηστικές πηγές, θετικό είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup

Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες

18:27 Τελείωσε η συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια.
Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στον Β. Σόιμπλε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει.
18:13 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters δεν θα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν
17:15 Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup
"Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία", τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση που παραχώρησαν κυβερνητικές πηγές. 
17:00 Δηλώσεις Μοσκοβισί: 
Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.
Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις.
Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Δείτε το βίντεο της δήλωσης:
16:00 “Δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό και καινούργιο. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας”, είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες παρά μόνο σε συμφωνία με την τρόικα”, πρόσθεσε. Σχετικά με τα σενάρια για εκλογές και δημοψηφίσματα, είπε πως “ο καθένας έχει την ελευθερία του λόγου δεν αποφασίζουμε εμείς”.
15:58 Γ. Ντάισελμπλουμ: "Έαν συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι χάνουμε πολύ χρόνο".
15:00 Κατέφτασε στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις.
14:45 Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις τόσο στο πλαίσιο όσο και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ επιθυμούν οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις να γίνονται στην Αθήνα, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως».
Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή  Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών. Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).
Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.  Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα (πληροφορίες: in.gr).

Το σκηνικό των πιέσεων

Σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών δημιουργείται από τους Ευρωπαίους εταίρους λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα εξετάσει την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη με  τις προτεινόμενες επτά μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας την Κυριακή  σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν πλήρη και ολοκληρωμένα, προσθέτοντας πως η εφαρμογή τους θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόνισε δε, πως δεν προβλέπεται εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο.
Σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, είπε ότι δεν αναμένει από το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την ελληνική βουλή και μετά να εφαρμοστούν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Καμπέτερ, δήλωσε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα. Δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων. «Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική απόφαση από το Eurogroup το βράδυ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
- See more at: http://left.gr/news/en-meso-pieseon-i-elliniki-lista-ton-metarrythmiseon-sto-epikentro-toy-eurogroup-synehis#sthash.YdNyfvvV.dpuf